ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Οι υποθέσεις της Novartis μπήκαν στο αρχείο - Kανείς από τους 10 που κατηγορήθηκαν δεν είναι σε ομηρία
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ορθά γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σημειώνοντας πως είναι πάντα υπέρ του διαλόγου
«Οι υποθέσεις της Novartis μπήκαν στο αρχείο κανείς από τους 10 που κατηγορήθηκαν δεν είναι σε ομηρία»,
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ειδικότερα, για την υπόθεση ανέφερε ότι έρχεται η ώρα να πέσουν οι κουκούλες σε όσους κατήγγειλαν την σκευωρία, τονίζοντας ότι το θέμα θα φτάσει έως το τέλος για να αντικατασταθεί η επίθεση εναντίον των πολιτικών προσώπων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ορθά γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σημειώνοντας πως είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.
Ακόμη, εκτίμησε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να εκτονωθεί εάν η Τουρκία καταλάβει ότι η παρουσία της Ελλάδας είναι προς όφελος της.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ακόμα σε ομηρία συκοφάντησης από την Τουλουπάκη: Καταρχήν δεν είναι κανείς σε ομηρία γιατί αυτές οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο. Ερευνήθηκαν ενδελεχώς από την Δικαιοσύνη, ακολουθήθηκε δηλαδή η διαδικασία που προβλέπεται και δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους δέκα να έχει σχέση με την εταιρεία αυτή. Σε ότι με αφορά εγώ ήμουν το 2009 υπουργός Υγείας και το προβλημα πρόεκυψε, το σκάνδαλο της Novartis με τους γιατρούς το 2013. Αυτοί λοιπόν οι κουκουλοφόροι που σε κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να πουν τα ψέματα τους και τα μάζεψαν στην συνέχεια, έρχεται η ώρα να ρίξουμε τις κουκούλες τους. Σε ποια δημοκρατική κοινωνία μπορεί καποιος ανώνυμα και με μια κουκούλα να βγάζει φήμες και να κατηγορεί; Ήρθε η ώρα κι εκεί φαίνεται ότι έχει έμμεση εμπλοκή η κα Τουλουπάκη η οποία έχει παραπεμφθεί για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, προφανώς μέρος ενός παραδικαστικού το οποίο η ίδια η Δικαιοσύνη τώρα ξεκαθαρίζει, και να την εμπιστευτούμε, δεν εχει κανένα λόγο να κουβαλήσει αυτό το βαρύ φορτίο επάνω της από κάποιους επιόρκους που σε συνδυασμό με παρακρατικούς έστησαν σκευωρία. Είναι προσβολή και επίθεση κατά της δημοκρατίας, των συνταγματικών αρχών και των λειτουργών της δημοκρατίας. Γι’ αυόο η Δικαιοσύνη νομίζω θα φτάσει στο τέλος.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ορθώς έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ την ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης: Εκτιμώ ότι οι ίδιοι ξέρουν γιατί, εγώ δεν είχα ερωτηθεί, και νομίζω ότι για να το κάνουν ξέρουν πολύ καλά οτι ενδεχομένως κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα. Θα φτάσει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση. Είναι χρέος προς τη δημοκρατία, προς την πολιτεία, προς την κοινωνία και προς τους πολίτες πέραν από το γεγονός ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί όλη αυτή η βρομερή επίθεση που έγινε κατά πολιτικών δημοσίων προσώπων αλλά για να νοιώθει ο πολίτης ότι μπορεί να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς αν είναι δουλειά της Δικαιοσύνης ή της κυβέρνησης να κατεβάσει τις κουκούλες: Κατ’ αρχήν της ίδιας της Δικαιοσύνης διότι παρανόμως οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγιναν εν μια νυκτί, προφανώς ο τότε εισαγγελέας παραπλανήθηκε από πληροφορίες, σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Κι επειδή έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στήθηκε αυτό το θέατρο στη Βουλή το οποίο είναι κι αυτό προέκταση της σκευωρίας. Οι βουλευτές τότε είπαν «από την ώρα που τα λέτε να αποδειχτούν» και τι απεδείχθη; τίποτα. Ταλαιπωρηθήκαν άνθρωποι, προσεβλήθησαν υπολήψεις και αξιοπρέπειες και υπομονεύθηκε η δημοκρατία. Αυτό γι’ έμενα ισοδυναμεί με πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και θα πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις και τις ποινές που αναλογούν σε τέτοιες πράξεις. Πρέπει να σας πω δε ότι και τα δύο θέματα που είπαν οι κουκουλοφόροι και τα μάζεψαν μετά, είχαν ήδη αρχειοθετηθεί πριν από το ελεγκτικό συνέδριο και από τη Δικαιοσύνη και όταν ρωτήθηκε η κα Τουλουπάκη στη Βουλή είπε «δεν το ήξερα». Δεν το ήξερες; Δεν ήξερε, η προκάτοχος της τα έχει βάλει αρχείο, που τα έψαχνε 2,5-3 χρόνια όπως σε όλες τις χώρες για να δουν αν υπάρχει καμία βάση, γιατι το αγνοείς; Γι’ αυτό παραπέμπεται. Άλλα το αφήνουμε αυτό τώρα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και νομίζω θα την κάνει και σωστά γιατί έχουμε εξαίρετους δικαστικούς οι οποίοι δεν δεχτήκαν ποτέ να ανήκουν σε παραδικαστικά τα οποία παραδικαστικά έχουνε και την άλλη τους τη διάσταση η οποία θα αποκαλυφθεί στα δικαστήρια. Γι’ εμάς και γι’ εμένα η εκδίκηση δεν είναι δικαιοσύνη, η τιμωρία όμως είναι υποχρέωση.
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Πολύ ορθά γίνεται αυτή η συνάντηση. Εγώ ανέκαθεν ήμουν υπέρ του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στις ηγεσίες των δυο χωρών. Στο παρελθόν έχουν αποσοβηθεί μεγάλες κρίσεις διότι στιβαροί, αποφασισμένοι, με πολιτική βούληση και δύναμη ηγέτες συνομιλούσαν μεταξύ τους, ξεκινώντας από τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ. Προβλήματα υπάρχουν δεν το συζητάμε, αλλά από την άλλη μεριά να υπάρχουν και ανοιχτοί δίαυλοι γι’ αυτό ο διάλογος να συνεχίζεται. Καταλύτης γι’ αυτή τη συνάντηση είναι το ουκρανικό. Ο κος Μητσοτάκης δεν πηγαίνει εκεί για να διαπραγματευτεί, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Συζητάμε με τους γείτονες μας και πρέπει να συζητάμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κι αυτό απορρέει κι από το διεθνές δίκαιο. Πρέπει οι δυο χώρες να συνεννοούνται έτσι ώστε να αποφθεχθούν κίνδυνοι και απειλές. Στο τραπέζι δεν πρόκειται να μπει τίποτα άλλο διότι το ουκρανικό φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες ως συμμάχους και μελή του ΝΑΤΟ για να δούμε πως από κοινού μπορεί να αποφύγει η περιοχή μας τα απόνερα από την ουκρανική κρίση. Πολύ ορθά λοιπόν γίνεται αυτή η συνάντηση, την ίδια στιγμή όμως ανοίγει κι ένας δίαυλος για μια πιο συχνή επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Ερντογάν.
Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να εκτονωθεί εάν η άλλη πλευρά αντιληφθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας με την Ελλάδα είναι και προς όφελος της. Η Τουρκία πάντοτε είχε στραμμένη την προσοχή της προς τη Δύση είτε επιθετικά, είτε με φιλικές διαθέσεις και με στρατηγικές για ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για να γίνουν αυτα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Κάθε τόσο και λιγάκι γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία και βεβαίως ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη παίρνει μέσα από την Ελλάδα. Παίρνει όμως μέσα κι από την Κύπρο. Η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες ξεκινάει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο ηγέτες και πρέπει να σας πω από τα όσα ξερω τουλάχιστον, και από πλευράς Ερντογάν υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχει το βάθη κράτος. Ξύπνησε το βαθύ κράτος της Τουρκίας τον τελευταίο καιρο, ξεπερνάει τον Ερντογάν και βάζει στο τραπέζι όλα αυτά τα απαράδεκτα γι’ εμας θέματα τα οποία κανείς έλληνας πρωθυπουργός και κανείς έλληνας πολιτικός δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί τους. Όφελος και των δυο χωρών είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή διοτι οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση μπορεί να χτυπήσουν και ευρύτερη περιοχή μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτίνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία είμαστε στο επίκεντρο. Η ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση όπου τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Βλεπετε ότι αυτό τον καιρό έχουμε οργασμό διπλωματικών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Ο ισραηλινός πρόεδρος επισκέφτηκε την Άγκυρα. Οι αιγύπτιοι αυτή τη στιγμή είμαι βέβαιος ότι υπογείως προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία. Στη Λιβύη η κατάσταση είναι χαοτική και στα Βαλκάνια ξυπνάει ο εθνικισμός.
Για τον αναθεωρητισμό: Μπορεί να τον φέρει όχι μόνο η Τουρκία, μπορεί να φέρουν κι άλλες χώρες, μπορεί να το φέρει και η Κίνα διότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας που εγκαταστάθηκε μετά το Ελσίνκι θα αμφισβητηθεί από την ώρα που θα επιτύχει ο Πούτιν τους στόχους του στην Ουκρανία.
Άρα είναι παρών ο αναθεωρητισμός
Για ολόκληρο τον κόσμο διότι ανοιχτά θέματα υπήρχαν μετά το Ελσίνκι σταθεροποιήθηκε ο κόσμος . Κι εμείς είμαστε η μοναδική γενιά στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους που δεν ζήσαμε ποτέ πόλεμο και το θεωρούμε αυτό σαν δεδομένο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή ούτε η δημοκρατία, ούτε η ελευθέρια, ούτε η σταθερότητα. Όλα αυτά χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση και προσοχή. Ο αναθεωρητισμός μπορεί να είναι ένας ιός που να προκαλέσει μια παγκόσμια, μια γεωστρατηγική πανδημία διότι να καταρρεύσει η αρχιτεκτονική ασφαλείας που εγκαταστάθηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως μετά το Ελσίνκι τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και τότε αρχίζουν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η Ευρώπη συνετά διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή και με αποφασιστικότητα την πρόκληση του Πούτιν. Και προσέξτε, δεν είναι πόλεμος Ρωσίας με την Ουκρανία, είναι ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Πούτιν ελέγχοντας απόλυτα μέσα από το αυταρχικό του καθεστώς το σύστημα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από την ώρα όμως που οι επιπτώσεις από τα οικονομικά μέτρα αρχίζουν να χτυπάμε το εσωτερικό της Ρωσίας που ούτως ή άλλως η οικονομίας της είναι σε άθλια κατάσταση, βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Θα δούμε πολλές εξελίξεις.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας: Προχθές σε μια συζήτηση που είχα εντελώς αυθόρμητα είπα ο κ. Πούτιν έχει χτυπηθεί από το σύνδρομο της ύβρεως. Η ύβρις είναι μια έννοια που έρχεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Μετά την ύβρη, την υπέρβαση δηλαδή του μέτρου, έρχεται η αρά δηλαδή η κατάρα και η τιμωρία. Εγώ εκτιμώ οτι ο κ. Πούτιν, και δεν μιλάμε για τον ρωσικό λαό που είναι ένας ωραίος λαός με πολιτισμό, με μεγάλη συνεισφορά στην ανθρωπότητα, με αγώνες, με θυσίες, με πάρα πολλά καλά, ο κ. Πούτιν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και την οίηση που τον εχει χτυπήσει θα έχει το τέλος όλων των τυράννων της εποχής μας.
Ερωτηθείς για τις συζητήσεις για το θέμα των εκλογών: Το θέμα δεν είναι οι εκλογές άλλα οι σταθερές κυβερνήσεις και σταθερές σχέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Γιατί εκλογές; Δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια υπέρβαση και να πει «εμείς στηρίζουμε τις πολιτικές επιλογές αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης για να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας κι ασφαλείας». Έχω παραδείγματα άλλων προηγμένων χωρών γιατί εμείς εδώ εχουμε τεράστιο και βαθύ έλλειμμα κουλτούρας εθνικής συνεννόησης. Ξέρετε ότι το 60% των κυβερνήσεων της Ευρώπης είναι κυβερνήσεις συμμαχίας ακόμη και με πεντε κόμματα. Εδώ δυο κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
Ερωτηθείς στην περίπτωση που δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν θα μπορούσε το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας να είναι και από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ: Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες αυτή τη στιγμή θα σας πουν «να βάλουν μυαλό οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να αρχίσουν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται για το καλό του τόπου». Από εκεί έρχεται η εντολή κι όχι από το πως αυτές οι επιλογές τυγχάνουν επεξεργασίας στα κομματικά γραφεία. Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, εκλογές αυτή τη στιγμή η Ελλάδα άμεσα δεν χρειάζεται, και το εκλογικό σύστημα που υιοθετήθηκε φοβάμαι ότι έκρυβε ένα σκοπό. Δεν ήταν για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία με την απλή αναλογική αλλά για να κατακερματιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Κι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση την ίδια τη χώρα σε μια στιγμή που χρειάζεται συνεννόηση, συναντίληψη. Γιατί αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες τα ίδια θα σας πουν, για την ασφάλεια, σταθερότητα, πρόοδο, να μπορέσουν να ελεγχθούν αυτή τη στιγμή οι ανεξέλεγκτες τιμές που βαραίνουν στα νοικοκυριά και στον κόσμο.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Ειδικότερα, για την υπόθεση ανέφερε ότι έρχεται η ώρα να πέσουν οι κουκούλες σε όσους κατήγγειλαν την σκευωρία, τονίζοντας ότι το θέμα θα φτάσει έως το τέλος για να αντικατασταθεί η επίθεση εναντίον των πολιτικών προσώπων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ορθά γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σημειώνοντας πως είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.
Ακόμη, εκτίμησε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να εκτονωθεί εάν η Τουρκία καταλάβει ότι η παρουσία της Ελλάδας είναι προς όφελος της.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ακόμα σε ομηρία συκοφάντησης από την Τουλουπάκη: Καταρχήν δεν είναι κανείς σε ομηρία γιατί αυτές οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο. Ερευνήθηκαν ενδελεχώς από την Δικαιοσύνη, ακολουθήθηκε δηλαδή η διαδικασία που προβλέπεται και δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους δέκα να έχει σχέση με την εταιρεία αυτή. Σε ότι με αφορά εγώ ήμουν το 2009 υπουργός Υγείας και το προβλημα πρόεκυψε, το σκάνδαλο της Novartis με τους γιατρούς το 2013. Αυτοί λοιπόν οι κουκουλοφόροι που σε κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να πουν τα ψέματα τους και τα μάζεψαν στην συνέχεια, έρχεται η ώρα να ρίξουμε τις κουκούλες τους. Σε ποια δημοκρατική κοινωνία μπορεί καποιος ανώνυμα και με μια κουκούλα να βγάζει φήμες και να κατηγορεί; Ήρθε η ώρα κι εκεί φαίνεται ότι έχει έμμεση εμπλοκή η κα Τουλουπάκη η οποία έχει παραπεμφθεί για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, προφανώς μέρος ενός παραδικαστικού το οποίο η ίδια η Δικαιοσύνη τώρα ξεκαθαρίζει, και να την εμπιστευτούμε, δεν εχει κανένα λόγο να κουβαλήσει αυτό το βαρύ φορτίο επάνω της από κάποιους επιόρκους που σε συνδυασμό με παρακρατικούς έστησαν σκευωρία. Είναι προσβολή και επίθεση κατά της δημοκρατίας, των συνταγματικών αρχών και των λειτουργών της δημοκρατίας. Γι’ αυόο η Δικαιοσύνη νομίζω θα φτάσει στο τέλος.Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ορθώς έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ την ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης: Εκτιμώ ότι οι ίδιοι ξέρουν γιατί, εγώ δεν είχα ερωτηθεί, και νομίζω ότι για να το κάνουν ξέρουν πολύ καλά οτι ενδεχομένως κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα. Θα φτάσει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση. Είναι χρέος προς τη δημοκρατία, προς την πολιτεία, προς την κοινωνία και προς τους πολίτες πέραν από το γεγονός ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί όλη αυτή η βρομερή επίθεση που έγινε κατά πολιτικών δημοσίων προσώπων αλλά για να νοιώθει ο πολίτης ότι μπορεί να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς αν είναι δουλειά της Δικαιοσύνης ή της κυβέρνησης να κατεβάσει τις κουκούλες: Κατ’ αρχήν της ίδιας της Δικαιοσύνης διότι παρανόμως οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγιναν εν μια νυκτί, προφανώς ο τότε εισαγγελέας παραπλανήθηκε από πληροφορίες, σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Κι επειδή έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στήθηκε αυτό το θέατρο στη Βουλή το οποίο είναι κι αυτό προέκταση της σκευωρίας. Οι βουλευτές τότε είπαν «από την ώρα που τα λέτε να αποδειχτούν» και τι απεδείχθη; τίποτα. Ταλαιπωρηθήκαν άνθρωποι, προσεβλήθησαν υπολήψεις και αξιοπρέπειες και υπομονεύθηκε η δημοκρατία. Αυτό γι’ έμενα ισοδυναμεί με πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και θα πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις και τις ποινές που αναλογούν σε τέτοιες πράξεις. Πρέπει να σας πω δε ότι και τα δύο θέματα που είπαν οι κουκουλοφόροι και τα μάζεψαν μετά, είχαν ήδη αρχειοθετηθεί πριν από το ελεγκτικό συνέδριο και από τη Δικαιοσύνη και όταν ρωτήθηκε η κα Τουλουπάκη στη Βουλή είπε «δεν το ήξερα». Δεν το ήξερες; Δεν ήξερε, η προκάτοχος της τα έχει βάλει αρχείο, που τα έψαχνε 2,5-3 χρόνια όπως σε όλες τις χώρες για να δουν αν υπάρχει καμία βάση, γιατι το αγνοείς; Γι’ αυτό παραπέμπεται. Άλλα το αφήνουμε αυτό τώρα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και νομίζω θα την κάνει και σωστά γιατί έχουμε εξαίρετους δικαστικούς οι οποίοι δεν δεχτήκαν ποτέ να ανήκουν σε παραδικαστικά τα οποία παραδικαστικά έχουνε και την άλλη τους τη διάσταση η οποία θα αποκαλυφθεί στα δικαστήρια. Γι’ εμάς και γι’ εμένα η εκδίκηση δεν είναι δικαιοσύνη, η τιμωρία όμως είναι υποχρέωση.
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Πολύ ορθά γίνεται αυτή η συνάντηση. Εγώ ανέκαθεν ήμουν υπέρ του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στις ηγεσίες των δυο χωρών. Στο παρελθόν έχουν αποσοβηθεί μεγάλες κρίσεις διότι στιβαροί, αποφασισμένοι, με πολιτική βούληση και δύναμη ηγέτες συνομιλούσαν μεταξύ τους, ξεκινώντας από τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ. Προβλήματα υπάρχουν δεν το συζητάμε, αλλά από την άλλη μεριά να υπάρχουν και ανοιχτοί δίαυλοι γι’ αυτό ο διάλογος να συνεχίζεται. Καταλύτης γι’ αυτή τη συνάντηση είναι το ουκρανικό. Ο κος Μητσοτάκης δεν πηγαίνει εκεί για να διαπραγματευτεί, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Συζητάμε με τους γείτονες μας και πρέπει να συζητάμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κι αυτό απορρέει κι από το διεθνές δίκαιο. Πρέπει οι δυο χώρες να συνεννοούνται έτσι ώστε να αποφθεχθούν κίνδυνοι και απειλές. Στο τραπέζι δεν πρόκειται να μπει τίποτα άλλο διότι το ουκρανικό φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες ως συμμάχους και μελή του ΝΑΤΟ για να δούμε πως από κοινού μπορεί να αποφύγει η περιοχή μας τα απόνερα από την ουκρανική κρίση. Πολύ ορθά λοιπόν γίνεται αυτή η συνάντηση, την ίδια στιγμή όμως ανοίγει κι ένας δίαυλος για μια πιο συχνή επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Ερντογάν.
Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να εκτονωθεί εάν η άλλη πλευρά αντιληφθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας με την Ελλάδα είναι και προς όφελος της. Η Τουρκία πάντοτε είχε στραμμένη την προσοχή της προς τη Δύση είτε επιθετικά, είτε με φιλικές διαθέσεις και με στρατηγικές για ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για να γίνουν αυτα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Κάθε τόσο και λιγάκι γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία και βεβαίως ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη παίρνει μέσα από την Ελλάδα. Παίρνει όμως μέσα κι από την Κύπρο. Η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες ξεκινάει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο ηγέτες και πρέπει να σας πω από τα όσα ξερω τουλάχιστον, και από πλευράς Ερντογάν υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχει το βάθη κράτος. Ξύπνησε το βαθύ κράτος της Τουρκίας τον τελευταίο καιρο, ξεπερνάει τον Ερντογάν και βάζει στο τραπέζι όλα αυτά τα απαράδεκτα γι’ εμας θέματα τα οποία κανείς έλληνας πρωθυπουργός και κανείς έλληνας πολιτικός δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί τους. Όφελος και των δυο χωρών είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή διοτι οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση μπορεί να χτυπήσουν και ευρύτερη περιοχή μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτίνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία είμαστε στο επίκεντρο. Η ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση όπου τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Βλεπετε ότι αυτό τον καιρό έχουμε οργασμό διπλωματικών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Ο ισραηλινός πρόεδρος επισκέφτηκε την Άγκυρα. Οι αιγύπτιοι αυτή τη στιγμή είμαι βέβαιος ότι υπογείως προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία. Στη Λιβύη η κατάσταση είναι χαοτική και στα Βαλκάνια ξυπνάει ο εθνικισμός.
Για τον αναθεωρητισμό: Μπορεί να τον φέρει όχι μόνο η Τουρκία, μπορεί να φέρουν κι άλλες χώρες, μπορεί να το φέρει και η Κίνα διότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας που εγκαταστάθηκε μετά το Ελσίνκι θα αμφισβητηθεί από την ώρα που θα επιτύχει ο Πούτιν τους στόχους του στην Ουκρανία.
Άρα είναι παρών ο αναθεωρητισμός
Για ολόκληρο τον κόσμο διότι ανοιχτά θέματα υπήρχαν μετά το Ελσίνκι σταθεροποιήθηκε ο κόσμος . Κι εμείς είμαστε η μοναδική γενιά στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους που δεν ζήσαμε ποτέ πόλεμο και το θεωρούμε αυτό σαν δεδομένο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή ούτε η δημοκρατία, ούτε η ελευθέρια, ούτε η σταθερότητα. Όλα αυτά χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση και προσοχή. Ο αναθεωρητισμός μπορεί να είναι ένας ιός που να προκαλέσει μια παγκόσμια, μια γεωστρατηγική πανδημία διότι να καταρρεύσει η αρχιτεκτονική ασφαλείας που εγκαταστάθηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως μετά το Ελσίνκι τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και τότε αρχίζουν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η Ευρώπη συνετά διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή και με αποφασιστικότητα την πρόκληση του Πούτιν. Και προσέξτε, δεν είναι πόλεμος Ρωσίας με την Ουκρανία, είναι ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Πούτιν ελέγχοντας απόλυτα μέσα από το αυταρχικό του καθεστώς το σύστημα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από την ώρα όμως που οι επιπτώσεις από τα οικονομικά μέτρα αρχίζουν να χτυπάμε το εσωτερικό της Ρωσίας που ούτως ή άλλως η οικονομίας της είναι σε άθλια κατάσταση, βλέπω να υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Θα δούμε πολλές εξελίξεις.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας: Προχθές σε μια συζήτηση που είχα εντελώς αυθόρμητα είπα ο κ. Πούτιν έχει χτυπηθεί από το σύνδρομο της ύβρεως. Η ύβρις είναι μια έννοια που έρχεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Μετά την ύβρη, την υπέρβαση δηλαδή του μέτρου, έρχεται η αρά δηλαδή η κατάρα και η τιμωρία. Εγώ εκτιμώ οτι ο κ. Πούτιν, και δεν μιλάμε για τον ρωσικό λαό που είναι ένας ωραίος λαός με πολιτισμό, με μεγάλη συνεισφορά στην ανθρωπότητα, με αγώνες, με θυσίες, με πάρα πολλά καλά, ο κ. Πούτιν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και την οίηση που τον εχει χτυπήσει θα έχει το τέλος όλων των τυράννων της εποχής μας.
Ερωτηθείς για τις συζητήσεις για το θέμα των εκλογών: Το θέμα δεν είναι οι εκλογές άλλα οι σταθερές κυβερνήσεις και σταθερές σχέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Γιατί εκλογές; Δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια υπέρβαση και να πει «εμείς στηρίζουμε τις πολιτικές επιλογές αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης για να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας κι ασφαλείας». Έχω παραδείγματα άλλων προηγμένων χωρών γιατί εμείς εδώ εχουμε τεράστιο και βαθύ έλλειμμα κουλτούρας εθνικής συνεννόησης. Ξέρετε ότι το 60% των κυβερνήσεων της Ευρώπης είναι κυβερνήσεις συμμαχίας ακόμη και με πεντε κόμματα. Εδώ δυο κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
Ερωτηθείς στην περίπτωση που δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν θα μπορούσε το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας να είναι και από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ: Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες αυτή τη στιγμή θα σας πουν «να βάλουν μυαλό οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να αρχίσουν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται για το καλό του τόπου». Από εκεί έρχεται η εντολή κι όχι από το πως αυτές οι επιλογές τυγχάνουν επεξεργασίας στα κομματικά γραφεία. Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, εκλογές αυτή τη στιγμή η Ελλάδα άμεσα δεν χρειάζεται, και το εκλογικό σύστημα που υιοθετήθηκε φοβάμαι ότι έκρυβε ένα σκοπό. Δεν ήταν για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία με την απλή αναλογική αλλά για να κατακερματιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Κι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση την ίδια τη χώρα σε μια στιγμή που χρειάζεται συνεννόηση, συναντίληψη. Γιατί αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες τα ίδια θα σας πουν, για την ασφάλεια, σταθερότητα, πρόοδο, να μπορέσουν να ελεγχθούν αυτή τη στιγμή οι ανεξέλεγκτες τιμές που βαραίνουν στα νοικοκυριά και στον κόσμο.