Μια «ήρεμη» χρονιά : Αυτή είναι η βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τα Ελληνοτουρκικά μέσα από τη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή το μεσημέρι, για την οποία ο πρωθυπουργός τρέφει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών στα δυόμισι και πλέον έτη που βρίσκεται στην πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα μετά τη διαρροή για την πραγματοποίησή της σε τουρκικά ΜΜΕ τη Δευτέρα το πρωί, αλλά και τις δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, που έβαλε στην ατζέντα της μια σειρά από θέματα, μιλώντας ακόμα και για τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

Η βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο, ήταν αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί και μέσα σε αυτή την κρίσιμη ιστορικά συγκυρία να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα την Κυριακή, ακόμα και για μια αιφνιδιαστική παρουσία τρίτου προσώπου στο γεύμα των δύο ηγετών, όπως είχε γίνει στην τελευταία τους συνάντηση, στις Βρυξέλλες, όταν απροειδοποίητα εμφανίστηκε ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σε σχέση με εκείνη τη συνάντηση, το περασμένο καλοκαίρι, έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι ισχύος: Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, που περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα, η στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει διαφανεί καθαρά και η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας - HΠΑ ψηφίζεται σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή.

Αυτό που επίσης έχει αλλάξει, όπως επισημαίνει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι ότι πλέον είναι εμφανείς οι συνέπειες για όποιον πραγματοποιεί τη δική του προβολή ενός ιστορικού αναθεωρητισμού, όπως κάνει στην πράξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως κάνει -ρητορικά- ο Ταγίπ Ερντογάν.


ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ

Η ισχνή πρόοδος που έχει γίνει στο μείζον διμερές ζήτημα, αυτό του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης της Κυριακής, όπου αναμένεται επίσης να βρεθούν τα ενεργειακά, σε μια περίοδο μάλιστα που η ενεργειακή τροφοδοσία και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας συζήτησης και ανησυχίας.

Ο κ. Ερντογάν είπε κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν για την εξερεύνηση και τη γεώτρηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, με τον Ισραηλινό πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αποτιμά θετικά την προοπτική αυτή. 

Το βασικό, ωστόσο, θέμα στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων -και κάτι που επιδιώκει να υπογραμμίσει η ελληνική πλευρά-, είναι να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς Συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των συνόρων».

Στόχος λοιπόν είναι να πέσουν οι τόνοι και να υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, οπότε οι γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις αναμένονται ισχυρές. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που υπογραμμίζουν τη σημασία και της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι. Το γεύμα που θα ακολουθήσει στο μέγαρο του Τούρκου προέδρου γίνεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν και θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, με τους δύο ηγέτες μόνο να είναι παρόντες, αφού πρόκειται για άτυπη συνάντηση. Στις 5.15 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, και έπειτα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/03/2022