«Καθήκον του κάθε πρωθυπουργού της Ελλάδας να κρατά ανοιχτούς τους δίαυλους με την Τουρκία» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ένα ενδιαφέρον και πολύ καλό βήμα.

Παράλληλα ανέφερε πως η ενημέρωση των κομμάτων είναι απαραίτητη.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν: Είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι καθήκον καθενός πρωθυπουργού να κρατά τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς επομένως αυτό είναι που έπρεπε να γίνει. Υπήρχε η ευκαιρία και οι στροφές της ιστορίας προσφέρουν ευκαιρίες. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ανοιχτός το είχε πει σε όλους τους τόνους, ήταν θέμα του Ερντογάν να βρει έναν τρόπο να το κάνει και αυτός. Φαίνεται ότι το κλίμα ευνοεί γενικώς αυτή τη στιγμή, ευνοεί από την ανάποδη το πληρώνει ο Ουκρανικός λαός αλλά σε κάθε περίπτωση ευνοεί τις συζητήσεις και αντιλαμβάνονται όλοι ότι η ισορροπία των εθνών είναι τέτοια, δεν είναι η ισορροπία των όπλων. Και καλό είναι και για εμάς να μην ξεχνούμε ότι με τον πιο σκληρό σου αντίπαλο είσαι υποχρεωμένος να κρατάς πολύ στενούς δεσμούς επικοινωνίας. Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον, ένα πολύ καλό βήμα και δεν υπάρχει κανείς στην πολιτική σκηνή που να μην το αναγνωρίζει αυτό. Όλοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας θα κινηθούμε με αυτές και με ρεαλισμό.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Η ενημέρωση είναι απαραίτητη, το πώς θα την κάνει ο πρωθυπουργός είναι δικιά του δουλειά και σε κάθε περίπτωση μια πρόταση ή μια προσπάθεια συνεννόησης ή μια πρωτοβουλία συνεννόησης μπορεί να αναληφθεί από όλες τις πλευρές. Δεν νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Δεν είναι ζήτημα εγωισμών εδώ, είναι ζήτημα εθνικής στρατηγικής.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

Μακάρι να μπορούσαμε να μειώσουμε και άλλο τους φόρους που ήδη έχουμε μειώσει ειδικότερα τον φόρο ο οποίος είναι οι υποχρεωτικές κρατήσεις πάνω στους μισθούς. Θα τους είχαμε μειώσει περισσότερο δυστυχώς έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούμε να πάμε όσο γρήγορα υπολογίζαμε. Το βάζω πρώτο γιατί αυτό πάει κατευθείαν σε περισσότερες θέσεις δουλειάς, μειώνει δηλαδή και τα κόστη των επιχειρήσεων και οι ανθρωποι που δουλεύουν παίρνουν περισσότερα μαζί τους στο σπίτι. Το βασικό που πρέπει να ευνοήσουμε αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία. Το βάζω πρώτο διότι αυτό είναι το δείγμα υγείας της οικονομίας, η οικονομία πάει καλά. Το δεύτερο είναι ότι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον πληθυσμό πρώτα από όλα στο χειμώνα μέσα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Το επείγον είναι αυτό και εκεί πέσανε πρώτα από όλα τα μέτρα. Το τρίτο είναι πράγματι οι μετακινήσεις , η βενζίνη και τα καύσιμα, εκεί έχουμε τις μεν επιχειρήσεις που τα μετακυλύουν, και το μετακυλύουν ήδη στο κόστος άρα δεν έχουμε μια επιβάρυνση εξ αυτού του λόγου στις επιχειρήσεις, έχουμε όμως στα νοικοκυριά, στους ιδιώτες, στους συνταξιούχους που και σε αυτούς κάτι πρέπει να κανουμε. Εκεί το να κάνεις κάποιο έκτακτο μέτρο να τους καλύψεις τώρα που η βενζίνη έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει η ευκαιρία εννοώ δημοσιονομικά, θα την αξιοποιήσουμε πλήρως. Αυτό είναι άλλο από εκείνο που είπαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να κόψουμε εντελώς τον ειδικό φόρο στο χαμηλότερο επίπεδο, αυτό προφανώς δεν γίνεται και ακόμη προφανέστερα δεν κοστίζει 1 δις, κοστίζει πολλά παραπάνω. Προτιμώ για ένα διάστημα να παίρνω 10-20 λεπτά παραπάνω από τον ειδικό φόρο και να τα δίνω εκεί που οι άνθρωποι έχουνε μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι πιο σωστό, ποιο δίκαιο και πιο σοσιαλιστικό από το να κάνω 30 λεπτά κάτω σε όλους που είναι ανεξαρτήτως του τι ο καθένας καταναλώνει σε βενζίνη και σε άλλα καύσιμα. Άρα θέλει ένα ζύγι, θέλει πολλά μέτρα.

Για τα υπερκέρδη που δημιουργούνται

Θα υπάρξει ειδικός φόρος, ευτυχώς τώρα το συζητεί και η Ευρώπη. Αλλά και η πρόταση Μητσοτάκη που λεει ότι αυτό το χρηματιστήριο δεν λειτουργεί ορθολογικά ελπίζω να εξεταστεί, κρατήθηκε από την Ευρώπη προς εξέταση, είναι καλό και πρέπει να σας πω ότι παρά την αρχική απόρριψη της πρότασης Μακρόν για να υπάρξει κοινώς δανεισμός και να αντιμετωπίσουμε αυτή η τεράστια κρίση νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση. Άρα έχουμε εργαλεία , η

Ευρώπη θα κερδίσει σε αυτή τη φάση του «πολέμου», γιατί έχουμε έναν πόλεμο που τον υφίστανται οι Ουκρανοί και τα παιδιά των Ρώσων και έναν άλλο πόλεμο που τον υφιστάμεθα εμείς κυρίως. Διαφωνούμε δε με την πρόταση των αμερικάνων ότι θα κόψουμε οποιαδήποτε σχέση, το έχει πει ο Μητσοτάκης με απόλυτη σαφήνεια, προμηθευόμαστε αέριο, συνεχίζουμε να προμηθευόμαστε και είναι ένας δίαυλος να υπενθυμίζουμε τον Πούτιν ότι η ειρήνη σε διευκολύνει και όχι εκεί που έχεις μπλέξει.