Την λειτουργία ενός είδους Παρατηρητηρίου στον χώρο της Δικαιοσύνης , που θα συλλέγει στοιχεία ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ώστε με αντικειμενικά κριτήρια, να κρίνει η Κυβέρνηση πώς θα διαμορφωθεί ο Δικαστικός Χάρτης της χώρας, γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης»,  τόνισε πως «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αργή και μη ορθή απονομή της Δικαιοσύνης διασπά την κοινωνική συνοχή, κάνει τον πολίτη να μην έχει εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου και τελικά στην ίδια την Δημοκρατία», 

Επισήμανε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που είναι σχεδόν ανέφικτες, καθώς προϋποθέτουν αλλαγές στο Συνταγματικό πλαίσιο που δεν γίνονται όμως σύντομα. Για να υπάρξει μια σημαντική μεταρρύθμιση -είπε- χρειάζονται προεδρεία ανωτάτων δικαστηρίων με εκσυγχρονιστική βούληση, που να μην μένουν για ένα μόνο έτος θητείας, ενώ χρειάζεται και μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει -πρόσθεσε- αλλά το εύχομαι, γιατί έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις «εσωτερικές παραμέτρους», όπως είναι η αλλαγή στη νοοτροπία, όχι μόνο των δικαστών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων στον χώρο της Δικαιοσύνης, γιατί τίποτα δεν πάει μπροστά, αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να πάει μπροστά.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόλυση επτά δικαστικών λειτουργών από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ σημείωσε ότι δεν φθάνει να κατηγορήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει μόνο ευθύνη των δικαστικών λειτουργών που δεν ήταν επιμελείς στα καθήκοντά τους, αλλά και εκείνων που τους άφησαν να εξελιχθούν έτσι ή που δεν τους διαπαιδαγώγησαν ή δεν τους κατηύθυναν σωστά ή που «έκαναν και τα στραβά μάτια» ακόμα. «Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε κατάλληλοι όλοι για μια δουλειά…».

Σημειώνοντας ότι στενοχωρείται πολύ, όποτε πληροφορείται για πολυετείς καθυστερήσεις δικαστικών υποθέσεων και ακούει μη σοβαρές δικαιολογίες γι’ αυτές, κατέληξε διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι με την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, θα εξυψωθούμε στα μάτια της κοινωνίας για ένα καλύτερο Κράτος Δικαίου και τελικά μια καλύτερη Δημοκρατία.