Βουλή - Βορίδης: Παράδειγμα άριστης νομοθέτησης το ερανιστικό νομοσχέδιο
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνεται ένα πλήθος τροπολογιών σε ένα νομοθετικό κείμενο, το οποίο έχει τεθεί προηγουμένως σε διαβούλευση
«Άριστη νομοθετική επιλογή» χαρακτήρισε το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνεται ένα πλήθος τροπολογιών σε ένα νομοθετικό κείμενο, το οποίο έχει τεθεί προηγουμένως σε διαβούλευση, επισημαίνοντας ότι η όποια κριτική της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου επικεντρώθηκε σε μόλις πέντε από τις συνολικά 80 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, «γεγονός που καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι συμφώνησε διά της σιωπής της στα υπόλοιπα 75».
Χαρακτήρισε μηδενιστική την κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ περί εγκαθιδρύσεως «κομματικού κράτους», υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση εφαρμόζει τον επιτελικό νόμο για το κράτος, έχοντας παραχωρήσει ένα τεράστιο διοικητικό κομμάτι στους Υπηρεσιακούς Γραμματείς οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί μέσα από απολύτως αδιάβλητες και «καθαρές» διαδικασίες.
Αναφορικά με τις ενστάσεις που προβάλλει η Αντιπολίτευση στο θέμα της συνέντευξης του Α.Σ.Ε.Π., ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρόκειται για μία αποπολιτικοποιημένη και πλήρως θωρακισμένη διαδικασία η όποια αποκλείει κάθε παρέμβαση, καθώς το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που τη διενεργεί συγκροτείται από δύο ανθρώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π., τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και έναν άνθρωπο από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε δε, ότι οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης να μην προσμετράται ο βαθμός της συνέντευξης στην τελική απόφαση ενισχύουν την αναξιοκρατία και συμβάλλουν στην αναποτελεσματικότητα και στην κατάρρευση της Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο Κλάδος Επιτελικών Στελεχών συνιστά μία σημαντική μεταρρύθμιση και επεσήμανε ότι απαρτίζεται από μία κατηγορία ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία θα συμβουλεύουν και θα επικουρούν τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα νομοτεχνικά, πληροφορικής και σε ζητήματα χάραξης δημοσίων πολιτικών. Εξήγησε δε ότι με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ερανιστικό νομοσχέδιο παρέχεται εξουσιοδότηση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης προκειμένου να είναι σε θέση να εκπαιδεύσει επιτελικά στελέχη.
Επιπροσθέτως, εξήρε τη δουλειά που γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και τον ρόλο του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος, όπως είπε, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Αριστερά έκανε σαφές ότι ο διαγωνισμός είναι απαιτητικός και οφείλει να είναι απαιτητικός και στο μέλλον, όπως επίσης απαιτητική πρέπει να είναι και η διαδικασία εκπαίδευσης προκειμένου, όπως σημείωσε, τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη ταχείας εξέλιξης να δικαιολογούν την ταχεία εξέλιξή τους.
«Έτσι είναι παντού στον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα έχουν επικρατήσει κάτι πρωτότυπες ισοπεδωτικές ιδέες υπό το καταθλιπτικό κλίμα της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς όπου ξαφνικά όλα αυτά είχαν χαθεί και τώρα πρέπει να τα ξανανακαλύψουμε και να τα βάλουμε στη θέση τους», κατέληξε.