ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα βήματα στις επαφές με την Άγκυρα και το restart στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
Κομβική η υπογραφή συμφωνίας για 3+1 φρεγάτες Belharra
Τον επαναπροσδιορισµό της Ελλάδας στον διεθνή γεωπολιτικό και, ιδιαίτερα, στον ενεργειακό χάρτη
πόλεµος στην Ουκρανία, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Πέµπτη θα συµµετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η συµπερίληψη στο κείµενο συµπερασµάτων την Παρασκευή της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιµή του φυσικού αερίου εκτιµάται ότι θα δώσει επιπλέον asset στη χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκών δοµών. Την Πέµπτη επίσης θα έρθει στην Αθήνα η υπουργός Αµυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της συµφωνίας µε το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό για 3+1 φρεγάτες Belharra, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η προχθεσινή αναφορά του Εµανουέλ Μακρόν στην Τουρκία, που απειλούσε ένα «άλλο κράτος-µέλος» του ΝΑΤΟ χωρίς η Συµµαχία να κάνει τίποτα.
Η ελληνική πλευρά, που σε κάθε περίπτωση επιθυµεί µια ήσυχη χρονιά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς εντάσεις και υψηλούς τόνους, κρίνει ως «εξαιρετική» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και προσδοκά το κλίµα αυτό να µεταφραστεί στην πράξη και στη ρητορική και στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, εντός του Απριλίου ή, το αργότερο, τον Μάιο θα προκύψει νέος κύκλος συναντήσεων, στην Αγκυρα, µεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Αµυνας των δύο χωρών, κατά τον οποίο θα συζητηθούν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ).
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Μαρτίου 2022.
, µε αφορµή τις ραγδαίες εξελίξεις που δηµιουργεί ο Η συµπερίληψη στο κείµενο συµπερασµάτων την Παρασκευή της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιµή του φυσικού αερίου εκτιµάται ότι θα δώσει επιπλέον asset στη χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκών δοµών. Την Πέµπτη επίσης θα έρθει στην Αθήνα η υπουργός Αµυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της συµφωνίας µε το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό για 3+1 φρεγάτες Belharra, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η προχθεσινή αναφορά του Εµανουέλ Μακρόν στην Τουρκία, που απειλούσε ένα «άλλο κράτος-µέλος» του ΝΑΤΟ χωρίς η Συµµαχία να κάνει τίποτα.
Σµήνος γαλλικών Rafale
Αξίζει να σηµειωθεί επίσης ότι για τον εορτασµό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου είναι προγραµµατισµένο (καιρού επιτρέποντος) να πετάξει πάνω από την Αθήνα ένα σµήνος γαλλικών µαχητικών Rafale. Στο Μέγαρο Μαξίµου εµπεδώνεται πλέον η πεποίθηση ότι οι σχέσεις της ∆ύσης µε τη Ρωσία, πιθανώς και την Κίνα, η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και η παγκόσµια ενεργειακή σκηνή θα αλλάξουν ριζικά το προσεχές διάστηµα και η χώρα µας µπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον ρόλο µέσα σε αυτό το περιβάλλον. Η ανάδειξη δύο αρχών τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υπογράµµισε από την αρχή αυτής της κρίσης, η ανάγκη τήρησης των κανόνων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων, εκτιµάται ότι αλλάζει τους συσχετισµούς και στα Ελληνοτουρκικά.Η ελληνική πλευρά, που σε κάθε περίπτωση επιθυµεί µια ήσυχη χρονιά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς εντάσεις και υψηλούς τόνους, κρίνει ως «εξαιρετική» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και προσδοκά το κλίµα αυτό να µεταφραστεί στην πράξη και στη ρητορική και στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, εντός του Απριλίου ή, το αργότερο, τον Μάιο θα προκύψει νέος κύκλος συναντήσεων, στην Αγκυρα, µεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Αµυνας των δύο χωρών, κατά τον οποίο θα συζητηθούν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Στη Θεσσαλονίκη
Ο τελευταίος κύκλος είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, µέσω τηλεδιάσκεψης. Θα ακολουθήσει, εφόσον πάλι έχει εξοµαλυνθεί η κατάσταση, η σύγκληση το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη του 5ου Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας, ενώ παράλληλα θα προχωράει η λεγόµενη θετική ατζέντα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτή περιλαµβάνει 25 σηµεία, όπου σε πολλά σηµειώνεται ικανοποιητική πρόοδος, µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και τον Τούρκο οµόλογό του, Σεντάτ Ονάλ, να συµβάλλουν καθοριστικά σε αυτό. Μια πιθανή ενεργοποίηση ακτοπλοϊκής σύνδεσης µεταξύ της Σµύρνης και της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα βήµα υψηλού συµβολισµού αλλά και έµπρακτης προόδου στη διευκόλυνση του τουρισµού και του διασυνοριακού εµπορίου µε οδικές, σιδηροδροµικές και θαλάσσιες µεταφορές.Κλειστή σύσκεψη
Από την άλλη πλευρά, η βούληση του κ. Μητσοτάκη να µετατρέψει τη χώρα µας σε έναν ενεργειακό κόµβο, που θα συµβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποκτά υπό τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί διεθνώς νέο περιεχόµενο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πρόσφατη κλειστή σύσκεψη που έγινε µε τη συµµετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε να υπάρξει «restart» στο κοµµάτι της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη χώρα µας.Ενέργεια
Το προσεχές διάστηµα αναµένονται συγκεκριµένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, µε ένα θεσµικό και νοµοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες και την εξόρυξη που θα είναι πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές σε ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, έµφαση δίνονται σε έργα που υπηρετούν την κοµβική τοποθέτηση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, όπως είναι κυρίως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου (EuroAfrica Interconnector), ο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας. «Ισως η µόνη θετική πλευρά αυτής της τραγωδίας είναι η ευκαιρία προώθησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονοµίας, κατεύθυνση προς την οποία κινείτο η Ελλάδα αρκετά προ της ουκρανικής κρίσης», σηµείωσε (στο «Βήµα») ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Μαρτίου 2022.