Βορίδης: Με το «ερανιστικό» νομοσχέδιο επιλύουμε μία σειρά από σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες
«Στο μυαλό σας η ελευθερία του Τύπου είναι η ασυδοσία της προσβολής και της συκοφαντίας; Είναι η χυδαιολογία και η λάσπη;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μοντέλο νομοθέτησης χαρακτήρισε το «ερανιστικό νομοσχέδιο», το οποίο ψηφίστηκε το πρωί της Τετάρτης 23 Μαρτίου από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι 11 υπουργοί προσήλθαν στο Κοινοβούλιο, υπεραμύνθηκαν των διατάξεών του και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που έθεσε η αντιπολίτευση.
Χαρακτήρισε λελογισμένη και σταθμισμένη την παρέμβαση της κυβέρνησης στην αστική ευθύνη του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι δεν επηρεάζει την Ελευθερία του Τύπου η οποία, όπως τόνισε, είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά.
Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με μέσα τα οποία συκοφαντούν και λασπολογούν έως και απλούς πολίτες και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις, διαφεύγουν των συνεπειών τους.
«Στο μυαλό σας η ελευθερία του Τύπου είναι η ασυδοσία της προσβολής και της συκοφαντίας; Είναι η χυδαιολογία και η λάσπη;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βορίδης ανέδειξε μάλιστα την αντίφαση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έθεσε το ερώτημα γιατί δεν επεκτείνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
«Εάν αυτό είναι μία κακή διάταξη για να επιβάλλουμε τον έλεγχό μας πάνω στον Τύπο γιατί ζητάτε να διευρυνθεί και στον ηλεκτρονικό Τύπο; Θέλετε να διευρύνουμε αυτόν τον κακό έλεγχο;» σχολίασε σκωπτικά.
Επ’ αυτού ανέφερε μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια συζήτηση ανά τον κόσμο σε επίπεδο Ο.Ο.Σ.Α. για τον περιορισμό της ασυδοσίας των ψευδών ειδήσεων που διακινούν τα ηλεκτρονικά μέσα και καταλήγουν να γίνονται «όπλα» οργανωμένης προπαγάνδας σε χέρια τρομοκρατών, εξτρεμιστών αλλά και κρατικών οντοτήτων.
Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε στη διάταξη, με την οποία μπαίνει ένα κώλυμα στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε ανήλικους αιτούντες για τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε κακουργηματικό βαθμό και η οποία τους έχει οδηγήσει σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων απάντησε, φέρνοντας ως παράδειγμα ανήλικο κατηγορούμενο, που εμπλέκεται στο περιστατικό οπαδικής βίας με θύμα τον νεαρό οπαδό του Άρη.
«Ο άνθρωπος αυτός που έχει σε βάρος του την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και πλέον και την ομολογία έχει υποβάλει αίτηση για να λάβει ιθαγένεια. Να του τη δώσουμε;» διερωτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη μηχανικών, όταν επί 12 χρόνια καμία άλλη κυβέρνηση δεν το είχε πράξει.
Σχετικά με τη διαδικασία της συνέντευξης του Α.Σ.Ε.Π. ο κ. Βορίδης τόνισε ότι συνιστά μία αδιάβλητη και αποπολιτικοποιημένη διαδικασία χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης από την κυβέρνηση. Υπενθύμισε δε ότι αυτή θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κριτική που ασκείται για μία ακόμα φορά είναι να είχαμε, να λέγαμε» είπε ο υπουργός.
Στο θέμα των συμβασιούχων των Δήμων επεσήμανε ότι η Βουλή αποτελείται από εκπροσώπους του Έθνους και του δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίζουν ίσο δικαίωμα στην εργασία σε όλους τους πολίτες μέσα από μία αδιάβλητη διαδικασία προσλήψεων και όχι να βάζουν ορισμένους από τα παράθυρα.
Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, την πρόσφατη προκήρυξη 13Κ για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον 70.000 υποψήφιοι για 1600 θέσεις.
«Αν είχα 1600 συμβασιούχους, να πάρουν αυτές τις 1600 θέσεις, αλλά οι 70.000 που διαγωνίζονται να μην έχουν δικαίωμα σε αυτές; Θέλετε να εξηγήσετε στους 70.000 γιατί πρέπει να γίνει αυτό και να μην κοιτάτε μόνο τους 1600; Ενθαρρύνετε μία αδιαφανή διαδικασία προσλήψεων και το κάνετε μόνο και μόνο για το χτύπημα στην πλάτη;» διερωτήθηκε.
Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε στείρα την αντιπολιτευτική ρητορική.
«Αν ακούω πράγματα ενδιαφέροντα, προφανώς αυτά θα ενσωματωθούν. Αν όμως κρίνω ότι μετά από 14 ώρες δεν έχει κατατεθεί μία ουσιαστική πρόταση την οποία να μπορώ να ενσωματώσω δεν θα το συμπεριλάβω αυτό στον λόγο μου. Αυτή δεν είναι δική μου ευθύνη, είναι δική σας ευθύνη».