ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Σταδιακή η αποκλιμάκωση των μέτρων με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών
Για τα πιστοποιητικά τόνισε πως εξετάζεται εάν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση της χρήσης του
Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κοροναϊό, με βάση της εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών,
προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε εάν και η μετάλλαξη Όμικρον παράγει πολλά κρούσματα δεν υπάρχει έντονη πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Παράλληλα, σημείωσε πως οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, η κατάσταση θα αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέτρα που αποκλιμακώνονται να επιστρέψουν.
Αναφορικά με την άρση του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, είπε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για αναστολή σημειώνοντας πως το θέμα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ανέφερε πως παρατείνεται η αναστολή τους ως το τέλος του χρόνου, τονίζοντας πως τους δίνεται μεγαλύτερος χρόνος ώστε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Ακόμη, για τα πιστοποιητικά τόνισε πως εξετάζεται εάν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση της χρήσης του, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση της υγείας λόγω της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας: Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα. Η μετάλλαξη Όμικρον παράγει αρκετά κρούσματα αλλά ωστόσο αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ου δεν βλέπουμε έντονη πίεση το ΕΣΥ. Σίγουρα στη μεγάλη πίεση που είναι οι ΜΕΘ έχουμε μια αποσυμφόρηση αλλά παρόλο που όπως είναι λογικό ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα υπάρχει μια αύξηση στις απλές νοσηλείες δεν είναι τέτοιας φύσεως που μας πιέζει. Άρα ο προγραμματισμός μας είναι ότι θα πηγαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση μέτρων η οποία γίνεται σταδιακή και πάντοτε με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής αλλά το ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι όλα αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι μπορούν να αποκλιμακωθούν ενόψει του καλοκαιριού και όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αλλά είμαστε σε επιφυλακή γιατί το Σεπτέμβριο αναλόγως της πορείας της πανδημίας μπορεί να υπάρξει επανεξέταση όλων των μέτρων τα οποία τώρα αποκλιμακώνονται.
Αναφορικά με τα λιγότερα τεστ στα σχολεία: Γενικότερα στην μετάλλαξη Όμικρον και με τις πολλές νοσήσεις που υπάρχουν υπάρχει ένα μοντέλο πλέον σε πιο στοχευμένα πλέον τεστ, δεν είναι η λογική της ΔΕΛΤΑ που την ψάχναμε «τυφλά» στο γενικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι με την Όμικρον , και αυτό κάνουν οι περισσότερες χώρες, ότι με την Όμικρον πρέπει να έχουμε πιο στοχευμένο testing όπως αντίστοιχα και οι καραντίνες είναι διαφορετικές. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η μεταδοτικότητα δεν προσέφερε κάτι πολύ σημαντικό το δεύτερο τεστ. Άρα με το ένα τεστ ιχνηλατώντας όμως όταν έχουμε θετικό τις επαφές στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα κάλυψης. Στα σχολεία το μοντέλο των τεστ έχει πετύχει ιδιαιτέρως δηλαδή είχαμε πλήρη παρακολούθηση και το μοντέλο αυτό θα το κρατήσουμε μέχρι το Πάσχα ώστε να δούμε ως θα πάει και αν χρειαστεί οτιδήποτε προφανώς θα κάνουμε παρέμβαση.
Αναφορικά με την κατάργηση του προστίμου των 100€ στους άνω των 60 ετών: Πρώτα απ’ όλα χάρη σε αυτό το μέτρο εμβολιάστηκε επιπλέον 300 χιλιάδες κόσμος και αυτοί οι 300 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν προστάτευσαν πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν νοσήσει, το γεγονός ότι νόσησαν και δεν βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση γιατί αυτό μας δείχνουν όλοι οι δείκτες από τις ΜΕΘ, το οφείλουν στο ότι εμβολιάστηκαν. Δεύτερον, δεν χαρίζεται τίποτα, οι συγκεκριμένοι έχουν πληρώσει 300€. Και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση του μέτρου, το μέτρο μπαίνει σε αναστολή με επανεξέταση το Σεπτέμβριο. Η φιλοσοφία είναι ότι το μέτρο δεν μπήκε δογματικά, μπήκε στη λογική ότι οι άνω των 60 ασκούν και τη μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ και άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσό που να επιστρέφουν στο ΕΣΥ λόγω της επιλογής τους. Αυτή τη στιγμή στη λογική αποκλιμάκωσης των δεικτών και στο ΕΣΥ και εκτιμώντας και το γεγονός της ευρύτερης κατάστασης που υπάρχει τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι στην παρούσα φάση που φτάσαμε και άνω του 90% στον εμβολιασμό στους άνω των 60 δηλαδή ο στόχος πιάστηκε στον απόλυτο βαθμό, μπορούμε να το αναστείλουμε. Να ξέρουν όμως οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας ότι όταν η επιστημονική κοινότητα ή εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός προφανέστατα θα επιστρέψει και το μέτρο. Άρα έχουμε μια αναστολή μέτρου. Την αναστολή γενικότερα του προστίμου καθώς και την αποκλιμάκωση μέτρων που γίνεται ο ορίζοντας που δίνουμε είναι το τέλος του καλοκαιριού. Άρα προφανέστατα τον Σεπτέμβριο επανεξετάζονται όλα βάσει της πορείας της πανδημίας
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστοι υγειονομικούς: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία γιατι βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις και η επιλογή τους να μην εμβολιαστούν αυτομάτως δημιουργεί θέματα δημόσιας υγείας παράλληλα εκφράζει και μια θέση απαξίας σε ανθρώπους από τους οποίους έχουμε πολύ μεγαλύτερη απαίτηση να πιστεύουν στην επιστήμη στην οποία υπηρετούν. Γιατί ο γιατρός και ο νοσηλευτής ο οποίος είναι κατά του εμβολιασμού, και τους βλέπω και έξω από το υπουργείο που πολλές φορές καταλαμβάνουν και τις δύο εισόδους και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσει κάποιος τι λένε αυτοί οι άνθρωποι για τα εμβόλια. Έχουνε την πλήρη αντι-επιστημονική θέση η οποία εκφράζεται από το γεγονός μιας άγνοιας ότι παραμένουν τα εμβόλια σε πειραματικό στάδιο και φτάνουν μέχρι και σε περιπτώσεις εάν και εφόσον είναι ένα σχέδιο της παγκοσμιοποίησης να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και οτιδήποτε άλλο. Αυτός λοιπόν ο πληθυσμός που ήταν εργαζόμενος στο ΕΣΥ όπως αυτοί έχουν το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν, η πολιτεία έχει το δικαίωμα να πει ότι αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας θα είναι εμβολιασμένοι. Για αυτό το λόγο και η παράταση που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα θα αφορά μέχρι το τέλος του χρόνου για να είναι ένα σαφές μήνυμα γιατί υπάρχει η ανάγκη διότι ακριβώς έχουμε παρατείνει όλες τις συμβάσεις των επικουρικών λόγω covid ως τέλος του χρόνου γιατί έχει εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τότε υπάρχει η ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας αλλά να είναι και ένα σαφές μήνυμα πλέον ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Ή θα εμβολιαστούνε και για αυτό το λόγο γίνεται και εξέταση συνολικά εάν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι ασχέτως της πανδημίας τυπικό προσόν για το ΕΣΥ, τους δίνεται ένας πολύ μεγάλος χρόνος να καταλάβουν και να κάνουν τη σωστή επιλογή να εμβολιαστούν και να γυρίσουν πίσω στο ΕΣΥ. Αν δεν εμβολιαστούν προφανέστατα θα παρακολουθούμε την πανδημία και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας αλλά βλέπετε ότι έχουμε μια σαφή βούληση να μην επιστρέψουν τουλάχιστον όσο παραμένει η πανδημία.
Είναι πολύ σημαντικό και η επιστημονική κοινότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα να καταλήξει στο ποιος ακριβώς πρέπει να είναι ο σχεδιασμός στον εμβολιασμό γιατί είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που μου θέτουν οι πολίτες ότι περιμένουν να δουν ποια είναι η πορεία των εμβολιασμών. Δηλαδή θα υπάρχει 4η δόση, θα υπάρχει μια δόση που θα γίνεται ετησίως; Φαίνεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχει η τελική εκτίμηση των επιστημόνων και θα υπάρξουν αποφάσεις για το πώς κινείται ο εμβολιασμός από εδώ και πέρα.
Αναφορικά με τα πιστοποιητικά: Το πιστοποιητικό ισχύει, είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό άρα στο κομμάτι μετακινήσεων έχει κανονικά ως έχει. Το ερώτημα, και ήδη έχουν τεθεί αυτά τα θέματα στην επιτροπή, είναι με βάση την πορεία της πανδημίας αν μπορεί να υπάρχει μια αποκλιμάκωση ως προς τη χρήση του πιστοποιητικού σε κάποιους χώρους. Αυτό η κυβέρνηση το βάζει με ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα άρα η επιτροπή κλιμακωτά θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα δούμε τι αποκλιμάκωση μέτρων μπορούμε να κάνουμε. Όπως έχω πει πολλές φορές η βούληση της κυβέρνησης είναι καταρχήν στον εμβολιασμένο πληθυσμό να πάμε όσο το δυνατόν στη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, θεωρούμε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει.
Δηλαδή αυτή η στιγμή οι εμβολιασμένοι πιέζονται μόνο με τη χρήση της μάσκας λίγο πολύ όλο το άλλο πλαίσιο έχει απελευθερωθεί. Από εκεί και πέρα για τους ανεμβολίαστους προφανώς εάν υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα ελευθερίας να υπάρξει αλλά εκεί πέρα θέλουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί γιατί σε καμία περίπτωση δεν θελουμε να δοθεί ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό θα βρεθούν σε μια κατάσταση να προβληματιστούν αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να εμβολιαστούν . Άρα η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να αποκλιμακώνουμε μεν τα μέτρα να υπάρχει μια είσοδος περισσότερο στην κανονικότητα όσο το επιτρέπει η πανδημία, με σαφήνεια να πούμε στον κόσμο ότι η αποκλιμάκωση αυτή είναι στην παρούσα φάση και αν τυχόν η πανδημία δώσει άλλα δείγματα ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά μπορεί να χρειαστεί να παρθούν κάποια μέτρα άρα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες ότι δεν έχουμε τέλος της πανδημίας. Και για τους ανεμβολίαστους στο βαθμό που μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα να την έχουνε μεν αλλά σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμένος θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος να αισθάνεται ότι είναι πλέον στη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Ερωτηθείς αν θα παραταθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Αναφέρεστε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δίνει τρίμηνες παρατάσεις , την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται η τρίμηνη παράταση μέχρι το καλοκαίρι, και παράλληλα καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων είτε να συνεχίσουν αυτές τις παρατάσεις που τους δίνουμε είτε αντίστοιχα να κάνουν χρήση εξωτερικών υπηρεσιών από ιδιώτες σε περίπτωση που αυτές οι υπηρεσίες είναι πιο συμφέρουσες για το νοσοκομείο. Δηλαδή έχουμε μια ελεύθερη επιλογή στις διοικήσεις να κάνουν διαγωνισμούς για να έρχονται αυτές οι υπηρεσίες απέξω όταν αυτές είναι φθηνότερες και άρα εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο. Όμως σε περίπτωση που αυτοί οι διαγωνισμοί καθυστερούν οι συμπολίτες μας αυτοί που είναι θα παρατείνεται η σύμβαση τους.
Και να πω εδώ ότι ο εμπαιγμός σε αυτους τους ανθρώπους έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τώρα φωνάζει μεν για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά οι ίδιοι τους είχαν δώσει ένα χρονο μόλις να παραμείνουν στο ΕΣΥ και από εκεί και πέρα 2,5 χρόνια τους κρατάει η κυβέρνηση της ΝΔ ακριβώς γιατί προσπαθεί να βρει μια συνολική λύση. Η συνολική όμως λύση για αυτούς του ανθρώπους δεν είναι η μονιμοποίηση. Αντιθέτως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουμε πάρει μέχρι τέλος του χρόνου παράταση συμβάσεων, οι προκηρύξεις που βγαίνουν και είναι μεγάλες προκηρύξεις για νοσηλευτές 4.000, 900 για λοιπό προσωπικό θα έχουνε μια αυξημένη συνταγματικά ανεκτή μοριοδότηση όχι ως πριμοδότηση αλλά γιατί η εμπειρία που έχουν αποκτήσει λόγω του κορονοϊού είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία και με αυτή την έννοια επιθυμούμε οι θέσεις που θα προκηρύσσονται να καλύπτονται από το προσωπικό που τώρα υπηρετεί ως επικουρικοί στο ΕΣΥ.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία μέσω των ΣΔΙΤ: Σε αυτό το νομοσχέδιο αναφερόμαστε στην πρωτοβάθμια, στην πραγματικότητα ανοίγουμε το σύστημα σε πολύ περισσότερους γιατρούς γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλειστό σύστημα από το ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς, το ανοίγουμε. Βάζουμε τον προσωπικό γιατρό, δεν περιορίζουμε την κινητικότητα δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στο σύστημα και απλά υπάρχουν κάποια κίνητρα –αντικίνητρα ότι θα πρέπει να δηλωθεί σε έναν γιατρό γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό. Να του κάνει την προληπτική εξέταση, να τον ενημερώνει και να είναι το πρώτο τηλέφωνο ένας γιατρός. Παράλληλα στον ΕΟΠΥΥ βάζουμε ποιοτικά κριτήρια άρα ουσιαστικά βάζουμε σε τάξη την ιδιωτική υγεία καθώς ο ΕΟΠΥΥ πλέον θα αγοράζει με ποιοτικά κριτήρια και αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις συνεργασίες που μπορεί να έχει ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό. Σας φέρνω συγκεκριμένο παράδειγμα, στη Θεσσαλία υπήρχε μεγάλη λίστα χειρουργείων επειδή και λόγω κορονοϊού αυξήθηκε η λίστα, άρχισαν να λειτουργούν τα χειρουργεία κανονικά αλλά η λίστα παρέμενε μεγάλη και δώσαμε τη δυνατότητα χωρίς να πληρώνει τίποτα ο ασθενής, αυτός που ήταν στη λίστα και είχε πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής να μπορεί να χειρουργηθεί σε ιδιωτικές κλινικές.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν γίνει γύρω στα 250 χειρουργεία συμπολιτών μας οι οποίοι περίμεναν στην σειρά και το ίδιο το νοσοκομείο τους έστειλε να κάνουν ιδιωτικά το χειρουργείο χωρίς να πληρώσει κανένας τίποτα, το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση ή είναι εξυπηρέτηση στον ασθενή που περίμενε σε λίστα και του δώσαμε τη δυνατότητα να χειρουργηθεί χωρίς να πληρώσει τίποτα; Εμείς θεωρούμε ότι εκεί που έχει κενά το ΕΣΥ μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικές υπηρεσίες και όταν αυτές οι ιδιωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή τότε προφανέστατα του παρέχουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας και αυτό θα κάνουμε. Δεν είμαστε δογματικοί, εμείς θέλουμε να έχει το δημόσιο αγαθό της υγείας δωρεάν ο πολίτης εάν αυτό μπορούμε να το εξασφαλίσουμε και από ιδιωτικές δομές , θα το εξασφαλίσουμε και από ιδιωτικές δομές.
Συγκεκριμένα, όπως είπε εάν και η μετάλλαξη Όμικρον παράγει πολλά κρούσματα δεν υπάρχει έντονη πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Παράλληλα, σημείωσε πως οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, η κατάσταση θα αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέτρα που αποκλιμακώνονται να επιστρέψουν.
Αναφορικά με την άρση του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, είπε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για αναστολή σημειώνοντας πως το θέμα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ανέφερε πως παρατείνεται η αναστολή τους ως το τέλος του χρόνου, τονίζοντας πως τους δίνεται μεγαλύτερος χρόνος ώστε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Ακόμη, για τα πιστοποιητικά τόνισε πως εξετάζεται εάν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση της χρήσης του, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση της υγείας λόγω της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας: Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα. Η μετάλλαξη Όμικρον παράγει αρκετά κρούσματα αλλά ωστόσο αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ου δεν βλέπουμε έντονη πίεση το ΕΣΥ. Σίγουρα στη μεγάλη πίεση που είναι οι ΜΕΘ έχουμε μια αποσυμφόρηση αλλά παρόλο που όπως είναι λογικό ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα υπάρχει μια αύξηση στις απλές νοσηλείες δεν είναι τέτοιας φύσεως που μας πιέζει. Άρα ο προγραμματισμός μας είναι ότι θα πηγαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση μέτρων η οποία γίνεται σταδιακή και πάντοτε με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής αλλά το ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι όλα αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι μπορούν να αποκλιμακωθούν ενόψει του καλοκαιριού και όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αλλά είμαστε σε επιφυλακή γιατί το Σεπτέμβριο αναλόγως της πορείας της πανδημίας μπορεί να υπάρξει επανεξέταση όλων των μέτρων τα οποία τώρα αποκλιμακώνονται.Αναφορικά με τα λιγότερα τεστ στα σχολεία: Γενικότερα στην μετάλλαξη Όμικρον και με τις πολλές νοσήσεις που υπάρχουν υπάρχει ένα μοντέλο πλέον σε πιο στοχευμένα πλέον τεστ, δεν είναι η λογική της ΔΕΛΤΑ που την ψάχναμε «τυφλά» στο γενικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι με την Όμικρον , και αυτό κάνουν οι περισσότερες χώρες, ότι με την Όμικρον πρέπει να έχουμε πιο στοχευμένο testing όπως αντίστοιχα και οι καραντίνες είναι διαφορετικές. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η μεταδοτικότητα δεν προσέφερε κάτι πολύ σημαντικό το δεύτερο τεστ. Άρα με το ένα τεστ ιχνηλατώντας όμως όταν έχουμε θετικό τις επαφές στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα κάλυψης. Στα σχολεία το μοντέλο των τεστ έχει πετύχει ιδιαιτέρως δηλαδή είχαμε πλήρη παρακολούθηση και το μοντέλο αυτό θα το κρατήσουμε μέχρι το Πάσχα ώστε να δούμε ως θα πάει και αν χρειαστεί οτιδήποτε προφανώς θα κάνουμε παρέμβαση.
Αναφορικά με την κατάργηση του προστίμου των 100€ στους άνω των 60 ετών: Πρώτα απ’ όλα χάρη σε αυτό το μέτρο εμβολιάστηκε επιπλέον 300 χιλιάδες κόσμος και αυτοί οι 300 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν προστάτευσαν πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν νοσήσει, το γεγονός ότι νόσησαν και δεν βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση γιατί αυτό μας δείχνουν όλοι οι δείκτες από τις ΜΕΘ, το οφείλουν στο ότι εμβολιάστηκαν. Δεύτερον, δεν χαρίζεται τίποτα, οι συγκεκριμένοι έχουν πληρώσει 300€. Και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μιλάμε για κατάργηση του μέτρου, το μέτρο μπαίνει σε αναστολή με επανεξέταση το Σεπτέμβριο. Η φιλοσοφία είναι ότι το μέτρο δεν μπήκε δογματικά, μπήκε στη λογική ότι οι άνω των 60 ασκούν και τη μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ και άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσό που να επιστρέφουν στο ΕΣΥ λόγω της επιλογής τους. Αυτή τη στιγμή στη λογική αποκλιμάκωσης των δεικτών και στο ΕΣΥ και εκτιμώντας και το γεγονός της ευρύτερης κατάστασης που υπάρχει τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι στην παρούσα φάση που φτάσαμε και άνω του 90% στον εμβολιασμό στους άνω των 60 δηλαδή ο στόχος πιάστηκε στον απόλυτο βαθμό, μπορούμε να το αναστείλουμε. Να ξέρουν όμως οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας ότι όταν η επιστημονική κοινότητα ή εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός προφανέστατα θα επιστρέψει και το μέτρο. Άρα έχουμε μια αναστολή μέτρου. Την αναστολή γενικότερα του προστίμου καθώς και την αποκλιμάκωση μέτρων που γίνεται ο ορίζοντας που δίνουμε είναι το τέλος του καλοκαιριού. Άρα προφανέστατα τον Σεπτέμβριο επανεξετάζονται όλα βάσει της πορείας της πανδημίας
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστοι υγειονομικούς: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία γιατι βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις και η επιλογή τους να μην εμβολιαστούν αυτομάτως δημιουργεί θέματα δημόσιας υγείας παράλληλα εκφράζει και μια θέση απαξίας σε ανθρώπους από τους οποίους έχουμε πολύ μεγαλύτερη απαίτηση να πιστεύουν στην επιστήμη στην οποία υπηρετούν. Γιατί ο γιατρός και ο νοσηλευτής ο οποίος είναι κατά του εμβολιασμού, και τους βλέπω και έξω από το υπουργείο που πολλές φορές καταλαμβάνουν και τις δύο εισόδους και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσει κάποιος τι λένε αυτοί οι άνθρωποι για τα εμβόλια. Έχουνε την πλήρη αντι-επιστημονική θέση η οποία εκφράζεται από το γεγονός μιας άγνοιας ότι παραμένουν τα εμβόλια σε πειραματικό στάδιο και φτάνουν μέχρι και σε περιπτώσεις εάν και εφόσον είναι ένα σχέδιο της παγκοσμιοποίησης να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και οτιδήποτε άλλο. Αυτός λοιπόν ο πληθυσμός που ήταν εργαζόμενος στο ΕΣΥ όπως αυτοί έχουν το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν, η πολιτεία έχει το δικαίωμα να πει ότι αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας θα είναι εμβολιασμένοι. Για αυτό το λόγο και η παράταση που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα θα αφορά μέχρι το τέλος του χρόνου για να είναι ένα σαφές μήνυμα γιατί υπάρχει η ανάγκη διότι ακριβώς έχουμε παρατείνει όλες τις συμβάσεις των επικουρικών λόγω covid ως τέλος του χρόνου γιατί έχει εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τότε υπάρχει η ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας αλλά να είναι και ένα σαφές μήνυμα πλέον ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Ή θα εμβολιαστούνε και για αυτό το λόγο γίνεται και εξέταση συνολικά εάν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι ασχέτως της πανδημίας τυπικό προσόν για το ΕΣΥ, τους δίνεται ένας πολύ μεγάλος χρόνος να καταλάβουν και να κάνουν τη σωστή επιλογή να εμβολιαστούν και να γυρίσουν πίσω στο ΕΣΥ. Αν δεν εμβολιαστούν προφανέστατα θα παρακολουθούμε την πανδημία και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας αλλά βλέπετε ότι έχουμε μια σαφή βούληση να μην επιστρέψουν τουλάχιστον όσο παραμένει η πανδημία.
Είναι πολύ σημαντικό και η επιστημονική κοινότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα να καταλήξει στο ποιος ακριβώς πρέπει να είναι ο σχεδιασμός στον εμβολιασμό γιατί είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που μου θέτουν οι πολίτες ότι περιμένουν να δουν ποια είναι η πορεία των εμβολιασμών. Δηλαδή θα υπάρχει 4η δόση, θα υπάρχει μια δόση που θα γίνεται ετησίως; Φαίνεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχει η τελική εκτίμηση των επιστημόνων και θα υπάρξουν αποφάσεις για το πώς κινείται ο εμβολιασμός από εδώ και πέρα.
Αναφορικά με τα πιστοποιητικά: Το πιστοποιητικό ισχύει, είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό άρα στο κομμάτι μετακινήσεων έχει κανονικά ως έχει. Το ερώτημα, και ήδη έχουν τεθεί αυτά τα θέματα στην επιτροπή, είναι με βάση την πορεία της πανδημίας αν μπορεί να υπάρχει μια αποκλιμάκωση ως προς τη χρήση του πιστοποιητικού σε κάποιους χώρους. Αυτό η κυβέρνηση το βάζει με ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα άρα η επιτροπή κλιμακωτά θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα δούμε τι αποκλιμάκωση μέτρων μπορούμε να κάνουμε. Όπως έχω πει πολλές φορές η βούληση της κυβέρνησης είναι καταρχήν στον εμβολιασμένο πληθυσμό να πάμε όσο το δυνατόν στη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, θεωρούμε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει.
Δηλαδή αυτή η στιγμή οι εμβολιασμένοι πιέζονται μόνο με τη χρήση της μάσκας λίγο πολύ όλο το άλλο πλαίσιο έχει απελευθερωθεί. Από εκεί και πέρα για τους ανεμβολίαστους προφανώς εάν υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα ελευθερίας να υπάρξει αλλά εκεί πέρα θέλουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί γιατί σε καμία περίπτωση δεν θελουμε να δοθεί ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό θα βρεθούν σε μια κατάσταση να προβληματιστούν αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να εμβολιαστούν . Άρα η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να αποκλιμακώνουμε μεν τα μέτρα να υπάρχει μια είσοδος περισσότερο στην κανονικότητα όσο το επιτρέπει η πανδημία, με σαφήνεια να πούμε στον κόσμο ότι η αποκλιμάκωση αυτή είναι στην παρούσα φάση και αν τυχόν η πανδημία δώσει άλλα δείγματα ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά μπορεί να χρειαστεί να παρθούν κάποια μέτρα άρα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες ότι δεν έχουμε τέλος της πανδημίας. Και για τους ανεμβολίαστους στο βαθμό που μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα να την έχουνε μεν αλλά σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμένος θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος να αισθάνεται ότι είναι πλέον στη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Ερωτηθείς αν θα παραταθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Αναφέρεστε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δίνει τρίμηνες παρατάσεις , την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται η τρίμηνη παράταση μέχρι το καλοκαίρι, και παράλληλα καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων είτε να συνεχίσουν αυτές τις παρατάσεις που τους δίνουμε είτε αντίστοιχα να κάνουν χρήση εξωτερικών υπηρεσιών από ιδιώτες σε περίπτωση που αυτές οι υπηρεσίες είναι πιο συμφέρουσες για το νοσοκομείο. Δηλαδή έχουμε μια ελεύθερη επιλογή στις διοικήσεις να κάνουν διαγωνισμούς για να έρχονται αυτές οι υπηρεσίες απέξω όταν αυτές είναι φθηνότερες και άρα εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο. Όμως σε περίπτωση που αυτοί οι διαγωνισμοί καθυστερούν οι συμπολίτες μας αυτοί που είναι θα παρατείνεται η σύμβαση τους.
Και να πω εδώ ότι ο εμπαιγμός σε αυτους τους ανθρώπους έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τώρα φωνάζει μεν για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά οι ίδιοι τους είχαν δώσει ένα χρονο μόλις να παραμείνουν στο ΕΣΥ και από εκεί και πέρα 2,5 χρόνια τους κρατάει η κυβέρνηση της ΝΔ ακριβώς γιατί προσπαθεί να βρει μια συνολική λύση. Η συνολική όμως λύση για αυτούς του ανθρώπους δεν είναι η μονιμοποίηση. Αντιθέτως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουμε πάρει μέχρι τέλος του χρόνου παράταση συμβάσεων, οι προκηρύξεις που βγαίνουν και είναι μεγάλες προκηρύξεις για νοσηλευτές 4.000, 900 για λοιπό προσωπικό θα έχουνε μια αυξημένη συνταγματικά ανεκτή μοριοδότηση όχι ως πριμοδότηση αλλά γιατί η εμπειρία που έχουν αποκτήσει λόγω του κορονοϊού είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία και με αυτή την έννοια επιθυμούμε οι θέσεις που θα προκηρύσσονται να καλύπτονται από το προσωπικό που τώρα υπηρετεί ως επικουρικοί στο ΕΣΥ.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία μέσω των ΣΔΙΤ: Σε αυτό το νομοσχέδιο αναφερόμαστε στην πρωτοβάθμια, στην πραγματικότητα ανοίγουμε το σύστημα σε πολύ περισσότερους γιατρούς γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλειστό σύστημα από το ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς, το ανοίγουμε. Βάζουμε τον προσωπικό γιατρό, δεν περιορίζουμε την κινητικότητα δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στο σύστημα και απλά υπάρχουν κάποια κίνητρα –αντικίνητρα ότι θα πρέπει να δηλωθεί σε έναν γιατρό γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό. Να του κάνει την προληπτική εξέταση, να τον ενημερώνει και να είναι το πρώτο τηλέφωνο ένας γιατρός. Παράλληλα στον ΕΟΠΥΥ βάζουμε ποιοτικά κριτήρια άρα ουσιαστικά βάζουμε σε τάξη την ιδιωτική υγεία καθώς ο ΕΟΠΥΥ πλέον θα αγοράζει με ποιοτικά κριτήρια και αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις συνεργασίες που μπορεί να έχει ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό. Σας φέρνω συγκεκριμένο παράδειγμα, στη Θεσσαλία υπήρχε μεγάλη λίστα χειρουργείων επειδή και λόγω κορονοϊού αυξήθηκε η λίστα, άρχισαν να λειτουργούν τα χειρουργεία κανονικά αλλά η λίστα παρέμενε μεγάλη και δώσαμε τη δυνατότητα χωρίς να πληρώνει τίποτα ο ασθενής, αυτός που ήταν στη λίστα και είχε πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής να μπορεί να χειρουργηθεί σε ιδιωτικές κλινικές.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν γίνει γύρω στα 250 χειρουργεία συμπολιτών μας οι οποίοι περίμεναν στην σειρά και το ίδιο το νοσοκομείο τους έστειλε να κάνουν ιδιωτικά το χειρουργείο χωρίς να πληρώσει κανένας τίποτα, το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση ή είναι εξυπηρέτηση στον ασθενή που περίμενε σε λίστα και του δώσαμε τη δυνατότητα να χειρουργηθεί χωρίς να πληρώσει τίποτα; Εμείς θεωρούμε ότι εκεί που έχει κενά το ΕΣΥ μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικές υπηρεσίες και όταν αυτές οι ιδιωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή τότε προφανέστατα του παρέχουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας και αυτό θα κάνουμε. Δεν είμαστε δογματικοί, εμείς θέλουμε να έχει το δημόσιο αγαθό της υγείας δωρεάν ο πολίτης εάν αυτό μπορούμε να το εξασφαλίσουμε και από ιδιωτικές δομές , θα το εξασφαλίσουμε και από ιδιωτικές δομές.