ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Πούτιν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό και τις συνέπειές του όπως ο Ερντογάν
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε
Ο βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου,
μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής, το ουκρανικό προσφυγικό κύμα, τις θέσεις της ΕΕ αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης από τη χώρα μας, σημείωσε τα εξής:
Αναφορικά με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και κρίσιμη Σύνοδος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ πρέπει να εξεταστούν όλα τα σενάρια. Πρέπει οι ηγέτες σήμερα να συμφωνήσουν ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές τους γιατί βλεπετε ότι από στιγμή σε στιγμή ο Πούτιν εκτοξεύει διάφορες απειλές περί κλιμάκωσης της έντασης άρα τεστάρει τα όρια της Δύσης. Ο Πούτιν σήμερα τζογάρει την παγκόσμια ειρήνη για αυτό βλέπετε ότι κάθε μέρα μιλάει και για μια διαφορετική απειλή ακριβώς για να δει μέχρι που θα φτάσουν το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα. Εκεί εντάσσεται και η πρόταση του για να πληρώνουμε το αέριο σε ρούβλια στη Ρωσία το επόμενο διάστημα. Προσπαθεί στην ουσία να γλιτώσει δια της πλαγίας οδού τις αυστηρές κυρώσεις και ταυτόχρονα να ανατιμήσει το νόμισμά του. Να στηρίξει το ρούβλι στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.
Είναι ένα παιχνίδι, προσπαθεί να φοβίσει τη Δύση για να αποφασίσει η Δύση μετριότερες κυρώσεις. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν είναι εύκολο αυτό, η Δύση έχει μια αποφασιστικότητα άνευ προηγουμένου και ξέρει πολύ καλά τα παιχνίδια τα οποία σκηνοθετεί η Ρωσία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει σήμερα να συζητήσουμε για την ασφάλεια της Συμμαχίας και να φτάσουμε σε μια κοινή δήλωση η οποία θα ξεκαθαρίζει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις μέχρι που το ΝΑΤΟ δεν θα αντιδρά.
Για το ουκρανικό προσφυγικό κύμα
Η Ρωσία βομβαρδίζει τη δυτική Ουκρανία διότι έτσι προκαλεί νέα κύματα προσφύγων και με τα κύματα αυτών των προσφύγων θεωρεί η Ρωσία ότι έτσι θα προκαλέσει εσωτερική αστάθεια στις ευρωπαϊκές χώρες όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες αυτοί με συνήθεις υπόπτους την Πολωνία και τη Ρουμανία σήμερα. Προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε και ο Ερντογάν, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος για να πιέσει εσωτερικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε αυτό πρέπει να έχουμε εμείς θέση και λόγο. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στον καθένα να εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους για να ασκεί εξωτερική πολιτική.
Άρα το προσφυγικό θα είναι μέσα στις γραμμές του πρωθυπουργού
Και η υποδοχή προσφύγων. Θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός ότι εμείς έχουμε ήδη άρει 14.000 Ουκρανούς και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε κατατρεγμένους Ουκρανούς από την εμπόλεμη ζώνη και αυτό είναι στα συν της Ελλάδος και του ελληνικού λαού που έχει σηκώσει την τελευταία δεκαετία βαρύτατο φορτίο στο προσφυγικό και αυτό αναγνωρίζεται και στο ΝΑΤΟ. Και φυσικά θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός σε αυτό που φωνάζει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον Μακρόν, στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Πρέπει να συζητήσουμε τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ και να βάλουμε επιτέλους μπροστά αμυντικού βραχίονα στην Ευρώπη που να λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις και δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις που εδώ και μήνες φωνάζουμε εδώ και μήνες μαζί με τη Γαλλία για την ανάγκη γεωπολιτικής αυτονομίας στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να στείλουμε S300 στην Ουκρανία
Εμείς έχουμε δώσει ήδη διμερώς αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο αίτημα προς την κυβέρνηση για νέα στήριξη αλλά να σκεφτούμε και λίγο πονηρά. Οι S300 ή οι S400 της Τουρκίας που ενδεχομένως υπήρχε ένα σενάριο μήπως τους στείλει η Τουρκία στην Ουκρανία που φυσικά αυτό ειναι κατά τη γνώμη μου φαντασία, είναι ρωσικά οπλικά συστήματα και είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν το λογισμικό της λειτουργίας τους πολύ καλύτερα από τον καθένα. Θεωρώ απίθανο να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια χώρα, η Ουκρανία επί παραδείγματι, αυτά τα ρωσικά προηγμένα οπλικά συστήματα εναντίον της Ρωσίας καθαρά για τεχνικούς λόγους.
Αναφορικά με τη Σύνοδο της ΕΕ
Τα ενεργειακά είναι αύριο στην ατζέντα οπότε μέχρι αύριο το απόγευμα θα δίνεται η μάχη μέχρις εσχάτων. Αλλά ξέρετε ότι αυτά τα δύσκολα ζητήματα θέλουν χρόνο. Σας θυμίζω ότι όταν άρχισε να συζητάει μια ομάδα ηγετών με τον κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης κάποιοι άλλοι το θεωρούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και τελικά όχι μόνο εγινε αλλά άρχισε να δίνει και χρήματα. Έτσι ισχύει και εδώ, χρειάζεται να συγκεραστούν διαφορετικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε άτυπα επικεφαλείς μιας ομάδας χωρών που λεει πλαφόν στην τιμή χονδρικής, κοινή προμήθεια στο φυσικό αέριο και κοινή αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων και ακρίβειας. Πρώτα απ όλα ξεκίνησε η συζήτηση για την κοινή προμήθεια στο LNG άρα η κουβέντα την οποία ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να φέρνει ήδη καρπούς. Ξεκινάει η κουβέντα για την κοινή αγορά αερίου, και προσέξτε υδρογόνου. Ούτε αυτό υπήρχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άρα σιγά –σιγά ωριμάζουν οι συνθήκες στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε και εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε μέχρι το Μάιο που είναι η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση μέσω ενός κοινού ταμείου για την ακρίβεια. Δεν αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία και οι πολίτες αυτό το άχθος στην πλάτη τους.
Οι έλληνες πολίτες έχουν την οξυδέρκεια και την κριτική ικανότητα να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα σήμερα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά αφορά όλο τον πλανήτη αυτό το νέο κύμα ακρίβειας. Ορθώς διαμαρτύρονται οι πολίτες γιατί σηκώνουν έναν δυσβάσταχτο φορτίο οικονομικό στην πλάτη τους όμως βλέπουν ότι η κυβέρνηση με απόλυτη ενσυναίσθηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού αυτή την άσχημη κατάσταση. Η νέα δέσμη στήριξης της κυβέρνησης έχει διπλό σκοπό από τη μια να τονώσει την αγοραστική δύναμη των αδύναμων συμπολιτών μας και από την άλλη να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων και στο ρεύμα και στα καύσιμα. Οι εκπτώσεις αυτές περιορίζουν, δεν εξαλείφουν την εκτίναξη των τιμών όμως γίνονται με υπευθυνότητα διότι κανένα σημερινό μέτρο δεν μπορεί να ναρκοθετεί το μέλλον μας.
Εμείς αγωνιζόμαστε να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι ότι χωρίς ένα κοινό ταμείο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπέρμετρη ακρίβεια. Το γεγονός ότι στη Σύνοδο σήμερα κάνουμε δύο βήματα μπροστά για την κοινή προμήθεια του LNG, υπογράφουμε στρατηγική πυξίδα. Το κείμενο το οποίο ανοίγει το δρόμο επιτέλους στη γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης που και αυτή ακουγόταν ως φαντασία και ότι θα υπάρχει μια αναφορά στην υποχρέωση των χωρών που συνδέονται με την Ευρώπη, βλέπε Τουρκία, να εφαρμόζουν τις κυρώσεις αυτό δεν υπήρχε ούτε καν ως σενάριο πριν από λίγες εβδομάδες. Λοιπόν γίνεται δουλειά και προσπαθούμε να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά γιατί πάνω από όλα ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων. Αλλά ξέρουν οι πολίτες ότι ο τρόπος με τον οποίο κάνει η κυβέρνηση παρεμβάσεις είναι γενναιόδωρος και ταυτόχρονα μετρημένος.
Έχουμε πρωτοφανείς αλλεπάλληλες κρίσεις, δεν μπορούμε να ξοδεύουμε τους πόρους μας αλόγιστα θα ήταν πράξη ανεύθυνη, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Πρέπει να έχουμε όπλα και σφαίρες και για την επόμενη φάση.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής, το ουκρανικό προσφυγικό κύμα, τις θέσεις της ΕΕ αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης από τη χώρα μας, σημείωσε τα εξής:
Αναφορικά με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και κρίσιμη Σύνοδος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ πρέπει να εξεταστούν όλα τα σενάρια. Πρέπει οι ηγέτες σήμερα να συμφωνήσουν ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές τους γιατί βλεπετε ότι από στιγμή σε στιγμή ο Πούτιν εκτοξεύει διάφορες απειλές περί κλιμάκωσης της έντασης άρα τεστάρει τα όρια της Δύσης. Ο Πούτιν σήμερα τζογάρει την παγκόσμια ειρήνη για αυτό βλέπετε ότι κάθε μέρα μιλάει και για μια διαφορετική απειλή ακριβώς για να δει μέχρι που θα φτάσουν το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα. Εκεί εντάσσεται και η πρόταση του για να πληρώνουμε το αέριο σε ρούβλια στη Ρωσία το επόμενο διάστημα. Προσπαθεί στην ουσία να γλιτώσει δια της πλαγίας οδού τις αυστηρές κυρώσεις και ταυτόχρονα να ανατιμήσει το νόμισμά του. Να στηρίξει το ρούβλι στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Είναι ένα παιχνίδι, προσπαθεί να φοβίσει τη Δύση για να αποφασίσει η Δύση μετριότερες κυρώσεις. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν είναι εύκολο αυτό, η Δύση έχει μια αποφασιστικότητα άνευ προηγουμένου και ξέρει πολύ καλά τα παιχνίδια τα οποία σκηνοθετεί η Ρωσία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει σήμερα να συζητήσουμε για την ασφάλεια της Συμμαχίας και να φτάσουμε σε μια κοινή δήλωση η οποία θα ξεκαθαρίζει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις μέχρι που το ΝΑΤΟ δεν θα αντιδρά.
Για το ουκρανικό προσφυγικό κύμα
Η Ρωσία βομβαρδίζει τη δυτική Ουκρανία διότι έτσι προκαλεί νέα κύματα προσφύγων και με τα κύματα αυτών των προσφύγων θεωρεί η Ρωσία ότι έτσι θα προκαλέσει εσωτερική αστάθεια στις ευρωπαϊκές χώρες όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες αυτοί με συνήθεις υπόπτους την Πολωνία και τη Ρουμανία σήμερα. Προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε και ο Ερντογάν, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος για να πιέσει εσωτερικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε αυτό πρέπει να έχουμε εμείς θέση και λόγο. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στον καθένα να εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους για να ασκεί εξωτερική πολιτική.Άρα το προσφυγικό θα είναι μέσα στις γραμμές του πρωθυπουργού
Και η υποδοχή προσφύγων. Θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός ότι εμείς έχουμε ήδη άρει 14.000 Ουκρανούς και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε κατατρεγμένους Ουκρανούς από την εμπόλεμη ζώνη και αυτό είναι στα συν της Ελλάδος και του ελληνικού λαού που έχει σηκώσει την τελευταία δεκαετία βαρύτατο φορτίο στο προσφυγικό και αυτό αναγνωρίζεται και στο ΝΑΤΟ. Και φυσικά θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός σε αυτό που φωνάζει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον Μακρόν, στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Πρέπει να συζητήσουμε τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ και να βάλουμε επιτέλους μπροστά αμυντικού βραχίονα στην Ευρώπη που να λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις και δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις που εδώ και μήνες φωνάζουμε εδώ και μήνες μαζί με τη Γαλλία για την ανάγκη γεωπολιτικής αυτονομίας στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να στείλουμε S300 στην Ουκρανία
Εμείς έχουμε δώσει ήδη διμερώς αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο αίτημα προς την κυβέρνηση για νέα στήριξη αλλά να σκεφτούμε και λίγο πονηρά. Οι S300 ή οι S400 της Τουρκίας που ενδεχομένως υπήρχε ένα σενάριο μήπως τους στείλει η Τουρκία στην Ουκρανία που φυσικά αυτό ειναι κατά τη γνώμη μου φαντασία, είναι ρωσικά οπλικά συστήματα και είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν το λογισμικό της λειτουργίας τους πολύ καλύτερα από τον καθένα. Θεωρώ απίθανο να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια χώρα, η Ουκρανία επί παραδείγματι, αυτά τα ρωσικά προηγμένα οπλικά συστήματα εναντίον της Ρωσίας καθαρά για τεχνικούς λόγους.Αναφορικά με τη Σύνοδο της ΕΕ
Τα ενεργειακά είναι αύριο στην ατζέντα οπότε μέχρι αύριο το απόγευμα θα δίνεται η μάχη μέχρις εσχάτων. Αλλά ξέρετε ότι αυτά τα δύσκολα ζητήματα θέλουν χρόνο. Σας θυμίζω ότι όταν άρχισε να συζητάει μια ομάδα ηγετών με τον κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης κάποιοι άλλοι το θεωρούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και τελικά όχι μόνο εγινε αλλά άρχισε να δίνει και χρήματα. Έτσι ισχύει και εδώ, χρειάζεται να συγκεραστούν διαφορετικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε άτυπα επικεφαλείς μιας ομάδας χωρών που λεει πλαφόν στην τιμή χονδρικής, κοινή προμήθεια στο φυσικό αέριο και κοινή αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων και ακρίβειας. Πρώτα απ όλα ξεκίνησε η συζήτηση για την κοινή προμήθεια στο LNG άρα η κουβέντα την οποία ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να φέρνει ήδη καρπούς. Ξεκινάει η κουβέντα για την κοινή αγορά αερίου, και προσέξτε υδρογόνου. Ούτε αυτό υπήρχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άρα σιγά –σιγά ωριμάζουν οι συνθήκες στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε και εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε μέχρι το Μάιο που είναι η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση μέσω ενός κοινού ταμείου για την ακρίβεια. Δεν αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία και οι πολίτες αυτό το άχθος στην πλάτη τους.Οι έλληνες πολίτες έχουν την οξυδέρκεια και την κριτική ικανότητα να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα σήμερα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά αφορά όλο τον πλανήτη αυτό το νέο κύμα ακρίβειας. Ορθώς διαμαρτύρονται οι πολίτες γιατί σηκώνουν έναν δυσβάσταχτο φορτίο οικονομικό στην πλάτη τους όμως βλέπουν ότι η κυβέρνηση με απόλυτη ενσυναίσθηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού αυτή την άσχημη κατάσταση. Η νέα δέσμη στήριξης της κυβέρνησης έχει διπλό σκοπό από τη μια να τονώσει την αγοραστική δύναμη των αδύναμων συμπολιτών μας και από την άλλη να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων και στο ρεύμα και στα καύσιμα. Οι εκπτώσεις αυτές περιορίζουν, δεν εξαλείφουν την εκτίναξη των τιμών όμως γίνονται με υπευθυνότητα διότι κανένα σημερινό μέτρο δεν μπορεί να ναρκοθετεί το μέλλον μας.
Εμείς αγωνιζόμαστε να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι ότι χωρίς ένα κοινό ταμείο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπέρμετρη ακρίβεια. Το γεγονός ότι στη Σύνοδο σήμερα κάνουμε δύο βήματα μπροστά για την κοινή προμήθεια του LNG, υπογράφουμε στρατηγική πυξίδα. Το κείμενο το οποίο ανοίγει το δρόμο επιτέλους στη γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης που και αυτή ακουγόταν ως φαντασία και ότι θα υπάρχει μια αναφορά στην υποχρέωση των χωρών που συνδέονται με την Ευρώπη, βλέπε Τουρκία, να εφαρμόζουν τις κυρώσεις αυτό δεν υπήρχε ούτε καν ως σενάριο πριν από λίγες εβδομάδες. Λοιπόν γίνεται δουλειά και προσπαθούμε να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά γιατί πάνω από όλα ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων. Αλλά ξέρουν οι πολίτες ότι ο τρόπος με τον οποίο κάνει η κυβέρνηση παρεμβάσεις είναι γενναιόδωρος και ταυτόχρονα μετρημένος.
Έχουμε πρωτοφανείς αλλεπάλληλες κρίσεις, δεν μπορούμε να ξοδεύουμε τους πόρους μας αλόγιστα θα ήταν πράξη ανεύθυνη, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Πρέπει να έχουμε όπλα και σφαίρες και για την επόμενη φάση.