ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ για το σενάριο «Κυβέρνηση χωρίς Τσίπρα» - Τι σκέφτονται στο ΚΙΝΑΛ για το ενδεχόμενο συνεργασίας
Οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
-που µετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην τελευταία συζήτηση στο Κοινοβούλιο, µόνον ως αποτέλεσµα αιφνίδιας κατάρρευσης της κυβέρνησης µπορούν να προκύψουν- έχουν ανοίξει και τη συζήτηση για τυχόν συνεργασίες που µπορεί να προκύψουν την επόµενη µέρα των εκλογών. Στελέχη των κοµµάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν να βάζουν τις «κόκκινες» γραµµές, τους όρους και τις προϋποθέσεις µέσα από τις οποίες θα µπορούσε να προκύψει µια µετεκλογική συνεργασία ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ.
Ανεπίσηµα, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι κάποιοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. συµπεριφέρονται σαν να µην κυβέρνησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, τα οποία έχουν εµπλακεί σε ουκ ολίγα σκάνδαλα. Παράλληλα υπενθυµίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται όσο και η Ν.∆. για το γεγονός ότι η χώρα µπήκε στα Μνηµόνια, µε αποτέλεσµα οι πολίτες να περάσουν δέκα πολύ δύσκολα χρόνια οικονοµικής ανέχειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόµµα που έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνηµόνια», λένε. Φυσικά, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν αποφασίσει να συνεργαστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάποια στελέχη του κόµµατός του -π.χ., ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος- είναι ορκισµένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, µε ό,τι αυτό σηµαίνει.
Φυσικά, την ίδια στιγµή αναγνωρίζουν ότι τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόµµατα στις εκλογές θα έχουν µεγάλη σηµασία για τη διάρθρωση της κυβέρνησης που θα προκύψει την επόµενη µέρα. ∆ηλαδή, για παράδειγµα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 30% και το ΚΙΝ. ΑΛ. 11%, τότε πολύ δύσκολα το κόµµα της Χαριλάου Τρικούπη θα µπορέσει να επιβάλει τους όρους του. Εάν, πάλι, το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ένα ποσοστό γύρω στο 14%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, τότε προφανώς η συζήτηση θα γίνει πάνω σε άλλη βάση.
Το σε εξέλιξη παρασκήνιο πυροδότησε, ωστόσο, εσωκοµµατικές εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που έγινε την περασµένη Τρίτη εµφανίστηκε να κατηγορεί τους συντρόφους του -της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης- ότι προωθούν αυτά τα σενάρια. «Τέτοιου είδους συζητήσεις κάνουν κακό στο προφίλ του προέδρου», είπε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προτρέποντας τους συντρόφους του να προστατεύουν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022.
Προοδευτική διακυβέρνηση
Τη συζήτηση γι’ αυτό το θέµα άνοιξε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πριν από κάποιους µήνες µίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Τα µηνύµατα αυτά προφανώς αφορούσαν κυρίως το ΚΙΝ.ΑΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη και σε έναν βαθµό το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά ότι το ΚΚΕ µετά το 1989 έχει αποφασίσει να µη µετέχει σε καµία κυβέρνηση συνεργασίας για κανέναν λόγο. Απάντηση από το ΚΙΝ.ΑΛ., επίσηµα τουλάχιστον, δεν υπήρξε ποτέ. Ανεπίσηµα, µέσω διαρροών και δηµοσιογραφικών αφηγηµάτων, ξεκίνησε µια άτυπη συζήτηση, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. ∆ηµοσιεύµατα που είδαν το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε αυτή τη διαδικασία θα µπορούσε να εµφανιστεί θετικός εάν από την άλλη πλευρά δεν έµπαινε ως προαπαιτούµενο ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει πρωθυπουργός.Ενστάσεις
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής έχει ενστάσεις και για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατείχαν υπουργικές θέσεις την περίοδο 2015-2019. Επίσηµα από την πλευρά της Κουµουνδούρου δεν υπάρχει καµία αντίδραση, καθώς όλα αυτά καταγράφονται ως απόψεις κάποιων συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη και ως υποθέσεις εργασίας για να ξεκινήσει µια συζήτηση όταν έρθει η ώρα.Ανεπίσηµα, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι κάποιοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. συµπεριφέρονται σαν να µην κυβέρνησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, τα οποία έχουν εµπλακεί σε ουκ ολίγα σκάνδαλα. Παράλληλα υπενθυµίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται όσο και η Ν.∆. για το γεγονός ότι η χώρα µπήκε στα Μνηµόνια, µε αποτέλεσµα οι πολίτες να περάσουν δέκα πολύ δύσκολα χρόνια οικονοµικής ανέχειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόµµα που έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνηµόνια», λένε. Φυσικά, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν αποφασίσει να συνεργαστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάποια στελέχη του κόµµατός του -π.χ., ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος- είναι ορκισµένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, µε ό,τι αυτό σηµαίνει.
Φυσικά, την ίδια στιγµή αναγνωρίζουν ότι τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόµµατα στις εκλογές θα έχουν µεγάλη σηµασία για τη διάρθρωση της κυβέρνησης που θα προκύψει την επόµενη µέρα. ∆ηλαδή, για παράδειγµα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 30% και το ΚΙΝ. ΑΛ. 11%, τότε πολύ δύσκολα το κόµµα της Χαριλάου Τρικούπη θα µπορέσει να επιβάλει τους όρους του. Εάν, πάλι, το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ένα ποσοστό γύρω στο 14%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, τότε προφανώς η συζήτηση θα γίνει πάνω σε άλλη βάση.
Πόλωση
Για την ώρα, πάντως, στην Κουµουνδούρου εµφανίζονται να µη θέλουν να συζητήσουν το ενδεχόµενο άλλου πρωθυπουργού σε µια κυβέρνηση συνεργασίας, αφού θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, µε την πόλωση που θα υπάρξει στις εκλογές, θα καταφέρει να «στριµώξει» τη Νέα Δημοκρατία. Όσο για τα σενάρια που θέλουν το ΚΙΝ.ΑΛ. να προτείνει τον Νίκο Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό, αυτά για την ώρα δεν αποτελούν αντικείµενο καµίας συζήτησης.Το σε εξέλιξη παρασκήνιο πυροδότησε, ωστόσο, εσωκοµµατικές εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που έγινε την περασµένη Τρίτη εµφανίστηκε να κατηγορεί τους συντρόφους του -της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης- ότι προωθούν αυτά τα σενάρια. «Τέτοιου είδους συζητήσεις κάνουν κακό στο προφίλ του προέδρου», είπε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προτρέποντας τους συντρόφους του να προστατεύουν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.
Πρωτοσέλιδα
Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα έπειτα από ρεπορτάζ που έγιναν πρωτοσέλιδα εφηµερίδων και τα οποία ανέφεραν ότι στην εκδήλωση που έκαναν τα στελέχη της «Οµπρέλας» -την περασµένη εβδοµάδα-, κάποιοι από τους «άσπονδους εχθρούς» του Αλέξη Τσίπρα απαντούσαν στο σχετικό ερώτηµα που τους έθεταν οι δηµοσιογράφοι -«τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι άλλος πρωθυπουργός»- ότι αυτό είναι ένα θέµα για συζήτηση. Από την άλλη, στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι αυτά τα σενάρια διακινούνται από όσους αποτελούν σήµερα βαρίδια για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους οποίους προφανώς θα µπει θέµα από τα στελέχη του ΚΙΝ. ΑΛ. να µη µετέχουν σε µια κυβέρνηση συνεργασίας.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022.