Με φόντο τον εσωκοµµατικό εµφύλιο στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταστατικές αλλαγές και τον ιδεολογικό προσανατολισµό της Κουµουνδούρου , ακόµα µία παράµετρος που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σχετίζεται µε τα επικοινωνιακά όπλα που χρησιµοποιούν οι αντιµαχόµενες πλευρές ενόψει του Συνεδρίου.

Το οξύµωρο σε αυτόν τον πόλεµο είναι πως, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί συστηµατικά να στρέψει την κοινή γνώµη εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, ο ίδιος υφίσταται επικοινωνιακό αποκλεισµό από τους ενηµερωτικούς ιστοτόπους της αριστερής τάσης του κόµµατος.

Τουλάχιστον δύο ευρείας επισκεψιµότητας sites, όπως το commonality.gr και το νεοσυσταθέν radicales.gr, που λειτουργούν ως προπαγανδιστικοί βραχίονες της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, έχουν κηρύξει εµπάργκο στον Αλ. Τσίπρα και δεν φιλοξενούν ποτέ την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα, τις συνεντευξεις του, τις πολιτικές του πρωτοβουλίες κ.λπ. Οι συγκεκριµένοι ιστότοποι αποτελούν «άβατο» για τις θέσεις του προέδρου του κόµµατος, ενώ σε άρθρα ή κείµενα που µπορεί να τον αφορούν δεν υπάρχει πουθενά ούτε η φωτογραφία του. Ο ρόλος τους είναι να χρησιµοποιούνται ως επικοινωνιακά ορµητήρια για να αντικρούσουν ή να αποδοµήσουν µε επικριτική διάθεση θέσεις και προτάσεις του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

1ςε

Αν µη τι άλλο, όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν µια «σχηµατοποιηµένη» εσωτερική «διαίρεση», όπου η εσωκοµµατική αντιπολίτευση λειτουργεί ως κόµµα µες στο κόµµα, και µάλιστα µε ανεξάρτητους επικοινωνιακούς µηχανισµούς, για να προβάλλει µονοµερώς τις θέσεις της µε ανταγωνιστικό τρόπο απέναντι στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, την πρόκληση αυτή δεν σκοπεύει να αφήσει ασχολίαστη ή αναπάντητη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δέχεται εισηγήσεις να µιλήσει «έξω από τα δόντια» γι’ αυτό το φαινόµενο που εκφυλίζει την ενότητα του κόµµατος, ενώ προσβάλλει και τον ίδιο.

Ενα κείµενο που ανέβηκε την Τετάρτη το απόγευµα είχε αιχµηρές αναφορές εναντίον των σχεδιασµών του Αλ. Τσίπρα υπό τον τίτλο «“Βαρίδια”, ή µήπως όχι;»


Και αν το προηγούµενο διάστηµα µε τη λειτουργία του ιστοτόπου commonality.gr, που ήταν καθαρά επικοινωνιακό βήµα της οµάδας των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έδειχνε να µην έχει σοβαρό πρόβληµα, δεν συµβαίνει το ίδιο µε το νεόδµητο radicales. gr, που συγκροτήθηκε µε σκοπό να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες της «Οµπρέλας» και τις τελευταίες ηµέρες έχει µεταβληθεί σε επιθετικό µέσο εναντίον των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση στο δίλλημα «Αριστερά ή Κεντροαριστερά;» 

Ενδεικτικό αυτής της τακτικής είναι ένα κείµενο που ανέβηκε την Τετάρτη το απόγευµα, µε αιχµηρές αναφορές εναντίον των σχεδιασµών του Αλ. Τσίπρα, υπό τον τίτλο «“Βαρίδια”, ή µήπως όχι;». «Μας χαρακτηρίζουν “βαρίδια”, αλλά -πιστέψτε µας- προτιµούµε αυτό τον χαρακτηρισµό, όσο βαρύς και αν είναι, από το να είµαστε βάρκες χωρίς πανιά, που πλέουν όπου τους πάει ο άνεµος», αναφέρουν, µεταξύ άλλων, οι συγγραφείς του άρθρου.

Επιπλέον, προειδοποιούν τον Αλ. Τσίπρα πως στο δίληµµα «Αριστερά ή Κεντροαριστερά;» η απάντηση είναι µόνο Αριστερά, ενώ απορρίπτουν την πρότασή του για απευθείας εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα µέλη των οργανώσεων, τα οποία θεωρούν µίας χρήσεως. «Η ∆ηµοκρατία δεν είναι “επικοινωνία”, δεν µπορεί να λειτουργεί αλά καρτ, δεν µπορεί να είναι µίας χρήσης, αλλά µια συνεχής και ουσιαστική διεργασία σε όλα τα επίπεδα. ∆ιαφορετικά, θα έπρεπε να αποδεχτούµε ότι ο τρόπος εκλογής των Ανδρουλάκη, Μητσοτάκη και Παπανδρέου ήταν στο πλαίσιο της άµεσης δηµοκρατίας, ήταν -όπως λένε- “γιορτή της ∆ηµοκρατίας”. Αλλά εµείς ξέρουµε ότι δεν ήταν δηµοκρατία. ∆ηµοκρατία σε ένα αριστερό κόµµα, και συγκεκριµένα ως προς την εκλογή των µελών στην Κ.Ε., δεν µπορεί να είναι η προβολή προσώπων από την τηλεόραση, το κυνήγι του σταυρού, ο παραγοντισµός, τα “άριστα” βιογραφικά που αναµφίβολα θα µας κατακλύσουν, για να πείσουν κυρίως όσα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάρει ούτε µία φορά µέρος σε προσυνεδριακή συζήτηση. Και, δυστυχώς, τα µέλη αυτά -τουλάχιστον µέχρι τώρα- είναι πάρα πολλά», αναφέρεται στο κείµενο που υπογράφεται από τους:

Ολγα Αθανίτη,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.
Μαρία Γιαννακάκη,
µέλος Νοµαρχιακής Επιτροπής Πειραιά.
Αννέτα Καββαδία,
µέλος Κ. Επιτροπής / πρ. βουλεύτρια.
Μαρία Κανελλοπούλου,
µέλος Κ. Επιτροπής / πρ. βουλεύτρια.
Κατερίνα Κνήτου,
µέλος Πολιτικού Συµβουλίου.
Νίκος Κούτσης,
συντονιστής Νοµ. Επιτροπής Α’ Αθήνας.
Ερµίνα Κυπριανίδου,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.
Πάνος Λάµπρου,
µέλος Πολιτικού Συµβουλίου.
Γιώργος Μπουγελέκας,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.
Μίλτος Οικονόµου,
αναπλ. συντονιστής Νοµαρχιακής
Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.
Μανώλης Σαρρής,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.
Μιχάλης Υδραίος,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.
Ελενα Χριστούλη,
µέλος Κεντρικής Επιτροπής.