Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ υπήρξε κοινή γραμμή περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου , δήλωσε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, και πρόσθεσε πως αναμένεται πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε η τιμή του αερίου να μην μετακυλύεται στην τιμή του ηλεκτρικού.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής και τόνισε πως η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα ενεργειακά project στην περιοχή.

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για μεταστροφή της Τουρκίας και πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κλείσει μέτωπα που είχε ανοίξει στο παρελθόν.

Όσον αφορά τις εκλογές η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο για τη σταθερότητα της χώρας, ωστόσο υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός είπε πως θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.



Αναλυτικά η συνέντευξη - Τι είπε η κ. Πελώνη:


Για την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχουν πολλές αποφάσεις και συμπεράσματα και αρκετά που μένουν να υλοποιηθούν σύντομα. Υπάρχει κοινή γραμμή, να θυμίσω στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τη συζήτηση περί πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου κάτι που ήταν στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός την Κομισιόν να συζητηθεί με όλους τους παράγοντες της αγοράς για να προτείνουν και αυτοί τις βέλτιστες λύσεις. Είναι αυτή λοιπόν μια συζήτηση που θα πρέπει να γίνει και αναμένονται και οι προτάσεις της επιτροπής περί τα μέσα Μαΐου για την αποσύνδεση, να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η τιμή του αερίου που αυτή τη στιγμή ειναι ανεβασμένη λόγω κερδοσκοπίας και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία να μην μετακυλύεται στην τιμή του ηλεκτρικού. Εξελίξεις θα έχουμε, υπάρχει και όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή τις επισημάνσεις της ρωσικής πλευράς περί πληρωμών σε ρούβλια, είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και πάντα εμείς είμαστε συντονισμένοι στην ευρωπαϊκή γραμμή και θα υπάρξει ευρωπαϊκή γραμμή.

Για την πρόταση περί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Η συζήτηση αυτή ήδη γίνεται στο δημόσιο διάλογο, γίνεται και σε επίπεδο Ευρώπης, γίνεται και σε επίπεδο ηγετών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της αγορά εντάχθηκε ωστόσο στα συμπεράσματα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μιλήσουν και με την αγορά που γνωρίζει το τοπίο για να προτείνει και αυτή τις βέλτιστες λύσεις. Υπάρχει πάντως στα επίσημα συμπεράσματα, αυτό που θεωρώ ότι θα προχωρήσει πιο γρήγορα είναι αυτές οι προτάσεις που σας προανέφερα που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει η ευρωπαϊκή επιτροπή εντός του Μαΐου και αφορούν την αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Η κρίση αυτή είναι διεθνής, η κρίση αυτή είναι ευρωπαϊκή. Η Ευρώπη βρίσκεται και πιο δίπλα στον πόλεμο άρα υφίσταται και πρώτη τις συνέπειες του πολέμου υπάρχουν σχεδιασμοί, υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση και για κοινή προμήθεια όσων χωρών το θέλουν μπορούν να συνεργαστούν και για κοινή αποθήκευση αερίου. Σας θυμίζω ότι αυτή ήταν μια πρόταση που ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει το προηγούμενο Φθινόπωρο λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν και δεν μπορεί καθεμιά μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Το λεω γιατί και με το φόβο τότε του πολέμου είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές και εμείς προφανώς προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, υπάρχει επάρκεια. Υπάρχει επάρκεια. Ξέρετε ότι έγιναν δυο συσκέψεις αυτή την εβδομάδα η μια ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσε την προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών κυρίως σιτηρών με αφορμή την κρίση. Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν. Και η δεύτερη έγινε από τον κ.Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά τον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά κλιμακώσει και υλοποιηθούν κάποιες απειλές.

Θα βγει ο ερχόμενος χειμώνας αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς θα βγει, όλοι κάνουν κινήσεις και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση είναι πάνω από τις εξελίξεις, πάντα παρακολουθεί, αξιολογεί, παρεμβαίνει. Και σε ότι αφορά συγκεκριμένα προϊόντα εμείς έχουμε πολύ μικρή εξάρτηση από τις συγκεκριμένες χώρες, οι εισαγωγές μας είναι κυρίως από τη Βουλγαρία αναφέρομαι στα σιτηρά κυρίως. Θα γίνουν κινήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα και για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Σε ότι αφορά το ενεργειακό συντονιζόμαστε με την ΕΕ. Μιλάω για αυτές τις τελευταίες δηλώσεις από την ρωσική πλευρά σας θυμίζω ότι υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια, τα συμβόλαια αυτά προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και κάποιες σε δολάρια και τα συμβόλαια και οι συμφωνίες τηρούνται και θα τηρηθούν. Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, γίνονται όλες οι κινήσεις και για περαιτέρω προμήθεια. Υπάρχει το ενδεχόμενο προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG έξτρα στον σταθμό της

Ρεβυθούσας. Συζητάμε ήδη με την Ιταλία για τη διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε αποθήκες στην Ιταλία, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε και με άλλες χώρες. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG και βεβαίως να δουλέψουν στο φουλ όλες οι μονάδες και αυτή τη στιγμή και όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες.

Μπορεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη;

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή τη στιγμή το μόνο που αλλάζει στα ενεργειακά είναι η απόφαση της Ευρώπης, μια απόφαση που είχε προαναγγελθεί αλλά προφανώς είχε αργήσει να υλοποιηθεί να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Θα αναγκαστεί να το κάνει πιο βίαια λόγω των εξελίξεων. Αν θέλετε τη γνώμη μου σε αυτό καθυστέρησε η Ευρώπη, έπρεπε οι κινήσεις να είχαν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σε αυτή τη συζήτηση η χώρα μας θέλει να είναι κόμβος και μπορεί να είναι κόμβος στην περιοχή. Εμείς συμμετέχουμε σε όλα τα ενεργειακά project στην περιοχή, στο project του East Med, στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που είναι μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση διότι με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα γίνει η χώρας μας μια γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη. θα μπορεί να μεταφέρει φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ευρώπη. Προχωρά σε κινήσεις για την ενεργειακή της αυτονομία σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις. Σε ότι αφορά την Τουρκία θα σας αντέστρεφα το επιχείρημα και θα σας έλεγα ότι η μεταστροφή είναι μάλλον από την πλευρά της Τουρκίας τουλάχιστον από ότι φαίνεται απ’ όλες τις τελευταίες της κινήσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στο Ουκρανικό. Φαίνεται μια μετατόπιση της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι προσπαθεί να κλείσει μέτωπα. Αυτό θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου και θα πρέπει να το δούμε και σε ότι αφορά τις δικές μας σχέσεις, υπήρξε ένα θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η σύμπνοια στο ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι γιατί βρισκόμαστε προφανώς σε ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να προστεθεί άλλη μια εστία έντασης. Στο ενεργειακό δεν βλέπω κάτι αυτή τη στιγμή, υποθέτω ότι αναφέρεστε σε όλες αυτές τις διαρροές και τις συζητήσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Για τον East Med

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Εμείς έχουμε πει ότι το project αυτό θα το κρίνει η αγορά αν είναι οικονομικά βιώσιμο και αν μπορεί να γίνει. Εμείς θέλουμε να είμαστε ο κόμβος και το σημείο εισόδου στην ΕΕ αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση. Επειδή ακούω και βλέπω όλες αυτές τις συζητήσεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με το Ισραήλ εμείς ορίζουμε την πολιτική μας με βάση τα δικά μας συμφέροντα και αυτό που συμφέρει τη χώρα, δεν ετεροκαθοριζόμαστε από άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα ο μόνος τρόπος να μπορούσε να γίνει ένας τέτοιος αγωγός από

την άλλη πλευρά θα ήταν είτε μέσω Συρίας, είτε μέσω Κύπρου. Μέσω Κύπρου προφανώς θα προϋπέθετε την επίλυση του Κυπριακού. Σας θυμίζω ότι το Ισραήλ ήδη εξάγει LNG μέσω της Αιγύπτου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί η Ελλάδα ως πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ. Θα έλεγα στις δηλώσεις αυτές και στις διαρροές να είμαστε επιφυλακτικοί και να κοιτάμε και την γεωγραφία η οποία μας λεει ποιο project μπορεί να είναι βιώσιμο και ποιο όχι.

Για τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι βασικός στόχος του είναι η σταθερότητα και όχι η αυτοδυναμία

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός ότι θα εξαντλήσει την τετραετία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της επόμενης Άνοιξης. Θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ πρόωρη. Έθεσε το πλαίσιο θεσμικά, είπε ο Πρωθυπουργός πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ότι τηρεί ένα σταθερό εκλογικό κύκλο στο πλαίσιο της σταθερότητας. Είπε λοιπόν με τον τρόπο του είμαι θεσμικός και θέλω σταθερότητα στη χώρα. Εκλογές λοιπόν στο τέλος της τετραετίας, αυτοδυναμία προφανώς τη θέλει και τη διεκδικεί και θα τη διεκδικήσει ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και η κυβέρνηση είπε ωστόσο ότι δεν είναι αυτοσκοπός, αυτοσκοπός είναι η σταθερότητα. Μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, που θα μπορεί να απαντά αποτελεσματικά και έγκαιρα στις κρίσεις. Ζούμε σε ένα νέο τοπίο, έχουμε το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο δεν τον επέλεξε η ΝΔ, θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με διακύβευμα τη σταθερότητα και θα κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν και να κρίνουν τι κυβέρνηση θέλουν για την επόμενη μέρα. Η αυτοδυναμία είναι το μέσο και είναι το καλύτερο μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε ήδη απέκλεισε όποια συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται στην σοσιαλδημοκρατία. Όπως γνωρίζετε η Νδ δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Θα πρέπει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει από που περνάει αυτός ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα; Σε κάθε περίπτωση επειδή αυτή η συζήτηση είναι κατά τη γνώμη μου άκαιρη και εν μέσω κρίσεων θα πρέπει να τοποθετηθούν στις προκλήσεις αυτές όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Στο τέλος της ημέρας οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και θα κρίνουν τι προτιμούν.