«Έχουν αλλάξει οι συνθήκες μεταφοράς ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι παλιά ένα τμήμα ρεύματος «χάνονταν στη διαδρομή».

Αιγαίο

Επιπλέον, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως κρίσιμο σημείο είναι η έρευνα και ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις των «Π» για το πλάνο της κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης πως από το 100% της θάλασσας του Αιγαίου, το 42% έχει η Ελλάδα και 7% η Τουρκία και υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης των πλοίων.

Ο πόλεμος

Για την τραγωδία στην Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως η εικόνα αλλάζει τα δεδομένα, ενώ για τις διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας είπε πως οι Ρώσοι κρατούν τις διαπραγματεύσεις προσχηματικά και πως θέλουν να ενώσουν όλα τα παράλια της Αζοφικής θάλασσας.

Εκπαίδευση

Σε ότι αφορά το σχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Συρίγος είπε πως λύνει καθημερινά προβλήματα στα ΑΕΙ και δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν απαλλαγμένα από την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.



Η συνέντευξη

Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν μπορεί η χώρα να καταστεί ένας κόμβος μεταφοράς ενέργειας: Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο προβάλλει ως άμεσο είναι να μεταφερθεί ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα με πόντιση καλωδίων. Η διαφορά μεταξύ της ποντίσεως ενός καλωδίου και ενός αγωγού είναι 1 προς 5, είναι πολύ πιο φθηνό το καλώδιο. Είναι πολύ πιο απλή η διαδικασία της ποντίσεως ενός ηλεκτρικού καλωδίου, και αν δεν κάνω λάθος ανακοινώθηκε πριν από 2-3 ημέρες ότι πρόκειται να αρχίσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο με και το Ισραήλ δηλαδή έχει δρομολογηθεί να γίνει στα επόμενα 2,5-3 χρόνια επομένως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κάτι το οποίο είναι άμεσο και το οποίο μας ενδιαφέρει. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες σε σχέση με τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις, παλιά υπήρχε πρόβλημα γιατί ένα μεγάλο τμήμα της ενέργειας χανόταν στη διαδρομή τώρα υπάρχουν εντελώς διαφορετικά καλώδια υπερυψηλής τεχνολογίας τα οποία σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων χάνουν 0, κάτι % της ηλεκτρικής ενέργειας που στέλνεις άρα είναι κάτι που συμφέρει.  Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό και το οποίο  θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Τώρα αν μιλάμε για τον East Med  ή για αγωγό φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι εξάρτηση πολλών παραγόντων και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να βρεθεί  μπόλικο φυσικό αέριο στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή όλα τα κοιτάσματα τα οποία έχουν βρεθεί και τα οποία είναι αρκετά κατευθύνονται προς την Αίγυπτο όπου υγροποιείται το φυσικό αέριο σε δυο εγκαταστάσεις υγροποίησης που υπάρχουν εκεί πέρα. Δεν υπάρχουν ποσότητες άλλες σοβαρές για να γεμίσουν έναν φυσικό αγωγό είτε προς την Ελλάδα είτε προς την Τουρκία γιατί εχει ακουστεί και αυτό να υπάρξει ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Οι ποσότητες δεν επαρκούν αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, εάν δεν βρεθούν δηλαδή και άλλα κοιτάσματα οι σημερινές ποσότητες είναι ανεπαρκείς. Επομένως το κρίσιμο σημείο το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η έρευνα και ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκεί θα δοθεί προσοχή.

Για την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου για το Αιγαίο: Από πλευράς διεθνούς δικαίου το 100% της θάλασσας του Αιγαίου χωρίζεται από  πλευράς θαλασσίων επιφανειών το 43,2% το έχει η Ελλάδα και 7,5% το έχει η Τουρκία, το υπόλοιπο είναι ανοιχτές θάλασσες στις οποίες υπάρχει δικαίωμα διελεύσεως όλων των κρατών όλου του κόσμου. Με αυτή την έννοια πράγματι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη το μεγαλύτερο τμήμα της όμως ανήκει στην Ελλάδα. Και γεωγραφικά να το δούμε η Ελλάδα κατέχει τις δύο ηπειρωτικές ακτές και ένα πλήθος  νησιών που βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή  κατέχει τα 4/5 των εδαφικών  περιοχών της περιοχής πάλι όμως το Αιγαίο είναι κυρίως θάλασσα το 50% αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή θάλασσα. Ακόμα και σε περίπτωση επεκτάσεων  των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια παραμένει ένα 20% το οποίο θα είναι εκτός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων οπότε όντως δεν μπορεί να θεωρηθεί λίμνη. Το σχόλιο  για αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι ανοίγουμε την πόρτα στην Τουρκία για συζητήσεις. 

Για την Τουρκία: Η τουρκική πολιτική μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει δείξει ότι έχει μετατοπιστεί, έχει  σταματήσει την υψηλή ρητορική  την οποία είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Δηλαδή όταν έβλεπες την Τουρκία ανά δύο ημέρες να σου θέτει θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και να το συνδέει άμεσα με το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου κάπου πήγαινε αυτό το πράγμα. Δηλαδή έχτιζε ένα ολόκληρο σκηνικό για την επόμενη μέρα που θα αμφισβητούσε αυτά τα νησιά αυτό τις τελευταίες 40 μέρες που εχει ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κοπεί με μαχαίρι από την Τουρκία αλλά δεν έχουμε δει κάποιο άλλο δείγμα για να μας δείχνει ότι έχει μια άλλη διάθεση γιατί αυτά τα θέματα τα συζητάμε 47 χρόνια.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως λειτουργεί η  δύναμη της εικόνας, στο μυαλό των περισσοτέρων ο πόλεμος του Βιετνάμ είναι συνδεδεμένος με την εικόνα εκείνου του κοριτσιού το οποίο τρέχει κλαίγοντας στο δρόμο ενώ τα ρούχα του έχουν διαλυθεί πάνω του και από πίσω μια βόμβα ναπάλμ καίει το χωριό του. Αντιστοίχως θεωρώ ότι η δύναμη της εικόνας είναι αυτή η οποία αλλαζει τα δεδομένα της Ουκρανίας, ξαφνικά βλέπουμε ένα  δρόμο στον οποίο υπάρχουν πολίτες  μάλιστα ένας από αυτούς είναι καβάλα στο ποδήλατό του όταν σκοτώθηκε και αυτό σοκάρει τρομερά.  Τα εγκλήματα  που έχουν γίνει μπορεί να είναι πολύ χειρότερα όταν όμως τα δείχνεις αλλάζει η εικόνα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η Ρωσία η οποία απέφευγε το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τώρα ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει τι έγινε στη Μπούσα. Είναι ριζική αλλαγή διότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται πως προσλαμβάνει η διεθνής κοινή γνώμη  αυτές τις εικόνες και προσπαθεί παντί τρόπο να τις αλλάξει. Επομένως υπάρχει περίπτωση να θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια το τι έγινε στην Ουκρανία από αυτή την τραγική εικόνα του δρόμου σε αυτό το άγνωστο μέχρι προχθές προάστιο του Κιέβου.

Για το αν είμαστε κοντά σε αποκλιμάκωση: Το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις δείχνει ότι οι ρώσοι έχουν κάποιους στρατιωτικούς στόχους τους οποίους επιχειρούν να  επιτύχουν πάση θυσία διότι κανόνας των διαπραγματεύσεων είναι ότι όση ώρα διαρκούν υπάρχει εκεχειρία. Το ότι  συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι εχθροπραξίες δείχνει ότι οι Ρώσοι έχουν συγκεκριμένη στόχευση, τουλάχιστον στην ανατολική περιοχή της χώρας,  προφανώς θέλουν να κερδίσουν εδαφικά κέρδη πριν πάνε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων και κρατούν τις διαπραγματεύσεις προσχηματικά. Ο στόχος τους νομίζω ότι είναι σαφής πλέον, θέλουν να ενώσουν όλη την περιοχή από την Κριμαία  μέχρι τη Ρωσία, όλη την παραλία της Αζοφικής θάλασσας, να περάσει υπό ρωσικό έλεγχο. Σχεδόν το έχουν επιτύχει.

Για το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση: Το επόμενο χρονικό διάσημα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζουμε για την ανώτατη εκπαίδευση, περιλαμβάνει πολλά πράγματα  τα οποία λύνουν πολλά προβλήματα στα πανεπιστήμια και τους δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν απαλλαγμένα από την καθημερινή έκκριση του υπουργείου Παιδείας.  Έχουμε φτάσει στο σημείο όταν ένας υπεργολάβος πρέπει να παρατείνει για δέκα μέρες το συμβόλαιό του να πρέπει να ψηφίζεται από τη Βουλή η παράταση του συμβολαίου.  Όλα αυτά αλλάζουν και ένα από τα σημαντικά που γίνεται είναι ότι βελτιώνουμε τη διαδικασία εκλογής μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Δηλαδή ενώ σε γενικές γραμμές τα θέματα εκλογών είναι σωστά και ακολουθούν τους κανόνες  υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις φαινόμενα «παρεοκρατίας», «οικογενειοκρατίας» και «κομματοκρατίας» οπότε προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αυτό της διαδικασίας. Προβλέπουμε ένα νέο σύστημα με το οποίο αποφεύγουμε φωτογραφικές διατάξεις, ακολούθως θα υπάρχουν διατάξεις ως προς το θέμα της κληρώσεως των εξωτερικών μελών. Δηλαδή αυτή τη στιγμή σε μια εκλογή συμμετέχουν άτομα μέσα από το ίδιο το τμήμα και άτομα εκτός του πανεπιστημίου η επιλογής τους γίνεται με κλήρωση, η κλήρωση σε αρκετές περιπτώσεις  είναι πραγματική, σε κάποιες περιπτώσεις είναι τυπική δηλαδή συζητούν μεταξύ τους συνεννοούνται και λένε «κληρώθηκε ο Α ή ο Β». Η κλήρωση θα γίνεται πλέον  ηλεκτρονικά και  υπάρχουν  και κάποια εχέγγυα σε σχέση με το τι απαιτείται από τους υποψηφίους να έχουν ως προϋποθέσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν τη διαδικασία. Προς το παρόν τουλάχιστον οι συζητήσεις που είχαμε και με τους πρυτάνεις και με την ΠΟΣΔΕΠ και με άλλους φορείς δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία σε αυτά τα θέματα.