ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1: Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και σε όσες χώρες δέχονται εισβολή
«Δεν βοηθούν εκείνοι που θολώνουν τα νερά και πατούν σε δύο βάρκες», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών
«Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και σε όσες χώρες δέχονται εισβολή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι δεν κατανοεί καμία απουσία από την σημερινή εκδήλωση.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως δεν κατανοεί εκείνους που τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων ενώ είπε πως δεν βοηθούν εκείνοι που θολώνουν τα νερά και πατούν σε δύο βάρκες.
Αναφορικά με την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως είναι συνέχεια άλλων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα σημείωσε πως Ελλάδα και Ρωσία εδώ και χρόνια έχουν στενές σχέσεις.
Ερωτηθείς για εκλογικές συνεργασίες, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως στόχος είναι να συνεχίσουμε την συνεργασία με τους πολίτες οι οποίοι θα επιλέξουν το σταθερότητα μπροστά ή πίσω.
Σε ότι αφορά ενδεχόμενο ανασχηματισμού, δήλωσε πως αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού.
Αναφορικά με τις απουσίες κάποιων κομμάτων από την ελληνική Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι, είπε: «Δεν κατανοώ καμία απουσία από τη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει βιώσει στο πετσί της την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο ελληνισμός έχει πονέσει από τέτοιου είδους διαδικασίες, δεν είναι η περίοδος αυτή εποχή για Πόντιους Πιλάτους επομένως δεν κατανοώ καμία απουσία από τη σημερινή εκδήλωση. Αυτό που αναμένω από το πολιτικό σύστημα στη χώρα με αφορμή και αυτή την ομιλία είναι να διατρανώσει ξανά τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκιο, την εδαφική ακεραιότητα, ζητήματα όμως τα οποία δεν είναι θεωρητικά , είναι πρακτικά. Όταν κάτι τα διαταράσσει πρέπει να παίρνεις θέση και όχι να νίπτεις τας χείρας σου, αυτό θα περίμενα».
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας τοποθετήθηκε λέγοντας: «Από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ.Τσίπρας το τελευταίο διάστημα και ο κ. Κατρούγκαλος εχθές καταλαβαίνει ότι προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες και να τηρήσει μια λογική ίσων αποστάσεων εκεί που δεν το κατανοεί καθόλου αυτό το πράγμα όχι η ελληνική κοινωνία αλλά ούτε η κοινή λογική. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι ότι η λογική των ίσων αποστάσεων που να ζητάνε εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά ο κ. Κατρούγκαλος ή ο κ. Τσίπρας για τις ενέργειές της δείχνει ότι μάλλον έρχεται ο ίδιος να ασπαστεί πολιτικές που υιοθετούν αυταρχικοί ηγέτες ή ηγέτες ακόμα και στη γειτονιά μας όπως ο κ. Ερντογάν. Εγω δεν το κατανοώ αυτό».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ Τσίπρας είναι υπέρ των κυρώσεων προς τη Ρωσία, απάντησε: «Νομίζω ότι μια ευθεία ερώτηση τέτοια στον κ. Τσίπρα ή σε οποιονδήποτε από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Το να θολώνει κανείς τα νερά, να πατάει σε δύο βάρκες, να προσπαθεί παντού να κρατήσει μια επαμφοτερίζουσα στάση δεν νομίζω ότι βοηθά τα εθνικά συμφέροντα πάνω από όλα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του αυτή ή προεκλογικός τακτικισμός, επισήμανε: «Μια απόδειξη ακόμη σύγχυσης. Στα μεγάλα θέματα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τίποτα στην ελληνική κοινωνία και αυτό το τεράστιο θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά και ασφάλειας βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστο να εκφράσει μια ξεκάθαρη γνώμη και για αυτό τον αποστρέφεται ο μέσος πολίτης».
Αναφορικά με την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών και πόσο προβληματική μπορεί να είναι η ρήξη αυτή για το μέλλον των δύο χωρών, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: «Πρώτα το πλαίσιο για να μην το ξεχνάμε, μιλάμε για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απόλυτα καταδικαστέα. Επίσης μιλάμε για τρομερά εγκλήματα που βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχοντας ξεκάθαρη θέση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ξεκάθαρη τοποθέτηση με τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κάνει κάποιες κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές που έχουν να κάνουμε με την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών είναι σε συνέχεια άλλων ενεργειών που έκαναν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχει να κάνει με την πρόοδο των ενεργειών μας σε μια κατάσταση η οποία βλέπουμε να εξελίσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Περιγράφω μια γενικότερη πολιτική η οποία μέσα στην πολιτική αυτή των διπλωματικών σχέσεων περιλαμβάνει και αυτή την κίνηση από εκεί και πέρα το αν αυτό μπορεί να διαταράξει οριστικά τις ελληνορωσικες σχέσεις σε καμία περίπτωση».
«Η Ελλάδα με την Ρωσία έχει μακρόχρονη σχέση. Για αιώνες η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι στενή όχι μόνο για λόγους ορθοδοξίας, πολιτισμού και κοινών μαχών ανά τους αιώνες αλλά γιατί έχουμε μια σχέση τέτοια που έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε αυτούς τους αιώνες επομένως τέτοιου είδους επεισόδια από μια συγκεκριμένη ηγεσία της Ρωσίας δεν μπορεί να διαταράξει τις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ λαών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν φοβάται μια ταξιδιωτική οδηγία της Ρωσίας προς τους πολίτες της να μην έρθουν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει ο πόλεμος με ένας τρόπο ο οποίος θα σέβεται τη βασική πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι το διεθνές δίκαιο από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε. Δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή τι θα γίνει το καλοκαίρι».
Ερωτηθείς για τις εκλογικές συνεργασίες, ανέφερε: «Εμείς θα συνεργαστούμε με τους πολίτες καταρχάς που θα μας εμπιστευτούν, αυτός είναι ο σκοπός μας να συνεχίσουμε την πολιτική μας όπως την έχουμε περιγραφεί από τον 2019. Είχε κάποιους βασικούς άξονες αν θυμάστε που είχαν να κάνουν με τη μείωση των φόρων δηλαδή λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια για όλους. Όσον αφορά τους λιγότερους φόρους το κάνουμε πράξη παρά τις κρίσεις, τις περισσότερες δουλειές το κάνουμε πράξη έχετε δει τα στοιχεία της ανεργίας γιατί για πρώτη φορά κάτω από 12% μετά από πάρα πολλά χρόνια και όσον αφορά την ασφάλεια για όλους αυτό το έχουμε αποδείξει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και μεταναστευτικής πολιτικής και στα θέματα της μικροεγκληματικότητας. Αυτό το τρίπτυχο το συνεχίσουμε και το αναπτύσσουμε και όταν θα φτάσομε στις εκλογές το 2023 τότε ο πολίτης θα κρίνει και θα ξαναεμπιστευτεί τον Κ. Μητσοτάκη. Εμείς για αυτό δουλεύουμε, δεν δουλεύουμε για άλλα κόμματα».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα είναι εύκολή η αυτοδυναμία, απάντησε: «Δεν θεωρώ τίποτα εύκολο σε εκλογικές αναμετρήσεις. Παλεύεις για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών και είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης και ο πολίτης όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα επιλέξει ανάμεσα στη σταθερότητα και το μπροστά από την αβεβαιότητα και το πίσω. Είναι ξεκάθαρα τα διλήμματα, ο πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν κυβερνήσει και έχουν αφήσει το στίγμα τους για το τι θα επιλέξει».
Ερωτηθείς αν η μείωση της απήχησης της ΝΔ στέλνει μηνύματα αλλαγής πολιτικής ή προσώπων, είπε: «Οι δημοσκοπήσεις λέμε ότι φωτογραφίζουν κάποιες στιγμές, ξέρετε πως ήταν η κατάσταση το 2020, το ’21, πως είναι σήμερα. Σας ρωτώ αν το Σεπτέμβριο του ’21 σας έλεγε κανείς ότι θα είχε τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί η τιμή στους λογαριασμούς ή δεκαπλασιαστεί η τιμή στο φυσικό αέριο και εξακολουθούσε να έχει το πρώτο με το δεύτερο κόμμα τέτοιου είδους απόσταση, η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι τόσο κάτω από το εκλογικό της αποτέλεσμα κι η κυβέρνηση να έχει διατηρήσει τόσες δυνάμεις μάλλον θα λέγατε ότι δεν έχει σχέση αυτό με κανένα προηγούμενο τουλάχιστον στην Ελλάδα. Επομένως δεν παρασύρομαι από τη στιγμή, κοιτάζω το μακροπρόθεσμο στόχο και λεω ότι ναι αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι προς την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει με όποια προσαρμογή είναι αναγκαία στο μεσοδιάστημα. Οι αναπροσαρμογές είναι αναγκαίες όταν έχουμε πάντα προσανατολισμένο το καράβι στο στόχο».
Ερωτηθείς αν χρειάζεται να γίνει ανασχηματισμός, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους από εκεί και πέρα τα πρόσωπα πάντα είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Εκείνος αποφασίσει για τη σύνθεση της κυβέρνησής του δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο».
Ερωτηθείς αν θα δεχόταν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, διαμήνυσε κλείνοντας: «Πολύ θεωρητική συζήτηση είναι αυτή την έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Για να πάει ο τόπος μπροστά όπως εγώ πιστεύω ότι μπορεί να πάει μπροστά και να είναι μια δεκαετία δυναμικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, πραγματικά αναβάθμισης της παρουσίας της στον κόσμο αλλά και με σοβαρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους πολίτες χρειάζεται σταθερότητα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη».
Σε ότι αφορά ενδεχόμενο ανασχηματισμού, δήλωσε πως αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία δείχνει πόσο έχουμε αποφασίσει να σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία και να σταθούμε δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια εισβολή η οποία επιδιώκει να διαταράξει την εδαφική της ακεραιότητα. Είναι μια ξεκάθαρη θέση μας σεβασμού του διεθνούς δικαίου και είναι άλλη μια πρωτοβουλία».Αναφορικά με τις απουσίες κάποιων κομμάτων από την ελληνική Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι, είπε: «Δεν κατανοώ καμία απουσία από τη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει βιώσει στο πετσί της την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο ελληνισμός έχει πονέσει από τέτοιου είδους διαδικασίες, δεν είναι η περίοδος αυτή εποχή για Πόντιους Πιλάτους επομένως δεν κατανοώ καμία απουσία από τη σημερινή εκδήλωση. Αυτό που αναμένω από το πολιτικό σύστημα στη χώρα με αφορμή και αυτή την ομιλία είναι να διατρανώσει ξανά τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκιο, την εδαφική ακεραιότητα, ζητήματα όμως τα οποία δεν είναι θεωρητικά , είναι πρακτικά. Όταν κάτι τα διαταράσσει πρέπει να παίρνεις θέση και όχι να νίπτεις τας χείρας σου, αυτό θα περίμενα».
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας τοποθετήθηκε λέγοντας: «Από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ.Τσίπρας το τελευταίο διάστημα και ο κ. Κατρούγκαλος εχθές καταλαβαίνει ότι προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες και να τηρήσει μια λογική ίσων αποστάσεων εκεί που δεν το κατανοεί καθόλου αυτό το πράγμα όχι η ελληνική κοινωνία αλλά ούτε η κοινή λογική. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι ότι η λογική των ίσων αποστάσεων που να ζητάνε εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά ο κ. Κατρούγκαλος ή ο κ. Τσίπρας για τις ενέργειές της δείχνει ότι μάλλον έρχεται ο ίδιος να ασπαστεί πολιτικές που υιοθετούν αυταρχικοί ηγέτες ή ηγέτες ακόμα και στη γειτονιά μας όπως ο κ. Ερντογάν. Εγω δεν το κατανοώ αυτό».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ Τσίπρας είναι υπέρ των κυρώσεων προς τη Ρωσία, απάντησε: «Νομίζω ότι μια ευθεία ερώτηση τέτοια στον κ. Τσίπρα ή σε οποιονδήποτε από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Το να θολώνει κανείς τα νερά, να πατάει σε δύο βάρκες, να προσπαθεί παντού να κρατήσει μια επαμφοτερίζουσα στάση δεν νομίζω ότι βοηθά τα εθνικά συμφέροντα πάνω από όλα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του αυτή ή προεκλογικός τακτικισμός, επισήμανε: «Μια απόδειξη ακόμη σύγχυσης. Στα μεγάλα θέματα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τίποτα στην ελληνική κοινωνία και αυτό το τεράστιο θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά και ασφάλειας βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστο να εκφράσει μια ξεκάθαρη γνώμη και για αυτό τον αποστρέφεται ο μέσος πολίτης».
Αναφορικά με την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών και πόσο προβληματική μπορεί να είναι η ρήξη αυτή για το μέλλον των δύο χωρών, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: «Πρώτα το πλαίσιο για να μην το ξεχνάμε, μιλάμε για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απόλυτα καταδικαστέα. Επίσης μιλάμε για τρομερά εγκλήματα που βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχοντας ξεκάθαρη θέση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ξεκάθαρη τοποθέτηση με τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κάνει κάποιες κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές που έχουν να κάνουμε με την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών είναι σε συνέχεια άλλων ενεργειών που έκαναν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχει να κάνει με την πρόοδο των ενεργειών μας σε μια κατάσταση η οποία βλέπουμε να εξελίσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Περιγράφω μια γενικότερη πολιτική η οποία μέσα στην πολιτική αυτή των διπλωματικών σχέσεων περιλαμβάνει και αυτή την κίνηση από εκεί και πέρα το αν αυτό μπορεί να διαταράξει οριστικά τις ελληνορωσικες σχέσεις σε καμία περίπτωση».
«Η Ελλάδα με την Ρωσία έχει μακρόχρονη σχέση. Για αιώνες η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι στενή όχι μόνο για λόγους ορθοδοξίας, πολιτισμού και κοινών μαχών ανά τους αιώνες αλλά γιατί έχουμε μια σχέση τέτοια που έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε αυτούς τους αιώνες επομένως τέτοιου είδους επεισόδια από μια συγκεκριμένη ηγεσία της Ρωσίας δεν μπορεί να διαταράξει τις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ λαών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν φοβάται μια ταξιδιωτική οδηγία της Ρωσίας προς τους πολίτες της να μην έρθουν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει ο πόλεμος με ένας τρόπο ο οποίος θα σέβεται τη βασική πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι το διεθνές δίκαιο από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε. Δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή τι θα γίνει το καλοκαίρι».
Ερωτηθείς για τις εκλογικές συνεργασίες, ανέφερε: «Εμείς θα συνεργαστούμε με τους πολίτες καταρχάς που θα μας εμπιστευτούν, αυτός είναι ο σκοπός μας να συνεχίσουμε την πολιτική μας όπως την έχουμε περιγραφεί από τον 2019. Είχε κάποιους βασικούς άξονες αν θυμάστε που είχαν να κάνουν με τη μείωση των φόρων δηλαδή λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια για όλους. Όσον αφορά τους λιγότερους φόρους το κάνουμε πράξη παρά τις κρίσεις, τις περισσότερες δουλειές το κάνουμε πράξη έχετε δει τα στοιχεία της ανεργίας γιατί για πρώτη φορά κάτω από 12% μετά από πάρα πολλά χρόνια και όσον αφορά την ασφάλεια για όλους αυτό το έχουμε αποδείξει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και μεταναστευτικής πολιτικής και στα θέματα της μικροεγκληματικότητας. Αυτό το τρίπτυχο το συνεχίσουμε και το αναπτύσσουμε και όταν θα φτάσομε στις εκλογές το 2023 τότε ο πολίτης θα κρίνει και θα ξαναεμπιστευτεί τον Κ. Μητσοτάκη. Εμείς για αυτό δουλεύουμε, δεν δουλεύουμε για άλλα κόμματα».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα είναι εύκολή η αυτοδυναμία, απάντησε: «Δεν θεωρώ τίποτα εύκολο σε εκλογικές αναμετρήσεις. Παλεύεις για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών και είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης και ο πολίτης όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα επιλέξει ανάμεσα στη σταθερότητα και το μπροστά από την αβεβαιότητα και το πίσω. Είναι ξεκάθαρα τα διλήμματα, ο πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν κυβερνήσει και έχουν αφήσει το στίγμα τους για το τι θα επιλέξει».
Ερωτηθείς αν η μείωση της απήχησης της ΝΔ στέλνει μηνύματα αλλαγής πολιτικής ή προσώπων, είπε: «Οι δημοσκοπήσεις λέμε ότι φωτογραφίζουν κάποιες στιγμές, ξέρετε πως ήταν η κατάσταση το 2020, το ’21, πως είναι σήμερα. Σας ρωτώ αν το Σεπτέμβριο του ’21 σας έλεγε κανείς ότι θα είχε τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί η τιμή στους λογαριασμούς ή δεκαπλασιαστεί η τιμή στο φυσικό αέριο και εξακολουθούσε να έχει το πρώτο με το δεύτερο κόμμα τέτοιου είδους απόσταση, η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι τόσο κάτω από το εκλογικό της αποτέλεσμα κι η κυβέρνηση να έχει διατηρήσει τόσες δυνάμεις μάλλον θα λέγατε ότι δεν έχει σχέση αυτό με κανένα προηγούμενο τουλάχιστον στην Ελλάδα. Επομένως δεν παρασύρομαι από τη στιγμή, κοιτάζω το μακροπρόθεσμο στόχο και λεω ότι ναι αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι προς την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει με όποια προσαρμογή είναι αναγκαία στο μεσοδιάστημα. Οι αναπροσαρμογές είναι αναγκαίες όταν έχουμε πάντα προσανατολισμένο το καράβι στο στόχο».
Ερωτηθείς αν χρειάζεται να γίνει ανασχηματισμός, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους από εκεί και πέρα τα πρόσωπα πάντα είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Εκείνος αποφασίσει για τη σύνθεση της κυβέρνησής του δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο».
Ερωτηθείς αν θα δεχόταν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, διαμήνυσε κλείνοντας: «Πολύ θεωρητική συζήτηση είναι αυτή την έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Για να πάει ο τόπος μπροστά όπως εγώ πιστεύω ότι μπορεί να πάει μπροστά και να είναι μια δεκαετία δυναμικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, πραγματικά αναβάθμισης της παρουσίας της στον κόσμο αλλά και με σοβαρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους πολίτες χρειάζεται σταθερότητα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη».