«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι εμείς είμαστε με κάθε διπλωματικό μέσο το οποίο δρα υπέρ του να σταματήσει ο πόλεμος και να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και τον East Med, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε: «Το λέγαμε σε όλη αυτή τη διάρκεια όταν η κυβέρνησηείχε βάλει ως κεντρική της εκτίμηση και με βάση αυτό πορευόταν, ότι η Τουρκία είναι ένας απομονωμένος σύμμαχος. Προφανώς δεν φαινόταν ούτε παλαιότερα και γι’ αυτό είχαμε τις ενστάσεις μας απέναντι στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ ως λάθος ανάγνωση η οποία προφανώς οδηγούσε και σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος τακτικές, και επιμέναμε οτι η χώρα μας θα πρέπει να έχει μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη βασισμένη στο δόγμα του πυλώνα σταθερότητας που ακολούθησε επί δεκαετιες κάθε ελληνική κυβέρνηση».
«Η Τουρκία σήμερα ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟέχει ακολουθήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου και παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνομιλεί με ουκρανούς, με ρώσους, με αμερικανούς, με το Ισραήλ, με τη Σαουδική Αραβία και η χώρα μας ''παρακολουθεί με αγωνία''», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα θυμάστε ότι ο κ. Τσίπραςήταν αυτός που από το ’19 μίλησε για κυρώσεις και είχε κάνει το πρώτο βήμα στην ΕΕ, την οποία
πολιτική δεν ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι ''δεν είναι στην πολιτική μας η τακτική των κυρώσεων'' και σημερα με μια αναθεωρητική δύναμη η οποία διατηρεί τη στάση αυτή που ξέρουμε όλοι απέναντι στην Κύπρο, ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο διπλωματικό τραπέζι τη συζήτηση αυτή όσον αφορά το ζήτημα του ρόλου της Τουρκίας. Και μαζί με όλα αυτά ο East Med. Δηλαδή είναι αλλο να πεις οτι ο East Med οικονομικά είναι ένα project το οποίο είναι καταδικασμένο να αποτύχει, κι είναι αλλο πράγμα όμως να λεει η Αμερική οτι δεν θα γίνει ο East Med διότι το ζήτησε η Τουρκία. Κατά την άποψη μας εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι προχωρήσαμε όλη τη διαδικασία για τον East Med κι επιμένουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εν πάση περιπτώσει όμως σήμερα εδώ που είμαστε προφανώς τα πράγματα μεταβάλλονται ωστόσο βλέπουμε ότι αφενός μεν η Ευρώπη σήμερα είναι ο πόλος ο οποίος αντί να ισχυροποιήσει τη θέση του ως ένας δυναμικός πόλος στο διεθνές περιβάλλον και το γεωπολιτικό αλλά και το οικονομικό, παραμένει κατά κάποιο τρόπο κατώτερο των περιστάσεων. Δηλαδή αυτό φαίνεται σήμερα ότι ενώ η Ρωσίαέχει την δεύτερη της επιλογή που βρίσκεται ανατολικότερα δηλαδή στην Κίναη ΕΕ ακολουθεί μια διστακτική πολιτική ακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ που στο τέλος της ημέρας η ΗΠΑθα είναι αυτοί οι οποίοι θα έχουν κερδίσει οικονομικά, ενδεχομένως και γεωστρατηγικα, η Ρωσία θα έχει βρει τις εναλλακτικές της ανατολικότερα και η Ευρώπη;», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι εμείς είμαστε με κάθε διπλωματικό μέσο το οποίο δρα υπέρ του να σταματήσει ο πόλεμος και να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταδικάζοντας απολύτως τη ρωσική εισβολή και βεβαίως διπλωματικός τρόπος είναι και οι κυρώσεις τις οποίες και στηρίζουμε. Από εκεί και πέρα το να συζητάμε όμως το τι έχει προηγηθεί ως αίτιο, το τι μέλλει να συμβεί, να προσπαθούμε να αναγνώσουμε το παρόν και το μέλλον προκειμένου να ακολουθηθούν τακτικές οι οποίες θα βελτιώνουν την κατάσταση και θα δρουν ειρηνευτικά αυτό είναι μια συζήτηση που κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει να την κάνει».
«Οι κυρώσεις έχουν μια κύρια προϋπόθεση να βλάπτουν περισσότερο αυτόν στον οποίο απευθύνονται και λιγότερο αυτούς οι οποίοι τις επιβάλλουν. Αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε;», είπε στη συνέχεια.
Αναφορικά με τις απελάσεις των 12 ρώσων διπλωματών, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων ή και τους πολιτικούς αρχηγούς για τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι απελάσεις. Τις απελάσεις ως εργαλείο προφανώς και τις έχουμε αποδεχτεί, τις έχουμε εφαρμόσει οι ίδιοι όταν παραβιάστηκε η συνθήκη της Βιέννης με καθαρό τρόπο και βγήκαμε και το είπαμε το τι συνέβη και γιατί τότε. Ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσει, εννοώ ενημέρωση κατ’ ιδίαν τουλάχιστον τους εκπροσώπους των κομμάτων ή και τους αρχηγούς των κομμάτων όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Περιμένουμε την ενημέρωση για τα πραγματικά αίτια».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γράφονται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου, ανέφερε: «Προφανώς μέσα στις μεγάλες αλλαγές που προτείνονται και μένει να αποφασιστούν στο συνέδριό μας το οποίο ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη θα αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης και για τα πρακτικά θέματα που αφορούν την εκλογή του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα ψηφίσουν φίλοι του κόμματος αλλά μόνο μέλη του κόμματος. Εκτιμώ ότι η κύρια άποψη είναι ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα κλείσουν μερικές μέρες πριν».
Αναφορικά με τον «πόλεμο» μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η στρατηγική μας και ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ψηφίσαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο εκλογές με απλή αναλογική ακριβώς γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των συνεργασιών. Συνεργασίες οι οποίες βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και στην περίπτωση μας προγραμματικές συγκλίσεις με ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Είμαστε απολύτως σαφείς από εκεί και πέρα μένει στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να δώσουν απάντηση και να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλος αλλά και τον κ. Καρατζαφέρη έχουν συγκυβερνήσει, είχαν ανταλλάξει κουβέντες μεταξύ τους για πάρα πολλά χρόνια. Η πολιτική ωριμότητα για να δοθεί λύση στη χώρα, για να φύγει η επικίνδυνη και πιο καταστροφική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι αναγκαίο υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο και οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να απαντήσουν και να ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Ερωτηθείσα αν θα δεχόταν ο κ. Τσίπρας να μην είναι πρωθυπουργός αν αυτό πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση, απάντησε: «Η συζήτηση των πολιτικών θέσεων είναι αυτή η οποία αφορά την ελληνική κοινωνία, η συζήτηση για τα πολιτικά πρόσωπα άπτεται του εσωτερικού των κομμάτων. Θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει και το μέγεθος του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κομματικό του μηχανισμό. Θα πρέπει ο καθένας να το κατανοήσει από εκεί και πέρα μέχρι τις επόμενες εκλογές δυστυχώς είμαστε σε μια πολύ σύνθετη περίοδο με πάρα πολλά αρνητικά να συσσωρεύονται στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας καθημερινά, εμείς λέμε ότι η κυβερνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνάει επιδεινώνει τη θέση των πολιτών της χώρας για αυτό και ζητάμε επίμονα εκλογές».
«Όταν θέλουμε να συζητήσουμε, και εννοούμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε εκτός από τον να προβάλλουμε τον εαυτό μας, θα πρέπει να εχουμε πλήρη συνείδηση για το ποια θέματα είναι αυτά που καίνε την ελληνική κοινωνία σήμερα και συνείδηση για το ποια είναι η δυναμική την οποία έχουμε στην ελληνική κοινωνία ο καθένας μας. Θα πρέπει να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι για να υπάρχουν ειλικρινείς διάλογοι», συμπλήρωσε η ίδια.
ΔΗΜ: Ο κ. Βαρουφάκης έχει θέση στην κυβέρνηση συνεργασίας;
«Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο το προοδευτικό φάσμα», είπε η κ. Γεροβασίλη κλείνοντας.