ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητσοτάκης για 1555: Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό
«Να κάνουμε πράξη το σύνθημα πως η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική»
Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αλλάζουν Όλα - Στην εξυπηρέτηση του εργαζόμενου, του άνεργου, του συνταξιούχου».
Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κοινωνική πολιτική. Ειδικά στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα λαϊκό υπουργείο που έρχεται σε επαφή με 8 εκατ. συμπολίτες μας». «Ο πολίτης ταλαιπωρείται στις δημόσιες υπηρεσίες και αγανακτεί, όταν τηλεφωνεί και δεν απαντά κανείς στην άλλη γραμμή».
Τι είναι το 1555 - Τι έδειξε έρευνα της MRB
Το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποσπά τη θετική ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν την ύπαρξή του, αλλά αντιλαμβάνονται και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην καθημερινότητά τους.
Αυτό τεκμαίρεται και από σχετική έρευνα της MRB Hellas, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 17-19 Μαρτίου 2022, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και δείγμα 1.008 ατόμων.
Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ότι η τηλεφωνική υπηρεσία 1555 έχει κερδίσει έδαφος και υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας, ενώ κατακτά σταθερά το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργή για μικρό σχετικά διάστημα. Καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες πληροφορούνται για τη λειτουργία του 1555 και σπεύδουν να καλέσουν, για να ζητήσουν πληροφορίες, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και να ενημερωθούν για εκκρεμείς υποθέσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, στο σύνολο του δείγματος και σε επίπεδο αυθόρμητης αναφοράς, το 1555 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός που ανακαλούν οι περισσότεροι ερωτώμενοι, με αμέσως επόμενο το 14884. Σε επίπεδο γνωριμίας καθ' υπόδειξη, σχεδόν το 35% των ερωτώμενων ανακαλεί τον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ το 26,2% ανέφερε ότι γνωρίζει και το portal του 1555.
Εκτός, όμως, από την αναγνωρισιμότητα, η έρευνα αναδεικνύει και μία ακόμη σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με τις θετικές αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί θετικά τη λειτουργία του 1555. Πάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (74%) θεωρούν ότι η υπηρεσία είναι εξαιρετικά ή πολύ χρήσιμη, ενώ το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ξεπερνά το 90%, αν προστεθούν και οι συμμετέχοντες που θεωρούν ότι το 1555 είναι αρκετά χρήσιμο.
Εξίσου υψηλά και ενθαρρυντικά είναι και τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το 21% των ερωτώμενων έχει επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 και, από αυτούς, οι 8 στους 10 έχουν καλέσει πάνω από μια φορά.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των κλήσεων, τα ασφαλιστικά θέματα είναι αυτά που τίθενται με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους πολίτες (61%), ενώ έπονται τα κοινωνικά επιδόματα και τα εργασιακά θέματα. Το 61% των συμμετεχόντων που έχουν καλέσει στο 1555, δήλωσαν ότι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι δήλωσαν «ικανοποιημένοι», το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει στο 82%.
Οι παράμετροι που έχουν θετικό πρόσημο και αξιολογούνται θετικά από τους περισσότερους χρήστες συνοψίζονται στο τρίπτυχο: ευγένεια του προσωπικού, επάρκεια γνώσεων και επαγγελματισμός. Περαιτέρω βελτίωσης χρήζουν ο χρόνος αναμονής στην τηλεφωνική γραμμή, ο βαθμός κατανόησης του θέματος από τα στελέχη της υπηρεσίας, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις.
Θετικές είναι οι αξιολογήσεις και για το διαδικτυακό portal 1555.gov.gr, το οποίο έχει εμπλουτίσει τις υπηρεσίες του 1555 εδώ και λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, το 55% των συμμετεχόντων που έχουν χρησιμοποιήσει το portal δήλωσαν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ μαζί με όσους δήλωσαν «ικανοποιημένοι» το ποσοστό ικανοποίησης φθάνει στο 87,7%.
Τέλος, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν το 1555 στο μέλλον, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 74% για την τηλεφωνική υπηρεσία και στο 69% για το portal.
Μητσοτάκης: Αλλάζουμε με την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό
Τα θερμά του συγχαρητήρια στις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο που έφεραν εις πέρας, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, από τις υπηρεσίες και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Απασχόλησης.
Σκεφτόμουν ότι ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός: πρόοδος είναι να μην συμβιβάζεσαι με τη λογική ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Τα είπε όλα η συμπολίτης μας, που μπορεί με την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού με έναν ειδικό τού οργανισμού να διεκπεραιώνει τα αιτήματα της. Τίποτε δεν ήταν αυτονόητο, εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και το έργο αυτό έχει πολύ μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας. Το 1555 δεν είναι ένα απλό call center. θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του 1555. Αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων των πολιτών, καθώς το 1555 θα γίνεται ακόμη πιο γνωστό. Να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η ιστορία επιτυχίας. Και είναι σπουδαίο για μια δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως call center της χρονιάς. Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό.
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ριζώσει η δημοκρατία μας. Θεωρώ σημαντικό τον θεσμό του πιστοποιημένου δικηγόρου και λογιστή. Ένα ακομμάτιστο κράτος βλέπει όλους τους πολίτες με την ίδια ματιά, ωστόσο, οφείλει να κοιτά με προσοχή αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση στην ίδια κατεύθυνση. Φανταστείτε ένα 1555 για όλο το Κράτος. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους δεν σταματά για να κάνουμε πράξη το σύνθημα πως η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική.
Πιερρακάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρωγός στο όραμα και στη στρατηγική που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε τρία σημεία σε σχέση με αυτήν τη συνεργασία, συνολικότερα, και στο πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τα θέματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Πρώτον, η τεχνολογία δεν είναι στο επίκεντρο», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κεφαλαιώδεις στιγμές της τελευταίας τριετίας σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως τις έχει εισπράξει ο πολίτης, ήταν το μήνυμα 112, το μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης και το μήνυμα του εμβολιασμού». «Είναι σωστό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφής τεχνολογία νεότερη ή παλαιότερη(call centers, sms, πλατφόρμες) στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Καθετί που έχουμε στα χέρια μας πρέπει να αξιοποιηθεί», επεσήμανε.
Ως δεύτερο σημείο, ο κ. Πιερρακάκης «έδειξε» την «ολιστική», όπως είπε, «στρατηγική, 360 μοιρών που ξεκινάει για να μπορέσει να καλύψει συνολικά την εξυπηρέτηση του πολίτη με κάθε μέσο. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι αυτό να γίνει για όλο το κράτος». Έκανε λόγο, μάλιστα, για ένα σύστημα συνολικής εξυπηρέτησης των πολιτών συνολικά για όλο το Δημόσιο μέσα σε λίγα χρόνια χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Θα μας επιτρέψει να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να τις αλλάξουμε, να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη καλύτερα. Τρίτον, η εξυπηρέτηση είναι κοινωνική πολιτική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική, βοηθά τον άνεργο, τον εργαζόμενο γονιό, τα Άτομα με Αναπηρία, τα άτομα που βρίσκονται σε απόσταση από τις δημόσιες υπηρεσίες γεωγραφικά, τον απόδημο Έλληνα και στο τέλος της ημέρας αλλάζει τελείως την εξίσωση τού τι είναι κράτος και πώς αλληλεπιδρά με τον κόσμο».
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θα γίνουν παρά πολλά ακόμη σε κάθε πτυχή και τομέα του κράτους ακριβώς επειδή αυτή είναι η εντολή που λάβαμε».
Δείτε την ομιλία όπως πραγματοποιήθηκε
Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κοινωνική πολιτική. Ειδικά στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα λαϊκό υπουργείο που έρχεται σε επαφή με 8 εκατ. συμπολίτες μας». «Ο πολίτης ταλαιπωρείται στις δημόσιες υπηρεσίες και αγανακτεί, όταν τηλεφωνεί και δεν απαντά κανείς στην άλλη γραμμή».
Τι είναι το 1555 - Τι έδειξε έρευνα της MRB
Το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποσπά τη θετική ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν την ύπαρξή του, αλλά αντιλαμβάνονται και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην καθημερινότητά τους.Αυτό τεκμαίρεται και από σχετική έρευνα της MRB Hellas, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 17-19 Μαρτίου 2022, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και δείγμα 1.008 ατόμων.
Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προκύπτει ότι η τηλεφωνική υπηρεσία 1555 έχει κερδίσει έδαφος και υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας, ενώ κατακτά σταθερά το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργή για μικρό σχετικά διάστημα. Καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες πληροφορούνται για τη λειτουργία του 1555 και σπεύδουν να καλέσουν, για να ζητήσουν πληροφορίες, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και να ενημερωθούν για εκκρεμείς υποθέσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, στο σύνολο του δείγματος και σε επίπεδο αυθόρμητης αναφοράς, το 1555 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός που ανακαλούν οι περισσότεροι ερωτώμενοι, με αμέσως επόμενο το 14884. Σε επίπεδο γνωριμίας καθ' υπόδειξη, σχεδόν το 35% των ερωτώμενων ανακαλεί τον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ το 26,2% ανέφερε ότι γνωρίζει και το portal του 1555.
Εκτός, όμως, από την αναγνωρισιμότητα, η έρευνα αναδεικνύει και μία ακόμη σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με τις θετικές αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί θετικά τη λειτουργία του 1555. Πάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (74%) θεωρούν ότι η υπηρεσία είναι εξαιρετικά ή πολύ χρήσιμη, ενώ το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ξεπερνά το 90%, αν προστεθούν και οι συμμετέχοντες που θεωρούν ότι το 1555 είναι αρκετά χρήσιμο.
Εξίσου υψηλά και ενθαρρυντικά είναι και τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το 21% των ερωτώμενων έχει επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 και, από αυτούς, οι 8 στους 10 έχουν καλέσει πάνω από μια φορά.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των κλήσεων, τα ασφαλιστικά θέματα είναι αυτά που τίθενται με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους πολίτες (61%), ενώ έπονται τα κοινωνικά επιδόματα και τα εργασιακά θέματα. Το 61% των συμμετεχόντων που έχουν καλέσει στο 1555, δήλωσαν ότι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι δήλωσαν «ικανοποιημένοι», το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει στο 82%.
Οι παράμετροι που έχουν θετικό πρόσημο και αξιολογούνται θετικά από τους περισσότερους χρήστες συνοψίζονται στο τρίπτυχο: ευγένεια του προσωπικού, επάρκεια γνώσεων και επαγγελματισμός. Περαιτέρω βελτίωσης χρήζουν ο χρόνος αναμονής στην τηλεφωνική γραμμή, ο βαθμός κατανόησης του θέματος από τα στελέχη της υπηρεσίας, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις.
Θετικές είναι οι αξιολογήσεις και για το διαδικτυακό portal 1555.gov.gr, το οποίο έχει εμπλουτίσει τις υπηρεσίες του 1555 εδώ και λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, το 55% των συμμετεχόντων που έχουν χρησιμοποιήσει το portal δήλωσαν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ μαζί με όσους δήλωσαν «ικανοποιημένοι» το ποσοστό ικανοποίησης φθάνει στο 87,7%.
Τέλος, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν το 1555 στο μέλλον, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 74% για την τηλεφωνική υπηρεσία και στο 69% για το portal.
Μητσοτάκης: Αλλάζουμε με την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό
Τα θερμά του συγχαρητήρια στις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο που έφεραν εις πέρας, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, από τις υπηρεσίες και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Απασχόλησης.Σκεφτόμουν ότι ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός: πρόοδος είναι να μην συμβιβάζεσαι με τη λογική ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Τα είπε όλα η συμπολίτης μας, που μπορεί με την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού με έναν ειδικό τού οργανισμού να διεκπεραιώνει τα αιτήματα της. Τίποτε δεν ήταν αυτονόητο, εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και το έργο αυτό έχει πολύ μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας. Το 1555 δεν είναι ένα απλό call center. θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του 1555. Αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων των πολιτών, καθώς το 1555 θα γίνεται ακόμη πιο γνωστό. Να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η ιστορία επιτυχίας. Και είναι σπουδαίο για μια δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως call center της χρονιάς. Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό.
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ριζώσει η δημοκρατία μας. Θεωρώ σημαντικό τον θεσμό του πιστοποιημένου δικηγόρου και λογιστή. Ένα ακομμάτιστο κράτος βλέπει όλους τους πολίτες με την ίδια ματιά, ωστόσο, οφείλει να κοιτά με προσοχή αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση στην ίδια κατεύθυνση. Φανταστείτε ένα 1555 για όλο το Κράτος. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους δεν σταματά για να κάνουμε πράξη το σύνθημα πως η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική.
Πιερρακάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρωγός στο όραμα και στη στρατηγική που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης.Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε τρία σημεία σε σχέση με αυτήν τη συνεργασία, συνολικότερα, και στο πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τα θέματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Πρώτον, η τεχνολογία δεν είναι στο επίκεντρο», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κεφαλαιώδεις στιγμές της τελευταίας τριετίας σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως τις έχει εισπράξει ο πολίτης, ήταν το μήνυμα 112, το μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης και το μήνυμα του εμβολιασμού». «Είναι σωστό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφής τεχνολογία νεότερη ή παλαιότερη(call centers, sms, πλατφόρμες) στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Καθετί που έχουμε στα χέρια μας πρέπει να αξιοποιηθεί», επεσήμανε.
Ως δεύτερο σημείο, ο κ. Πιερρακάκης «έδειξε» την «ολιστική», όπως είπε, «στρατηγική, 360 μοιρών που ξεκινάει για να μπορέσει να καλύψει συνολικά την εξυπηρέτηση του πολίτη με κάθε μέσο. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι αυτό να γίνει για όλο το κράτος». Έκανε λόγο, μάλιστα, για ένα σύστημα συνολικής εξυπηρέτησης των πολιτών συνολικά για όλο το Δημόσιο μέσα σε λίγα χρόνια χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Θα μας επιτρέψει να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να τις αλλάξουμε, να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη καλύτερα. Τρίτον, η εξυπηρέτηση είναι κοινωνική πολιτική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική, βοηθά τον άνεργο, τον εργαζόμενο γονιό, τα Άτομα με Αναπηρία, τα άτομα που βρίσκονται σε απόσταση από τις δημόσιες υπηρεσίες γεωγραφικά, τον απόδημο Έλληνα και στο τέλος της ημέρας αλλάζει τελείως την εξίσωση τού τι είναι κράτος και πώς αλληλεπιδρά με τον κόσμο».
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θα γίνουν παρά πολλά ακόμη σε κάθε πτυχή και τομέα του κράτους ακριβώς επειδή αυτή είναι η εντολή που λάβαμε».