«Τη Φώφη δεν την άγγιζαν οι μικρότητες» - Πώς η απαράδεκτη αναφορά στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ εξόργισε το ΚΙΝΑΛ και ένωσε τον πολιτικό κόσμο
Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισε ο κόσμος και η αξιοπρέπεια στις δικές της, προσωπικές μάχες αποτέλεσαν παράδειγμα ήθους και ακεραιότητας
Ειδικότερα, η παρατηρητής στο συνέδριο έκανε την εξής αναφορά: «Να θυμίσω στους Πασόκους του ΚΙΝΑΛ ότι στην ψήφιση της ταυτότητας φύλου και στην ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης, η αείμνηστη αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, απουσίαζε, που θέλει να λέγεται Αριστερά σήμερα το ΚΙΝΑΛ και κ@@λοτρίβεται στο Pride δίπλα στην κοινότητα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει το μονοπώλιο των δικαιωμάτων. Αλήθεια; Γιατί πότε τα στήριξαν τα δικαιώματα το ΚΙΝΑΛ…».
😢😢😢😢😢
— Ταξικός Ninja (@TaxikosNinja__) April 17, 2022
Σύντροφος τρανς στο προοδευτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν ξεχνάμε τους φασίστες σοσιαλιστές πασόκους
Έχουμε βέβαια και κάποια λοατκι συντροφάκια μέσα στην κοινότητα που είναι πολύ νεοφιλελέ και τολμούν να κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ pic.twitter.com/SzbWGBI7s1
Τα αντανακλαστικά της «Δημοκρατικής Παράταξης» ήταν άμεσα. «Η Φώφη Γεννηματά αντιμετώπισε με ήθος και περηφάνεια την πολιτική. Δεν την άγγιζαν μικρότητες», έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
Άμεση ήταν και η απάντηση του γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι εμετικές χυδαιότητες δεν την ακούμπησαν ποτέ. Γιατί έκανε αντί να λέει, δεν εργαλειοποίησε, δεν χρησιμοποίησε την ασθένεια της. Μόνη της, με αξιοπρέπεια. Για αυτό την ακολουθήσαμε, για αυτό δεν την ξεχνάμε. Περιμένουμε την επίσημη διαφοροποίηση από τον #ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα».
Οι εμετικές χυδαιότητες δεν την ακούμπησαν ποτέ. Γιατί έκανε αντί να λέει, δεν εργαλειοποίησε, δεν χρησιμοποίησε την ασθένεια της. Μόνη της, με αξιοπρέπεια. Για αυτό την ακολουθήσαμε, για αυτό δεν την ξεχνάμε.
— Μανώλης Χριστοδουλάκης (@Manolis_Chr) April 17, 2022
Περιμένουμε την επίσημη διαφοροποίηση από τον #ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα. pic.twitter.com/mb8nBLRAaq
Ανακάλεσε το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ - Τι ανήρτησε η ίδια
Το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε πως οι αναφορές που ακούστηκαν εκ στόματος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αυτονότητα καταδικαστέες». «Οι αναφορές της Άννας Πήλιου, που δεν παρίστατο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως σύνεδρος αλλά ως απλός παρατηρητής, δικαίωμα που είχε ο κάθε πολίτης της χώρας, κατά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είναι άστοχες και αυτονόητα καταδικαστέες», αναγράφεται χαρακτηριστικά.
Tο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Mεγάλης Δευτέρας προέβη σε μία ανάρτηση στην οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω άσχημα για την κ. Γεννηματά την οποία σέβομαι απόλυτα, για το έργο της, για την πορεία της και για τα θέματα υγείας της. Ήταν μία γυναίκα σύμβολο στον αγώνα της για την υγεία της. Αυτό το σέβομαι απόλυτα όπως και την ίδια. Ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα».
«Αυτό που ήθελα να θίξω είναι η πολιτική του ΚΙΝΑΛ ως προς τα θέματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η θέση του πολιτικού χώρου. Αν έστω και λίγο όποια, όποιο, όποιος θίχτηκε, τους ξεκαθαρίζω ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση εκ του πονηρού και ζητώ ειλικρινή συγγνώμη», καταλήγει η Άννα Πήλιου.
Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτησή της με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία βρίσκεται η ίδια με την αείμνηστη πολιτικό.
Μετά από λίγη ώρα, με νέα ανάρτηση που έκανε και αναφερόμενη στον Πάνο Λάμπρου και στο τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη λύπη της για την «άδικη» και απαράδεκτη «στοχοποίησή» της. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τρέξατε να με κρεμάσετε στα μανταλάκια».
Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά
Σίγουρα, μετά την απαράδεκτη τοποθέτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία της από την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, η αείμνηστη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα έκανε το ίδιο. «Δε θα την άγγιζαν οι μικρότητες». Γιατί η Φώφη Γεννηματά που γνώρισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας και οι πολίτες, ποτέ δεν αναλώθηκε στις ανούσιες κόντρες. Επικεντρώθηκε πλήρως στον ουσιαστικό πολιτικό λόγο, την γόνιμη αντιπολίτευση, το ανυποχώρητο πείσμα υπεράσπισης του εαυτού της στις αήθεις επιθέσεις και στο κόμμα. Και σε ανθρώπινο επίπεδο, ήταν γνωστή για την ευθύτητά της, την απλότητα και το προσεγγίσιμο του χαρακτήρα της. Όχι με τη «στάμπα της πολιτικού», αλλά με το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον άνθρωπο, στηρίζοντας ουσιαστικά όσους το είχαν ανάγκη μακριά από τις κάμερες.Μετά το θάνατό της, αποκαλύφθηκε πως για λόγους υγείας η ίδια δεν παρέστη στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Προτίμησε να δεχθεί τα όσα δέχθηκε και άκουσε για χρόνια παρά να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί.
Στο άρθρο που αποκάλυψε τον λόγο, ο Άρης Δημοκίδης που έκανε γνωστό το γεγονός αναφέρθηκε ως εξής: «Δεν θέλει με τίποτα να χρησιμοποιεί τα θέματα της υγείας της, ούτε ως δικαιολογία, ούτε ως ασπίδα. Και ούτε φυσικά ως διαφήμιση. Δε θέλει την “ψήφο συμπάθειας”, ή την “αποδοχή λόγω οίκτου”. Δεν θέλει να τη λυπούνται ή να τη δικαιολογούν. Και σε αντίθεση με άλλους που “πουλάνε” τα προσωπικά τους ή τα προβλήματα υγείας για να κερδίσουν δημοτικότητα, προτιμά ακόμα και να τα κρύψει όσο μπορεί παρά να φανεί πως πάει να τα εκμεταλλευτεί».
Αναλυτικά η αναφορά
«Τώρα που η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος της Βουλής δεν είναι πια εδώ (και δεν υπάρχει δυστυχώς καμία ελπίδα να αντικατασταθεί από άλλη γυναίκα, αλλά από έναν εκ των 6-7 ανδρών υποψηφίων…) θα ήθελα να μοιραστώ κάτι που είχε συμβεί πριν αρκετά χρόνια.Στη Βουλή θα ψηφιζόταν το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα ήταν μια ιστορική ημέρα. Ενώ το κόμμα της ήταν υπέρ, η Φώφη Γεννηματά *δεν* το ψήφισε. Δεν εμφανίστηκε καν στη Βουλή. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή αιτολόγηση.
Η εικόνα της επλήγη αρκετά καθώς άκουσε τα εξ αμάξης…όλοι ρωτούσαν γιατί δεν είχε πάει να ψηφίσει.
Το γεγονός πως για καιρό ήταν υπέρ του Συμφώνου και πίεζε για να έρθει προς ψήφιση γεννούσε ακόμα περισσότερες απορίες σχετικά με το γιατί έλειπε.
Γνωρίζαμε όλοι ότι η Γεννηματά είχε περάσει προβλήματα υγείας, και αν είχε πει η ίδια ότι «για λόγους υγείας δεν μπόρεσα να παραβρεθώ» όλοι θα το κατανοούσαμε. Όμως φερόταν σαν να μην είχε συμβεί καν το γεγονός, πράγμα που εξόργιζε περισσότερο ακόμη και ψηφοφόρους της. Εκείνες τις μέρες όταν είχα αναρωτηθεί κι εγώ δημόσια τι είχε συμβεί, στενότατος συνεργάτης της Γεννηματά μου έστειλε ένα μήνυμα.
«Χτυπάνε όλοι τη Φώφη, αλλά φαντάζομαι ότι ξέρεις γιατί έλειπε», έγραφε περίπου. Όχι δεν ήξερα. Με άφησε να καταλάβω ότι ήταν λόγος υγείας. «Και τότε γιατί δεν το λέτε και την αφήνετε να τρώει όλο αυτό το κράξιμο;» αναρωτήθηκα. «Αφού είναι γνωστό πως ήταν υπέρ του Συμφώνου και πως δεν θα ντρεπόταν καθόλου να το ψηφίσει -αντιθέτως-, γιατί την αφήνετε έτσι ακάλυπτη;»
«Είναι δική της επιλογή» μου απάντησε.
«Εντάξει», λέω, «να μην πει κάτι αυτή, αλλά μια ανακοίνωση απ’ το κόμμα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις…;»
«Όχι, όχι με τίποτα. Δεν θέλει με τίποτα.»
«Μα γιατί;»
Και τότε μου είπε αυτό που όλοι έχουμε νιώσει έκτοτε. Το λόγο που σήμερα όλοι μιλούν για την αξιοπρέπεια και τη δύναμή της.
«Δεν θέλει με τίποτα να χρησιμοποιεί τα θέματα της υγεία της, ούτε ως δικαιολογία, ούτε ως ασπίδα. Και ούτε φυσικά ως διαφήμιση. Δε θέλει την “ψήφο συμπάθειας”, ή την “αποδοχή λόγω οίκτου”. Δεν θέλει να τη λυπούνται ή να τη δικαιολογούν. Και σε αντίθεση με άλλους που “πουλάνε” τα προσωπικά τους ή τα προβλήματα υγείας για να κερδίσουν δημοτικότητα, προτιμά ακόμα και να τα κρύψει όσο μπορεί παρά να φανεί πως πάει να τα εκμεταλλευτεί.»
«Δεκτό και αξιοθαύμαστο», είπα, «αλλά δηλαδή αντί να κάνει αυτά, θεωρεί ότι είναι καλύτερο να την κράζουν όλοι τώρα; Ακόμη και να χάσει ψήφους;»
«Ναι, το προτιμάει», μου απάντησε ο στενός συνεργάτης της. Και μου ζήτησε να μην αναφέρω σε εκείνη τη φάση αυτά που μου είπε και να μην προσπαθήσω να τη δικαιολογήσω δημοσίως.
Παρ'ότι η Γεννηματά υπήρξε σημαντική σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη ζωή της, για χρόνια μετά (κάτω είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια αργότερα) θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Σε κάθε κίνησή της υπέρ της κοινότητας όλοι θα ξαναθυμούνταν την απουσία της απ’ τη Βουλή…
Της το είχαν πολλοί κρατημένο, κι αυτή στωικά το υπέμεινε και συνέχιζε να κάνει αυτό που πίστευε: Να βοηθά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα χωρίς να περιμένει κάποιο μπράβο ή ψήφους.
Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα της αξιοπρέπειας και της δύναμης της, για την οποία μιλούν -δικαίως- όλοι σήμερα…».
Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισε ο κόσμος και η αξιοπρέπεια στις δικές της, προσωπικές μάχες αποτελεί παράδειγμα ήθους και ακεραιότητας. Οι σκληρές μάχες της στη Βουλή, οι ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις και το ανυποχώρητο πείσμα της να υπερασπιστεί πολιτικά τις θέσεις της ήταν ξεκάθαρο χαρακτηριστικό της. Έδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Μία μητέρα, άνθρωπος και πολιτικός που θα μνημονεύεται για τον τρόπο που άδραξε τη ζωή. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει δεν έχει νόημα να φοβάσαι, «γιατί ακυρώνεις τη ζωή σε πραγματικό επίπεδο». Αυτό που με δίδαξε η ασθένεια είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο».