ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα Νέα: Γιατί πρέπει να παραπεμφθεί ο Νίκος Παππάς
Τον τελικό λόγο έχει πλέον το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Επικρατείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση αναφορικά με τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες πρότεινε η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδηλίνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Τον τελικό λόγο έχει πλέον το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ η εισαγγελέας ζητά την παραπομπή και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για συνέργεια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η υπόθεση άνοιξε μετά την αντιδικία του Καλογρίτσα με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC. Τότε ο Καλογρίτσας είχε καταγγείλει ότι, σε συνεννόηση με τον Νίκο Παππά, είχε συνάψει εικονική σύμβαση με την εταιρεία προκειμένου αυτή να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η εισαγγελέας γράφει στην πρότασή της ότι ο τότε υπουργός ευνόησε την εταιρεία του Καλογρίτσα «προκειμένου να αποκτήσει άδεια τηλεοπτικού καναλιού ελεγχόμενου από τον ίδιο τον υπουργό το κόμμα του και την τότε κυβέρνηση παρέβη την υποχρέωση του να διασφαλίσει την πολυφωνία αλλά και το ατομικό δικαίωμα της πληροφόρησης που κατοχυρώνεται με την αντικειμενική και επί ίσοις όροις πληροφόρηση από τα MMΕ».
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι ενέργειες του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έγιναν «με τη συνδρομή που του πρόσφερε κατά την τέλεση της άδικης πράξης του ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Σκοπός του κ. Παππά κατά την εισαγγελική πρόταση ήταν «να προσπορίσει στο κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ) στην τότε κυβέρνηση της χώρας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτόν τον ίδιο ως κυβερνητικό στέλεχος παράνομη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα ωφέλεια συνισταμένη στην εξ υπαρχής δημιουργία υπό τις εντολές του την καθοδήγηση και τον έλεγχο εκ μέρους του και του κόμματός του μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς».
Τα «Νέα» σημειώνουν πως η εισαγγελική πρόταση καλύπτει τις κινήσεις του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και ήρθαν σε συμφωνία για τη συνεργασία τους για απόκτηση καναλιού.
Στο πλαίσιο αυτό περιγράφεται η συνάντηση που είχαν με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη στις 22/9/2016, κατά την οποία ο Καλογρίτσας του ζήτησε να δανειοδοτήσει την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος για μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Σημειώνεται δε ότι στις 18/4/2018 ο Ευάγγελος Μαρινάκης κατήγγειλε το περιστατικό δημόσια καλώντας τον Νίκο Παππά να το διαψεύσει κάτι που δεν έπραξε.
Περιγράφονται επίσης δύο συναντήσεις που φέρεται ότι είχε ο Καλογρίτσας με τη μεσολάβηση του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, όπου ο Καλογρίτσας ουσιαστικά μετέφερε ότι είχε σταλεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους που ήθελαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του δελτίου ειδήσεων και του ειδησεογραφικού τομέα, όμως παράλληλα ήθελαν και ψυχαγωγικά προγράμματα που θα απέβλεπαν στον επηρεασμό των τηλεθεατών. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αναφερόμενη στην εφημερίδα «Documento», η εισαγγελέας στην πρότασή της αναφέρει πως ο Νίκος Παππάς είχε συνάψει συμφωνία με τον Καλογρίτσα για την ίδρυση της εφημερίδας στην οποία ασκούσε συνεχή και καθοριστικό έλεγχο με σκοπό την προώθηση της κομματικής πολιτικής και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.
Όλα αυτά μολονότι ως υπουργός όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δραστηριότητα σε σχέση με την έκδοση και τον έλεγχο εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, ασυμβίβαστο που αφορά και τους βουλευτές.