ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι κρυφοί άσοι του πρωθυπουργού: Γιατί το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου θεωρείται κομβικό για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου
Οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της ακρίβειας και ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας
Σε ένα τετράμηνο-φωτιά
εθνικές εκλογές, έχει εισέλθει η κυβέρνηση. Το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου έχει δοθεί ήδη με την ανακοίνωση διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων (που, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα είναι το σημαντικότερο στοίχημα στον δρόμο προς τις κάλπες), μέτρων τα οποία για πρώτη φορά έχουν σαφώς οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου θα γίνουν αμέσως αισθητά στην... τσέπη των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις γενικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα εν είδει κορύφωσης των διεργασιών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση άλλων αντίστοιχων πόρων, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΕΣΠΑ. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα μέτρα αυτά συνιστούν βασικούς πυλώνες, που είτε έχει προωθήσει είτε θα δρομολογήσει άμεσα η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι οποίοι «πατούν» τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ο χρονικός ορίζοντας των εν λόγω σχεδιασμών είναι η προσεχής ΔΕΘ, η τελευταία πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση που επέρχεται και στην οποία ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του επιθυμούν μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή παρουσία.
Αιχμή του δόρατος αποτελούν, βεβαίως, οι κινήσεις ενίσχυσης της πολύπλευρης συνεργασίας με τις ΗΠΑ (ενόψει φυσικά και του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που εκπέμπει άκρως θετικά μηνύματα για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα), οι επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και βεβαίως ολόκληρο το πλέγμα ενεργειών που οδηγούν αφενός στην απεξάρτηση της χώρας από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ξεκάθαρη στάση της έναντι των εξελίξεων στο Ουκρανικό, αφετέρου στην ενεργειακή της επάρκεια, που θα την καταστήσει περισσότερο ανθεκτική έναντι ανάλογων κρίσεων.
Κομβικός παράγων, πέραν του σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου -καθώς, εκτός των άλλων, ακουμπά στη δεξαμενή των λεγόμενων παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης-, είναι και η τακτοποίηση των εκκρεμών συντάξεων και, μάλιστα, εντός του καλοκαιριού, όπως δεσμεύθηκε προσφάτως στα «Π» ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.
Την ίδια στιγμή, στην κατεύθυνση της εισόδου στην προεκλογική εκστρατεία, εν μέσω θετικών οιωνών, εντάσσεται και το στοίχημα της περαιτέρω προώθησης των εργολαβιών που αφορούν μια σειρά σημαντικών αυτοκινητοδρόμων, όπως ο Ε65, ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου και φυσικά ο ΒΟΑΚ.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.
, το οποίο επί της ουσίας θα καθορίσει εν πολλοίς το κλίμα με το οποίο η χώρα θα μπει στην τελική ευθεία για τις Την ίδια στιγμή, θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις γενικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα εν είδει κορύφωσης των διεργασιών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση άλλων αντίστοιχων πόρων, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΕΣΠΑ. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα μέτρα αυτά συνιστούν βασικούς πυλώνες, που είτε έχει προωθήσει είτε θα δρομολογήσει άμεσα η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι οποίοι «πατούν» τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ο χρονικός ορίζοντας των εν λόγω σχεδιασμών είναι η προσεχής ΔΕΘ, η τελευταία πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση που επέρχεται και στην οποία ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του επιθυμούν μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή παρουσία.
Οι επαφές
Με την ευχή να τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να υπάρξει ανάληψη ουσιαστικής δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξεύρεση συνολικών λύσεων, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάδειξη της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, και δη στο κομμάτι της ενέργειας, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη «Γηραιά Ηπειρο».Αιχμή του δόρατος αποτελούν, βεβαίως, οι κινήσεις ενίσχυσης της πολύπλευρης συνεργασίας με τις ΗΠΑ (ενόψει φυσικά και του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που εκπέμπει άκρως θετικά μηνύματα για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα), οι επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και βεβαίως ολόκληρο το πλέγμα ενεργειών που οδηγούν αφενός στην απεξάρτηση της χώρας από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ξεκάθαρη στάση της έναντι των εξελίξεων στο Ουκρανικό, αφετέρου στην ενεργειακή της επάρκεια, που θα την καταστήσει περισσότερο ανθεκτική έναντι ανάλογων κρίσεων.
Οικονομία
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στη φαρέτρα του την αύξηση του κατώτατου μισθού, ποντάροντας ταυτόχρονα στην περαιτέρω μείωση (από τις αρχές Ιουνίου) των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στον... ελαφρύτερο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες τη φετινή χρονιά, ως συνέχεια του σταθερού κυβερνητικού προσανατολισμού στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών και των φοροελαφρύνσεων.Κομβικός παράγων, πέραν του σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου -καθώς, εκτός των άλλων, ακουμπά στη δεξαμενή των λεγόμενων παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης-, είναι και η τακτοποίηση των εκκρεμών συντάξεων και, μάλιστα, εντός του καλοκαιριού, όπως δεσμεύθηκε προσφάτως στα «Π» ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.
Τουρισμός
Περίοπτη θέση σε αυτό το κάδρο κατέχει βεβαίως και η τουριστική κίνηση του ερχόμενου καλοκαιριού, οι αρχικοί υπολογισμοί για την οποία καταδεικνύουν ότι το αρνητικό περιβάλλον που έχει προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς ανατιμήσεις δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη στην επίτευξη της στόχευσης της εξασφάλισης εσόδων, που θα ξεπεράσουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ. Κεντρικός στόχος των κυβερνώντων είναι η ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, αφού, πέραν των κλασικών δημοφιλών προορισμών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο σε αγορές όπως αυτή των Βαλκανίων (πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνθηκε στους Ρουμάνους πολίτες, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τις ομορφιές της Πιερίας) ή του θρησκευτικού τουρισμού (παρά τις όποιες απώλειες θα υπάρξουν από τη Ρωσία στο πεδίο αυτό).Συναγερμός για φωτιές
Στη λίστα με τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει καλοκαιριού είναι βεβαίως και η ανάγκη να προστατευθεί η χώρα από τον κίνδυνο εκτεταμένων πυρκαγιών, με βασικό ζητούμενο και πάλι τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και ακολούθως των περιουσιών και των δασικών περιοχών. Ως εκ τούτου και με φόντο τη δύσκολη κατάσταση του περασμένου Αυγούστου, η Πολιτική Προστασία και οι συναρμόδιες Αρχές σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που εντοπίστηκαν σε επίπεδο επιχειρήσεων συντονισμού και στελεχιακού δυναμικού στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας κεντρικής εξουσίας - Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Την ίδια στιγμή, στην κατεύθυνση της εισόδου στην προεκλογική εκστρατεία, εν μέσω θετικών οιωνών, εντάσσεται και το στοίχημα της περαιτέρω προώθησης των εργολαβιών που αφορούν μια σειρά σημαντικών αυτοκινητοδρόμων, όπως ο Ε65, ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου και φυσικά ο ΒΟΑΚ.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.