«Στον Tουρισμό υπάρχουν 51.000 κενές θέσεις », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως τα κενά θα καλυφθούν από τις λίστες του ΟΑΕΔ.

«Θα γίνουν έλεγχοι»

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ελέγχους για μαύρη εργασία και παραβίαση ωραρίου εργασίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα με τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Εργασίας είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για την αναζήτηση προσωπικού στον τουριστικό κλάδο: Έχουμε μια μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ όπου εκεί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 51 χιλιάδες κενές θέσεις στον τουρισμό. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το συνδικάτο το οποίο λεει οτι υπάρχει ανεργία στον τουρισμό και συνάδελφοι μου βουλευτές οι οποίοι καταθέτουν ερωτήσεις «τι θα κάνετε κύριε υπουργέ, πρέπει να δώσετε επιδόματα διότι υπάρχει μεγάλη ανεργία στον τουριστικό κλάδο». Κι επειδή όλα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρχουν κάλεσα χθες μια συνάντηση στην οποία είπα τρία πράγματα. Πρώτον ότι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για τις συνθήκες εργασίας με ελέγχους. Δεύτερον, τους ενθαρρύναμε να δώσουν παραπάνω χρήματα μετά και την  αύξηση του κατώτατου μισθού και τρίτον είπαμε ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει στα αρχεία της διαφόρους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν και στον τουρισμό. Συμφωνήσαμε να μας δώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, να κάνουμε αυτό το ταίριασμα και να δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μέχρι τις αρχές Ιουνίου τα ονόματα εκείνα τα οποία είναι διαθέσιμα για να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις εφόσον τους κάνουν αυτοί που ενδιαφέρονται να  προχωρήσουν σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ανάλογα με το τι θα γίνει  αρχές Ιουνίου θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε.  

Για τις συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομενων στον τουρισμό: Θα κάνουμε ελέγχους διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε μαύρη, υποδηλωμένη εργασία, δεν μπορούμε να δεχτούμε παραβίαση των ωραρίων σε σχέση με αυτά που έχουν δηλωθεί. Άλλωστε μίλησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν πήγε στο υπουργείο Τουρισμού και έδωσε κατεύθυνση και στα δύο υπουργεία, και σε εμάς και στο υπουργείο Τουρισμού, να μην κάνουμε καμία έκπτωση  στα θέματα της εργασίας, της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας, της τήρησης του ωραρίου των εργαζομένων.  Και το δεύτερο που τους είπαμε είναι ότι σε συνθήκες που υπάρχουν ελλείψεις, δεν βρίσκεις εργαζομένους ανεβάζεις και τους μισθούς.

Για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία: Εμείς στενά στον ξενοδοχειακό κλάδο κηρύξαμε υποχρεωτική τη σύμβαση πέρυσι, με αντιδράσεις από κάποιους επιχειρηματίες όταν το κάναμε, που είχε υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους εργαζόμενους και με αυτό τον τρόπο δόθηκαν παραπάνω μισθοί, ατό είναι υποχρεωτικό, ο κατώτερος μισθός στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι αρκετά ανώτερος από τον ήδη αυξημένο με την πρόσφατη απόφαση κατώτατο μισθό. Το δεύτερο που θα δούμε τώρα  είναι ότι θα φωνάξω και τη ΓΣΕΒΕΕ και το συνδικάτο το αντίστοιχο στον επισιτισμό, στην εστίαση εκεί υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία και επειδή δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία δεν έχει κηρυχτεί υποχρεωτική, ο σκοπός ο δικός μας είναι να τους φέρουμε και τους μεν και τους δε στο  ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκκρεμότητες . Επαναλαμβάνω  ότι η κατεύθυνση η γενικότερη είναι να μην αυξηθεί μόνο ο κατώτερος μισθός αλλά  να υπάρχουν από πλευράς μισθολογικής η αντίστοιχη  προστασία των εργαζομένων. Αλλά βεβαίως θα κοιτάξουμε να  δούμε τι θα βγάλει και η έρευνα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε σχέση με αυτό το «πάντρεμα» που επιδιώκουμε ανάμεσα στις ανάγκες και την προσφορά.

Για το ποιες θα είναι οι συνέπειες των κακών εργοδοτών: Υπάρχουν συνέπειες που  προδιαγράφονται από το νόμο και φτάνουν μέχρι 10.500 € για μαύρη ή υποδηλωμένη εργασία.

Για τις συνθήκες διαμονής: Προσδιορίζονται από το νόμο, για τις συνθήκες διαμονής  δηλαδή το που μένει κάθε άνθρωπος δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εργασίας και εκεί είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για τις χαμηλές συντάξεις των ναυτικών: Στο θέμα του ύψους των συντάξεων θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος στην ΕΕ σε ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις. Επειδή οι εισφορές δεν φτάνουν λόγω πολύ κακής αναλογίας συνταξιούχων προς εργαζομένους έρχεται ο προϋπολογισμός και συμβάλει άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, παρόλα αυτά ο νόμος προβλέπει ότι οι συντάξεις ξεπαγώνουν από 01/01/23. Υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που συνδυάζει την ανάπτυξη, πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ με τον πληθωρισμό και προσδιορίζει ο νόμος το ίδιος το ύψος της σύνταξης το οποίο  δεν μπορώ να σας το πω από τώρα γιατί θα πρέπει να κλείσει η χρονιά να δούμε ποια είναι η ανάπτυξη και ποιος ο πληθωρισμός ...

Για τις καταγγελίες  για τις προτάσεις εργασίας του ΟΑΕΔ που καταπατούν το εργατικό δίκαιο: Αυτό αποκλείεται να συμβαίνει. Ο ΟΑΕΔ προτείνει θέσεις που είναι κατάλληλες για το προφίλ του εργαζομένου, έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί με τον εργαζόμενο τι είδους θέσης εργασίας αναζητά ο εργαζόμενος με βάση την προηγούμενη δουλειά το, τις σπουδές τους, τα χαρακτηριστικά του κλπ και από εκεί και πέρα προφανώς η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δεν μπορεί να προτείνει κάποια θέση η οποία καταπατά το εργατικό δίκαιο.

Για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στεγαστική πολιτική των νέων ζευγαριών από τον ΟΑΕ: Θα πάρει ακόμα κάμποσο. Τις μελετάμε, έχουμε κάνει μια ομάδα εργασίας, τα βλέπουμε από όλες τις πλευρές, θα συνεννοηθούμε και με τον πρωθυπουργό πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι.