Απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και στις διαφωνίες «γιατί να στηρίξουν την συμφωνία με τις ΗΠΑ» έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής , στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Άκουσα το αναμενόμενο επιχείρημα, ''εμείς τι παίρνουμε''; Πέραν των παραχωρήσεων υλικού, των δανείων, τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τη συμμετοχή στα μαχητικά F-35, την αντικατάσταση υλικού, σας παρακαλώ να δείτε τη συμφωνία στο πλαίσιο της σημερινής γεωπολιτικής πραγματικότητας. Φανταστείτε αν δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη (σ.σ. ως βάση), τι σημασία θα είχαν τα στενά για τη Δύση τα Στενά (σ.σ. του Βοσπόρου) και πόσο δυσχερέστερη στη διαπραγμάτευση για την εθνική μας ασφάλεια θα ήταν».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό, ενεργειακό και αμυντικό κόμβο καλύπτει πλήρως το ελληνικό συμφέρον, αυτή είναι η θέση μας. Επίσης, η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική συνεργασία, δεν την απεύχεται».

Ακόμη ο κ. Δένδιας απάντησε στον Κώστα Σκανδαλίδη που νωρίτερα είχε επισημάνει απευθυνόμενος στον υπουργό «οφείλετε να μας ενημερώσετε τώρα στη Βουλή για την αναβάθμιση των τουρκικών αεροσκαφών και αν ισχύουν αυτά που ζητάει από το Κογκρέσο, η Τουρκία γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η ψήφος μας. Αν το αίτημα του Λευκού Οίκου στο κογκρέσο αληθεύει. Γιατί εμείς πρέπει να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία;».

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη pre-notification» επισήμανε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση ή μη των τουρκικών F-16, καθώς -όπως είπε κ. Σκανδαλίδης- «από αυτό θα εξαρτηθεί η ψήφος μας για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως το «pre-notification» δεν συνιστά «τελεσθείσα πράξη», ωστόσο, η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίου» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, ''Οχι''», είπε ξεκάθαρα ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη είναι η στάση της συμπολίτευσης και για τα γερμανικά υποβρύχια που αναμένεται να προμηθευτεί η Τουρκία.

«Δεν θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η ελληνική Βουλή απέρριπτε την αμυντική συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτό δεν μας κάνει πιο ισχυρούς, πιο ανίσχυροι θα είμαστε!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν επεδίωξε ποτέ την πολίτικη του «επιτήδειου ουδέτερου». «Δεν μας συμφέρει η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων που είναι αναντίστοιχα με τις αρχές μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν ασκούμε την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου ποτέ, η Ελλάδα δεν άσκησε αυτήν η πολιτική, που άσκησαν οι μεγάλοι ηγέτες του ελληνισμού που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν μας αφορούν υποδείγματα που είναι σε αναντιστοιχία με τις αρχές μας», συμπλήρωσε.

«Μέσα σε αυτήν την δυσχερέστατη διεθνή συγκυρία καθίσταται σαφές πως η πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προστάτευσε τη χώρα και την εξόπλισε με διπλωματικά όπλα για να βλέπει με ασφάλεια το μέλλον», διαμήνυσε κλείνοντας.