ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ: Στο τραπέζι τα ρωσικά όπλα και η άμεση αντικατάστασή τους
Κομβικές συναντήσεις για τον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο
Διπλωµατικό πόκερ
Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόµενος από οµάδα κορυφαίων υπουργών, µεταξύ των οποίων και ο Εθνικής Αµύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, για σειρά συναντήσεων και επαφών υψηλότατου επιπέδου, µε κορυφαία τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο Μπάιντεν και την οµιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.
Συναντήσεις και επαφές που ασφαλώς έχουν και αµυντική έκφανση. Οχι µε τη µορφή του «ανατολίτικου παζαριού», του ύφους «τι σου δίνω, τι µου δίνεις», όπως µας έλεγε υψηλόβαθµη πολιτική «πηγή», αλλά κυρίως της παρουσιάσεως των πολλών, αριθµητικώς και ποσοτικώς, πλεονεκτηµάτων της ελληνικής θέσεως και στάσεως ως της πραγµατικά υπεύθυνης και αξιόπιστης δυνάµεως στην περιοχή µας, κάτι που εκτιµάται ότι (θα) έχει ως αποτέλεσµα η άλλη πλευρά να είναι περισσότερο «ευέλικτη» στα όποια ελληνικά «αιτήµατα» υποβληθούν. Γιατί θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα «υποβληθούν», έστω και υπό µορφή «υποµνήµατος»!
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Μαΐου 2022.
, µε «κλειστά χαρτιά» για δυνατούς παίκτες, πρόκειται να παιχτεί σε λίγα 24ωρα στην Ουάσινγκτον, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Συναντήσεις και επαφές που ασφαλώς έχουν και αµυντική έκφανση. Οχι µε τη µορφή του «ανατολίτικου παζαριού», του ύφους «τι σου δίνω, τι µου δίνεις», όπως µας έλεγε υψηλόβαθµη πολιτική «πηγή», αλλά κυρίως της παρουσιάσεως των πολλών, αριθµητικώς και ποσοτικώς, πλεονεκτηµάτων της ελληνικής θέσεως και στάσεως ως της πραγµατικά υπεύθυνης και αξιόπιστης δυνάµεως στην περιοχή µας, κάτι που εκτιµάται ότι (θα) έχει ως αποτέλεσµα η άλλη πλευρά να είναι περισσότερο «ευέλικτη» στα όποια ελληνικά «αιτήµατα» υποβληθούν. Γιατί θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα «υποβληθούν», έστω και υπό µορφή «υποµνήµατος»!
Οι εξελίξεις
Και όλα αυτά υπό το πρίσµα δύο σηµαντικών εξελίξεων: Πρώτον, της ψήφισης την Πέµπτη στη Βουλή της νέας, επικαιροποιηµένης συµφωνίας αµυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδος - ΗΠΑ και των πλεονεκτηµάτων που αυτή παρουσιάζει για τις διµερείς σχέσεις και τη στρατιωτική συνεργασία. Δεύτερον, των εξελίξεων στον πόλεµο στην Ουκρανία και των οπλικών συστηµάτων ρωσικής - σοβιετικής κατασκευής που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις και θέλουν οι ΗΠΑ επειγόντως να παραχωρηθούν -ει δυνατόν- στους Ουκρανούς.Επικοινωνία
Η Ελλάς έχει πολλαπλώς εξηγήσει -τελευταία φορά την περασµένη Δευτέρα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αµύνης των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Λ. Οστιν- ότι όλα αυτά τα συστήµατα σε εµάς δεν είναι αδρανή σε αποθήκες, αλλά πλήρως ενεργά σε µονάδες της πρώτης γραµµής στον Εβρο και στα νησιά, λόγω της τουρκικής απειλής. Εποµένως, δεν δίνουµε τίποτα, αν αυτό δεν αντικατασταθεί αµέσως από άλλο, τουλάχιστον ισάξιο.Χρηματικοί όροι
Τι ενδιαφέρει την Ελλάδα; Ασφαλώς, όχι µόνον αν θα αποκτήσουµε ή όχι µία Μοίρα (20 µαχητικά) F-35, αλλά τους χρηµατικούς όρους, τις προϋποθέσεις και τις διευκολύνσεις αποκτήσεως αυτών. Μεταχειρισµένα τεθωρακισµένα οχήµατα µάχης για να αντικαταστήσουν στη βάση «ένα προς ένα» τα σοβιετικής προελεύσεως «ελληνικά» BMP-1. Δωρεάν - ει δυνατόν και άµεσα. Να δώσουµε τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων RM-70; Ναι, αλλά να µας αναβαθµίσουν τους δικούς µας MLRS ή/και να πάρουµε τα αναβαθµισµένα βλήµατα των ATACMS. Να προσφέρουµε τους S-300PMU-1, αλλά να µας δώσουν άµεσα µεταχειρισµένους Patriot PAC-3, καθώς έχουµε ήδη και µία πυροβολαρχία στη Σαουδική Αραβία.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Μαΐου 2022.