χαρακτήρισε την ομιλία του ΚυριάκουΜητσοτάκηστο Αμερικανικό Κογκρέσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως εμπεδώνεται η φιλία των δύο χωρών μετά την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας, και εκτίμησε ότι «στάλθηκαν μηνύματα στην Τουρκία». Επίσης, σημείωσε πως η Άμυνα της χώρας δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση και είναι αυτοσκοπός.
Φθίνουσα πορεία
Για την πανδημία του κοροναϊού, ο υπουργός Υγείας είπε πως συνεχίζεται η φθίνουσαπορεία των κρουσμάτων και των σκληρώνδεικτών. Επιπλέον, τόνισε πως σήμερα η επιτροπή θα αποφασίσει για τη μάσκα και ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει σε χώρους με ευάλωτα πρόσωπα, όπως τα νοσοκομεία. Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, ανέφερε ότι από τις 16 Μαΐου υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι δεν είναι υποχρεωτική.
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «μπαίνουμε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κοροναϊό» και προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση.
Υγειονομικοί
Ο υπουργός κάλεσε τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή να εμβολιστούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν αλλάξει κάτι στην πανδημία το υπουργείο να επανεξετάσει την στάση του.
Προσωπικός γιατρός
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους», τόνισε ότι ο κάθε πολίτης θα έχει προσωπικό γιατρό ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία του θα του δίνει εξετάσεις και θα τον συμβουλεύει τι πρέπει να κάνει.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρα μας ένας Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στο Κογκρέσο από μόνο του είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Η ομιλία ως ομιλία ήταν μια εμπνευσμένη ομιλία, αναφέρομαι και στην αποδοχή την οποία είχε από τους αντιπροσώπους του κογκρέσο όπου πραγματικά χειροκροτήθηκε παρατεταμένα κι αυτό έχει και τον συμβολικό χαρακτήρα που δείχνει την άνεση με την οποία αισθάνονται ότι μπορούν να συνομιλούν με μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ο βασικός στόχος πάντοτε είναι με την υπερδύναμη που λέγονται ΗΠΑ να δείχνεις ότι μπορείς να είσαι ένας σταθερός σύμμαχος».
«Εμπεδώθηκε η φιλία η οποία υπάρχει και επεκτείνεται με το σύμφωνο το οποίο υπογράψαμε για την αμυντική συνεργασία, δόθηκαν σαφή μηνύματα για την προκλητικότητα η οποία υπήρχε και με απόλυτο και σαφή τρόπο έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός στον ελληνισμό και στο Κυπριακό μέσα στο Κογκρέσο κι αν αυτό το συνδυάσουμε με την επίσκεψη και τη συζήτηση που έγινε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι γνωστός οτι διαχρονικά έχει πολυ καλές σχέσεις με την ελληνική κοινότητα, οπωσδήποτε δείχνει ότι πέρα από αυτο το οποίο βλέπουμε που είχε 100% επιτυχία ως προς την επικοινωνιακή εικόνα, προφανέστατα αντίστοιχα υπάρχει και η διπλωματία η οποία γίνεται σε όλο αυτό το πλαίσιο αλλά για να ευοδωθεί μια διπλωματία θα πρέπει να υπάρξει πλήρης σαφήνεια οτι έχουμε μια επιτυχία της παρουσίας και η επιτυχία της παρουσίας του πρωθυπουργού είναι δεδομένη και μακάρι στο μέλλον να βρεθεί κι άλλος έλληνας πρωθυπουργός που θα τύχει αυτής της αποδοχής μέσα στο Κογκρέσο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ισχυροποιεί την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Η γεωπολιτική διαχείριση η οποία έχει να κάνει η χώρα διαχρονικά συνδυάζεται με το οτι η Τουρκία δεν είναι αδιάφορη χώρα. Δεν είναι μια χώρα που να αντιτίθεται στη Δύση κι έχει αντίθετα συμφέροντα με τις ΗΠΑ άρα τότε ο δικός μας ρόλος θα ήταν πολύ πιο εύκολος. Εδω πέρα πάντοτε κανείς μια μάχη ισορροπιών για να δείξεις αφενός ότι είσαι πιο σταθερός σύμμαχος έναντι της Τουρκίας, κι εκεί πέρα κερδίζουμε και είναι ξεκάθαρο και δεν το συζητάμε για την ΕΕ αλλά και για τις ΗΠΑ υπάρχει σαφήνεια ότι με την Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν πιο ειλικρινείς σχέσεις και σχέσεις εμπιστοσύνης ενώ η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος σύμμαχος τους που με την ίδια ευκολία που σήμερα μπορεί να εχει καλές σχέσεις αύριο μπορεί να βρεθεί και να εχει καλές σχέσεις με ανταγωνιστική δύναμη των ΗΠΑ άρα αυτό ακριβώς δικαιολογεί και τη στρατηγική την οποία κάνουμε και παράλληλα ναι, επειδή όλα τα έθνη κι όλα τα κράτη λειτουργούν με βάση και το εθνικό τους συμφέρον θα πρέπει να μπορείς να δείχνεις οτι μπροστά στο γεωπολιτικό μέγεθος που δεν είναι καθόλου αμελητέο που λέγεται Τουρκία υπάρχει και η Ελλάδα η οποία έχει τη δική της γεωπολιτική δύναμη κι άρα θα πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε αυτές τις σχέσεις».
«Θεωρώ ότι και οι ξεκάθαρες αναφορές που γίνανε στο διεθνές δίκαιο και στη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, κι ο παραλληλισμός που έκανε ο πρωθυπουργός με το Μεσολόγγι και τη Μαριούπολη και γενικότερα ότι ένα έθνος το οποίο πριν 200 χρόνια έδωσε μια μάχη για την ανεξαρτησία του δεν μπορεί να μην υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, ουσιαστικά ήταν ένα μήνυμα προς την Αμερική ότι και σε αυτή την κόντρα η οποία υπάρχει, σε αυτη την παράνομη εισβολή που εχει κανει η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία η Ελλάδα δεν υπολογίζει ισορροπίες του τύπου ''κοιτάμε να τα έχουμε καλά και με τους δυο'', πηγαίνει με το διεθνές δίκαιο και δίνει ένα σαφές μήνυμα. Αντίστοιχα λοιπόν πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί και η Τουρκία κάνει τη δική της δουλειά, έχει τις δικές της σφαίρες επιρροής προς τις ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου αμελητέα δύναμη, δεν είναι καθόλου αμελητέα ως προς τα συμφέροντα που έχουν και οι ΗΠΑ κι άρα η μάχη μας είναι μια διαρκής μάχη», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η Αριστερά διαχρονικά αναφερόταν οτι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε ο κος Τσίπρας, στο παρελθόν είχε ειπωθεί το περίφημο ότι ''με τους τούρκους θα το ρισκάρουμε'' κι όταν βλέπουμε την κατάσταση η οποία έγινε στη Ρωσία, δεν λεω για την προκλητικότητα απλά της Τουρκίας που είναι γνωστή αλλά να δούμε κατι που αν το συζητούσαμε πριν 1-2 χρόνια θα λέγαμε δεν είναι δυνατόν, βλέπουμε οτι κίνδυνοι πάντοτε υπάρχουν. Είναι πολύ σημαντικό να αποσυνδέουμε την οποιαδήποτε επιχειρηματολογία με στήριξη που χρειάζεται να γίνεται του πληθυσμού και των πολιτών με οικονομικές παροχές εν μέσω πίεσης, με τις κινήσεις που γίνονται για διασφάλιση της άμυνας της χώρας. Διότι αυτή τη στιγμή μόνο αν δείτε οι κινήσεις που γίνανε στο κομμάτι με την συμφωνία με την Γαλλία, δεν μπαίνω στη λογική ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς ακόμα καλύτερες σχέσεις και υπογράφονται και σύμφωνα κοινών αμυντικών στόχων αλλά επιπλέον βλέπετε την απήχηση που έχει στην Τουρκία διότι αντιλαμβάνεται ότι ένα πλεονέκτημα το οποίο είχε σε κάποιους παράγοντες αυτό έχει εξανεμιστεί. Αυτό είναι κομβικό σημείο διότι όταν μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες, όταν μιλάμε για εθνική κυριαρχία κι όταν αυτά έρχονται με μια μεγαλύτερη ένταση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σκέψη της Τουρκίας. Και η αποτροπή δεν γίνεται με τις δηλώσεις, η αποτροπή γίνεται με τις πράξεις».
«Εάν γίνει οποτεδήποτε κάτι με την Τουρκία που ευελπιστούμε να μην γίνει, παρακαλούμε να μην έχουμε κόμματα σαν αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να λένε «να μην στείλουμε στην Ελλάδα κάτι γιατί αν στείλουμε θα χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Επειδή κανείς δεν θέλει την ένταση και κανείς δεν θέλει τον πόλεμο για να τον αποτρέψεις θα πρέπει να δείχνεις ότι είσαι ισχυρός. Γιατί αν είσαι ανίσχυρος ο άλλος γίνεται πολύ πιο «βουλιμικός» στη συμπεριφορά του. Η άμυνα της χώρας δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση γι’ εμάς, είναι αυτοσκοπός και έτσι θα λειτουργήσουμε. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην τολμήσει ποτέ η Τουρκία αυτά τα οποία λεει λεκτικά να θελήσει να τα κάνει πράξη», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με την πανδημία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Όταν αποφασίσαμε την άρση σειράς μέτρων που σε έντονο βαθμό ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου, ειδικά για τους εμβολιασμένους είχαν αρθεί όλα πλην της μάσκας κι από 1η Μαΐου και για τους ανεμβολίαστους, είχαμε πάλι μια κριτική από την αντιπολίτευση ότι όλα αυτά γίνονται για τουριστικούς λόγους, για να ενισχύσουμε τον τουρισμό και θέτουμε σε κίνδυνο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αποδεικνύεται με τα νούμερα ότι παρόλο που άνοιξαν τα πάντα στην πραγματικότητα και υπάρχει πλήρη κινητικότητα ότι συνεχώς οι σκληροί δείκτες πέφτουν. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τη λιγότερη πίεση από την αρχή της πανδημίας. Έχουμε πίεση σε άλλες καταστάσεις, σε χειρουργεία που έχουν μείνει πίσω, σε ιατρικές πράξεις η πανδημία όμως μας δείχνει ότι για τους επόμενους τουλάχιστον θερινούς μήνες δεν θα έχει κάποιο γύρισμα , δεν δείχνει τέτοια δυναμική και για αυτό το λόγο μπορούμε να πάμε παραπάνω».
«Ήδη είχαμε εξαγγείλει ότι από 1η Ιουνίου θα υπάρξει απελευθέρωση της μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους προφανέστατα θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα επεξεργαστεί σήμερα η επιτροπή για να μας τις πει. Για παράδειγμα νοσοκομεία, χώροι που είναι ευάλωτα πρόσωπα αλλά ενδεχομένως και άλλοι χώροι που θα δικαιολογούνε την παρουσία μάσκας. Λέμε ότι θα πάμε σε μια απελευθέρωση της μάσκας αλλά πάντοτε θα υπάρχουν χώροι που θα μας υποδείξουν, οι οποίοι χώροι θα είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας και θα πρέπει να τη διατηρούμε. Το ότι αναστέλλονται όλα τα διοικητικά γιατί πάντοτε θα περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η πανδημία τους φθινοπωρινούς μήνες, το ότι φεύγουν δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και συστάσεις. Δηλαδή θα υπάρξουν χώροι που δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξει σύσταση», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.
«Εάν υιοθετήσουμε και εμείς την ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει γιατί και αυτό θα συζητήσει σήμερα η επιτροπή, ότι στα αεροπλάνα θα κινείσαι χωρίς υποχρεωτικότητα μάσκας δεν απαγορεύει κανένας. Εγώ αν έκανα ένα ταξίδι αεροπορικό θα προτιμούσα να είχα μάσκα, ως σύσταση να υπάρχει όμως πλέον δεν υπάρχει αυτή η υποχρεωτικότητα. Στο κομμάτι και της μάσκας με τις εξαιρέσεις που θα βάλει η επιτροπή θα πάμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση, σχεδόν πλήρη απελευθέρωση. Και για να είμαστε ειλικρινείς στη χώρα μας τους θερινούς μήνες κατά βάση η δραστηριότητα όλη μεταφέρεται έξω άρα η μάσκα δεν δημιουργεί στην πραγματικότητα κανένα περιορισμό», συμπλήρωσε.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ακόμα και το Φθινόπωρο και το Χειμώνα αν δεν έχουμε καμία δυσάρεστη εξέλιξη τύπου μετάλλαξη αν οδηγηθούμε με την Όμικρον είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μια πίεση, γιατί και στις κοινές ιώσεις είχαμε πίεση στο ΕΣΥ, είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύει κόσμος ο οποίος θα είναι πιο ευάλωτος αλλά πλέον οι λογικές θα είναι ότι συνυπάρχουμε, εμβολιαζόμαστε, παίρνουμε μέτρα. Περισσότερα μέτρα προφανώς θα παίρνει ο ευάλωτος πληθυσμός αλλά θα μπούμε σε μια τέτοια κουλτούρα που πρέπει να φύγει από τη λογική της υποχρεωτικότητας και να πάμε στη λογική της αυτοπροστασίας», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου, είπε: «Εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ μας επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση να κάνουμε όλη αυτή την άρση των μέτρων παράλληλα θα πρέπει να έχουμε σε εγρήγορση τον κόσμο ότι το Φθινόπωρο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός. Τι εμβολιασμός θα χρειαστεί; Περιμένουμε από την επιστημονική κοινότητα, ευελπιστούμε να μπορέσουμε να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης δηλαδή ένα εποχικό εμβόλιο το οποίο γίνεται και να μην έχουμε την επαναληπτικότητα που είχαμε ως τώρα αυτό όμως μπορεί να μην γίνει και να χρειαστεί να πάμε σε μια ενισχυτική δόση. Ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχει δώσει το ECDC και το EMA που έχει βάλει ως ηλικιακό κριτήριο τα 60. Γίνεται συζήτηση και μπορεί να πέσει αυτό το ηλικιακό κριτήριο ως σύσταση, εάν μας δώσουν αυτή τη σύσταση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και υπάρχει ένας κόσμος που λεει ότι ναι μεν είμαι σε ευάλωτη ηλικία αλλά δεν είναι καλύτερο αφού βλέπω ότι η πανδημία πέφτει τώρα να το κάνω το Σεπτέμβριο για να είμαι πιο έτοιμος; Η σύστασή μας είναι όσοι είναι άνω των 60 και οπωσδήποτε αυτοί που έχουν προβλήματα και είναι άνω των 60 ότι μόνο κέρδος έχουν (να κάνουν την 4η δόση) γιατί συνεχίζει να μπαίνει κόσμος στις εντατικές, συνεχίζει να βγάζει θανάτους η Όμικρον άρα η σύσταση παραμένει».
«Είναι όμως πολύ σημαντικό και ήδη δουλεύουμε με τον κ. Θεμιστοκλέους το πρόγραμμα και οι παραγγελίες των εμβολίων έχουν επικεντρωθεί κατά βάση το χρονικό διάστημα που θα είναι από τέλη Αυγούστου και αρχές Φθινοπώρου όπου εκεί είναι πάρα πολύ πιθανό-αυτή είναι η κατεύθυνση αν δεν αλλάξει κάτι- να κληθούμε πάλι να κάνουμε τη δόση», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε παρατείνει μέχρι τις 31/12 όπως έχουμε παρατείνει και όλες τις συμβάσεις που αναπληρώσουν τα άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν όπως και όλο το επικουρικό προσωπικό. Παρακολουθούμε την πανδημία προφανώς και η πορεία των συγκεκριμένων ατόμων εξαρτάται από την πανδημία αλλά επειδή δεν έχουμε σφυρίξει καμία λήξη εμείς τους καλούμε να πάνε να εμβολιαστούν. Για μένα εγείρεται θέμα ηθικό ειδικό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν την επιστήμη τους γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος θέλει να υπηρετήσει το ΕΣΥ και αρνείται την επιστήμη του αλλά τέλος πάντων αυτό ειναι μια περισσότερο δογματική θέση στην ουσία όμως είναι ότι όσο υπάρχει πανδημία και δίνει αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι σε αναστολή. Δεν αποκλείουμε προφανέστατα ότι αν η πανδημία μας δώσει άλλα χαρακτηριστικά και μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια πλήρη κανονικότητα ότι μπορεί να επανεξεταστεί και το θέμα της αναστολής αλλά αυτή τη στιγμή αυτό έχουμε αποφασίσει, αυτό έχουμε ψηφίσει, αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης. Αν αλλάξει κάτι στην πανδημία που το βλέπουμε και το παρακολουθούμε μπορεί να επανεξετάσουμε τη στάση μας είτε προς το αυστηρότερο είτε προς το ηπιότερο».
Αναφορικά με την αντίθεση των γιατρών του δημοσίου για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, σημείωσε: «Στο κομμάτι του προσωπικού γιατρού κατά βάση δεν υπάρχει διαφωνία. Η σημασία είναι ότι το κράτος θα δώσει χρήματα και καλά χρήματα γιατί μιλάμε για αμοιβές κατά άτομο που κάποιος που θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που του δίνουμε μιλάμε από 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως δηλαδή σημαντικά ποσά για το γιατρό αλλά εμάς μας νοιάζει ο ασθενής. Θέλουμε να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα γιατί έχει φανεί ότι το σύστημα μας μέχρι τώρα είναι νοσοκομειοκεντρικό δηλαδή ο πολίτης όταν συμβεί κάτι δεν έχει κάποιον να τον κατευθύνει, δεν υπάρχει ένα σύστημα το οποίο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να τον κατευθύνει. Ο προσωπικός γιατρός λοιπόν θα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη, θα μπορεί να τον συμβουλεύει για το τι εξετάσεις θα κάνει, θα τον επισκέπτεται ο πολίτης, δεν θα πληρώνει τίποτα, θα γράφονται οι εξετάσεις και τα φάρμακα παράλληλα θα του δίνονται και συμβουλές διότι η λογική όλων των συστημάτων πια είναι ο πολίτης να μένει υγιής όχι απλά να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες αλλά να τις προλαμβάνουμε».
«Εκεί που υπάρχει διαφωνία είναι ότι μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε βασικό πλαίσιο διατάξεων των συνεργασιών όπου έχει κενά το ΕΣΥ και οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας με τις ιδιωτικές, εκεί αντιδρούν χωρίς να μπορέσω να καταλάβω γιατί αντιδρούν. Σήμερα πάει κάποιος σε ένα Κέντρο υγείας και στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας δεν υπάρχει ένα μηχάνημα για μια διαγνωστική εξέταση, τι κάνει ο πολίτης; Του λένε στο Κέντρο υγείας πηγαίνατε στο διαγνωστικό ιδιωτικό , ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ένα ποσό και πληρώνει και συμμετοχή και ο ασθενής. Εμείς λέμε ότι θα ενισχύσουμε τα κέντρα υγείας με 200 εκ. που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά παράλληλα τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμβάλλονται απευθείας με ιδιωτικές δομές. Άρα έχουμε μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπου ο πολίτης ενώ μέχρι τώρα τη παροχή που δεν θα έβρισκε στο δημόσιο θα πήγαινε να την πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται το δημόσιο και λεει θα συμβληθώ εγώ απευθείας με την ιδιωτική δομή για να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης . Αυτό το λένε ''ιδιωτικοποίηση της υγείας'', για μένα αυτό είναι εξυπηρέτηση του πολίτη και εξοικονόμηση των χρημάτων του πολίτη. Και το δεύτερο σκέλος διαμαρτυρίας είναι τα απογευματινά χειρουργεία όπου αυτά έχουν αρκετά δύσκολο βαθμό υλοποίησης αλλά σας λεω τη φιλοσοφία τους», δήλωσε στη συνέχεια.
«Παράλληλα με την πρωινή λίστα που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και είναι το δωρεάν σύστημα υγείας το οποίο έχουμε, τις απογευματινές ώρες δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία του δημόσιου και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα αυτές τις ώρες που δεν λειτουργούν τα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων για όσο προσωπικό το θέλει να μπορούν να λειτουργούν και με όρους συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή εκεί δεν έχουμε το μοντέλο της πρωινής λίστας, θα προστατεύεται η πρωινή λίστα γιατί θα πρέπει να εξαντλείται για να πάει κάποιος στο απογευματινό χειρουργείο, θα έχει μια συμμετοχή, θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ το νοσοκομείο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές επιπλέον από το μισθό που παίρνουν και ο πολίτης θα δίνει μια συμμετοχή που θα είναι πολύ λιγότερη από τη συμμετοχή που θα έδινε στις ιδιωτικές κλινικές. Δίνουμε λοιπόν μια εναλλακτική στον πολίτη ο οποίος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας με όρους και ιδιωτικούς δηλαδή όπως θα πήγαινε σε μια ιδιωτική κλινική να μπορέσει να πάει πολύ πιο οικονομικά στις δημόσιες δομές. Εκεί υπάρχει πάλι μια κριτική ότι το ιδιωτικοποιούμε. Εμείς λέμε ότι εκείνη την ώρα δεν λειτουργούν τα χειρουργεία είναι κλειστά, ο μόνος που χάνει από αυτό το μέτρο είναι οι ιδιωτικές κλινικές», κατέληξε.