Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1: Η τουριστική κίνηση θα ξεπεράσει το 2019 - Ειδικό pass για διακοπές σε βόρεια Εύβοια και Σάμο
Τι δήλωσε για τις αφίξεις στη χώρα μας
Στις αρχές Ιουλίου
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», η κ. Ζαχαράκη είπε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν άυλη κάρτα ύψους 150 ευρώ για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα υπάρχει ένα ειδικό pass για τη βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.
Η συνέντευξη
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για τις προβλέψεις της τουριστικής κίνησης και αν έχει παρέλθει το αρχικό μούδιασμα μετά την έναρξη του πόλεμου στην Ουκρανία: Υπήρξε πράγματι τις τρεις πρώτες εβδομάδες ενώ είχε ξεκινήσει Ιανουάριος-Φεβρουάριος με πολύ υψηλό ρυθμό προκρατήσεων οι οποίες έφταναν στο 30% περίπου του 2019, μετά λοιπον το αρχικό μούδιασμα είδαμε ότι από την τέταρτη εβδομάδα και μετά υπήρξε ανάκαμψη στο κομμάτι των κρατήσεων, κι από την περίοδο του Απριλίου σε χρονική σύμπτωση με το καθολικό Πάσχα κι αφίξεων πλέον. Τα στοιχεία και από την τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μια πολύ υψηλή στάθμη αυτή τη στιγμή που μπαίνει στο κομμάτι του Μαΐου και μια πολύ δυναμική αύξηση κρατήσεων για τον Ιούνιου και μετά. Άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων πλέον από τις αρχές του Ιούνιου και μετά σε όλη την Ελλάδα και υψηλές κρατήσεις κι αφίξεις στις προγραμματισμένες αφίξεις των περιφερειακών αεροδρομίων. Άρα όλοι οι δείκτες, κυρίως ως προς το κομμάτι των αφίξεων γιατί μιλάμε και για τον τουρισμό που έρχεται από το εξωτερικό αλλά και στις οδικές αφίξεις που επηρεάζουν πάρα πολυ τη Βόρειο Ελλάδα, δείχνουν αυτή τη στιγμή μια ενθαρρυντική τάση για το 2022. Κι εκεί βέβαια βασίζουμε τις ελπίδες μας και για έσοδα τα οποία θυμίζω οτι πέρσι έφτασαν τα 11 δις. Αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των εσόδων του 2019.
Για το αν το μέτρο σύγκρισης των εσόδων θα είναι το 2019 ή το 2021: Θα πάμε σίγουρα καλύτερα από το ’21 , θα δούμε στο τέλος του ’22 πως τα πήγαμε σε σχέση με το 2019. Και θέλω να είμαι σε αυτο συγκεκριμενη διότι είδαμε ότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες κι ο τουρισμός είναι ούτως ή άλλως ένα προϊόν κι ένας κλάδος που επηρεάζεται πολύ όσο κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει πράγματι μια πολύ ισχυρή δυναμική. Κάποιες περιοχές σίγουρα θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2019, έτσι φαίνονται αυτη τη στιγμή τα στοιχεία αλλά πρέπει να δούμε τη γενική επίδοση γιατι μας ενδιαφέρει όλη η Ελλάδα.
Για τις χώρες προέλευσης των περισσότερων τουριστών: Έχουμε ήδη τα στοιχεία από την τράπεζα της Ελλάδος, πρώτη χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αμεσως μετά είναι η Γερμανία, η Γαλλία, έχουμε πολύ υψηλές αφίξεις κι από την Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες και από την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρή δυναμική δίνει και η Αμερική. Για πρώτη φορά έχουμε αυτό τον αριθμό των απευθείας πτήσεων, είναι 9 την ημέρα, σημαίνει ότι είναι 63 τη εβδομάδα και θα φτάσουμε να έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο αμερικανούς μόνο με τις απευθείας πτήσεις, δεν βάζω μέσα τις transit και η σημασία των αμερικανών ταξιδιωτών είναι και στη μέση δαπάνη γιατί έχουν πολύ υψηλή μέση δαπάνη. Έχει άξια γιατί συνδέονται και με την κρουαζιέρα, πολλοί εκ των αμερικανών τους αρέσουν και οι πόλεις πρώτα απ’ όλα, θέλουν να εξερευνούν και την περιφέρεια αλλά πολλές φόρες συνδυάζουν με πολυήμερες διακοπές, κάνουν και κρουαζιέρες. Φέτος η κρουαζιέρα ούτως ή άλλως θα δώσει κι αυτή πολύ σημαντικό μερίδιο στην τουριστική ανάκαμψη, πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια θα πλέουν στις θάλασσες μας και το 60% εξ αυτών θα είναι home-porting που σημαίνει θα φτάνουν στον Πειραιά για παράδειγμα, θα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, θα φτάνουν στο Λαύριο και θα παίρνουν εκεί το κρουαζιερόπλοιο κι από εκεί θα ξαναφεύγουν για τη χώρα τους. Άρα είναι πολύ αυξημένη και η μέση δαπάνη περίπου τέσσερις φόρες πάνω από την αντίστοιχη δαπάνη που κάνει με μια transit άφιξη κρουαζιεροπλοίου. Αυτές είναι οι χώρες και να μην ξεχνάμε, κυρίως για τη Βόρειο Ελλάδα, τι θα γίνει και με την Ρουμανία-Σερβία. Στη Ρουμανία είμαστε πρώτος προορισμός κι όπως είπε κι ο υπουργός μας στην πρόσφατη επίσκεψη του διαπίστωσε το έντονο ενδιαφέρον. Περίπου 1 στους 2 Σέρβους θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι και έχει ιδιαίτερη αξία κυρίως για τη Βόρειο Ελλάδα ειδικά μετά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Για τον εγχώριο τουρισμό και το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους»: Το ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η κίνηση του Πάσχα, ήταν πολύ ενθαρρυντική όμως προφανώς και με την πίεση που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί και η μέση δαπάνη τους πέραν της δυνατότητας. Ως κράτος δουλεύουμε σε τρία επίπεδα, πρώτα απ’ όλα το υπουργειο τουρισμού έφερε μια νέα διάταξη έτσι ώστε να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, ένα νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Το παλιότερο πρόγραμμα διευκόλυνε πάνω από 200 χιλιάδες συμπολίτες μας να ταξιδέψουν σε πολλά μέρη της Ελλάδος ήταν όμως λίγο πιο γραφειοκρατικό και λίγο πιο βαρύ σαν διαδικασία το εκσυγχρονίσαμε, θα έχει μια νέα μορφή, ξεκινάει αρχές Ιουλίου. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια μήπως μπορέσουμε να το κάνουμε τέλη Ιουνίου, δεν μπορώ να το υποσχεθώ ακόμα γιατί έχει πολλές διαδικασίες εννοώ συνεννόηση και με άλλα υπουργεία αλλά να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι το αργότερο αρχές Ιουλίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δυνατότητα της άυλης κάρτας. Αυτό σημαίνει μια άυλη κάρτα η οποία θα έχει το ποσό των 150€, αυξημένο το ποσό της επιχορήγησης σε σχέση με την περσινή χρονιά και αυτό θα επιτρέψει και πάλι σε 200 χιλιαδες συμπολίτες μας να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κάναμε τον υπολογισμό υπολογίζοντας πόσοι ταξίδεψαν τα δύο τελευταία χρόνια οι 200 χιλιάδες και το επιτρέπουμε σε μια χρονιά με το καινούριο πρόγραμμα. Άρα 200 χιλιάδες συμπολίτες μας , ποσό των 150 € σε άυλη κάρτα την οποία μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και στα πρακτορεία. Πέρυσι είχαμε τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία θα δούμε αν θα ακολουθήσουμε τις δύο αυτές κατηγορίες ή θα το διευρύνουμε πάντως να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι είτε πρόκειται για τη μετακίνηση είτε πρόκειται για τη διαμονή θα μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη σημαντική έκπτωση .
Για τον κοινωνικό τουρισμό: Θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και το πρόγραμμα «κοινωνικός τουρισμός», θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του κατά 5 εκατομμύρια αλλά θα δοθεί, πέρασε ήδη και η αντίστοιχη διάταξη από το υφυπουργείο της κρατικής αρωγής και ένα ειδικό pass για όσους επιλέξουν την Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.
Για το που οφείλονται οι 50 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό: Είναι υπαρκτό ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει διεθνείς προεκτάσεις. Το συζητάμε πάρα πολλές φορές και στα διεθνή Φόρα με τους συναδέλφους. Τα τελευταία χρόνια είδαμε και κάποια έξοδο των ανθρώπων από τον τουρισμό και λόγω της πανδημίας. Τα υπουργεία και το τουρισμού και το Εργασίας και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε και ο Πρωθυπουργός όταν ήρθε στο υπουργείο πρώτα από όλα πάνω στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αυτό το έχει αρμοδιότητα ο ΣΕΠΕ, να θυμίσω ότι στο κομμάτι του τουρισμού είναι υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση με μισθούς οι οποίοι είναι υψηλότεροι του κατώτατου μισθού. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να τηρείται, αυτοί οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς. ...Να πούμε όμως ότι η εξαίρεση σίγουρα δεν είναι ο κανόνας δηλαδή εννοώ αυτών που μπορεί πράγματι να παρεκκλίνουν της νομοθεσίας ή των προνοιών για τους εργαζομένους και σίγουρα δεν χαρακτηρίζει το ελληνικό ξενοδοχείο το οποίο στις πλείστες των περιπτώσεων είναι οικογενειακή επιχείρηση η οποία μεριμνά για τους εργαζομένους για αυτούς όμως που δεν τηρούν το νόμο θα πρέπει οπωσδήποτε και να υπάρχει ο έλεγχος αλλά και η λογοδοσία.
Για τη θέση του υπουργείου Εργασίας: Υπάρχει η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να γίνει υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και στον επισιτισμό που αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα πολύ κοντινό κομμάτι σε οτιδήποτε εχει να κάνει με τιη φιλοξενία. Επίσης τρίτη σημαντική παρέμβαση είναι αυτή η συνεργασία μεταξύ των ξενοδόχων και της υπηρεσίας απασχόλησης έτσι ώστε να δηλωθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στα ξενοδοχεία, μέχρι το τέλος του μήνα, για να υπάρχει το ταίριασμα μεταξύ των αναγκών και των υπαρχουσών επιλογών των συμπολιτών μας που μπορεί να είναι στο μητρώο της υπηρεσίας απασχόλησης.
Για την τουριστική εκπαίδευση: Εμεις έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αναβάθμισή της, δεν λεω ότι είναι εύκολο θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες, έχουμε πάρει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή επιτροπή μισό εκατομμύριο και ήδη δουλεύουμε με τα υπόλοιπα υπουργεία, και βέβαια πήραμε και 46 εκατομμύρια από το ταμείο Ανάκαμψης για ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα σεμιναρίων διμηνιαίων επιδοτούμενων για 20.000 άτομα στον τουρισμό, εποχικά εργαζόμενοι και άνεργοι, έτσι ώστε την περίοδο που δεν δουλεύουν να έχουν αυτή την επιμόρφωση αλλά περάσαμε και μια διάταξη την προηγούμενη εβδομάδα για μια επέκταση του προγράμματος μετεκπαίδευσης. Είναι πολυδιάστατο το θέμα και έχουμε σκοπό να το αγγίξουμε από όλες τις διαστάσεις. Ας πούμε όμως και το αισιόδοξο ότι ο Απρίλιος μας έδειξε ένα ρεκόρ νέων συμβάσεων μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν δουλειά και βέβαια έχουμε μείωση της ανεργίας στο 12,2.