ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γιατί αφηνίασε ο Ερντογάν μετά το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Αντιδράσεις από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία
Η Ελλάδα έχει νέα πλεονεκτήµατα στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τη µεγάλη ευθύνη να τα αξιοποιήσει
Δεν ήταν χωρίς λόγο
πρόεδρος Ερντογάν «αφηνίασαν» µε την είδηση της λεπτοµερούς ενηµέρωσης του Λευκού Οίκου από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τουρκική «γαλάζια πατρίδα» και τις «αναθεωρητικές» πολιτικές του τουρκικού ισλαµισµού.
Τούτη τη φορά, οι επιτελικές «ελίτ» της Τουρκίας έχουν απέναντί τους µια κατάσταση που διόλου ευνοεί τη νεο-οθωµανική φιλοδοξία για γεωπολιτική υποβάθµιση της Ελλάδας και τουρκικό ναυτικό έλεγχο των θαλασσών που καλύπτουν τους στρατηγικούς δρόµους από τα Στενά έως το Σουέζ. Μετά την εξέλιξη των προωθηµένων στρατιωτικών συνεργασιών Ελλάδας - ΗΠΑ και την ενίσχυση των αµερικανικών βάσεων στα ελληνικά εδάφη, το «πολεµικό παιχνίδι» εκφοβισµού της Αθήνας ακυρώθηκε.
Στο άµεσο µέλλον θα φανεί ενδεχοµένως ποια «µυστικά» µετέφερε στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στην Αθήνα. Οµως, αυτό που σίγουρα συνέβη στις 16-17 Μαΐου στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, ήταν πως από την πολλαπλώς εκδηλωµένη πολιτική εγκαρδιότητα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό δόθηκε προς πάντα τρίτον -και βεβαίως και προς την Αγκυρα- το «σήµα» ότι ο αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των Δυτικών και εγγυητής ασφαλείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πολύτιµος ενεργειακός κόµβος είναι σήµερα η Ελλάδα. Κι αυτό αλλάζει τις στρατηγικές «ισορροπίες» στην περιοχή - κάτι που καλά καταλαβαίνει ο «άτακτος» Τούρκος εταίρος στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική εφηµερίδα «Haber Turk» έγραψε ότι οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον «δείχνουν το βάρος που έχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ». Στην Αγκυρα, ο «αναθεωρητικός» Ερντογάν και οι επιτελείς του, βαρέως εκνευρισµένοι, εξαπέλυσαν άτακτα πυρά κατά της χώρας µας, των ΗΠΑ, καθώς και του ΝΑΤΟ, που «παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα» (!) και «στήνει βάσεις» στη χώρα µας.
Ο Ερντογάν εντείνει την αντιαµερικανική και αντιδυτική προπαγάνδα που περνάει στην τουρκική κοινωνία µετά το 2016. Και εκ των πραγµάτων φαίνεται πόσο «ευαίσθητη» είναι πλέον η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η ελληνική διπλωµατία επισηµαίνει ότι η «σταθερότητα» που επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην ενεργειακά πολύτιµη για τη Δύση Ανατολική Μεσόγειο διόλου άσχετη είναι µε τα θερµά χειροκροτήµατα της Ουάσινγκτον στην άρνηση του κ. Μητσοτάκη να δεχθεί ποτέ η Ελλάδα δύο ξεχωριστά κράτη στα εδάφη της Κύπρου, κατά παράβαση των Ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συµµαχία της Δύσης, ανήσυχη ήδη µε την αναζωπύρωση των εµφυλιακών στρατιωτικών συγκρούσεων στη Λιβύη, όπου έχουν «βάλει πόδι» και η Αγκυρα και η Ρωσία, το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να «ανάψουν φωτιές» γύρω από την Κύπρο.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Μαΐου 2022.
το γεγονός ότι στην Άγκυρα τα φιλικά προς το καθεστώς έντυπα και ο ίδιος ο Τούτη τη φορά, οι επιτελικές «ελίτ» της Τουρκίας έχουν απέναντί τους µια κατάσταση που διόλου ευνοεί τη νεο-οθωµανική φιλοδοξία για γεωπολιτική υποβάθµιση της Ελλάδας και τουρκικό ναυτικό έλεγχο των θαλασσών που καλύπτουν τους στρατηγικούς δρόµους από τα Στενά έως το Σουέζ. Μετά την εξέλιξη των προωθηµένων στρατιωτικών συνεργασιών Ελλάδας - ΗΠΑ και την ενίσχυση των αµερικανικών βάσεων στα ελληνικά εδάφη, το «πολεµικό παιχνίδι» εκφοβισµού της Αθήνας ακυρώθηκε.
Σύγκριση με Πούτιν
Και ο «αναθεωρητισµός» της Τουρκίας µπαίνει αναπόφευκτα σε σύγκριση µε αυτόν του Πούτιν, πράγµα που σήµερα της αφαιρεί επιχειρήµατα στη συµµαχία της Δύσης. Στην Ουάσινγκτον προ ηµερών, πέρα από τα επισήµως ανακοινωθέντα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης µπορεί να πέτυχε ή όχι στα παρασκήνια να κερδίσει κάποια συγκεκριµένα πολιτικά «ανταλλάγµατα», που θα ενίσχυαν ευθέως τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας.Στο άµεσο µέλλον θα φανεί ενδεχοµένως ποια «µυστικά» µετέφερε στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στην Αθήνα. Οµως, αυτό που σίγουρα συνέβη στις 16-17 Μαΐου στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, ήταν πως από την πολλαπλώς εκδηλωµένη πολιτική εγκαρδιότητα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό δόθηκε προς πάντα τρίτον -και βεβαίως και προς την Αγκυρα- το «σήµα» ότι ο αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των Δυτικών και εγγυητής ασφαλείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πολύτιµος ενεργειακός κόµβος είναι σήµερα η Ελλάδα. Κι αυτό αλλάζει τις στρατηγικές «ισορροπίες» στην περιοχή - κάτι που καλά καταλαβαίνει ο «άτακτος» Τούρκος εταίρος στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική εφηµερίδα «Haber Turk» έγραψε ότι οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον «δείχνουν το βάρος που έχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ». Στην Αγκυρα, ο «αναθεωρητικός» Ερντογάν και οι επιτελείς του, βαρέως εκνευρισµένοι, εξαπέλυσαν άτακτα πυρά κατά της χώρας µας, των ΗΠΑ, καθώς και του ΝΑΤΟ, που «παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα» (!) και «στήνει βάσεις» στη χώρα µας.
«Αμερικάνικο σχέδιο»
Η «Μιλιέτ» έγραψε, µάλιστα, ότι υπάρχει ένα «αµερικανικό σχέδιο» για «αεροπορική επίθεση-παγίδα» στο Αιγαίο, µε τουρκική απάντηση που θα την εµφάνιζε ως «επιτιθέµενη». Οµως, το τουρκικό κατεστηµένο δεν γράφει «ό,τι του κατέβει». Προετοιµάζει µε έµµεσους τρόπους το ξεδίπλωµα των συνθηκών «διαζυγίου» της Τουρκίας µε την «τελειωµένη Δύση».Ο Ερντογάν εντείνει την αντιαµερικανική και αντιδυτική προπαγάνδα που περνάει στην τουρκική κοινωνία µετά το 2016. Και εκ των πραγµάτων φαίνεται πόσο «ευαίσθητη» είναι πλέον η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η ελληνική διπλωµατία επισηµαίνει ότι η «σταθερότητα» που επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην ενεργειακά πολύτιµη για τη Δύση Ανατολική Μεσόγειο διόλου άσχετη είναι µε τα θερµά χειροκροτήµατα της Ουάσινγκτον στην άρνηση του κ. Μητσοτάκη να δεχθεί ποτέ η Ελλάδα δύο ξεχωριστά κράτη στα εδάφη της Κύπρου, κατά παράβαση των Ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συµµαχία της Δύσης, ανήσυχη ήδη µε την αναζωπύρωση των εµφυλιακών στρατιωτικών συγκρούσεων στη Λιβύη, όπου έχουν «βάλει πόδι» και η Αγκυρα και η Ρωσία, το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να «ανάψουν φωτιές» γύρω από την Κύπρο.
Η νέα τάξη
Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική διπλωµατία χρειάζεται οργανωτική αναβάθµιση της δουλειάς της για µια όντως πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Διότι, πέραν των µεγάλων απαιτήσεων που προκύπτουν από τις δραµατικές αλλαγές οι οποίες σηµειώνονται στην Ευρώπη, δεν είναι ακόµη καθόλου βέβαιο πώς ενδεχοµένως θα έχουν τα πράγµατα στη «νέα διεθνή τάξη», όταν τελειώσει ο πόλεµος στην Ουκρανία.Δεν αισθάνεται άνετα
Το σίγουρο είναι ότι η Αγκυρα δεν αισθάνεται άνετα τελευταίως κοιτάζοντας προς τον πρόεδρο Μπάιντεν. Οµως, Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ δεν αποτολµούν ρήξη µε την (ακόµη) «στρατηγικά πολύτιµη» Τουρκία. Και αυτό οδηγεί την Αθήνα στον δρόµο της σκληρής δουλειάς, στην οποία την υποχρεώνουν τα σηµερινά της πλεονεκτήµατα, στρατηγικά και ενεργειακά, µέσα στον χώρο της συµµαχίας της Δύσης. Περίοδος αναπαύσεως δεν παρέχεται στην Αθήνα. Οι στενές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ δεν προσφέρουν αυτονοήτως στην Αθήνα τη σιγουριά µιας «οµπρέλας προστασίας» για την αντιµετώπιση των προβληµάτων της.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Μαΐου 2022.