ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι ισχυροί παίκτες του νέου ΠΑΣΟΚ: Οι ζυμώσεις για τη στελέχωση του Πολιτικού Συμβουλίου και οι κινήσεις του Ανδρουλάκη
Ο Μ. Χριστοδουλάκης, ο μέντορας και οι συμμαχίες
Στην ανάδειξη της νέας ηγετικής οµάδας
Πολιτικό Συµβούλιο της Χαριλάου Τρικούπη, συγκροτώντας το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόµµατος, επικεντρώνεται η τελευταία φάση των εσωτερικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ.
Οι επίµαχες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. του κόµµατος, στις αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόµη να έχει αποσαφηνιστεί εάν η διαδικασία θα είναι ανοιχτή, δηλαδή χωρίς περιορισµούς στην υποβολή υποψηφιοτήτων για το Πολιτικό Συµβούλιο, ή θα υπάρξει εισήγηση εκ µέρους του Νίκου Ανδρουλάκη µε ονοµαστική αναφορά στα πρόσωπα που ο ίδιος επιθυµεί ή κρίνει ως κατάλληλα να ψηφιστούν από το εκλεκτορικό σώµα.
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να δώσει «γραµµή» αποκλεισµού από το νέο Πολιτικό Συµβούλιο στελεχών που µπορεί και να κινούνται µε υστεροβουλία απέναντί του ή να επιχειρούν να καταγραφούν στην εσωτερική ανθρωπογεωγραφία ως εν δυνάµει αµφισβητίες του ή υπονοµευτές του. Για την ακρίβεια, ως αντίπαλον δέος µιας άλλης αντίληψης για την πορεία του κόµµατος, µε την προβολή διαφοροποιηµένων θέσεων από την επίσηµη γραµµή της Χαριλάου Τρικούπη επί ζητηµάτων που σχετίζονται µε την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και την τοποθέτησή του απέναντι σε µείζονος σηµασίας γεγονότα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
Ουσιαστικά, διαµορφώθηκε ένα ανεπιθύµητο για τον ίδιο σκηνικό εσωστρέφειας, το οποίο βασίστηκε στα αποτελέσµατα των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. από το Συνέδριο. Αιχµή αποτέλεσαν οι θέσεις που εξασφάλισαν στη µάχη αυτή πρόσωπα που επιδιώκουν να διαδραµατίσουν ηγετικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή, στη βολικότερη για τους ίδιους εκδοχή, να πετύχουν να διαπραγµατευτούν µε τον Ν. Ανδρουλάκη την παρουσία τους στην ηγετική οµάδα, κραδαίνοντας το «χαρτί» της επιτυχηµένης τους παρουσίας στα εκλογικά τεκταινόµενα.
Ο Μ. Χριστοδουλάκης µε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην κάλπη του Συνεδρίου για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. ασφαλώς και πέτυχε τον σκοπό του, να καταγραφεί ως ανερχόµενος παράγοντας στα ηγετικά κλιµάκια της Χαριλάου Τρικούπη, δικαιώνοντας την επιλογή της αείµνηστης Φ. Γεννηµατά, στην οποία άλλωστε οφείλει τη δικτύωσή του στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν τον είχε προτείνει για τη θέση του γραµµατέα της Κ.Ε.
Διότι ο Μ. Χριστοδουλάκης µε τη βοήθεια του Γ. Παπανδρέου κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ για τη νέα Κ.Ε. και οι πιο στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Γ. Πεταλωτής, η Π. Λάµψα κ.ά., να µην εκλεγούν στην πρώτη εικοσάδα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022.
, δηλαδή των στελεχών που θα συµµετέχουν στο Οι επίµαχες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. του κόµµατος, στις αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόµη να έχει αποσαφηνιστεί εάν η διαδικασία θα είναι ανοιχτή, δηλαδή χωρίς περιορισµούς στην υποβολή υποψηφιοτήτων για το Πολιτικό Συµβούλιο, ή θα υπάρξει εισήγηση εκ µέρους του Νίκου Ανδρουλάκη µε ονοµαστική αναφορά στα πρόσωπα που ο ίδιος επιθυµεί ή κρίνει ως κατάλληλα να ψηφιστούν από το εκλεκτορικό σώµα.
Ενωτικός
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, να κινηθεί µε ενωτική διάθεση, καθώς στην παρούσα φάση δεν επιθυµεί να εµφανιστεί µε το προφίλ του «one man show» ηγέτη, αφού δεν θέλει να διαταραχθούν σε κανένα επίπεδο οι ισορροπίες µε τις παραδοσιακές δυνάµεις και τα ηγετικά πρόσωπα παλαιότερων περιόδων του Κινήµατος.Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να δώσει «γραµµή» αποκλεισµού από το νέο Πολιτικό Συµβούλιο στελεχών που µπορεί και να κινούνται µε υστεροβουλία απέναντί του ή να επιχειρούν να καταγραφούν στην εσωτερική ανθρωπογεωγραφία ως εν δυνάµει αµφισβητίες του ή υπονοµευτές του. Για την ακρίβεια, ως αντίπαλον δέος µιας άλλης αντίληψης για την πορεία του κόµµατος, µε την προβολή διαφοροποιηµένων θέσεων από την επίσηµη γραµµή της Χαριλάου Τρικούπη επί ζητηµάτων που σχετίζονται µε την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και την τοποθέτησή του απέναντι σε µείζονος σηµασίας γεγονότα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
«Για το καλό όλων»
«Πάµε µε όλους, για το καλό όλων µας και κυρίως του ελληνικού λαού», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ν. Ανδρουλάκης στους στενούς του συνεργάτες, σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. Η αναφορά του αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι έρχεται ως απάντηση στις ερµηνείες που δόθηκαν για το κατά πόσο ο ίδιος βγήκε τελικά απόλυτος κυρίαρχος ή όχι σε επίπεδο συσχετισµού δυνάµεων στο συγκεκριµένο κοµµατικό όργανο µετά τις εκλογές που έγιναν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.Ουσιαστικά, διαµορφώθηκε ένα ανεπιθύµητο για τον ίδιο σκηνικό εσωστρέφειας, το οποίο βασίστηκε στα αποτελέσµατα των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. από το Συνέδριο. Αιχµή αποτέλεσαν οι θέσεις που εξασφάλισαν στη µάχη αυτή πρόσωπα που επιδιώκουν να διαδραµατίσουν ηγετικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή, στη βολικότερη για τους ίδιους εκδοχή, να πετύχουν να διαπραγµατευτούν µε τον Ν. Ανδρουλάκη την παρουσία τους στην ηγετική οµάδα, κραδαίνοντας το «χαρτί» της επιτυχηµένης τους παρουσίας στα εκλογικά τεκταινόµενα.
Στη δεύτερη θέση
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του απερχόµενου γραµµατέα της Κ.Ε., Μ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος στη µάχη του σταυρού για τη νέα Κ.Ε. του κόµµατος µπορεί να βρέθηκε στη δεύτερη θέση, δηλαδή µετά τον στενό συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος πέτυχε την πρωτιά στις προτιµήσεις των συνέδρων, ωστόσο ο αγώνας που έδωσε για να κερδίσει το «αργυρό µετάλλιο» τον κατέστησε «ισχυρό παίκτη» στα εσωτερικά δρώµενα.Ο Μ. Χριστοδουλάκης µε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην κάλπη του Συνεδρίου για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. ασφαλώς και πέτυχε τον σκοπό του, να καταγραφεί ως ανερχόµενος παράγοντας στα ηγετικά κλιµάκια της Χαριλάου Τρικούπη, δικαιώνοντας την επιλογή της αείµνηστης Φ. Γεννηµατά, στην οποία άλλωστε οφείλει τη δικτύωσή του στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν τον είχε προτείνει για τη θέση του γραµµατέα της Κ.Ε.
Αντιδράσεις
Όµως η επιτυχία αυτή πυροδότησε αντιδράσεις. Και επειδή πήρε διαστάσεις ατοµικού θριάµβου, δεν είναι βέβαιο πως αποτυπώνει την εξέλιξη των πραγµάτων σε δηµόσια πλέον θέα, µε βάση τον σχεδιασµό που είχε προηγηθεί σε επίπεδο παρασκηνιακών συνεννοήσεων. Ο Μ. Χριστοδουλάκης, έχοντας ως «σκιώδη» µέντορα τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, κατάφερε να οργανώσει συµµαχίες µε το «µπλοκ» του Γ. Παπανδρέου, δηλαδή τις δυνάµεις του ΚΙΔΗΣΟ, ωστόσο το γεγονός πως στο τέλος από αυτή τη «συνεργασία» που φέρεται να έκανε µαζί τους ευνοήθηκε και επωφελήθηκε αριθµητικά µόνο ο ίδιος είναι κάτι που ενόχλησε τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.Διότι ο Μ. Χριστοδουλάκης µε τη βοήθεια του Γ. Παπανδρέου κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ για τη νέα Κ.Ε. και οι πιο στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Γ. Πεταλωτής, η Π. Λάµψα κ.ά., να µην εκλεγούν στην πρώτη εικοσάδα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022.