είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα νέα παιδιά, αλλά για το υπουργείο Παιδείας είναι ρουτίνα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Secret» , με τον Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός ΠαιδείαςΆγγελος Συρίγος.
Ακόμα, τόνισε πως οι εξετάσεις είναι μια αυστηρή, αλλά αδιάβλητη διαδικασία.
Όσον αφορά με τη μείωση των εισακτέων, επισήμανε πως δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1,2 ή 3 κι έγινε, ώστε μην υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονταν ή οι φοιτητές δεν ολοκλήρωναν ποτέ τις σπουδές τους.
«Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει στο πανεπιστήμιο με 1 ή με 3 και να έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα συνεχίσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Φέτος προσαρμόσαμε τα δεδομένα στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και μειώθηκε κατά το ήμισυ περίπου ο αριθμός των θέσεων προκειμένου να μην εμφανίζονται ότι υπάρχουν και πολλά κενά σε θέσεις οι οποίες ούτως ή άλλως είτε δεν καλύπτονταν είτε δεν ολοκλήρωναν ποτέ οι φοιτητές», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο υφυπουργός σημείωσε πως τα Πανεπιστήμια είναι ο μοναδικός τομέας, όπου έχει προχωρήσει η αξιολόγηση.
«Πλέον είναι κανόνας τα πανεπιστήμια ότι αξιολογούνται βάσει των επιδόσεων των καθηγητών τους, των φοιτητών τους, των εργασιών που κάνουν, των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Είναι ο μοναδικός τομέας από τις τρεις βαθμίδες που γίνεται αντιληπτό ότι αυτός είναι ο κανόνας», σημείωσε.
Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι τα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς πρέπει να αντιληφθούν ότι η αστυνομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν είναι για καταστολή, αλλά για το χτίσιμο της βιβλιοθήκης.
«Τα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν την ευκαιρία, με αφορμή τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, αντί να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους στην αρχή, βρέθηκαν να αντιδρούν υποτονικά και τώρα έχουν περάσει στη φάση στην οποία εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν όλη αυτή την αντίληψη», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε πως οι πόροι για την Παιδεία είναι συγκεκριμένοι.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής απειλής.
Επίσης, εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος το κάνει γιατί ετοιμάζει κάτι ή γιατί μπλοφάρει επειδή θέλει να πετύχει κάποια άλλα πράγματα.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να ξεκινάμε με το χειρότερο δηλαδή με το ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία», επισήμανε ο υφυπουργός..
Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο πεδίο με την Τουρκία.
Τέλος, σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω όξυνση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές.
«Αυτήν τη στιγμή δεν θεωρώ ότι συνδέεται άμεσα με τις τουρκικές εκλογές, αλλά είναι και μια πάγια τακτική της Τουρκίας να προετοιμάσει το έδαφος των κινήσεών της και να εξοικειώνει τη διεθνή κοινότητα ότι εκεί είναι γκρίζες ζώνες κλπ», δήλωσε ο υφυπουργός.
«Θεωρώ το ότι η Τουρκία έχει αφηνιάσει της τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στην υποτονική αντίδραση του ΝΑΤΟ στο βέτο που λεει ότι θα θέσει η Τουρκία», πρόσθεσε.