Έντονη είναι η ανησυχία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τη στάση της Τουρκίας και τις συνεχόμενες προκλήσεις της.

Η Άγκυρα φαίνεται πως δεν επιλέγει την ακραία πόλωση μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά -μετά τα όσα εκφράστηκαν από Ερντογάν, Μπαχτσελί και Τσαβούσογλου και τα οποία αμφισβητούσαν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου- αλλά και με τις Βρυξέλλες, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στράφηκε εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου μετά την έκθεση-κόλαφο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Διεθνοποίηση της προκλητικότητας

Ακολουθώντας τον δρόμο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, που τα τελευταία 24ωρα έχει υπερέβη τα εσκαμμένα, με τον ένα μετά τον άλλο Τούρκο αξιωματούχο να απειλεί την Αθήνα και να αμφισβητεί σε κάθε ευκαιρία την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, κορυφώνοντας την ένταση στα ελληνοτουρκικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έστειλε σαφέστατο μήνυμα στη γείτονα να  σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο και χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. «Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και σημείωσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας», επισημαίνοντας ότι θα εξακολουθήσει να θέτει τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στη διεθνή κοινότητα. 

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία 

Ολομέτωπη καταδίκη των ακραίων συμπεριφορών και της προκλητικότητας της Τουρκίας και ταυτόχρονα μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αποτελεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021.

Η έκθεση συνιστά κόλαφο για τη γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως ήταν αναμενόμενο η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας με το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «ρηχή και χωρίς διορατικότητα προσέγγιση» και κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις».

Συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση, μέσω ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ’ αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Δείτε όλη την εκθέση εδώ

«Στρατιωτικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία» 

Για τη στρατηγική της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα στην οποία επιμένει η Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιναύαρχος ε.α. και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Στέλιος Πολίτης, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει παραιτηθεί από την κυριαρχία νησιών πέρα από τα τρία μίλια από τις αρχές της Ανατολίας».

Όπως είπε, με το άρθρο 26 της Συνθήκης έχει παραιτηθεί όσον αφορά τα σύνορα με την Ελλάδα. Αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που ζητούν οι Τούρκοι ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ότι η συνθήκη που προέβλεπε κάτι σχετικό για τη Λήμνο και την Σαμοθράκη δεν ισχύει γιατί ρητά καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. «Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το νομικό σύμβουλο του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, ο κ. Πολίτης εξήγησε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι «πρέπει να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις συνήθεις. Δεν λέει ότι δεν πρέπει να έχουν στρατό επάνω».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας επισήμανε ότι «…όταν κάποιος παραβεί μια σύμβαση ως προς ένα σημείο και δεν αντιδράσουν τα άλλα κράτη, όπως έγινε με την Ιταλία, αμέσως έγιναν ανενεργές οι διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως της Δωδεκανήσου». Και όπως τόνισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, «όταν έχουμε απειλή έχουμε δικαίωμα να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Από την στιγμή που έχουμε απειλές δεν έχουμε μόνο απειλές, αλλά και υποχρέωση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά με τέτοια παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία». Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πολίτης, τόνισε ότι «πρέπει να φυλάμε τα νησιά μας» καθώς η Τουρκία δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. «Το δικαίωμα της αμύνης το έχουμε όταν η επίθεση είναι παρούσα» πρόσθεσε σχετικά ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισημαίνοντας ότι η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας δεν μας δίνει το δικαίωμα να ασκήσουμε βία».