ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι έμπιστοι του Τσίπρα: Αλλάζει ο χάρτης των στελεχών πρώτης γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αποδυνάμωση των τάσεων και το «άρωμα γυναίκας» στην Κουμουνδούρου
Σαν να παίζει μια παρτίδα σκάκι
Αλέξης Τσίπρας όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς με ιδιαίτερα μελετημένες κινήσεις μετατρέπει το κόμμα του από συλλογικό σε αρχηγικό. Η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε από τους 110.000 πολίτες που πήγαν μέχρι την κάλπη για να τον ψηφίσουν του έλυσε, όπως φαίνεται, τα χέρια και του έδωσε την αφορμή και την ορμή που χρειαζόταν για να κάνει τις αλλαγές που ήθελε μέσα στο κόμμα του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτος -και αντίθετα με τους υπόλοιπους- κατάλαβε ότι, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά ένα κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να αποδυναμώσει όλες τις τάσεις μέσα στο κόμμα του, ώστε να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και οι ίντριγκες. Να αποδυναμωθούν ακόμα και αυτές που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και μέσα στις οποίες βρίσκονται οι στενοί του συνεργάτες.
Είχε όλους εκείνους που εξαιτίας της στενής τους σχέσης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται πολλές φορές να μιλάνε αντ’ αυτού, πυροδοτώντας εντάσεις και πόλωση. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι, εάν δεν τραβήξει πρώτα τα λουριά στους δικούς του ανθρώπους, δεν θα μπορέσει με κανέναν τρόπο να τιθασεύσει τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Ομπρέλας». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, κόντρα στις προβλέψεις πως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν από την προεδρική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, πρότεινε τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση αυτή.
Η πρότασή του για τις τρεις γυναίκες -την Εφη Αχτσιόγλου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Ρένα Δούρου- έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο πρώτες ασχολούνται με τα θέματα της επικαιρότητας (οικονομία, εργασιακά), ενώ η Ρένα Δούρου, ως πρώην περιφερειάρχης, γνωρίζει καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει το βάρος του. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας έδειξε την εμπιστοσύνη του στις γυναίκες, ενώ η πλειονότητα των στελεχών είναι ηλικιακά νέα. Δείχνοντας, πάντως, ακόμα πιο πολύ τις προθέσεις του, επέλεξε να μη βάλει κανένα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το όργανο, παρά το γεγονός ότι οι «53+» πρότειναν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Ιουνίου 2022.
με πολλούς και δύσκολους αντιπάλους συμπεριφέρεται ο Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτος -και αντίθετα με τους υπόλοιπους- κατάλαβε ότι, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά ένα κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να αποδυναμώσει όλες τις τάσεις μέσα στο κόμμα του, ώστε να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και οι ίντριγκες. Να αποδυναμωθούν ακόμα και αυτές που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και μέσα στις οποίες βρίσκονται οι στενοί του συνεργάτες.
Η επόμενη μέρα
«Στόχος του ήταν και είναι η επόμενη μέρα, μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ενωμένος, διεκδικητικός και αποφασισμένος να κερδίσει τις εκλογές», λένε στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και να αμφισβητήθηκε ως «προμελετημένη» η δημόσια αντιπαράθεση Τσίπρα - Πολάκη, η φράση που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απευθυνόμενος προς τον Παύλο Πολάκη -«Ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ»- είχε στην πραγματικότητα πολλούς αποδέκτες από το προεδρικό στρατόπεδο.Είχε όλους εκείνους που εξαιτίας της στενής τους σχέσης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται πολλές φορές να μιλάνε αντ’ αυτού, πυροδοτώντας εντάσεις και πόλωση. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι, εάν δεν τραβήξει πρώτα τα λουριά στους δικούς του ανθρώπους, δεν θα μπορέσει με κανέναν τρόπο να τιθασεύσει τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Ομπρέλας». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, κόντρα στις προβλέψεις πως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν από την προεδρική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, πρότεινε τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση αυτή.
Δυσαρέσκεια
Το αποτέλεσμα ήταν να δυσαρεστηθούν στελέχη και από τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι η νέα γραμματέας είναι ένα νέο στέλεχος του κόμματος, με μετριοπαθή συμπεριφορά και αριστερές απόψεις, που τις εκφράζει χωρίς να δημιουργεί αντιπαλότητες. Κάποιοι προεδρικοί αντέδρασαν, γιατί θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει το κόμμα στους «53+», οι δε «53+» γιατί δεν θεωρούν τη Ράνια Σβίγκου τόσο επιθετική όσο θα ήθελαν. Η επιλογή του Γιώργου Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή ήταν, από την άλλη, μια επιλογή ισορροπιών, αφού ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κινείται με την ίδια ευχέρεια μέσα σε όλες τις τάσεις.Ο «πρωινός καφές»
Αλλά και η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα στελέχη που θα μετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο -δηλαδή στον «πρωινό καφέ»- είναι χαρακτηριστική. Πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες θα συναντιούνται καθημερινά στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να χαράσσουν τη γραμμή του κόμματος: η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η γραμματέας της Κ.Ο., Ολγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και, φυσικά, ο πρόεδρος του κόμματος.Η πρότασή του για τις τρεις γυναίκες -την Εφη Αχτσιόγλου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Ρένα Δούρου- έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο πρώτες ασχολούνται με τα θέματα της επικαιρότητας (οικονομία, εργασιακά), ενώ η Ρένα Δούρου, ως πρώην περιφερειάρχης, γνωρίζει καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει το βάρος του. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας έδειξε την εμπιστοσύνη του στις γυναίκες, ενώ η πλειονότητα των στελεχών είναι ηλικιακά νέα. Δείχνοντας, πάντως, ακόμα πιο πολύ τις προθέσεις του, επέλεξε να μη βάλει κανένα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το όργανο, παρά το γεγονός ότι οι «53+» πρότειναν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ηχηρό μήνυμα
Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει ότι δεν θέλει να μπει και πάλι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως έκανε στο παρελθόν, όταν οι «53+» - «Ομπρέλα» είχαν μεγάλες δυνάμεις στο κόμμα. Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί από εδώ και εμπρός ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να κάνει με το προεδρικό προφίλ που θέλει να φτιάξει. Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα οποία αντιλαμβάνονται ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε άλλη φάση εμφανίζονται διχασμένα για το πώς πρέπει να κινηθούν. Κάποιοι -οι οποίοι απεύχονται ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση- θέλουν να το ρίξουν στο «αντάρτικο» από τώρα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές...*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Ιουνίου 2022.