Μία ιδιότυπη κριτική στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού , το οποίο ξεκινά αύριο και παρουσιάστηκε σήμερα από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και τη γενική γραμματέα Δημοσίας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ασκεί, με γραπτή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει τα εξής:

«Η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Γιατί όντως η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμα στο σύστημα υγείας της χώρας. Το αναγκαίο αυτό βήμα όμως δεν γίνεται στο κενό. Ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Και είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας ''κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου'' (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018 ).

Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για να είναι Εθνικό πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών), να έχει συνέχεια, να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού σταδίου. Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει.

Ας ασχοληθεί λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τη συνολική πολιτική για τον Καρκίνο, με την ''επούλωση'' των πληγών του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, και ας αφήσει τις μεγαλοστομίες και τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και στην Ισότητα στην Υγεία”...».