Δυσφορία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η στάση ίσων αποστάσεων που τηρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας τα στραβά μάτια στο μπαράζ προκλήσεων και επιθετικών δηλώσεων στο οποίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η τουρκική ηγεσία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη επέλεξε τη λέξη «διαφορές» αντί του όρου «προκλήσεις» για να μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει και σε αυτή την περίπτωση να κρατήσει νηφάλια στάση διαχωρίζοντας τον ίδιο τον θεσμό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας η οποία παραμένει ένας σημαντικός θεσμός για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, από το πρόσωπο του Στόλτενμπεργκ οποίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις.

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει την παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 28 – 30 Ιουνίου όπου αναμένεται να καταδικάσει την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε αυτόν που απειλεί και σε αυτόν που απειλείται. Είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί μια χώρα σύμμαχος να επιτίθεται απέναντι σε μια άλλη χώρα σύμμαχο, με απειλές για casus belli, και να δημιουργεί εστίες αστάθειας εντός της πτέρυγας της Συμμαχίας.




«Εστία αστάθειας η Τουρκία»

«Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, δίνοντας το στίγμα της παρέμβασης του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι “οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς” και ότι η κυβέρνηση θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” απέναντι σε τυχόν ακραία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε για άλλη μία φορά ως παράλογες τις θέσεις της Άγκυρας με τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών με το πρόσχημα της στρατικοποίησης τους. “Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε” τόνισε με έμφαση, ενώ δήλωσε ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Ερντογάν, παρά το “Μητσοτάκης γιοκ” του Τούρκου Προέδρου.