Κουμουτσάκος: Τακτική κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία
Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα: «Τουρκικός Αναθεωρητισμός - Ελληνικός Πατριωτισμός»
Συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων με τίτλο: «Τουρκικός Αναθεωρητισμός - Ελληνικός Πατριωτισμός» πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του δημαρχείου Κηφισιάς με τη συμμετοχή του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.
Οι δύο ομιλητές ανέλυσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία τους στο πεδίο, ο ένας από τη θέση του διπλωμάτη και ο άλλος από τη θέση του αξιωματικού.
Την εκδήλωση προλόγισε και καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος.
Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης, αντιπεριφερειάρχες, στρατηγοί των σωμάτων ασφαλείας και πολίτες που συμμετείχαν με σημαντικές παρεμβάσεις.
Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην τακτική κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αναφέρθηκε στα βήματα της κλιμάκωσης που ξεκίνησαν με το έωλο αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Στο δεύτερο βήμα η Άγκυρα πραγματοποίησε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Εν συνεχεία, η Τουρκία προσωποποίησε την κρίση επιτιθέμενη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε Υπουργούς της. Στο τέταρτο στάδιο προσπάθησε να «δαιμονοποιήσει» τη χώρα ισχυριζόμενη ψευδός ότι «εκπαιδεύει τρομοκράτες, πνίγει μετανάστες και εξοπλίζεται με σκοπό να επιτεθεί στην Τουρκία». Παράλληλα κάνει μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση που χρησιμοποιείται ως βήμα για να εκτοξεύουν κατηγορίες και εκφοβισμό προς την Ελλάδα, με αναφορές στην εκατοστή επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος γράφει μήνυμα στα ελληνικά, σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να περάσει μήνυμα κατηγορίας και εκφοβισμού απευθείας στον ελληνικό λαό.
Όσον αφορά στο αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και σε έναν σύντομο διάλογο που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα όταν τον ρώτησε «Μα επιτέλους, τι κάνετε; Τι είναι αυτό που καταθέσατε στον ΟΗΕ; Πού το πάτε;». Η απάντηση που πήρε ήταν «Υπάρχουν κάποιες στιγμές που πρέπει να ρίξουμε έναν μεγάλο βράχο σε μία λίμνη, προκειμένου να ταραχθούν τα νερά».
Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε λόγο για ένα γεωπολιτκό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, όπως η άνοδος αναθεωρητικών δυνάμεων, οι πολεμικές συγκρούσεις, τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η κλιματική αλλαγή και πολλές ακόμα.
Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «Η Τουρκία έρχεται ως κληρονόμος της οθωμανικής αυτοκρατορίας για να παρουσιάσει ένα μεγαλεπήβολο στρατιωτικό σχέδιο σε συμβολικά χρονικά ορόσημα». Το βασικότερο ορόσημο τοποθετείται στο 2023, χρονιά που συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι «το δεύτερο ορόσημο αφορά στα εξακόσια χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το κυβερνών κόμμα έχει θέσει ως στόχο η Τουρκία να συνιστά μέχρι τότε, ηγέτιδα δύναμη ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, μία από τις πέντε παγκόσμιες οικονομίες, αλλά και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα οραματίζεται την ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης».
Ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε βέβαιος για το αξιόμαχο, την άριστη προετοιμασία και το υψηλό ηθικό φρόνημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούν ισχυρή, αποτελεσματική αποτροπή για τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Τόνισε, τέλος ότι η εθνική ομοψυχία είναι ο σημαντικότερος παράγων εθνικής ισχύος της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή. Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος, κα. Αλεξία Κουλούρη.