Μεϊμαράκης: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να αποτελέσει κοινή επιδίωξη όλων των ευρωπαίων ηγετών
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαιρέτισε τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία
, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλεςενόψει της Συνόδου Κορυφής, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιενχαιρέτισε τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενώ υπογράμμισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει πλέον να αποτελέσει κοινή επιδίωξη όλων των ευρωπαίων ηγετών, πάντοτε με σεβασμό στις διμερείς συνθήκες.
Επίσης, επισήμανε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν οι βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και της άμυνας.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί επικεντρώνεται σε ζητήματα που συζητάμε πάρα πολύ καιρό και για τα οποία έχει φτάσει πλέον η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, να βρούμε λύσεις.
Πρώτα απ’ όλα, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να αποτελεί πλέον κοινή επιδίωξη όλων των ευρωπαίων ηγετών και πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την άμεση ένταξή τους, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την ανάγκη σεβασμού των διμερών συνθηκών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, χαιρετίζω και τη θετική, ιστορική γνωμοδότηση της Επιτροπής και την εισήγηση της Προέδρου Ursula Von der Leyen για την έναρξη των ενταξιακών
διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απόφαση που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές διαθέσεις.
Πρέπει επίσης να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Είναι η στιγμή να θέσουμε τις βάσεις για την αναθεώρηση των συνθηκών, πάντοτε με στόχο τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του ευρωπαίου πολίτη.
Είναι η στιγμή, λοιπόν, να κάνουμε πράξη τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και να θέσουμε τις βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και της άμυνας».