«Τεράστιο πολιτικό λάθος της ελληνικής πλευράς το TurkAegean », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

Σε ότι αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν μιλάμε για ανατροπή και η ρήτρα ενσωματώνεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η χώρα μπορεί να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη ενώ τόνισε πως καταλύτης είναι το κόμμα να είναι πρώτη δύναμη.

Επιπλέον, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά προγραμματικά και έχει απευθύνει κάλεσμα σε κάθε δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται προοδευτική.

Την ίδια στιγμή ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές και να αλλάξει ο υπουργός Εσωτερικών ενώ κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη για τις δηλώσεις του περί θεσμικών παρεμβάσεων ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά.

Τέλος σημείωσε ότι η πρώτη δύναμη που θα προκύψει από τις εκλογές θα πάρει εντολή και θα συγκροτήσει κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιούπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν είναι ορθή η παρατήρηση ότι έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη, η ορθή παρατήρηση είναι ότι έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον τρόπο που έχει γίνει το παζάρι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία. Νομίζω ότι ορθώς έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις και όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ειδικά όταν αντιμετωπίζεις ένα κρίσιμο πρόβλημα και αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε απέναντί μια επιθετική αναθεωρητική πολιτική το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να μην λες ψέματα στον εαυτό σου. Το κυβερνητικό αφήγημα ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ότι δεν μιλάει με κανέναν, ότι ο Ερντογάν τρώει μόνο ήττες μας έχει φέρει σε ένα σημείο που δεν πάει καλά».

«Ο Ερντογάν κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό για τους δικούς του σχεδιασμούς, κατάφερε δηλώσεις από τις υπό ένταξη χώρες ότι θα στραφούν εναντίον κουρδικών οργανώσεων κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι βαθειά προβληματικό και με όρους δημοκρατίας και δεύτερον κατάφερε να εξασφαλίσει και ειδική πρόσβαση σε ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων ειδικά της Σουηδίας τα οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Αν για αυτή την εξέλιξη κάποιος δεν είναι ανήσυχος μάλλον δεν ζει σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου ότι δεν είναι σκόπιμη η ένταξη των δύο χώρων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ηλιούπολος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι δυο διακριτά ζητήματα, το ένα είναι η διαπραγμάτευση της Τουρκίας που γίνεται αυτή τη στιγμή, μια διαπραγμάτευση η οποία δεν μπορούμε με ευκολία να λέμε ότι όλα πάνε καλά και το δεύτερο στρατηγικό ζήτημα, το οποίο δεν έχει εκφραστεί μόνο από εμάς έχει εκφραστεί και από ανθρώπους της συντηρητικής παράταξης όπως τον κ. Καραμανλή, η επόμενη μέρα της Ευρώπης ποια θα είναι; Θα είναι μια μέρα ψυχροπολεμική ή θα είναι μια μέρα στην οποία θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε γρήγορα το πολεμικό μέτωπο, να επιστρέψουμε στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις. Λέμε ότι αυτή η ψυχροπολεμική στρατηγική πέρα από επιμέρους ψηφίδες , η κεντρική στρατηγική είναι κάτι την οποία θα την πληρώσει ακριβά η Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία σύνοδο των G7 φάνηκε ότι ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η σύγκρουση ενώ οι ΗΠΑ έχουν μια πιο συγκρουσιακή γραμμή».

«Η αξιακή κρίση την οποία κάνω είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης την πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά αυτή τη σύγκρουση και μια επόμενη ψυχροπολεμική μέρα δεν είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι επί της αρχής δεν έπρεπε η Ευρώπη να προχωρήσει σε κυρώσεις κλπ, έχεις μια δύναμη η οποία κάνει μια παράνομη εισβολή, παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο εννοείται ότι πρέπει να απαντήσεις αλλά παραμένει το ερώτημα κάνεις κυρώσεις επειδή θέλεις να πιέσεις για την ειρήνη ή προχωράς σε κυρώσεις γιατί βλέπεις απέναντι σου έναν αντίπαλο τον οποίο λες ότι θα τον έχω αντίπαλο για τα επόμενα 30 χρόνια και πρέπει οικονομικά να τον εξοντώσω. Είναι δύο διαφορετικές στρατηγικές», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς με ποια θέση θα πήγαινε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ αν ήταν πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε: «Αν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, δεν θα είχε κατοχυρωθεί ο όρος Turkaegean χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Αν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας θα είχαν προχωρήσει οι κυρώσεις που είχαν ψηφιστεί το ‘19, κυρώσεις πάνω στις οποίες δεν έχτισε ο κ. Μητσοτάκης. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αν δεν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη περίοδο σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πιθανότητα ο κ. Μητσοτάκης θα υπέγραφε την είσοδο της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ ως Μακεδονία σκέτο. Γιατί μέσα σε αυτή την κατάσταση και με το Ουκρανικό δεν θα έθετε καμία ελληνική κυβέρνηση βέτο σε αυτό το ζήτημα».

« Θα ήμασταν εκεί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ένταξη δεν θα γίνει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και δεν θα υπήρχε σκιά για τέτοιο ζήτημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την ονομασία Turkaegean, επισήμανε: «Είναι καλό στο δημόσιο διάλογο να έχουμε ενιαία κριτήρια, πριν από μερικές μέρες θυμάμαι μεγάλες εφημερίδες που πανηγύριζαν ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για να κατοχυρωθεί αυτό το εμπορικό σήμα στην αγορά των ΗΠΑ. Αφού ήταν πρωτοσέλιδο τότε και ήταν μια θετική είδηση δεν γίνεται η αρνητική είδηση σήμερα να εξαφανίζεται; Δεν είναι γίνεται όταν οι ΗΠΑ το απέρριψαν αυτό το εμπορικό σήμα να είναι μια νίκη και τώρα που πέρασε από την ΕΕ περίπου να μην έχει γίνει τίποτα. Ήταν ένα τεράστιο πολιτικό έλλειμμα της ελληνικής πλευράς. Μιλάμε για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος στο οποίο υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν μπορεί δηλαδή να φταίει κάποιος υπάλληλος ενός υπουργείου που έγινε αυτό το πράγμα. Σε ένα υπουργείο υπάρχει πολιτική ευθύνη, μια υπηρεσία η οποία περνάει ένα τέτοιο αίτημα σαν να μην τρέχει τίποτα είναι μια υπηρεσία στην οποία το πρόβλημα σκάει στην πολιτική ευθύνη. Από ότι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση πνίγηκε εύκολα στο μακεδονικό χαλβά και χάνει τα κρίσιμα».

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα γίνουν οι εκλογές, απάντησε: «Εμείς ημερομηνίες δεν δίνουμε, εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι είμαστε έτοιμοι όχι απλά για να δώσουμε την εκλογική μάχη, είμαστε έτοιμοι για να κερδίσουμε αυτή η μάχη».

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Το πρώτο ζήτημα που θα συζητάμε τη Δευτέρα των εκλογών είναι ξανά γιατί οι έρευνες πέσανε τόσο πολύ έξω. Λεω ότι υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, δεν λεω ότι είναι ζήτημα βούλησης, λεω ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο προφανώς το κοιτάμε με προσοχή αλλά λεω ότι έχει όρια αυτό το εργαλείο».

«Με βάση έρευνα που βγήκε χθες στην Ελλάδα 1 στους 2 ενοικιαστές δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιό τους και στην ΕΕ εκεί που η καθυστέρηση λογαριασμών είναι 7% στην Ελλάδα η καθυστέρηση λογαριασμών είναι στο 30%. Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που λεει ότι ο μήνας δεν βγαίνει. Όταν ο μήνας δεν βγαίνει καμία κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές για να κάνει περίπατο. Όποιος νομίζει ότι αυτές οι εκλογές θα είναι εύκολη μάχη θα τα χάσει τα λεφτά του», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, ο κ. Ηλιούπολος απάντησε: «Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αν εφαρμοζόταν για ένα έτος θα κόστιζε 1,5 δις. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων».

ΔΗΜ: Αυτό το 1,5 δις μας είπε ο κ.Σκυλακάκης ότι επέλεξε αντί να το δώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να το δώσει στη μείωση του ρεύμα

«Είναι πολύ ωραία λέξη η επιλογή γιατί δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες και αυτά τα οποία έχει επιλέξει η κυβέρνηση είναι αυτό το οποίο μας έχει φέρει ο πληθωρισμός στο ρεύμα στην Ελλάδα να είναι πάνω από 60% τη στιγμή που στην ευρωζώνη είναι στο 39%. Όταν ο πληθωρισμός στο ρεύμα είναι στο 60% στη χώρα σου και στην Ευρώπη είναι στο 39% αυτό περιγράφεται με μια λέξη, πλιάτσικο και για αυτό το πλιάτσικο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ευθύνη. Για αυτά που έκανε στη ΔΕΗ, για αυτά που έκανε στους λιγνίτες, για αυτά που δεν κάνει για τους ελέγχους. Αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει είναι να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει στην ενέργεια είναι να ακολουθήσει το ισπανικό και το πορτογαλικό μοντέλο. Δεύτερον με αυτά που έκανε με τους λιγνίτες που ήμερα η χώρα θα μπορούσε να ‘χει συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να ξεπερνάει το 20 και τώρα είναι στο 8 με 9 και μιλάμε για μονάδες οι οποίες είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες δεν μιλάμε για το σύνολο των μονάδων», ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν θα φανεί στους λογαριασμούς, απάντησε: «Βγήκε προχθές ο πρόεδρος της ΡΑΕ που λεει ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε ότι θα επανέλθουμε σε λογαριασμούς προ ρήτρας. Στην πραγματικότητα έχουμε ενσωμάτωση της ρήτρας σε κυμαινόμενα τιμολόγια. Η όποια αποκλιμάκωση δεν θα είναι γιατί δεν θα υπάρχει ρήτρα, η όποια αποκλιμάκωση θα είναι προϊόν της συνολικότερης αποκλιμάκωσης αν αυτή υπάρξει. Δεν μιλάμε δηλαδή για ουσιαστική πολιτική ανατροπής της ρήτρας».

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Ηλιούπολος δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στη χώρα που να θεωρεί ότι θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η χώρα θεωρούμε ότι μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση ήδη από την πρώτη κάλπη και λέμε ότι για να γίνει αυτό ο καταλύτης είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη. Οπότε για να είμαστε σοβαροί απέναντι τους πολίτες μιλάμε προγραμματικά δηλαδή λέμε τι θέλουμε να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει στο πανδημικό χρέος να κάνει μια γενναία ρύθμιση με διαγραφή του πανδημικού χρέους για ελευθέρους επαγγελματίες. Πρέπει στα εργασιακά να φέρει συλλογικές συμβάσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 60% και όχι στο 20% που είναι η Ελλάδα που είναι μια χώρα κάτεργο για τους εργαζόμενος και το βλέπουμε και στον τουρισμό τώρα με τον κόσμο που παραιτείται, με τις 50 χιλιάδες κενές θέσεις».

«Εμείς μιλάμε προγραμματικά και λέμε ότι η προγραμματική μας θέση πρώτα από όλα είναι συμβόλαιο προς τους πολίτες, για αυτά δεσμευόμαστε και είναι κάλεσμα σε κάθε δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική. Αυτό δεν έχει ούτε αποκλεισμούς ούτε προνομιακούς συνομιλητές», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθεις αν σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει προεκλογικά με το ΜέΡΑ25, σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, να συνομιλούμε πρώτα απ’ όλα με την κοινωνία και τους πολίτες και θα μιλάμε προγραμματικά. Είμαστε σε μια φάση σκληρού προεκλογικού αγώνα άρα η απεύθυνση μας είναι πρώτα απ’ όλα με την κοινωνία προγραμματική, όλες οι δυνάμεις μιλάνε προγραμματικά, αν θα προκύψει τέτοια σύγκλιση θα κριθεί».

«Το τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό, αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να το πει. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος για προοδευτική διακυβέρνηση και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίζουμε να έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης πρέπει να το πει και αυτό αφορά όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται είτε σοσιαλδημοκρατία, είτε αριστερά είτε προοδευτικοί οι πολίτες θα τους τιμωρήσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε προγραμματικά προς την κοινωνία, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο επιτρέπει να φτιαχτεί αυτή η κυβέρνηση η κάθε πολιτική δύναμη θα αναλάβει την ευθύνη της», υπογράμμισε.

ΔΗΜ.: Άρα τις όποιες επαφές ο κ. Τσίπρας θα τις κάνει όταν πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

«Όταν θα έχουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προφανώς αναγκαστικά τότε θα συνομιλήσουμε. Τώρα μιλάμε προγραμματικά προς τους πολίτες», απάντησε.

Αναφορικά με το βίντεο της ΝΔ για τα capital controls, ο κ. Ηλιούπολος δήλωσε: «Καταλαβαίνω απολύτως τον πανικό της κυβέρνησης γιατί έχεις πανικό όταν ασχολείσαι με το 2015. Δεύτερον πέρα από τον πανικό της κυβέρνησης καταλαβαίνω απολύτως επίσης και την κατάσταση στον Τύπο και την ελευθεροτυπία στη χώρα γιατί δεν έχω δει ούτε ένα ρεπορτάζ το οποίο να λεει πχ ότι το 2015 η χώρα θα έπρεπε να πληρώσει 22 δις χρέος και τα ταμεία της είχανε 2 δις άρα δεν βλέπω κανένα ρεπορτάζ που να λεει ότι αυτός ο οποίος παρέλαβε το ’15 τη χώρα παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα. Με κάποιο μαγικό τρόπο η ελληνική ιστορία ξεκίνησε το 2015. Η ελληνική ιστορία δεν ξεκίνησε το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα χρεοκοπημένη και είμαστε περήφανοι που μέσα σε αυτές τις συνθήκες καταφέραμε να κλείσουμε το πρόγραμμα εκεί που άλλοι ζητάγανε πιστοληπτική γραμμή δηλαδή μνημόνιο, καταφέραμε σε αυτές τις συνθήκες να βάλουμε τους ανασφάλιστους μέσα στο σύστημα υγείας».

Για τις εκλογές, ανέφερε: «Τώρα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Εμείς λέμε ότι κάθε μέρα Μητσοτάκη είναι μια μέρα ζημιά, όσο πιο νωρίς γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Εμείς λέμε να προκηρυχτούν εκλογές και να αλλάξει και ο υπουργός Εσωτερικών και να υπάρξει ένας κανόνας για την προβολή των κομμάτων γιατί αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει προβολή 70% στα κανάλια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβολή 16%. Αυτό είναι εικόνα θεσμικής Μπανανίας και όχι χώρας».

Ερωτηθείς αν φοβάται νοθεία από μέρος του κ. Βορίδη, απάντησε: «Ο κ.Βορίδης επειδή είναι άνθρωπος που τιμά τη διαδρομή του και τις παραδόσεις του σε ένα βαθμό παρά και τις δικές του κωλοτούμπες όλοι μεγαλώνουνε, έχει δηλώσει ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά αν εσείς μου λέτε ότι αυτό ταιριάζει στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο συγχωρέστε με έχω διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία. Στη δικιά μου αντίληψη για τη δημοκρατία και η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει και η Δεξιά και η Κεντροαριστερά. Η φράση ''θεσμικές παρεμβάσεις για να μην κυβερνήσει η Αριστερά'' θα έπρεπε να είναι μια φράση η οποία σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν μπορεί να είναι υπουργός Εσωτερικών».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ θα δικαιούται να αναζητήσει συμμαχίες, είπε: «Αν οι πολίτες εκλέξουν μια πολιτική δύναμη ως πρώτη προφανώς παίρνει την εντολή και προσπαθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση από εκεί και πέρα με βάση τη κυβέρνηση που θα συγκροτήσει αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πολιτική κριτική. Δηλαδή αν μια δύναμη η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατική συναινέσει στο πολιτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχουμε κάθε πολιτικό δικαίωμα να ασκήσουμε κριτική και να πούμε ότι όχι σοσιαλδημοκρατική ούτε καν τυπικά φιλελεύθεροι δεν είστε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα άντεχε η χώρα και τρίτες εκλογές, απάντησε: «Εμείς δίνουμε τη μάχη για να έχει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο λαός, αν το πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν μπορεί να είναι άλλος πρωθυπουργός».