Ανοίγοντας το θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Ειρωνία της ιστορίας να καταλήγεις για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία, να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύοντας τον ρόλο του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οι παραινέσεις «βρείτε τα» του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Για μας παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη.Και από την άλλη τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα που το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο κλίμα εκλογολογίας που καλλιεργείται από μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιμάτια του. «Μη με ρωτάτε πια» έλεγε, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Πώς να χαρακτηρίσεις όμως συνεπή δύναμη την κυβέρνηση, όταν όλο το υπουργικό συμβούλιο διαρρέει στους δημοσιογράφους για εκλογές το φθινόπωρο; Δεν είναι μία δύναμη συνέπειας, είναι μία δύναμη οπορτουνισμού που φοβάται το χειμώνα και βιάζεται να κάνει εκλογές το φθινόπωρο για να μη βιώσει ο ελληνικός λαός τα επίχειρα των πολιτικών της επιλογών».

«Η ακρίβεια κάνει αφόρητη την καθημερινότητα του λαού. Φέτος εκατομμύρια Έλληνες θα νιώθουν ξένοι στον τόπο τους. Θα δυσκολεύονται ακόμη και να κάνουν διακοπές» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο το κύμα ακρίβειας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

fvfvf

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε βαθιά νεοφιλελεύθερες τις επιλογές της κυβέρνησης επισκοπώντας τις αβελτηρίες της στα πεδία της κοινωνικής κατοικίας και των παροχών υγείας, τομείς για την αναβάθμιση των οποίων δεν αξιοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αντίθετα έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε, δε, ότι «για να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας πρέπει να μειώνουμε το φόρο στη μισθωτή εργασία και όχι στα μερίσματα, καθώς έτσι στηρίζουμε τον εργαζόμενο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας με καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών , με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών - γεωργικών επιχειρήσεων - συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κλπ μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας. Την παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης. Τη στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών.Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ .Έργα υποδομής. Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών. Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης .