Σκέρτσος: Αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ
Στο επενδυτικό ρεύμα της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για την Παρακολούθηση και τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου
Για το αναπτυξιακό άλμα επενδύσεων τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να συγκλίνει προς την υπόλοιπη Ευρώπη, έκανε λόγο ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για την Παρακολούθηση και τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με το πώς μπορεί να λάβει χώρα η προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας, στην οποία και συμμετείχε, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition».
Ο κος Σκέρτσος μίλησε για θετικό επενδυτικό ρεύμα που δημιουργείται προς την Ελλάδα.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτά σωρευτικά φέρνουν 80 δισ. ευρώ χωρίς την μόχλευση που θα φέρουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτά ουσιαστικά δημιουργούν και το περίφημο πακέτο τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ επενδύσεων που έλειψαν από την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης και θα καλύψουν το έλλειμμα επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Άρα θα βοηθήσουν τη χώρα να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός είναι ένας και από τους βασικούς στόχους να έρθουμε πιο κοντά στον ευρωπαϊκό πυρήνα για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, η υπερδεκαετής κρίση οφειλόταν σε ένα θεσμικό έλλειμμα διακυβέρνησης, που επιδρούσε καταλυτικά σε κάθε τομέα του Δημοσίου, καθιστώντας αδύνατη την μετεξέλιξη με βάση τις επιταγές της σύγχρονης διοίκησης. Κάτι που άλλαξε άρδην από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία του αυτόνομου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αποτέλεσε το μοναδικό σημείο συγκέντρωσης του συνόλου των δράσεων και στρατηγικών αναφορικά με την χάραξη και υλοποίηση μιας συνεκτικής ψηφιακής στρατηγικής στην χώρα μας σε επίπεδο δημόσιου τομέα.
«Μέχρι τότε, κάθε υπουργείο λειτουργούσε υπό το πρίσμα του σιλό, ακολουθώντας -στην καλύτερη των περιπτώσεων- μια μεμονωμένη ψηφιακή πολιτική, προτάσσοντας αποσπασματικές δράσεις ψηφιοποίησης, δίχως ωστόσο να υπάρχει το απαιτούμενο όραμα και κατ' επέκταση ένας συντονισμένος βηματισμός προς το μέλλον. Πλέον, η χώρα μας έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει μια μακρόπνοη ψηφιακή στρατηγική με χρονικό ορίζοντα το 2030, ενδεχομένως και παραπέρα, ενώ κατά την προσεχή πενταετία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διοχετευθούν σωρευτικοί πόροι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αναρίθμητων δράσεων digitization του κράτους, της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των υποδομών, των διαδικασιών, μα και του ανθρώπινου δυναμικού. Η δε στρατηγική μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις, χρηματοδότηση, μεταρρυθμίσεις, αλλά και έργα», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Τα δίκτυα και η διασυνδεσιμότητα καθορίζουν έναν ελκυστικό προορισμό επενδύσεων
Εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό προσέλκυσης επενδύσεων, επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και διασυνδεσιμότητας.
«Προκειμένου να γίνει αυτό πράξη, απαιτείται η επιτάχυνση σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι λ.χ. η αναβάθμιση των δικτύων που με τη σειρά τους θα διασφαλίζουν ανεμπόδιστα τη διασυνδεσιμότητα σε υψηλές ταχύτητες. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε διαμορφώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μα και ιδιωτικών. Υπενθυμίζω την εξαγγελία του ΟΤΕ για την ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφορικά με τον διπλασιασμό της ταχύτητας των συνδέσεων με το σπίτι στα 50 Mbps, αλλά και μέχρι το 2027 να διασυνδεθούν περί τα 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και οικίες σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι τα συστατικά της... «secret sauce» που διασφαλίζει δέσμευση για επενδύσεις από το εξωτερικό, ο υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για την Παρακολούθηση και τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου υπογράμμισε πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναζητούν μια κυβέρνηση που θα διαπνέεται από σοβαρότητα, θα διαθέτει όραμα, θα κινείται με όρους αξιοπιστίας και πρωτίστως θα αποδεικνύεται αποτελεσματική στο πεδίο. «Το storytelling δεν αρκεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ σχέδια επί χάρτου δίχως ουσιαστικό βαθμό εφαρμογής και υλοποίησης δεν συγκινούν -πλέον- κάποιον σοβαρό επενδυτή...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημαντικό κρίνει ο ίδιος και το γεγονός πως κινήσεις όπως λ.χ. αυτή της Microsoft με τη δημιουργία data center, λειτουργούν ως η καλύτερη –όσο και αποτελεσματικότερη- διαφήμιση σχετικά με το επενδυτικό τοπίο που επικρατεί στη χώρα μας, δρώντας πολλαπλασιαστικά στην αξιοπιστία της.
Στον διεθνή χάρτη οι ελληνικές startup επιχειρήσεις
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται και νέες επενδύσεις με τεχνολογική χροιά, ο κ. Σκέρτσος έδωσε έμφαση στο υπαρκτό ενδιαφέρον γύρω από τον εν γένει τομέα της αναζήτησης και ανάπτυξης καινοτομίας. «Προ μιας δεκαετίας ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν ανύπαρκτος, ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων υπερβαίνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που "μεταφράζεται" στο 4-5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της πατρίδας μας. Αναμφίβολα, το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας τοποθετείται δυναμικά στον διεθνή χάρτη της startup πραγματικότητας, ενώ η αξία και εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού τους αποτελεί asset για τις ίδιες, μα και την χώρα μας συνολικά».