Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1: Ελεγχόμενη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας
Τι είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, η κ. Βούλτεψη επεσήμανε πως υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή του Ελαιώνα σε κέντρο ένταξης αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα καθώς καθυστέρησαν τα κονδύλια.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρόσθεσε πως σήμερα δεν απελαύνονται παιδιά - μετανάστες από τη χώρα μας, αλλά τα παιδιά αυτά εντάσσονται στην ελληνική εκπαίδευση.
Όσον αφορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που κυκλοφορούν ευρέως το τελευταίο διάστημα η κ. Βούλτεψη είπε πως «οι εκλογές είναι προσφιλές θέμα στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που κλείνει ο τρίτος χρόνος της κυβέρνησης μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο», τονίζοντας πάντως πως «στόχος είναι η αυτοδυναμία και το μεγαλύτερο ποσοστό για τη ΝΔ».
Αναφορικά με την παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εσωτερικά της Ελλάδας απάντησε πως δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, κυρίως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε η κ. Βούλτεψη
Για το θέμα των πρόωρων εκλογών
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν έχω αυτή την αρμοδιότητα, ασχολούμαι μόνο με τα δικά μου έργα και με την πολιτική ανάλυση γενικότερα. Οι εκλογές είναι προσφιλές θέμα πάντα, στην Ελλάδα συζητούμε συνέχεια για εκλογές και αυτό γίνεται γιατί οι περισσότερες εκλογές έχουν προκηρυχτεί νωρίτερα από τη λήξη της συνταγματικής θητείας. Από την ώρα που κλείνει τις 7 Ιουλίου ο τρίτος χρόνος οπωσδήποτε μπαίνουμε σε έναν προεκλογικό χρόνο, τώρα αναγκαστικά εφόσον και ο πρωθυπουργός το έχει πει πηγαίνουμε για τη λήξη της θητείας αναγκαστικά ο τελευταίος χρόνος είναι προεκλογικός χρόνος. Τι θα πει προεκλογική περίοδος; Συζητούμε για τα προβλήματα της χώρας λογικό είναι να γίνει αυτό τον τελευταίο χρόνο δεν βλέπω δηλαδή κάτι που να είναι ενοχλητικό. Συζητούμε για τα πάντα, συζητούμε και ενόψει εκλογών. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.
Ερωτηθείσα αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και οι μετεκλογικές συνεργασίες
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σημασία έχει να κοιτάμε πάντοτε τις εκλογές αυτές καθ’αυτές. Οι εκλογές είναι τη μέρα που θα προκηρυχτούν, για μένα δεν υπάρχει η δεύτερη μέρα, τη δεύτερη μέρα τη βλέπουμε με βάση το αποτέλεσμα ο στόχος μας ο εκλογικός είναι η αυτοδυναμία και οπωσδήποτε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό με βάση το εκλογικό σύστημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ. Εμείς τη μάχη τη δίνουμε για την ημέρα των εκλογών, δεν τη δίνουμε για την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα θα δούμε.
Αναφορικά με την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τον Ερντογάν
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτό δείχνει και την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο κ. Ερντογάν κυρίως μετά την Σύνοδο στο ΝΑΤΟ η οποία από το ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται όπως εκείνος θέλει, όπως τον συμφέρει στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένα δεδομένα ότι η Τουρκία η οποία απειλούσε, ζητούσε, απαιτούσε, προσχηματικά βεβαίως, από την Σουηδία και την Φιλανδία υπάρχει μια ακροτελεύτια φράση η οποία λεει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και προσκαλεί τη Σουηδία και τη Φιλανδία να ενταθούν στην συμμαχία, όλα τα υπόλοιπα ήταν ένα περιτύλιγμα. Η δική μου ανάλυση είναι ότι ο Ερντογάν αυτή τη στάση έναντι των δύο αυτών χωρών την κράτησε για να μπορέσει να συμβαδίσει και να κάνει το χατίρι του Πούτιν. Ο Πούτιν δεν μπήκε τον πόλεμο για να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και για να μην είναι κάτω από τη μύτη του η Συμμαχία ; Γιατί απειλούσε τη Σουηδία και τη Φιλανδία; Γιατί με το που θα μπουν αυτές οι δύο χώρες θα αποκτήσει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με το ΝΑΤΟ. Ο σκοπός του ήταν να αποτρέψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τι επιτεύχθηκε αυτή τη στιγμή; Περισσότερο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν ήθελε να κάνει το χατίρι του Πούτιν γιατί είναι δύο αναθεωρητικές δυνάμεις οι οποίες κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα . Λένε ότι χρειάζονται ζωτικό χώρο, ότι τα σύνορα τους έχουν περιοριστεί, εργαλειοποιούν τους μετανάστες, δαιμονοποιούν άλλες συμμαχίες δηλαδή η συμπεριφορά τους ουσιαστικά είναι ταυτίσιμη. Αυτό ήθελε να πετύχει ο Ερντογάν όμως δεν το πέτυχε γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι μέσα στην Βορειοατλαντική συμμαχία και τώρα πρέπει να πει κάτι, και λεει ξανά από την αρχή ότι η Σουηδία πρέπει να επιστρέψει όχι 33 αλλά ανεβάζει το νούμερο να απελάσει δηλαδή ανθρώπους από το έδαφος της το οποίο δεν υπάρχει μέσα στη συμφωνία, απειλεί ξανά. Ξανάρχισε τις απειλές την Ελλάδα, απειλεί και μέσω της προσπάθειας εργαλειοποιήσης του μεταναστευτικού γιατί έχουμε αύξηση της απόπειρας παραβίασης των συνόρων μας και αύξηση των ροών βέβαια γιατί όταν είναι μηδενικές ροές οπωσδήποτε αυτό μετράει ως ποσοστό ακόμα και αν δεν είναι ανησυχητικός αριθμός αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν στο ΝΑΤΟ μπροστά υποχώρησε χωρίς να πάρει τίποτα, ότι και αν λεει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε κόμμα να την βλέπει την πραγματικότητα που είναι ότι η Τουρκία ενώ απειλούσε και ζητούσε τα έδωσε όλα.
Αναφορικά με το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Υπήρξε στην αρχή μια απόφαση να μετατραπεί ο Ελαιώνας σε κέντρο ένταξης επειδή όμως τα ευρωπαϊκά κονδύλια με την βοήθεια των οποίων θα μπορέσουμε να κάνουμε την ένταξη, έχουν καθυστερήσει δύο χρόνια δηλαδή την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν τα κονδύλια του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου από τα οποία ένα κομμάτι πηγαίνει στο μεταναστευτικό για την ένταξη όταν λοιπόν έχει λήξει η χρηματοδοτική περίοδες το ’20 και έχουμε φτάσει το ‘22 και μόλις την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια προέγκριση άρα δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του χρόνου εκταμίευση κονδυλίων αυτό το πράγμα έχει επιβαρύνει διότι για να κάνεις ένταξη χρειάζεσαι χρήματα.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Χρειάζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να μπορέσει να προχωρήσει η ένταξη. Έκανα αρκετά πράγματα χωρίς λεφτά αλλά ένταξη πέραν του προγράμματος ΗΛΙΟΣ το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από τον Αύγουστο του ’19 δεν μπορέσαμε να κάνουμε. δηλαδή εκπαίδευση στους τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν ανάγκη από εργαζομένους και ευελπιστούμε να το κάνουμε τώρα με το ταμείο ανάκαμψης.
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι απελαύνονται παιδιά
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ανήλικοι δεν απελαύνονται από τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού έτσι κι αλλιώς. Έχουμε εδώ παιδιά τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο, μιλούν ελληνικά. Είδατε πόση θετική «φασαρία» έγινε για το παιδί από το Ιράν που πέρασε στις πανελλήνιες εξετάσεις όταν όμως πριν από 10-15 μέρες παρουσίασα τα αποτελέσματα του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε βάσει μνημονίων που υπέγραψα με τη Unicef για τη μετάβαση από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση το οποίο έδειξε ότι φέτος ήταν η καλύτερη σχολική χρονιά για παιδιά πρόσφυγες πρέπει να σας πω ότι δεν ασχολήθηκε κανένας δημοσιογράφος. Δεν γίνονται τα πράγματα τυχαία...
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μπάτε σκύλοι αλέστε όχι, τα σύνορα όπως είδατε φυλάσσονται. Οι αποτροπές παραβίασης των συνόρων είναι συνεχείς και καθημερινές. ...Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι απελάσεις και επιστροφές χωρίς κοινό σύστημα ασύλου, προφανώς γίνονται και γίνονται και οικειοθελή με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αλλά δεν είναι αντίστοιχες με τον αριθμό των απορριπτικών αποφάσεων άρα ένα θέμα είναι τα σύνορά μας και ένα άλλο θέμα είναι καταρχήν τους πρόσφυγες δηλαδή αυτούς που έχουν πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας να δούμε τι θα κάνουμε μαζί τους διότι αφού δώσαμε τη διεθνή μας προστασία παύει η ΕΕ να πληρώνει για αυτούς και σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης η χώρα που δίνει το καθεστώς διεθνούς προστασίας τους παρέχει ότι και στους ευάλωτους πολίτες. Άρα πρέπει να δούμε πως θα γίνει αυτό ώστε να εργαστούν, να τα βγάζουν πέρα με τη ζωή τους και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν ελληνικά και να εξοικειωθούν με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ισότητα των φύλων, την αποτροπή της βίας.