Με 8,9% διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καραγράφεται στο δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO για το powergame.gr. Συγεκριμένα, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 8,9 ποσοστιαίων μονάδων με 33,1% (32,1% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ (23,2% στην προηγούμενη μέτρηση).

Η μικρή άνοδος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται την ώρα που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μικρή πτώση, στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 11,8% στη μέτρηση του Μαΐου). Μικρές είναι και οι μεταβολές σε ό,τι αφορά στη δύναμη των μικρότερων κομμάτων, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5,8% (5,4%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,4%), το ΜΕΡΑ 25 το 2,3% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1.8%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,6% (4,3%), ενώ τα λευκά ή άκυρα είναι στο 1,1% (1,2%), η αποχή στο 2,1% (2,3%) και οι αναποφάσιστοι στο 9,2% (11,2%).






Οι μετρήσεις αυτές αφορούν στο ενδεχόμενο μιας άμεσης εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πώς όμως απαντούν οι πολίτες στο σενάριο να προκηρυχθούν νέες εκλογές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή αδιεξόδου; Εδώ, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν τάσεις ενίσχυσης, με τη μεταξύ τους όμως διαφορά να παραμένει στις 8,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η πίεση φαίνεται να επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει το 10% των προτιμήσεων από το 11,1% στο ερώτημα για εκλογές με απλή αναλογική.




Η ιδιαιτερότητα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται πάντως ότι διαφοροποιεί τις τοποθετήσεις των ερωτώμενων σε ό,τι αφορά στο τι θα προκύψει από την κάλπη. Έτσι, στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, απαντά θετικά το 51,7% των ερωτηθέντων, αν και το 44,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στο σενάριο να μην προκύψει αυτοδυναμία από την αναμέτρηση με την απλή αναλογική, το 51,4% επιλέγει τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ενώ το 42,8% προκρίνει την επιλογή προσφυγής εκ νέου στις κάλπες.





Γενικότερα, για την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος, ποικίλουν οι απαντήσεις για το τι είδους κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει. Το 30,3% προκρίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, ενώ το 17,7% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιλέγει το 12,6% των ερωτηθέντων, ενώ συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 8,5%. Τρικομματική συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ «ψηφίζει» το 7,9%.



Σε ό,τι αφορά τη βαθμολόγηση των υπουργών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 69,4% των θετικών γνωμών, με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με 49,8%, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με 41,1% και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με 39,9%.