«Αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών, συνιστούν, σήμερα όπως και πάντοτε, απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει να πορεύονται τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου , κατά τον χαιρετισμό της στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της 26ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.    

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η φετινή ετήσια συζήτηση του Economist, ξεκινά με την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό και σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας σε μια κυρίαρχη χώρα επανέφερε δίπλα μας τη βαρβαρότητα του πολέμου και άπλωσε τη βαριά σκιά του στον κόσμο μας.

«Ξαναζούμε εικόνες μαζικών βομβαρδισμών, αποτρόπαιων εγκλημάτων, προσφυγιάς, καταστροφής και δυστυχίας. Συγχρόνως, παρακολουθούμε με δέος τη γενναιότητα ενός λαού που αντιστέκεται στην εισβολή, υπερασπιζόμενος την πατρίδα, τις αξίες και την ελευθερία του» επισήμανε η Πρόεδρος.    

Εξέφρασε, επίσης, στον Πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό και τον θαυμασμό των Ελλήνων και Ελληνίδων για τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού έθνους, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είμαστε και θα είμαστε μαζί σας» και υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην πολεμική εισβολή με ενότητα και αποφασιστικότητα που εξέπληξε».    

Ειδικότερα, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ήδη στο έκτο κύμα κυρώσεων, ενώ αυξάνεται συνεχώς η οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό».    

Αναφερόμενη στη χώρα μας, σημείωσε ότι «υποδεχθήκαμε κι εμείς στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες. Η συμπαράστασή μας θα είναι πάντα δεδομένη».    

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως ένα εγχείρημα ειρήνης και υπέρβασης των εθνικισμών, που τόσες φορές αιματοκύλισαν την ήπειρό μας. Αποτελεί μια δικαιοκρατούμενη Ένωση, πυλώνα και στυλοβάτη ενός πολυμερούς συστήματος διεθνών συνθηκών, κανόνων και οργανισμών. Στην Ευρώπη πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε από την πρώτη στιγμή, χωρίς δισταγμό, στο πλευρό της Ουκρανίας, στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας ενός δημοκρατικού κράτους».    

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945. Ο ρεβανσισμός, ο αλυτρωτισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων, είναι ο πόλεμος. Αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών, συνιστούν, σήμερα όπως και πάντοτε, απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει να πορεύονται τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου».    

Ακολούθως, υποστήριξε ότι η εισβολή στην Ουκρανία αφύπνισε την Ευρώπη και τη Δύση, που ανασυγκροτήθηκε ως γεωπολιτικό υποκείμενο και παρατήρησε ότι «υπό τη σκιά της εξωτερικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται προς την ενίσχυση της στρατηγικής της κυριαρχίας και της αμυντικής ενοποίησης».    

Τέλος, χαιρέτισε τη χορήγηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Γεωργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει τα νέα υποψήφια μέλη της Ένωσής μας, καθώς και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων οι αιτήσεις εισδοχής εκκρεμούν.    Όπως είπε, «η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες αποφασισμένες να βαδίσουν στην απαιτητική διαδρομή της προσαρμογής, προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «ο λαός της Ουκρανίας καταβάλλει ήδη βαρύ φόρο αίματος στο όνομα της ελευθερίας και του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, θα εξακολουθούν να εμπνέουν τους λαούς, και η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να προεκτείνει την αλληλεγγύη της σε όσους θέλουν να ζήσουν με τις ευρωπαϊκές αξίες».    Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έλαβε μέρος διαδικτυακά, και την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου, για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.    

Στη συζήτηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη δυναμική και το σθένος του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή, αναφέρθηκε στη συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την επόμενη ημέρα το σχέδιο ανάκαμψης της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Zελένσκι, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Σακελλαροπούλου, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση στη χώρα του, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable