Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει ισχυρή τάση κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ
Σημείωσε ότι χάρις στις προσπάθειες που με συστηματικό τρόπο καταβάλλονται από τους ομογενείς μας «η φωνή μας ακούγεται ακόμη ποιο δυνατά»
Στην ισχυρή τάση που υπάρχει στα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ που δεν θέλουν «σε καμία περίπτωση να εξοπλιστεί η Τουρκία», αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους, στην Φλώρινα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα των F-16. Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι «εάν στο τέλος πουν το ναι και βάλουν τον όρο ότι δεν επιτρέπει στο μέλλον τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα να παραβιάσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν θα έχουμε πρόβλημα».
Ερωτώμενος για την στάση της Ομογένειας, αλλά και πολλών Γερουσιαστών στα εξοπλιστικά προγράμματα που η γειτονική Τουρκία πιέζει την Αμερικανική πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν ισχυρές φωνές μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσου με πρώτη και καλύτερη του προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, τους οποίους συναντήσαμε με τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι μας στις ΗΠΑ».
Δόθηκαν εξηγήσεις με λεπτομέρειες
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από ελληνικής πλευράς εξηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια ότι «τα αναβαθμισμένα τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και όχι για νατοϊκές σκοπιμότητες». Τέλος σημείωσε ότι χάρις στις προσπάθειες που με συστηματικό τρόπο καταβάλλονται από τους ομογενείς μας «η φωνή μας ακούγεται ακόμη ποιο δυνατά».
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας και των ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι «όσοι βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε ποιο είναι το τίμημα της ασφάλειας».
Η Ελλάδα ισχυρή διπλωματικά και αμυντικά
«Η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή μέσω της διπλωματίας για να μας ακούσουν αυτοί που χρειάζεται» -τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος -αλλά και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ως απαραίτητη συνθήκη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 1ου Συντάγματος ΠΖ που βρίσκεται στο αστικό ιστό της πόλης σημειώνοντας ότι η απόφαση να παραμείνει η συγκεκριμένη στρατιωτική δομή στην Φλώρινα ήταν «γιατί υπάρχει λόγος στις ακριτικές περιοχές να υπάρχει μια στρατιωτική παρουσία και όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα βόρεια σύνορά μας».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «η εκχώρηση άνευ όρων της Μακεδονικής ταυτότητας και της Μακεδονικής Γλώσσας που έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέγα λάθος και όπως φαίνεται το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ από ενστάσεις που διατυπώνουν οι Βούλγαροι».
Ο Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τις απόψεις που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στην Φλώρινα και τις Πρέσπες λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «έχει σοβαρά λάθη ως προς το θέμα της Γλώσσας και την ταυτότητας», αλλά και την προειδοποίηση που είχε τότε απευθύνει ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», καθότι όπως σχολίασε «είναι δύσκολο να αλλάξει το περιεχόμενο μιας Διεθνούς Συμφωνίας».
Ανέφερε ότι έχει συναντηθεί με την ομόλογο του Σλαβιάνα Πετρόφσκα στο «Φόρουμ των Δελφών», δήλωσε ότι επιθυμία των γειτόνων μας είναι να υπάρχει στενή αμυντική συνεργασία κάτι που είναι επωφελές και για την χώρα μας.
Υπενθύμισε ότι έχουμε αναλάβει την αεροπορική επιτήρηση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και ότι εάν δεν το κάναμε εμείς θα το έκαναν οι Βούλγαροι που κτίζουν τώρα την αεροπορία τους με νέες αγορές μαχητικών αεροσκαφών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι μπροστά στην αδυναμία της Βουλγαρικής πλευράς να ανταποκριθεί θα έσπευδαν προθύμως οι Τούρκοι κάνοντας την πρόβλεψη ότι «η Ελληνική πλευρά θα έπρεπε να κάνει αναχαιτήσεις στο Κιλκίς όταν οι Τούρκοι θα έμπαιναν από τον Βορρά στον δικό μας εναέριο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται ως φορτίο για τις ένοπλες δυνάμεις».
Πηγή: ΑΠΕ - MΠΕ