ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Δεν είναι εθνικά υπεύθυνο να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες με τη «βόμβα» της απλής αναλογικής και μία απρόβλεπτη Τουρκία
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε και απολογισμό για τα τρία χρόνια του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον ΣΚΑΪ 100,3 βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
παραχωρώντας συνέντευξη στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -όπως έχω πει πολλές φορές στην Βουλή- για λόγους θεσμικής τάξης, αλλά και για λόγους πολιτικής σταθερότητας ειδικά σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε».
Σε ερώτηση για τον απολογισμό της κυβέρνησης και γιατί γίνεται τώρα, επανέλαβε ότι «είναι πάντα χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική σε αυτά που έχουμε πετύχει σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή στην υπολοποίηση του προγράμματός μας».
Για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών
«Μπαίνουμε πια στην προεκλογική χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τελική ευθεία που θα κρατήσει πολλούς μήνες είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες ή να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική προετοιμασία. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ανεχτώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και αν δείτε την ένταση με την οποία νομοθετεί η Βουλή όλο αυτό το διάστημα αλλά και τον πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό που έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά νομίζω ότι θα καταλάβετε ότι όχι μόνο δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα, αλλά αντίθετα θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου, ο οποίος εκ των πραγμάτων δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων κρίσεων, τις οποίες προφανώς πριν τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την απάντησή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Εξάλλου δημοσκοπικά η εικόνα της κυβέρνησης καθόλη την διάρκεια της τριετίας με κάποια σκαμπανεβάσματα ήταν εξαιρετικά θετική».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής. Για να το πούμε με απλά λόγια, απλή αναλογική σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα - κατά πάσα πιθανότητα γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη - η χώρα θα βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μία δύσκολη περίοδο. Έχουμε μία κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω την σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη. Και να σας πω και κάτι ακόμα. Και αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό -γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα- είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το «συμφέρον» της επανεκλογής μου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο που θα μπορώ να παρουσιάσω στον ελληνικό λαό και για αυτά που θέλουμε να κάνουμε απο δώ και πέρα. Διότι έχουμε πει πολλές φορές ότι η αλλά της χώρας, η βαθιά μεταρρύθιση της πατρίδας μας είναι μία αποστολή η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία τετραετία και βέβαια στο τέλος της τετραετίας θα μπορούν και οι πολίτες να κάνουν τις συγκρίσεις, γιατί ο βασικός μου αντίπαλος για την πρωθυπουργία είναι ι τέως πρωθυπουργός. Τί πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης και τι έχουμε πετύχει εμίς στα τέσσερα χρόνια της δικαιάς μας διακυβέρνησης».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τον δύσκολο, «πολεμικό» χειμώνα που έρχεται λόγω της διεθνούς κατάστασης και για το αν είναι καλύτερο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση μία κυβέρνηση που θα έχει μία ανανεωμένη εντολή απάντησε με τον εξής τρόπο: π«Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή την στιγμή, το να οδηγήσουμε την χώρα σε πρόωρες εκλογές με την βόμβα της απλής αναλογικής και μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη. Και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα ας είναι έτσι».
Στα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε ότι «θα αφήσουμε τη συζήτηση καθώς είναι πρόωρη, επαναλαμβάνοντας ότι το κατάλληλο σύστημα για τη ΝΔ είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ'ανάγκην μονοκομματική κυβέρνηση. Στα υπουργικά έδρανα προέρχονται άνθρωποι που δεν είναι από τη ΝΔ, σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή κατά την άποψή μου υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν και κόμματα που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτός πρέπει να είναι πρωθυπουργός».
Σε αναφορά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι όταν λέει πως δε σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας. «Είναι νέος πολιτικός, έχει δείξει μετριοπάθεια στον πολιτικό του λόγο και μου έκανε εντύπωση αυτή η αναφορά του». «Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός», συνέχισε.
Κυβερνητικός απολογισμός
Σε έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι «παρά την ανάγκη διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων, η κυβέρνηση ήταν σταθερή στον πυρήνα των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως μείωση φόρων, η χώρα να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταρρύθμιση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους. Κάναμε βήματα που φάνταζαν αδιανότητα, δεσμευτήκαμε για την ενίσχυση του κύρους της χώρας και πλέον μετράει περισσότερο στην ΕΕ. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν και πολλά πράγματα που θέλαμε να κινηθούμε πιο γρήγορα, όπως το νομοσχέδιο που φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα για τα πανεπιστήμια. Θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. Στο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της στα ΑΕΙ για να επανέλεθει τάξη στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας. Όταν διαβάζω τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας, βλέπω ότι στον πυρήνα αυτών παραμείναμε σταθεροί».
Ερωτώμενος για το αν εμπειρικά άλλαξε η άποψή του σε κάποιες πολιτικές, απάντησε ξεκάθαρα «πως αν κάποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του τα επαναλαμβάνει, θέτοντας ως παράδειγμα την πανδημία και την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Εμφανίστηκαν οι φανερές αδυναμίες του ΕΣΥ. Δεν αρκεί να δίνουμε προσοχή μόνο στα νοσοκομεία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου έκαναν την εμφάνισή του οι αδυναμίες της. Δίνω προτεραιότητα στο ΕΣΥ και για την δεύτερη τετραετία και αυτό είναι προϊόν εμπειρίας από την πανδημία».
Για τις κρίσεις που αντιμετώπισε, ανέφερε πως η πανδημία «ήταν μία κρίση που κανείς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί. Όταν έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα στηριχθήκαμε στα επιστημονικά δεδομένα. Η πιο δύσκολη κρίση ήταν -δίχως συζήτηση-, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που σε ξεπερνά, φέτος είμαστε πιο προετοιμασμένοι, μάθαμε πολλά από την περσινή καταστροφή, κάναμε μία ειλικρινή καταγραφή των αδυναμιών μας. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαιρι μπροστά μας, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που μας ξεπερνούν». Σε ερώτηση αν εκ των υστέρων βλέπει ότι ήταν πολύ αυστηρή η κριτική για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απάντησε: «Η κριτική μου για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αν και αν είχαμε το 112 θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απόπειρα συγκάλυψης, εκεί άσκησα κριτική».
Για την υπόθεση της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά οι εννέα αθωώθηκαν. «Από την άλλη» συνέχισε «δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο, αλλά αυτό είναι μια κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά, και κάνοντας μία ανασκόπηση, ανέφερε ότι ξεκίνησε «με καλή διάθεση απέναντι στον Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Υπεγράφη ένα παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, το προσφυγικό στον Έβρο και ο δύσκολος Αύγουστος του 2020. Είχαμε και σειρά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έχουμε αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο θερμό όσο εκείνο του 2020».
Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν και το «Μητσοτάκης γιοκ», ανέφερε ότι δε θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων όσο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία. «Του είπα προσωπικά ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να δεθχώ υπερπτήσεις και αμφισβήτηση, είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων, ίσως δεν αντελήφθην πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι δε θα αξιοποίησουμε το πλαίσιο των συμμαχιών μας. Στο Κογκρέσο η ομιλία μου είχε ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου, αλλά σε διμερές επίπεδο όπως και σε επίπεδο ΕΕ τα θέτω και θα τα θέτω. Αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δε φαίενται διατεθειμένο να πουλήσει οπλ. συστήματα στην Τουρκία μέχρι αυτή να αλλάξει συμπεριφορά. Σε μία εποχή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, δε νοείται σε αυτή τη συγκυρία να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις εντός της συμμαχίας, δε μπορεί να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια τη συμμαχία απειλώντας ένα άλλο κράτος - μέλος της συμμαχίας. Θα μπορούσαμε να ήμασταν η γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».
Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ρωσική επίθεση επανέλαβε ότι «Είμαστε με την Ουκρανία, στηρίζουμε την Ουκρανία».
Οικονομία
Για τις αναφορές Τσίπρα στη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, τόνισε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που αυτός δε μειώνεται. «Ο πρώτος είναι γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικά η δυνατότητα, μπορούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό γιατί αναπτύξαμε δημοσιονομικό χώρο και η οικονομία πάει καλύτερα, εκεί θα δίνεται η έμφασή μας, είναι επιλογή μας η στήριξη σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα γι αυτό και επιλέξαμε μία στοχευμένη κι όχι οριζόντια παρέμβαση, το fuel pass θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί κια για όσο διάστημα χρειαστεί. Είμαστε προσεκτικοί στο πως παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε και βρεθούμε σε αστάθεια. Μία οριζόντια μείωση θα σήμαινε απώλεια εσόδων και για κάποιους που δε θα έχουν δυσκολία να καταβάλουν το ποσό. Κατανέμουμε το ποσό σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Γιατί κάποιος που έχει εισόδημα 100 και 150 χιλ. ευρώ πρέπει και ο ίδιος να καρπώνεται τα οφέλη της μείωσης του ειδικού φόρου; Οι μειώσεις ειδικού φόρου και ΦΠΑ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δε δούλεψαν, πολλοί έβγαλαν λεφτά εις βάρος άλλων».
Για το επίδομα θέρμανσης, είπε πως είναι σαφές ότι η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα.
«Δεν καταστράφηκαν θέσεις εργασίας στην πανδημία, ο παραγωγικός ιστός έμεινε όρθιος στηρίξαμε την κοινωνία στην πανδημία. Προτεραιότητά μας ήταν από την αρχή να στηρίξουμε στο ρεύμα, πάρα πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα με «τρελή» κατανάλωση, κάναμε λάθος. Περιορίσαμε την κατανάλωση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα και μετά με το power pass διορθώσαμε αυτήν την αστοχία. Ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση είναι οι πρώτες μας ανάγκες. Σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει εξαιρετικά, μία οικονομία που σ τηρίζεται στις οικονομίες και λιγότερο στη μεταποίηση θα είναι περισσότερο ανθεκτική. Σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που θα έχουμε μπροστά μας η οικονομία θα έχει περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας».
Για την ευρωπαϊκή στήριξη, τόνισε ότι υπάρχει πίεση από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω στήριξη στην ενέργεια και να μην δαπανούμε εγχώριους πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. «Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα ασενάρια και για την τροφοδοσία. Είναι ακραίο σενάριο η πλήρη αποκοπή φυσ. αερίου προς Ευρώπη, επενδύουμε στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένο φυσικού αερίου (είτε Ρεβυθούσα, είτε Αλεξανδρούπολη). Στην Κομοτηνή εγκαινιάζουμε αύριο τον αγωγό IGB με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, βοηθώντας έτσι στην ουδετερότητα προς τη Ρωσία».
Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι ως προς τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση πήγε πέρα και πάνω από τις αποφάσεις του δικαστηρίου περί προσφυγών, ενώ για την απόφαση του ΣτΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει αυτή τη στιγμή. Για τον κατώτατο μισθό, ανέφερε πως εκ των υστέρων η κυβέρνηση δικαιώθηκε για την αύξησή του, πάνω από τις εισηγήσεις που είχαν γίνει. «Ένα μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ένα μεγάλο κομμάτι ροκανίζεται από αυτό, αλλά υπάρχει κι ο κίνδυνος του να μπούμε στη λογική αυτόματης τιμαριθμικής προαρμογής. Όποτε έγινε αυτό φτάσαμε σε καταστροφή, ροκανίζεται πιο πολύ το εισόδημα και η αξία του μισθού, του εισοδήματος διαρκώς μειώνεται. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και εφόσον δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο θα τον κατανείμουμε με πρώτο κριτήριο τη δικαιοσύνη, για αυτούς που δοκιμάζονται».
Για τους ελέγχους στην κερδοσκοπία, τόνισε πως έχουν μπει πρόστιμα αλλά πως μπορούμε καλύτερα στους ελέγχους της αγοράς εργασίας. «Θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών που καταστρατηγούν την εργασία τους, να μεταχειρίζονται τους εργαζομένους χωρίς την αξιοπρέπεια που τους αναλογεί».
Σε ερώτηση για τον απολογισμό της κυβέρνησης και γιατί γίνεται τώρα, επανέλαβε ότι «είναι πάντα χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική σε αυτά που έχουμε πετύχει σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή στην υπολοποίηση του προγράμματός μας».
Για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών
«Μπαίνουμε πια στην προεκλογική χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τελική ευθεία που θα κρατήσει πολλούς μήνες είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες ή να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική προετοιμασία. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ανεχτώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και αν δείτε την ένταση με την οποία νομοθετεί η Βουλή όλο αυτό το διάστημα αλλά και τον πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό που έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά νομίζω ότι θα καταλάβετε ότι όχι μόνο δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα, αλλά αντίθετα θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου, ο οποίος εκ των πραγμάτων δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων κρίσεων, τις οποίες προφανώς πριν τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε».Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την απάντησή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Εξάλλου δημοσκοπικά η εικόνα της κυβέρνησης καθόλη την διάρκεια της τριετίας με κάποια σκαμπανεβάσματα ήταν εξαιρετικά θετική».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής. Για να το πούμε με απλά λόγια, απλή αναλογική σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα - κατά πάσα πιθανότητα γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη - η χώρα θα βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μία δύσκολη περίοδο. Έχουμε μία κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω την σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη. Και να σας πω και κάτι ακόμα. Και αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό -γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα- είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το «συμφέρον» της επανεκλογής μου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο που θα μπορώ να παρουσιάσω στον ελληνικό λαό και για αυτά που θέλουμε να κάνουμε απο δώ και πέρα. Διότι έχουμε πει πολλές φορές ότι η αλλά της χώρας, η βαθιά μεταρρύθιση της πατρίδας μας είναι μία αποστολή η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία τετραετία και βέβαια στο τέλος της τετραετίας θα μπορούν και οι πολίτες να κάνουν τις συγκρίσεις, γιατί ο βασικός μου αντίπαλος για την πρωθυπουργία είναι ι τέως πρωθυπουργός. Τί πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης και τι έχουμε πετύχει εμίς στα τέσσερα χρόνια της δικαιάς μας διακυβέρνησης».
Στα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε ότι «θα αφήσουμε τη συζήτηση καθώς είναι πρόωρη, επαναλαμβάνοντας ότι το κατάλληλο σύστημα για τη ΝΔ είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ'ανάγκην μονοκομματική κυβέρνηση. Στα υπουργικά έδρανα προέρχονται άνθρωποι που δεν είναι από τη ΝΔ, σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή κατά την άποψή μου υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν και κόμματα που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτός πρέπει να είναι πρωθυπουργός».
Σε αναφορά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι όταν λέει πως δε σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας. «Είναι νέος πολιτικός, έχει δείξει μετριοπάθεια στον πολιτικό του λόγο και μου έκανε εντύπωση αυτή η αναφορά του». «Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός», συνέχισε.
Κυβερνητικός απολογισμός
Σε έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι «παρά την ανάγκη διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων, η κυβέρνηση ήταν σταθερή στον πυρήνα των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως μείωση φόρων, η χώρα να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταρρύθμιση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους. Κάναμε βήματα που φάνταζαν αδιανότητα, δεσμευτήκαμε για την ενίσχυση του κύρους της χώρας και πλέον μετράει περισσότερο στην ΕΕ. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν και πολλά πράγματα που θέλαμε να κινηθούμε πιο γρήγορα, όπως το νομοσχέδιο που φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα για τα πανεπιστήμια. Θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. Στο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της στα ΑΕΙ για να επανέλεθει τάξη στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας. Όταν διαβάζω τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας, βλέπω ότι στον πυρήνα αυτών παραμείναμε σταθεροί».Για τις κρίσεις που αντιμετώπισε, ανέφερε πως η πανδημία «ήταν μία κρίση που κανείς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί. Όταν έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα στηριχθήκαμε στα επιστημονικά δεδομένα. Η πιο δύσκολη κρίση ήταν -δίχως συζήτηση-, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που σε ξεπερνά, φέτος είμαστε πιο προετοιμασμένοι, μάθαμε πολλά από την περσινή καταστροφή, κάναμε μία ειλικρινή καταγραφή των αδυναμιών μας. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαιρι μπροστά μας, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που μας ξεπερνούν». Σε ερώτηση αν εκ των υστέρων βλέπει ότι ήταν πολύ αυστηρή η κριτική για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απάντησε: «Η κριτική μου για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αν και αν είχαμε το 112 θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απόπειρα συγκάλυψης, εκεί άσκησα κριτική».
Για την υπόθεση της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά οι εννέα αθωώθηκαν. «Από την άλλη» συνέχισε «δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο, αλλά αυτό είναι μια κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά, και κάνοντας μία ανασκόπηση, ανέφερε ότι ξεκίνησε «με καλή διάθεση απέναντι στον Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Υπεγράφη ένα παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, το προσφυγικό στον Έβρο και ο δύσκολος Αύγουστος του 2020. Είχαμε και σειρά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έχουμε αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο θερμό όσο εκείνο του 2020».Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν και το «Μητσοτάκης γιοκ», ανέφερε ότι δε θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων όσο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία. «Του είπα προσωπικά ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να δεθχώ υπερπτήσεις και αμφισβήτηση, είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων, ίσως δεν αντελήφθην πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι δε θα αξιοποίησουμε το πλαίσιο των συμμαχιών μας. Στο Κογκρέσο η ομιλία μου είχε ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου, αλλά σε διμερές επίπεδο όπως και σε επίπεδο ΕΕ τα θέτω και θα τα θέτω. Αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δε φαίενται διατεθειμένο να πουλήσει οπλ. συστήματα στην Τουρκία μέχρι αυτή να αλλάξει συμπεριφορά. Σε μία εποχή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, δε νοείται σε αυτή τη συγκυρία να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις εντός της συμμαχίας, δε μπορεί να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια τη συμμαχία απειλώντας ένα άλλο κράτος - μέλος της συμμαχίας. Θα μπορούσαμε να ήμασταν η γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».
Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ρωσική επίθεση επανέλαβε ότι «Είμαστε με την Ουκρανία, στηρίζουμε την Ουκρανία».
Οικονομία
Για τις αναφορές Τσίπρα στη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, τόνισε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που αυτός δε μειώνεται. «Ο πρώτος είναι γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικά η δυνατότητα, μπορούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό γιατί αναπτύξαμε δημοσιονομικό χώρο και η οικονομία πάει καλύτερα, εκεί θα δίνεται η έμφασή μας, είναι επιλογή μας η στήριξη σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα γι αυτό και επιλέξαμε μία στοχευμένη κι όχι οριζόντια παρέμβαση, το fuel pass θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί κια για όσο διάστημα χρειαστεί. Είμαστε προσεκτικοί στο πως παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε και βρεθούμε σε αστάθεια. Μία οριζόντια μείωση θα σήμαινε απώλεια εσόδων και για κάποιους που δε θα έχουν δυσκολία να καταβάλουν το ποσό. Κατανέμουμε το ποσό σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Γιατί κάποιος που έχει εισόδημα 100 και 150 χιλ. ευρώ πρέπει και ο ίδιος να καρπώνεται τα οφέλη της μείωσης του ειδικού φόρου; Οι μειώσεις ειδικού φόρου και ΦΠΑ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δε δούλεψαν, πολλοί έβγαλαν λεφτά εις βάρος άλλων».Για το επίδομα θέρμανσης, είπε πως είναι σαφές ότι η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα.
«Δεν καταστράφηκαν θέσεις εργασίας στην πανδημία, ο παραγωγικός ιστός έμεινε όρθιος στηρίξαμε την κοινωνία στην πανδημία. Προτεραιότητά μας ήταν από την αρχή να στηρίξουμε στο ρεύμα, πάρα πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα με «τρελή» κατανάλωση, κάναμε λάθος. Περιορίσαμε την κατανάλωση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα και μετά με το power pass διορθώσαμε αυτήν την αστοχία. Ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση είναι οι πρώτες μας ανάγκες. Σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει εξαιρετικά, μία οικονομία που σ τηρίζεται στις οικονομίες και λιγότερο στη μεταποίηση θα είναι περισσότερο ανθεκτική. Σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που θα έχουμε μπροστά μας η οικονομία θα έχει περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας».
Για την ευρωπαϊκή στήριξη, τόνισε ότι υπάρχει πίεση από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω στήριξη στην ενέργεια και να μην δαπανούμε εγχώριους πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. «Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα ασενάρια και για την τροφοδοσία. Είναι ακραίο σενάριο η πλήρη αποκοπή φυσ. αερίου προς Ευρώπη, επενδύουμε στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένο φυσικού αερίου (είτε Ρεβυθούσα, είτε Αλεξανδρούπολη). Στην Κομοτηνή εγκαινιάζουμε αύριο τον αγωγό IGB με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, βοηθώντας έτσι στην ουδετερότητα προς τη Ρωσία».
Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι ως προς τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση πήγε πέρα και πάνω από τις αποφάσεις του δικαστηρίου περί προσφυγών, ενώ για την απόφαση του ΣτΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει αυτή τη στιγμή. Για τον κατώτατο μισθό, ανέφερε πως εκ των υστέρων η κυβέρνηση δικαιώθηκε για την αύξησή του, πάνω από τις εισηγήσεις που είχαν γίνει. «Ένα μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ένα μεγάλο κομμάτι ροκανίζεται από αυτό, αλλά υπάρχει κι ο κίνδυνος του να μπούμε στη λογική αυτόματης τιμαριθμικής προαρμογής. Όποτε έγινε αυτό φτάσαμε σε καταστροφή, ροκανίζεται πιο πολύ το εισόδημα και η αξία του μισθού, του εισοδήματος διαρκώς μειώνεται. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και εφόσον δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο θα τον κατανείμουμε με πρώτο κριτήριο τη δικαιοσύνη, για αυτούς που δοκιμάζονται».
Για τους ελέγχους στην κερδοσκοπία, τόνισε πως έχουν μπει πρόστιμα αλλά πως μπορούμε καλύτερα στους ελέγχους της αγοράς εργασίας. «Θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών που καταστρατηγούν την εργασία τους, να μεταχειρίζονται τους εργαζομένους χωρίς την αξιοπρέπεια που τους αναλογεί».