«Οι υπουργοί δεν έχουν κανένα περιθώριο να αφήσουμε οτιδήποτε κάτω » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίς τόνισε ότι η ΝΔ θέλει την ψήφο του λαού για άλλη μια τετραετία ώστε να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο.

Παράλληλα η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως την πολιτική καθαρότητα δυναμιτίζει η απλή αναλογική.

Ακόμη ανέφερε πως δεν υπάρχει εκατοστό χώρου για να αφήσουμε τα μολύβια κάτω.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένα μέτρα.

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Επιπλέον η κ. Μιχαηλίδου είπε πως το νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν τεράστια ποσοστά σε κοινωνικές δαπάνες, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι ένα δισεκατομμύριο θα πάνε σε κοινωνικές δαπάνες.

Ακόμα, τόνισε πως 9 στα 10 παιδιά που είναι σε ιδρύματα έχουν οικογένεια και μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη για το δικό τους καλό. «Θέλουμε να πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες», επισήμανε η υφυπουργός σημειώνοντας πως 850 παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα.

Τέλος ανέφερε πως στα κλειστά γηροκομεία έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι για τους ηλικιωμένους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείσα αν θα αφήσουν κάτω τα μολύβια τους οι υπουργοί λόγω της άτυπης προεκλογικής περιόδου, η υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Οι υπουργοί δεν έχουμε κανένα περιθώριο, όπως και όλα αυτά τα τρία χρόνια, να αφήσουμε οτιδήποτε κάτω. Δηλαδή είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας και του πολέμου και μετά πρέπει να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο οπότε ο χρόνος ούτως ή άλλως δεν φτάνει για αυτά πόσο δε μάλλον για μια επιτυχημένη εκστρατεία και προσπάθεια να δείξεις στους ανθρώπους στην εκλογική περιφέρεια την οποία θέλεις να κατέβεις, να δείξεις στους ανθρώπους ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να σε ξαναεμπιστεύτουν ή να σε εμπιστευτούν λόγω της συνέπειάς σου στο κυβερνητικό έργο αυτό για άλλη μια τετραετία. Γιατί αυτό χρειαζόμαστε, σίγουρα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλη μια τετραετία».

«Αυτό που δυναμιτίζει μια σταθερή Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η προηγούμενη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Αυτό είναι που δυναμιτίζει την πολιτική σταθερότητα για αυτό και λέμε ότι το πιο λογικό για την πορεία της χώρας είναι οι διπλές εκλογές. Όμως παρόλα αυτά τα τρία χρόνια αυτά δεν ήταν χρόνια λιακάδας, ήταν χρόνια δυσκολίας. Είχαμε μια πανδημία που εξακολουθούμε να έχουμε, είχαμε έναν πόλεμο που εξακολουθούμε να έχουμε, έχουμε τις επιπτώσεις του πολέμου που δημιουργούν ένα διεθνές πολύ ισχυρό κλίμα ακρίβειας για όλους μας. Βλέπουμε τι γίνεται στη Γερμανία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση πχ των τιμών του αερίου, οπότε δεν υπάρχει εκατοστό χώρου για να επαναπαυτούμε εμείς οι υπουργοί της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

«Είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι καθαρό σε όλους μας. Την επόμενη εβδομάδα εν μέσω καλοκαιριού πλέον κατατίθενται στη Βουλή δύο νομοσχέδια και συζητούμε το νομοσχέδιο των νέων οριζόντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και επίσης ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που δίνει πλέον τη δυνατότητα στις γυναίκες μέχρι 54 ετών να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν αν δεν τα έχουν καταφέρει πιο πριν. Οπότε και εν μέσω θέρους και εν μέσω δυσκολίας και εν μέσω μιας αρχής ενός που δεν το λες ακριβώς προεκλογικού κλίματος αλλά το είπατε και εσεις, δεν είναι πάρα πολλοί οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι όμως τόσοι ώστε το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο να μπορέσει να συνεχίσει και όλοι μας εκ των πραγμάτων όχι μόνο εκ της διαθέσεως, εκ των πραγμάτων δεν έχουμε ούτε εκατοστό χώρου για να αφήσουμε τα μολύβια κάτω», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα ποια μέτρα κοινωνικής πολιτικής μπορούν να παρθούν ούτως ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες, απάντησε: «Αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός και το οποίο τον τιμάει ιδιαίτερα ως έναν πάρα πολύ υπεύθυνο πολιτικό είναι ότι ναι ειμαι προετοιμασμένος να πάρω πάνω μου κομμάτι του πολιτικού κόστους ή και όλο το πολιτικό κόστος γιατί ο χειμώνας για όλη την Ευρώπη προβλέπεται πολύ δύσκολος και κομμάτι της δυσκολίας αυτής είναι η περαιτέρω ακρίβεια που υπολογίζουν όλοι οι αναλυτές ότι θα βιώσουμε ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ενέργειας. Εκεί πέρα συνεχίζουμε με στοχευμένα μέτρα, αυτό που έχουμε πει είναι ότι δυστυχώς ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε, εδώ ο δημοσιονομικός χώρος που έχει η Γερμανία δεν ειναι τέτοιος έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες συν του ότι αν καλύπτεις τις ανάγκες επιδοματικά οριζοντίως ανατροφοδοτείς το πληθωριστικό αυτό κύμα το οποίο βιώνει ο πληθυσμός σου».

«Για να προσπαθήσεις και να μην ανατροφοδοτήσεις, για να μην πω αναχαιτίσεις τις πληθωριστικές αυτές πιέσεις αλλά και να καταφέρεις ταυτόχρονα να ανακουφίσεις μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να στοχεύσεις σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εμείς μόνο μέσα στο 2022 έχουμε δώσει 5 δις σε έκτακτα κοινωνικά επιδόματα, διπλό εισόδημα αλληλεγγύης, έχουμε δώσει διπλό επίδομα παιδιού, έχουμε δώσει 250€ σε επίδομα αναπηρίας δηλαδή έχουμε βρει ξανά τους πιο ευάλωτους και τους έχουμε ενισχύσει. Πέραν αυτού έχουμε αμιγώς στοχευμένα ενεργειακά μέτρα όπως το fuel pass, όπως την επιδότηση του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ήδη πολλοί από εμάς έχουμε δει μη αυξημένους και μειωμένους από την προηγούμενη φορά λογαριασμούς του ρεύματος έτσι ώστε να μπορουμε να τα βγάλουμε πέρα με κάποια αξιοπρέπεια δεδομένης αυτης της τρομερά αυξητικής πίεσης τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οπότε και με στοχευμένες επιδοματικές πολιτικές αλλά και με κοινωνικές πολιτικές στην ενέργεια συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός λελογισμένα. Δηλαδή αν ακούγαμε τις συμβουλές ή τις επιταγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις αρχές της πανδημίας η μπάνκα θα είχε τιναχτεί στον αέρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«''Αδειάστε τα ταμεία'' δηλαδή το οποίο δυστυχώς η χώρα μας το βίωσε την προηγούμενη δεκαετία με πολύ δύσκολο τρόπο και βιώσαμε με ακόμη δυσκολότερο τρόπο το αποτέλεσμα αυτης οπότε σκεφτείτε να είχαμε τινάξει τα ταμεία από την αρχή της πανδημίας και να μην είχαμε κρατήσει κανένα πυρομαχικό για την εξέλιξη αυτής που εμπεριείχε και τον πόλεμο που όλοι βιώνουμε», είπε στη συνέχεια.

«Έχουμε δύο πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά είναι το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά καταφέρνουμε και εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ τεράστιο ποσοστό σε κοινωνικές δαπάνες. Μια στις πέντε δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ θα είναι κοινωνική. Για παράδειγμα φέτος είναι το τελευταίο καλοκαίρι που οι έλληνες γονείς θα επιδοτηθούν μόνο για κατασκηνώσεις, από το χρόνου ξεκινούν οι γονείς να μπορούν για ένα μήνα να παίρνουν κουπόνια είτε στο δημόσιο είτε στο δήμο είτε σε ιδιώτη να στέλνουν τα παιδιά τους σε camp ημέρας. Μέσα στο ΕΣΠΑ έχουμε τη συνέχεια του προσωπικού βοηθού έτσι ώστε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να μπορούν να ξέρουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος να φροντίσει για αυτόν χωρίς να χρειάζεται κάποιος από την οικογένεια να βγαινει εκτός αγοράς εργασίας», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο όσο μεγάλο είναι το ΕΣΠΑ, καινούργιο, πρωτοφανές για όλη την Ευρώπη το οποίο ήρθε να καλύψει τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία όμως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε κοινωνικές δαπάνες γιατί ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος ώστε να καλύψει μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες και όπως καταλαβαίνετε η κοινωνική πολιτική δεν είναι σαν τα τούνελ και τις γέφυρες το χτίσαμε και έμεινε, η κοινωνική πολιτική θέλει ξανά και ξανά. Θέλει υπηρεσίες η κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο φτιάξαμε ένα γηροκομείο, είναι το στελεχώσαμε, είναι το τρέχουμε οπότε καταφέραμε με τρομερή προσπάθεια και μιλώντας και με τους ομολόγους μου σε άλλες χώρες καταφέραμε στην Ελλάδα ειδικά τα χρήματα που παίρνουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, παίρνουμε 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, να τα δομήσουμε έτσι ώστε να έχουμε να επαναλαμβανόμενες δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

«Δηλαδή τον προσωπικό βοηθό τα δύο πρώτα χρόνια τον καλύπτουμε πχ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάνουμε κάποια κέντρα σαν φροντιστήρια για τεχνολογικές επιστήμες για παιδιά του Γυμνασίου τα οποία καλύπτουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλαδή με πολύ δουλειά και πίεση στους ευρωπαίους ότι αυτό που χρειαζόμαστε μετά την πανδημία είναι κοινωνική πολιτική για να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, κοινωνική πολιτική χωρίς επαναλαμβανόμενο κόστος δεν γίνεται οπότε καταφέραμε και το φέραμε στα μέτρα μας και μπορούμε και χρησιμοποιούμε το εργαλείο αυτό, εξήγησε.

Αναφορικά με τις αιτήσεις για τον προσωπικό βοηθό για τους ανθρώπους με αναπηρία, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Στην Αττική που έχουμε το πρώτο πιλοτικό δεν αφήνουμε απέξω κανέναν δηλαδή αν έχεις αναπηρία από 67% και πάνω και ζεις στην Αττική μπορούσες να κάνεις αίτηση Προσωπικού βοηθού. Δώσαμε τρεις φορές παρατάσεις, η πλατφόρμα έκλεισε πριν από έξι μέρες και έχουμε μαζέψει παραπάνω από 2.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Έχει σταματήσει η πρώτη φάση του προγράμματος όπου κατέθετε ο κόσμος τις αιτήσεις του, ανοίγει η δεύτερη φάση που εγγράφονται οι προσωπικοί βοηθοί στο μητρώο των προσωπικών βοηθών και από Φθινόπωρο ξεκινάει η υπηρεσία».

«Μια υπηρεσία που το αναπηρικό κίνημα και οι οικογένειές του περιμένει εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό εργαλείο για να πετύχουμε την ανεξάρτητη διαβίωση. Το άτομο με αναπηρία διαλέγει το ίδιο τον προσωπικό του βοηθό, είναι πολύ σημαντικό να μην έρχεται το κράτος να σου λεει θα πάρεις τον τάδε. Επιλέγει ο ίδιος σε τι υπηρεσίες θα τον βοηθήσει έτσι ώστε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιλογές του να μπορεί να διαλέξει τον άνθρωπό του και άμα δεν ταιριάξουν λύεται το συμβόλαιο με τον προσωπικό βοηθό και μπορεί το άτομο με αναπηρία να διαλέξει όποιον άλλο θέλει για να μπορέσει να συνεχίσει με την παροχή αυτή», πρόσθεσε.

«Από 16 μέχρι 65 ετών όλες οι αναπηρίες είτε είναι κινητική είτε είναι νοητική είτε αισθητηριακή ας πούμε ένας ανοσοκατεσταλμένος ασθενής έχει και αυτός πιστοποιημένη αναπηρία οπότε ήδη και αυτός εντάσσεται. Από τον Ιανουάριο το ανοίγουμε σε τέσσερις ακόμα περιφέρειες της χώρας και από το ’24 σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε.

Αναφορικά με τα Ιδρύματα για τα παιδιά, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Τα 9 στα 10 παιδιά που είναι στα ιδρύματα έχουν οικογένεια και δεν είναι κατάλληλα για υιοθεσία γιατί έχουν οικογένεια και η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν μια μάνα που τη δέρνει ο άνδρας της είναι για πάντα ακατάλληλη να μεγαλώσει το παιδί της. Και είναι λογικό ο δικαστής να μην μπορεί μέσα σε 2-3 μήνες να αποφασίσει αν μια κακοποιημένη μάνα είναι για πάντα ακατάλληλη να μεγαλώσει το παιδί οπότε μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν στην οικογένεια τους ή όχι τα παιδιά αυτά θέλουμε να είναι για το δικό τους το καλό σε ανάδοχες οικογένειες. Όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα δεν είναι οικογένεια. Υπάρχουν και πολύ καλά ιδρύματα αλλά είναι πολύ χειρότερο από το να μεγαλώνεις σε μια κατάλληλη οικογένεια, μια οικογένεια που έχει περάσει κοινωνική έρευνα, μια οικογένεια που έχει ή δεν έχει παιδιά, που ζουν τα παιδιά ή δεν ζουν στο σπίτι και θέλει να δώσει αγάπη σε ένα παιδί».

«Τα παιδιά στα ιδρύματα πια δεν είναι ορφανά, τα ορφανά παιδιά είναι 1 στα 10 τα υπόλοιπα 9 είναι ως επί το πλείστων μεγαλύτερης ηλικίας, δεν έχουμε κανένα παιδί σε ίδρυμα που να είναι κάτω από 6 ετών. Οι υιοθεσίες και οι αναδοχές προχωρούν, για παιδιά άνω των 6 ετών σε 9 μήνες γίνεται θετός γονέας, σε 6 μήνες γίνεται ανάδοχος αν όμως θες ένα μωρό 2 ετών θα πρέπει να περιμένεις πάρα πολύ καιρό γιατί δεν υπάρχουν. Σεβόμαστε πλήρως τις ανάγκες των συμπολιτών μας αλλά πριν από αυτές βάζουμε τις ανάγκες των παιδιών. Από το 2016 δεν εξυπηρετούντο οι αιτήσεις, λίμναζε το σύστημα της υιοθεσίας και της αναδοχής, βγάλαμε σχεδόν 900 παιδιά από τα ιδρύματα σε ενάμιση χρόνο», σημείωσε στη συνέχεια.

«Βάλαμε κανόνες και με τους κανόνες δεν μπορείς να αποφύγεις το σωστό είτε είσαι δημόσιο, είτε είσαι εκκλησιαστικό είτε είσαι ιδιωτικό ίδρυμα. Ήρθα σε αυτό το υπουργείο πριν τρία χρόνια και η μόνη δομή στη χώρα που δεν είχε κανόνες ήταν τα ορφανοτροφεία. Είχαμε κανόνες στα γηροκομεία, στις δομές αναπηρίας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχουμε κανόνες στα περίπτερα και στα τυροπιτάδικα και δεν είχαμε κανόνες στα ορφανοτροφεία», κατέληξε.