«Το σενάριο της καταστροφής είναι να μην ξανανοίξει ο αγωγός, να μην δώσει καθόλου φυσικό αέριο στην Ευρώπη », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα σημαίνει απίστευτες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, στις οικονομίες, θα κλείσουν βιομηχανίες, θα υπάρξουν απολύσεις».

Ερωτηθείς αν θα πληγεί η Ρωσία στην περίπτωση που κλείσει οριστικά τους αγωγούς προς την Ευρώπη, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Η Ρωσία δίνει στην Ευρώπη περίπου το 70% των εξαγωγών που κάνει σε φυσικό αέριο με αγωγούς. Στην Κίνα στέλνει μόνο το 5% των εξαγωγών του φυσικού της αερίου γιατί δεν έχει ακόμα έτοιμους αγωγούς για να στείλει το αέριο της. Κατά συνέπεια στο σενάριο να σταματήσει πλήρως τη στρόφιγγα ο Πούτιν θα έχει στα σίγουρα σοβαρό πρόβλημα πως θα ανακατευθύνει το αέριο που έχει διότι και η Κίνα και η Ινδία δεν είναι συνδεδεμένες με μεγάλους αγωγούς με την Ρωσία. Υπάρχει μόνο ο Power of Siberia ένα αγωγός μικρής χωρητικότητας που δεν επαρκεί».

«Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται λόγω ακριβώς των κυρώσεων υπάρχουν δύο αντίρροπα φαινόμενα, το πρώτο είναι ότι ασφαλώς μειώνονται οι εξαγωγές της Ρωσίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη. Από την άλλη όμως οι όποιες εξαγωγές συνεχίζει να κάνει και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο επειδή οι τιμές είναι στο Θεό της αποφέρουν πολύ περισσότερα έσοδα. Σε μια δημοσίευση που θα κάνουμε αύριο μαζί με τους μεταπτυχιακούς μου φοιτητές αποκαλύπτουμε ότι η Ρωσία το τελευταίο τρίμηνο εισπράττει επιπλέον κάθε μέρα 250 εκατομμύρια $ σε σχέση με τα αντίστοιχα χρήματα που εισέπραττε πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πριν ξεσπάσει η κρίση είχα αρθρογραφήσει επανειλημμένα και έλεγα ότι αν η Ευρώπη διανοηθεί να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου είναι σαν να αυτοκτονεί διότι υπήρχαν ορισμένοι εξυπνάκηδες οι οποίοι έλεγαν μόνιμα ''θα κλείσουμε τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου''. Βλέπουμε τώρα που απειλεί ο Πούτιν πόσο λαθεμένες προσεγγίσεις υπήρχαν πριν λίγους μόνο μήνες από ορισμένα ''φωτεινά μυαλά'' στις Βρυξέλες και αλλού. Δυστυχώς είμαστε άτυχοι διότι έχουμε την πιο αδύναμη ευρωπαϊκή επιτροπή των τελευταίων πολλών δεκαετιών», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

«Δυστυχώς έγινε σαφής επιλογή από την κα Μέρκελ όταν ήταν καγκελάριος, η ευρωπαϊκή επιτροπή να είναι εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης, αποδοτικότητας και εμβέλειας ώστε να μπορεί η ίδια και οι όποιοι σύμμαχοι της να κυβερνούν την Ευρώπη. Ξέρει κανένας ποια είναι η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ τώρα που ζούμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση, Αρμαγεδδώνα ζούμε, δεν θα έπρεπε αυτόν τον άνθρωπο να τον βλέπουμε κάθε μέρα στις τηλεοράσεις; Η αρμόδια επίτροπός είναι εξαφανισμένη από παντού», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι δυνατόν η Φον ντερ Λάιεν και ο Σάρλ Μισέλ να μην έχουν πάει να δουν τον Πούτιν ή να συναντηθούν με τον Πούτιν. Έχουν πάει διάφοροι ηγέτες η ηγεσία της ΕΕ δεν έχει πάει, είναι τραγικό. Αυτό το τονίζω γιατί πρέπει στην επόμενη ευρωπαϊκή επιτροπή να φροντίσουν οι κυβερνήσεις να επιλέξουν πολύ ισχυρά στελέχη γιατί η Ευρώπη είναι το όραμά μας και την εχουμε ανάγκη και το δεύτερο να άρουμε και μαθήματα από αυτό που ζούμε τώρα», επισήμανε ο κ. Μανιάτης.

Ερωτηθείς τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα αν δεν ανοίξει ο ρωσικός αγωγός, απάντησε: «Η Ελλάδα έχει φροντίσει εδώ και μια δεκαετία περίπου, σε αντίθεση με την Γερμανία, να έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο. Να θυμίσω ότι το 2013 κερδίσαμε τον αγωγό TAP ο οποίος σήμερα δουλεύει και είναι η μεγάλη ελπίδα και της Ιταλίας και της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Δεύτερον, δρομολογήσαμε τη χρηματοδότηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης πάλι το 2013-’14. Βρήκε τις πρώτες χρηματοδοτήσεις το 2014 και σήμερα πια είναι έτοιμη σε λίγους μήνες να λειτουργήσει. Το ίδιο με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, όπου είναι η μεγάλη ελπίδα της Βουλγαρίας. Τον αγωγό αυτό επίσης τον είχαμε σχεδιάσει από το 2010-’11 και το 2013 πήρε χρήματα και αυτός ο αγωγός από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τώρα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσει και αυτός ο αγωγός».

«Ασφαλώς έχουμε την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και λοιπά. Ένας από τους σημαντικούς συντελεστές που θα μας βοηθήσει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με άλλες χώρες, όχι ότι δεν θα έχουμε και εμείς, είναι το ότι ελπίζουμε ότι θα μπει σε λειτουργία η μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας. Η περίφημη αυτή μονάδα η οποία θα δώσει 600-610 μεγαβάτ και για την οποία είχαμε δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική όταν το 2010-‘12 αποφασίσαμε να την κατασκευάσουμε με μια βασική φιλοσοφία ότι πρέπει πάντα μια χώρα, πολύ περισσότερο μια χώρα σαν την Ελλάδα, να στηρίζεται στους δικούς της φυσικούς πόρους όπως είναι ο λιγνίτης και όπως είναι -δυστυχώς που δεν έχουμε προχωρήσει- το ελληνικό φυσικό αέριο που φαίνεται ότι δεν θέλουμε εμείς να το αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς μέχρι ποιου ποσοστού μπορεί να αυξηθεί η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας τον επόμενο χειμώνα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ έχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω δηλαδή η ΔΕΗ μεγιστοποιεί την εξόρυξη λιγνίτη και τον αποθέτει στις αυλές των μονάδων της που μπορούν να δουλέψουν. Η ΔΕΗ έχει 5 με 6 μονάδες που μπορούν να φουλάρουν τις μηχανές και να βοηθήσουν. Ελπίζουμε στη διάρκεια του χειμώνα να μην εμφανιστούν διάφορες αβαρίες, που πιθανά να εμφανιστούν επειδή οι μονάδες είναι μεγάλης ηλικίας. ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν. Δεύτερον προφανώς μεγιστοποιούμε το καύσιμό μας όσο περισσότερο μπορουμε, όπως επίσης θα κάνουμε και τη δεύτερη κίνηση για την οποία επίσης είναι έτοιμη η Ελλάδα εδώ και 7-10 χρόνια, θα γυρίσουμε σε diesel τις μονάδες φυσικού αερίου που καίνε φυσικό αέριο».

«Βαδίζουμε ευτυχώς σε λιγότερο αχαρτογράφητα νερά από ότι η Γερμανία ή η Λιθουανία ή κάποιες άλλες χώρες αλλά αυτό να μην σημαίνει σε καμία περίπτωση για κανέναν παράγοντα εφησυχασμός διότι το μεγάλο όπλο των κοινωνιών και των οικονομιών είναι η εξοικονόμηση όπου έχουμε σοβαρότατες καθυστερήσεις και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς συνολικότερων κατευθύνσεων», σημείωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς πως θα λειτουργήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε μια πιθανή παύση εισροής φυσικού αερίου ενδεχόμενη, είπε: «Οι πρώτες περικοπές που θα υπάρξουν, έτσι προβλέπεται πάντα, θα είναι στη βιομηχανία και ο τελευταίος, που εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν θα κοπεί το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός, θα είναι τα νοικοκυριά τα νοσοκομεία και οι μονάδες κοινωνικής υποδομής».