ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1: Η Ελλάδα δε θα αντιμετωπίσει άμεσα επισιτιστική κρίση - Τι είπε για την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ για τη φέτα
Aνέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει τις παραγωγές και να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές
«Πολύ σημαντική η απόφαση που θέτει ένα πλαίσιο στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ»,
Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία η Δανία πρέπει να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα μια επισιτιστική κρίση, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει τις παραγωγές και να μειώσει
την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Ακόμη, τόνισε πως η χώρα αξιοποιεί τις εκτάσεις που ήταν σε αγρανάπαυση και δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν ενώ αποκάλυψε πως έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την «ήττα» της Δανίας σε σχέση με τη φέτα: Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία ουσιαστικά θέτει ένα νέο πλαίσιο στην προστασία που πρέπει να έχουν τα προϊόντα ΠΟΠ όχι εντός της ΕΕ αλλά τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να τα προστατεύουν και εκτός της ΕΕ σε άλλες αγορές σεβόμενοι το νομικό καθεστώς που ισχύει εντός της ΕΕ.
Αυτό που ήταν προς διερεύνηση του δικαστηρίου και υπήρχε η χθεσινή απόφαση είναι ότι πρέπει το κράτος μέλος να προστατεύει τα προϊόντα ΠΟΠ και εκτός ΕΕ. Άρα δεν μπορεί να εξάγεται από τη Δανία τυρί προς οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της ΕΕ που να έχει την ονομασία φέτα.
Ερωτηθείς πόσο έτοιμη είναι η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσει, σίγουρα όχι άμεσα αυτό είναι βέβαιο αλλά η αλήθεια είναι ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί δεδομένα τα οποία οφείλουμε όλοι, και ως ΕΕ και ως κράτος μέλος αλλά και η παγκόσμια κοινότητα συγχρόνως, να προγραμματίσει την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Η αύξηση του πληθυσμού της γης τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι τέτοια που θα χρειάζεται τρεις φορές περισσότερη παραγωγή αγροτικών προϊόντων στα επόμενα 30 χρόνια για παράδειγμα. Στο άμεσο μέλλον έχει συμβεί το εξής η κλιματική κρίση η οποία δημιουργεί ζητήματα σε πολλές παραγωγές γιατί όταν γίνονται οι καταστροφές που βλέπουμε δεν είναι απλά ότι χάνουν το εισόδημά τους οι αγρότες, είναι ότι χάνουμε και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα υπολογίζεται σε κάποιες περιοχές, κάποιες περιόδους μέχρι και 20% της αγροτικής παραγωγής μπορεί αν χαθεί λόγω κλιματικών φαινομένων . Ήρθε η ενεργειακή κρίση να αυξήσει το κόστος παραγωγής, ταυτόχρονα να μην δίνει τη δυνατότητα εξαγωγών από την Ουκρανία και σε πολλές περιπτώσεις εμπλοκή με τη Ρωσία οπότε άρχισαν να καλούνται τα κράτη να αντιμετωπίσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Τι κάνει η χώρα μας, τι κάνει η ΕΕ μπροστά σε αυτό. Το σημαντικότερο από όλα είναι να αυξήσουμε τις παραγωγές, να μειώσουμε το ποσοστό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές. Αυτό είναι το πρώτο γιατί δεν αρκεί να είναι αυτάρκης η Ευρώπη, δεν αρκεί να είναι αυτάρκης η χώρα μας πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα έλλειψης τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη αν για παράδειγμα στην Βόρεια Αφρική δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφίμων για τους κατοίκους. Οπότε βεβαίως πρώτα κοιτάζοντας τα της ΕΕ γιατί ως μια ενότητα το διαχειριζόμαστε στη συνεχεία βλέπουμε ως μια παγκόσμια κοινότητα. Να θυμίσω ότι οι υπουργοί Γεωργίας των G7 πριν από δύο μήνες έκαναν συνεδρίαση διερευνώντας τους τρόπους για να πάρουν τα σιτάρι που έχει απομείνει στην Ουκρανία. Ένα πρώτο μέτρο που υπάρχει από την ΕΕ και στη χώρα μας ίσχυσε με θετικά αποτελέσματα αρκετά υψηλά είναι να αξιοποιήσουμε τις εκτάσεις που ήταν σε αγρανάπαυση και μέσα σε προγράμματα της ΕΕ. Εκεί δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να εισπράττουν τα χρήματα του προγράμματος αλλά αν το επιθυμούν, και ευτυχώς είδαμε πολλούς που το επέλεξαν γιατί είναι καλές οι τιμές των προϊόντων, να το καλλιεργήσουν αν θέλουν. Αυτό έγινε, ταυτόχρονα προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στο κόστος της παραγωγής για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα. Θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις άλλα η αλήθεια είναι ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά ως ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει τα επόμενα χρόνια και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Ερωτηθείς αν είναι εναλλακτική επιλογή της ΕΕ η Αργεντινή που καλλιεργεί τα γενετικά τροποποιημένα σιτηρά: Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ έχει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τα μεταποιημένα, σε σχέση με τα φυτο-υγειονομικά οι οποίοι τηρούνται και προσπαθούμε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα εισαγωγές από τρίτες χώρες οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, και σε επίπεδο ΕΕ αποφασίζεται η όποια αλλαγή ή όχι. Σε σχέση με τις εναλλακτικές αγορές η αλήθεια είναι ότι η κρίση δημιουργεί πάντα την ανάγκη διερεύνησης δύο πραγμάτων πρώτων εναλλακτικών αγορών και δεύτερον υποκατάστατων προϊόντων για παράδειγμα στις ζωοτροφές. Δηλαδή όπου βλέπεις ότι μια ζωοτροφή είναι ακριβή και δυσεύρετη βλέπω ότι αναζητούνται υποκατάστατα ζωοτροφών δηλαδή ψάχνεις ένα άλλο μείγμα για να αντικαταστήσεις τη ζωοτροφή που σου λείπει. Οπότε σε αυτές τις εναλλακτικές σίγουρα είναι και η Αργεντινή, σίγουρα είναι και η Ινδία, ο Καναδάς, η Αμερική.
Να θυμίσω ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια σιτηρών της χώρας μας είναι η Βουλγαρία. Το 43% του μαλακού σιταριού που χρειαστήκαμε πέρυσι το πήραμε από τη Βουλγαρία , παίρνουμε και από Ρωσία και Ουκρανία το 30%, αυτό το 30% ουσιαστικά αντικαταστάθηκε με την αύξηση των εισαγωγών από άλλες αγορές όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπήρχαν και από Καναδά κάποια φορτία. Υπάρχουν εναλλακτικές σίγουρα όμως είναι καλό να μειώσουμε το ποσοστό της εξάρτησής μας ειδικά στο μαλακό σιτάρι και για αυτό το λόγο έχουμε υποβάλει αίτηση, και μάλιστα τη Δευτέρα θα συναντηθώ με τον αρμόδιο επίτροπο στις Βρυξέλλες, για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις η καλλιέργεια του μαλακού σιταριού έτσι ώστε ο αγρότης που θα επιλέξει να καλλιεργήσει μαλακό σιτάρι να ξέρει ότι θα έχει και ένα επιπλέον χρηματικό ποσό σταθερό που θα του δίνεται για να μπορέσει με μεγαλύτερη ασφάλεια να καλλιεργήσει. Η ύπαρξη πολλών δυνατοτήτων και πολλών αγορών εναλλακτικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστούμε τις καταστάσεις που εξελίσσονται.
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ: Είναι ανάγκη ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να επικαιροποιηθεί, έχω λάβει εντολή από τον Πρωθυπουργό για να διερευνήσουμε ακριβώς τις πτυχές της αναγκαίας αυτής επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει να συμπεριλάβει και τα νέα κλιματικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Με άλλα δεδομένα λειτουργούσε ο ΕΛΓΑ πριν από 20 χρόνια άλλα είναι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα οπότε αυτή η επίσημη δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των αγροτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα γίνει μια προεργασία από εμάς με βάση τις μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα για τις ζημιές του ’21 ο ΕΛΓΑ εισέπραξε από τις εισφορές των αγροτών 158 εκατομμύρια οι ζημίες τις οποίες υποχρεώθηκε να καταβάλει ακριβώς επειδή ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα ήταν 350 εκατομμύρια και μάλιστα υπάρχει μια ανισοκατανομή δηλαδή πρέπει να γίνει ένας ορθολογισμός σε σχέση με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις. Είναι πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων ΟΣΔΕ για τις καλλιέργειες του ’22. 640 χιλιαδες καλλιεργητές- κάτοχοι εκμεταλλεύσεων και ζωικού κεφαλαίου κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για να πάρουν τις ενισχύσεις τους από το Φθινόπωρο. Είναι η πρώτη φορά που όλη αυτή η διαδικασία έγινε στο gov.gr μια καινοτομία η οποία ήταν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει και τον αγροτικό τομέα. Με μεγαλύτερη αξιοπιστία, με γρηγορότερα μέσα προς διευκόλυνση των αγροτών.
δήλωσε στα Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα μια επισιτιστική κρίση, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει τις παραγωγές και να μειώσει
την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Ακόμη, τόνισε πως η χώρα αξιοποιεί τις εκτάσεις που ήταν σε αγρανάπαυση και δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν ενώ αποκάλυψε πως έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την «ήττα» της Δανίας σε σχέση με τη φέτα: Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία ουσιαστικά θέτει ένα νέο πλαίσιο στην προστασία που πρέπει να έχουν τα προϊόντα ΠΟΠ όχι εντός της ΕΕ αλλά τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να τα προστατεύουν και εκτός της ΕΕ σε άλλες αγορές σεβόμενοι το νομικό καθεστώς που ισχύει εντός της ΕΕ.Αυτό που ήταν προς διερεύνηση του δικαστηρίου και υπήρχε η χθεσινή απόφαση είναι ότι πρέπει το κράτος μέλος να προστατεύει τα προϊόντα ΠΟΠ και εκτός ΕΕ. Άρα δεν μπορεί να εξάγεται από τη Δανία τυρί προς οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της ΕΕ που να έχει την ονομασία φέτα.
Ερωτηθείς πόσο έτοιμη είναι η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσει, σίγουρα όχι άμεσα αυτό είναι βέβαιο αλλά η αλήθεια είναι ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί δεδομένα τα οποία οφείλουμε όλοι, και ως ΕΕ και ως κράτος μέλος αλλά και η παγκόσμια κοινότητα συγχρόνως, να προγραμματίσει την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Η αύξηση του πληθυσμού της γης τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι τέτοια που θα χρειάζεται τρεις φορές περισσότερη παραγωγή αγροτικών προϊόντων στα επόμενα 30 χρόνια για παράδειγμα. Στο άμεσο μέλλον έχει συμβεί το εξής η κλιματική κρίση η οποία δημιουργεί ζητήματα σε πολλές παραγωγές γιατί όταν γίνονται οι καταστροφές που βλέπουμε δεν είναι απλά ότι χάνουν το εισόδημά τους οι αγρότες, είναι ότι χάνουμε και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα υπολογίζεται σε κάποιες περιοχές, κάποιες περιόδους μέχρι και 20% της αγροτικής παραγωγής μπορεί αν χαθεί λόγω κλιματικών φαινομένων . Ήρθε η ενεργειακή κρίση να αυξήσει το κόστος παραγωγής, ταυτόχρονα να μην δίνει τη δυνατότητα εξαγωγών από την Ουκρανία και σε πολλές περιπτώσεις εμπλοκή με τη Ρωσία οπότε άρχισαν να καλούνται τα κράτη να αντιμετωπίσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Τι κάνει η χώρα μας, τι κάνει η ΕΕ μπροστά σε αυτό. Το σημαντικότερο από όλα είναι να αυξήσουμε τις παραγωγές, να μειώσουμε το ποσοστό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές. Αυτό είναι το πρώτο γιατί δεν αρκεί να είναι αυτάρκης η Ευρώπη, δεν αρκεί να είναι αυτάρκης η χώρα μας πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα έλλειψης τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη αν για παράδειγμα στην Βόρεια Αφρική δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφίμων για τους κατοίκους. Οπότε βεβαίως πρώτα κοιτάζοντας τα της ΕΕ γιατί ως μια ενότητα το διαχειριζόμαστε στη συνεχεία βλέπουμε ως μια παγκόσμια κοινότητα. Να θυμίσω ότι οι υπουργοί Γεωργίας των G7 πριν από δύο μήνες έκαναν συνεδρίαση διερευνώντας τους τρόπους για να πάρουν τα σιτάρι που έχει απομείνει στην Ουκρανία. Ένα πρώτο μέτρο που υπάρχει από την ΕΕ και στη χώρα μας ίσχυσε με θετικά αποτελέσματα αρκετά υψηλά είναι να αξιοποιήσουμε τις εκτάσεις που ήταν σε αγρανάπαυση και μέσα σε προγράμματα της ΕΕ. Εκεί δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να εισπράττουν τα χρήματα του προγράμματος αλλά αν το επιθυμούν, και ευτυχώς είδαμε πολλούς που το επέλεξαν γιατί είναι καλές οι τιμές των προϊόντων, να το καλλιεργήσουν αν θέλουν. Αυτό έγινε, ταυτόχρονα προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στο κόστος της παραγωγής για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα. Θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις άλλα η αλήθεια είναι ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά ως ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει τα επόμενα χρόνια και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Ερωτηθείς αν είναι εναλλακτική επιλογή της ΕΕ η Αργεντινή που καλλιεργεί τα γενετικά τροποποιημένα σιτηρά: Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ έχει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τα μεταποιημένα, σε σχέση με τα φυτο-υγειονομικά οι οποίοι τηρούνται και προσπαθούμε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα εισαγωγές από τρίτες χώρες οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, και σε επίπεδο ΕΕ αποφασίζεται η όποια αλλαγή ή όχι. Σε σχέση με τις εναλλακτικές αγορές η αλήθεια είναι ότι η κρίση δημιουργεί πάντα την ανάγκη διερεύνησης δύο πραγμάτων πρώτων εναλλακτικών αγορών και δεύτερον υποκατάστατων προϊόντων για παράδειγμα στις ζωοτροφές. Δηλαδή όπου βλέπεις ότι μια ζωοτροφή είναι ακριβή και δυσεύρετη βλέπω ότι αναζητούνται υποκατάστατα ζωοτροφών δηλαδή ψάχνεις ένα άλλο μείγμα για να αντικαταστήσεις τη ζωοτροφή που σου λείπει. Οπότε σε αυτές τις εναλλακτικές σίγουρα είναι και η Αργεντινή, σίγουρα είναι και η Ινδία, ο Καναδάς, η Αμερική.
Να θυμίσω ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια σιτηρών της χώρας μας είναι η Βουλγαρία. Το 43% του μαλακού σιταριού που χρειαστήκαμε πέρυσι το πήραμε από τη Βουλγαρία , παίρνουμε και από Ρωσία και Ουκρανία το 30%, αυτό το 30% ουσιαστικά αντικαταστάθηκε με την αύξηση των εισαγωγών από άλλες αγορές όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπήρχαν και από Καναδά κάποια φορτία. Υπάρχουν εναλλακτικές σίγουρα όμως είναι καλό να μειώσουμε το ποσοστό της εξάρτησής μας ειδικά στο μαλακό σιτάρι και για αυτό το λόγο έχουμε υποβάλει αίτηση, και μάλιστα τη Δευτέρα θα συναντηθώ με τον αρμόδιο επίτροπο στις Βρυξέλλες, για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις η καλλιέργεια του μαλακού σιταριού έτσι ώστε ο αγρότης που θα επιλέξει να καλλιεργήσει μαλακό σιτάρι να ξέρει ότι θα έχει και ένα επιπλέον χρηματικό ποσό σταθερό που θα του δίνεται για να μπορέσει με μεγαλύτερη ασφάλεια να καλλιεργήσει. Η ύπαρξη πολλών δυνατοτήτων και πολλών αγορών εναλλακτικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστούμε τις καταστάσεις που εξελίσσονται.
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ: Είναι ανάγκη ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να επικαιροποιηθεί, έχω λάβει εντολή από τον Πρωθυπουργό για να διερευνήσουμε ακριβώς τις πτυχές της αναγκαίας αυτής επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει να συμπεριλάβει και τα νέα κλιματικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Με άλλα δεδομένα λειτουργούσε ο ΕΛΓΑ πριν από 20 χρόνια άλλα είναι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα οπότε αυτή η επίσημη δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των αγροτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα γίνει μια προεργασία από εμάς με βάση τις μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα για τις ζημιές του ’21 ο ΕΛΓΑ εισέπραξε από τις εισφορές των αγροτών 158 εκατομμύρια οι ζημίες τις οποίες υποχρεώθηκε να καταβάλει ακριβώς επειδή ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα ήταν 350 εκατομμύρια και μάλιστα υπάρχει μια ανισοκατανομή δηλαδή πρέπει να γίνει ένας ορθολογισμός σε σχέση με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις. Είναι πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων ΟΣΔΕ για τις καλλιέργειες του ’22. 640 χιλιαδες καλλιεργητές- κάτοχοι εκμεταλλεύσεων και ζωικού κεφαλαίου κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για να πάρουν τις ενισχύσεις τους από το Φθινόπωρο. Είναι η πρώτη φορά που όλη αυτή η διαδικασία έγινε στο gov.gr μια καινοτομία η οποία ήταν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει και τον αγροτικό τομέα. Με μεγαλύτερη αξιοπιστία, με γρηγορότερα μέσα προς διευκόλυνση των αγροτών.