Eντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας για την ανάδειξη της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης και του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, με την εκτίμηση για ένα «ήρεμο» καλοκαίρι να κυριαρχεί πλέον, καθώς έχουμε φτάσει στα μισά του δρόμου αυτού.

Την ίδια ώρα, με ικανοποίηση βλέπουν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για την απαγόρευση ουσιαστικά της αναβάθμισης των F-16 ή της πώλησης νέου εξοπλισμού στην Τουρκία, κάτι που προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα.

5646412
Μια τέτοια πώληση θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο αν ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που την επιβάλλουν. O Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ στο τέλος του μήνα (29 Ιουλίου) αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, και τρεις ημέρες νωρίτερα (26 Ιουλίου) ο πρίγκιπας, διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σύσφιγξη των δεσμών με τις χώρες του Κόλπου, στο πλαίσιο τόσο των γεωπολιτικών όσο και των εμπορικών και οικονομικών στρατηγικών επιδιώξεων της χώρας μας. Η συνάντηση με τον Μπιν Σαλμάν θα σφραγίσει και το «East to Med Data Corridor», το νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα μας την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων.

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν, βέβαια, η εμβάθυνση και η διεύρυνση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την τροπολογία που προχωράει από τη Βουλή των ΗΠΑ και απαγορεύει την πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται σήμερα Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, όπου κατά τη συνάντησή του στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, αναμένεται να συζητηθούν θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Οι νέες τοποθεσίες, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές θα ενισχύσουν τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνουν κοινές δραστηριότητες.

Κεντρικό ρόλο στις νέες τοποθεσίες, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει ασφαλώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιληφθούν επίσης ζητήματα που αφορούν την πρόσκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων και εξοπλισμών, όπως π.χ. η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, για τα οποία η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα με την αποστολή επιστολής LOR (Letter of Request) στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, για να ενισχυθούν η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στο τραπέζι οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

 Η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας είναι θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των δύο υπουργών.

Από τον κ. Παναγιωτόπουλο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα εγερθεί το ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών προκαλεί ένταση στην περιοχή, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως αναμένεται να τονίσει ο ίδιος. Το πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των επιτροπών για θέματα εξωτερικών και άμυνας των δύο νομοθετικών σωμάτων. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν σε περίπτωση που εγκριθεί το αίτημά της, χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για παραβιάσεις και υπερπτήσεις και γενικότερα αν προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Ιουλίου