Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1 για φωτιές: Είμαστε ανήσυχοι γιατί είμαστε ακόμα στη μέση του καλοκαιριού - Μπροστά μας οι μεγάλες δυσκολίες
«Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός στο τρόπο λειτουργίας της Πυροσβεστικής», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί είμαστε ακόμα στη μέση του καλοκαιριού και οι μεγάλες δυσκολίες είναι μπροστά μας με τις μεγάλες θερμοκρασίες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, αναφορικά με τις φωτιές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας.
«Χρειάζεται προετοιμασία και όχι αυτό θαυμασμός. Έχουμε τον χρόνο αφού γίνει ο απολογισμός να προχωρήσουμε στην πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.
«Ο σχεδιασμός για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών που είχαμε ψηφίσει μετά το Μάτι μετά από 5 χρόνια δεν έχει προχωρήσει και αυτό με απασχολεί. Για παράδειγμα δεν έχει γίνει ακόμα αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων», είπε στη συνέχεια ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις είχαν το δημοσιονομικό ζήτημα, δήλωσε επιπρόσθετα διερωτούμενος «μετά τις προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια πότε θα αποφασίσουμε προσλήψεις πυροσβεστών;».
«Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός στο τρόπο λειτουργίας της Πυροσβεστικής», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και αναρωτήθηκε αν δόθηκαν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες στην Εύβοια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών: Είμαστε ιδιαιτέρα ανήσυχοι γιατί είμαστε ακόμα στα μέσα του ημερολογιακού καλοκαιριού και γιατί οι μεγάλες δυσκολίες είναι μπροστά μας. Ακόμα δεν έχουμε ζήσει τα μεγάλα 40αρια και 40+ που είναι ακόμα μεγαλύτερος ο κίνδυνος, και νομίζω οτι χρειάζεται προετοιμασία παρά αυτοθαυμασμός και φιλοφρονήσεις μεταξύ των υπουργών ότι «μπράβο, τα πήγαμε άριστα και συντονιστήκαμε…» κτλ. Εγώ πάντα σ’ αυτά τα θέματα φυσικών καταστροφών θέλω να κρατάω χαμηλούς τόνους, δεν πιστεύω ότι είναι ζητηματα πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης. Έχουμε τον χρόνο αφού γίνει ο απολογισμός να υψωθούν κι οι τόνοι και να υπάρξει και ένταση, εκεί όμως που χρειάζεται. Διότι βλέπετε ότι αυτά είναι φαινόμενα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η χώρα τα αντιμετωπίζει κάθε χρόνο, και τα αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες, κι αντί να τσακωνόμαστε κάθε καλοκαίρι μεταξύ μας και να λέμε ο ένας τον άλλον άχρηστο, ανίκανο ή όλα αυτά τα οποία ακούσαμε εμείς τα περασμένα χρόνια διότι κάποια κόμματα προσπαθούν να κάνουν πολιτική καριέρα με τις φυσικές καταστροφές και κάποια άλλα δεν το κάνουν, θα δούμε πως μπορούμε να θωρακίσουμε τη χώρα για το παρόν και το μέλλον.
Το 2018 μετά από τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εννοώ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ψηφίσαν ένα σχεδιασμό για τη χώρα για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη σχέση της με τις καλοκαιρινές φωτιές. Αυτός ο σχεδιασμός 4 χρόνια μετά δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Καταρχήν δεν έχει γίνει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ποιος καθαρίζει ένα ρέμα, ποιος φτιάνει την αντιπυρική ζώνη, τι ρόλο έχει ο δήμος τι ρόλο έχει η Περιφέρεια. Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είχανε το δημοσιονομικό ζήτημα, τώρα δεν έχουμε δημοσιονομικό ζήτημα όπως είχαμε τότε. Τώρα βλέπουμε ας πούμε προσλαμβάνονται 1.000 για την πανεπιστημιακή αστυνομία, προσλαμβάνονται από εδώ και από εκεί πότε θα αποφασίσουν τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην Πυροσβεστική να τα καλύψουν; Να ξοδέψουμε λεφτά εκεί γιατί οι μελέτες σε όλο τον κόσμο λένε ότι μπορείς να ξοδεύεις 1 και να προλαμβάνεις, αν δεν προλαμβάνεις και έρχεσαι να καταστείλεις θα πληρώσεις 10.
Για την υλικοτεχνικό υποδομή και τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής: Τι μαθήματα πήραμε από την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό. Ήρθαν πέρυσι οι Ρουμάνοι εδώ και χειροκροτάγαμε πήραμε κάποιο μάθημα, έχουμε κάνει κάποιο εκσυγχρονισμό από τον τρόπο που λειτουργεί η δική μας η Πυροσβεστική;
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι έχει βελτιωθεί η φετινή οργάνωση και ο σχεδιασμός: Αυτό θα μπορέσουμε να το κρίνουμε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου που θα κάνουμε απολογισμό αλλά να ρωτήσω οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους δόθηκαν από τα περσινά που πέρασαν 11-12 μήνες; Κάναμε μια προετοιμασία όταν ανέβηκε ο κ. Τσίπρα στην Εύβοια πριν από 20 μέρες και μιλήσαμε με κάποιους δημάρχους οι οποίοι δεν είναι από το δικό μας χώρο είναι από το χώρο της ΝΔ και οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι τους έχουν εγκαταλείψει και ότι όποιες μελέτες γίνονται στην περιοχή γίνονται για το μεθαύριο και κανένας δεν κοιτάει το σήμερα. Ακόμα και για τα προπέρσινα που είχε μπει στην Εύβοια μια φωτιά στον Λήλαντα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις. Ακόμα δεν έχουν δώσει τις αποζημιώσεις για το χιονιά του χειμώνα.
Για τα αυθαίρετα και τις νομιμοποιήσεις τους: Το αυθαίρετο είναι αυθαίρετο και δεν πρέπει να νομιμοποιείται. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνανε πολιτικές καριέρες και βγάλανε άπειρα χρήματα από αυτά και υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προσπάθησαν να βάλουν τη χώρα σε μια τάξη και λεω για το δικό μας κόμμα ότι εμείς είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Ούτε πελατειακό δίκτυο χτίσαμε ούτε ισχυρούς εξυπηρετήσαμε ούτε μας κρατάει κανείς την πλάτη μας πιο χαμηλά.
Αναφορικά με τον φετινό χειμώνα και το φυσικό αέριο: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και μου κάνει εντύπωση που στην Ελλάδα έχουμε κλίμα γενικού πανηγυρισμού είτε γιατί είμαστε τρομεροί στην καταπολέμηση των πυρκαγιών είτε γιατί είμαστε οι πιο ακριβοί στην αντλία του καυσίμου, γιατί είμαστε οι πιο ακριβοί στην ενέργεια για την επιχειρηματικότητα και οι τρίτοι πιο ακριβοί για τα νοικοκυριά.
Αναφορικά με το power pass: Ο κόσμος είχε μείνει με την εντύπωση ότι θα υπάρχει μια σημαντική βοήθεια για όλα αυτά τα οποία πλήρωσε παραπάνω τον προηγούμενο χειμώνα, αυτό δεν ήρθε και για αυτό την ίδια μέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε ότι θα κάνουμε διορθωτικό. Αυτό το πράγμα έχει αποτύχει, είμαστε οι πιο πρώτοι πιο ακριβοί σε ενέργεια που αγοράζει σε επιχειρηματικότητα και οι τρίτοι στα νοικοκυριά δεν πάει καλά αυτό το πράγμα. Προτείνουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα αυτό που έχουν κάνει στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, το κάνουν στη Γαλλία και στη Γερμανία να παρέμβει το κράτος στην αγορά ενέργειας , να κάνει διμερή συμβόλαια , να πουλάνε οι πάροχοι με οριακό κέρδος όχι τα υπερκέρδη. Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φορολογούσε με 90% έχουν περάσει τρεις μήνες δεν έχει μπει 1 σεντ. Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο επειδή πολλές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού δεν μετακυλύουν το κόστος στους πολίτες χρεοκοπούν οι ίδιες, εδώ έχουν υπερκέρδη οι εταιρείες και χρεοκοπούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν είναι ντροπή αυτό;
Ερωτηθείς τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης: Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κατώτατο επιτρεπτό ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν γίνεται η Ελλάδα που έχει υποδιπλάσιους μισθούς από την ΕΕ να έχει μαζί με τη Φιλανδία που έχει τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς από την Ελλάδα, την ακριβότερη βενζίνη.