ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουμε πάρει τα μέτρα μας απέναντι στο ενδεχόμενο της διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται τα στοιχεία και όταν έχουν νεότερα στοιχεία θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοια φαινόμενα. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τακη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας αλλά και το ενεχόμενο εμπρησμού.
«Στα πλαίσια διερεύνησης του περιστατικού χρησιμοποιείται η τεχνολογία και όλα τα μέσα που έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για το πόσο άμεσα θα δοθούν μέτρα ενίσχυσης στους πυρόπληκτους αλλά και γιατί καθυστερούν τα προηγούμενα μέτρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στις αιτήσεις. Ο κανόνας πάντως είναι ότι το κράτος ανταποκρίνεται γρήγορα και τα χρήματα δόθηκαν στους πληγέντες. Ο στόχος είναι να αποδοθούν πάρα πολύ γρήγορα».
Αναφερόμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών».
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Είπαμε όχι γιατί το μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου που εισάγωγουμε είναι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αυτό το μέτρο δε θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να στερηθεί αυτό το ποσοστό».
«Υπάρχει σειρά από μέτρα που θα προσέφεραν μεγαλύτερα οφέλη που έχουμε προτείνει σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που προτείνονται από την Κομισιόν, όπως το πλαφόν και την απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, τις ενιαίες προμήθειες και από εναλλακτικές οδούς πλην της Ρωσίας για παράδειγμα LNG, της κοινής αποθήκευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι πιο χρήσιμα γιατί παρεμβαίνουν στο κόστος και δίνουν έμφαση σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας», πρόσθεσε.
«Η χώρα μας έχει πάρει τα μέτρα μας απέναντι στο ενδεχόμενο της διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Απέχουμε πολύ από τις διακοπές ρεύματος. Η ΡΑΕ πρέπει να προετοιμάζεται για το ακραίο σενάριο. Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όισον αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο. Δεν παίρνουμε από τον αγωγό που τροφοδοτούνται οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Παράλληλα είμαστε σε καλύτερη μοίρα και σε ό,τι αφορά την τροφοδότηση και εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλες πηγές. Έχουμε τη Ρεβυθούσα και καινούργιες εγκαταστάσεις στον Έβρο, έχουμε κάνει βήματα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έχουμε τη δυνατότητα τα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος να είναι διπλής λειτουργίας και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο και λιγνίτη. Δεν έχουμε λόγους ακραίας ανησυχίας», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος είπε: «Έχουμε δεσμευτεί στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής παρά τις αυξήσεις».
Αναφορικά με τα επιδόματα και τις επιδοτήσεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τα προγράμματα που έρχονται για να ανακουφίσουν τις ανάγκες του κόσμου».
Τέλος σχετικά με την επιταγή ακρίβειας, δήλωσε: «Ό,τι καινούργια δυνατότητα υπάρχει θα γίνεται κοινωνικό μέρισμα».
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς για το βίντεο εμπρησμού στην Παλλήνη καθώς και αν θα διερευνηθούν και άλλα βίντεο: Επεξεργάζονται τα στοιχεία οι αρμόδιες αρχές, μόλις υπάρξουν εξελίξεις θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις. Είναι αδιανόητο μαζί με τα αρνητικά που συμβαίνουν στις κλιματικές συνθήκες να παρατηρούμε τέτοιου είδους πράγματα. Οι αρχές παντού θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην επιτρέψουμε τις εγκληματικές ενέργειες, γιατί πρόκειται για ακραία εγκληματικές ενέργειες σε ότι αφορά τις πυρκαγιές.Ερωτηθείς αν γίνεται περαιτέρω διερεύνηση για υβριδική επίθεση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς: Αυτή την ώρα η προσοχή όλων μας είναι εστιασμένη να σωθεί το δάσος, να σβήσουμε τη φωτιά. Γίνεται μεγάλη μάχη από τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όλες τις κρατικές Αρχές εκεί ελπίζω να αποφύγουμε τα χειρότερα από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα θα διερευνηθούν. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους σωστά, αυτή την ώρα είμαστε εστιασμένοι και οι προσπάθειες όλων είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ερωτηθείς αν οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα στους πυρόπληκτους ή θα καθυστερήσουν όπως συνέβη στους περσινούς πληγέντες: Ο γενικός κανόνας είναι ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις αποζημιώσεις στο αρχικό επίπεδο αλλά και στη συνέχεια είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν στο παρελθόν. Όντως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν αποζημιωθεί, ότι δεν έχουν κάποια ενημέρωση σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεσή τους, από την άλλη πλευρά η απάντηση των αρχών του κρατικού μηχανισμού είναι ότι πολλές φορές έχουν προβλήματα οι αιτήσεις , ότι κάποια από τα λίγα δικαιολογητικά που απαιτούνται παρουσιάζουν κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τις άδειες, τις ιδιοκτησίες ή τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ο νόμος προβλέπει. Δεν μπορώ να γνωρίζω οι αιτιάσεις ή τα παράπονα των ακροατών σε ποια κατηγορία μπορεί να εμπίπτουν πάντως σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να απαντήσουμε γιατί αυτό που θεωρούσαν ότι έπρεπε να πάρουν ως αποζημίωση δεν τους έχει ακόμη καταβληθεί. Ο κανόνας πάντως είναι, και αυτό το είδαμε και στην Εύβοια και στην Αττική και με τον Ιανό που συνέβη πριν από δύο χρόνια στην Κεντρική Ελλάδα, ότι το κράτος ανταποκρίθηκε γρήγορα και τα χρήματα πολύ γρήγορα μπήκαν στους λογαριασμούς των ανθρώπων. Κατά κανόνα οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις εμπίπτουν στην εξέταση των δικαιολογητικών, σε κάποια αιτήματα που οι περιφερειακές ή οι τοπικές αρχές δεν διαβίβασαν με το σωστό τρόπο προφανώς ότι δυσκολία υπάρχει είμαστε εδώ να την κοιτάξουμε και να απαντήσουμε.
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν χθες: Η κατεύθυνση του πρωθυπουργού αλλά και η λογική του μηχανισμού, η αρχιτεκτονική της κρατικής αρωγής , ένας μηχανισμός που δεν υπήρχε και που δημιουργήσαμε ως μόνιμο εργαλείο αντίδρασης του κράτους στην υποστήριξη των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής είναι να έχουμε πολύ μεγάλη ταχύτητα σε αυτά. Από εκεί και πέρα είμαστε εδώ να τα παρακολουθούμε, όπως και το προηγούμενο διάστημα ενημερώναμε τον κόσμο πόσα χρήματα πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους το περασμένο Φθινόπωρο μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης η κατεύθυνση είναι και εδώ να πάμε πάρα πολύ γρήγορα.
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και θα έλεγα ότι καλό είναι να επιδείξουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στην πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές. Βλέπουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, περιγράφατε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δεν ξέρω αν οι αντιπολιτεύσεις εκεί κάνουνε λόγο για «πυρκαγιά Σάντσεθ» ή για «καταστροφή Μακρόν» αλλά φαντάζομαι ότι θα επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, δεν θα υπάρχει παρόμοιο υπόδειγμα ΣΥΡΙΖΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας λόγος παραπάνω όταν ο κ.Τσίπρας βάζει την ίδια δήλωση τις λέξεις «ενσυναίσθηση» και «καμένα» νομίζω ότι οι συνειρμοί είναι αυτόματοι και όχι ευχάριστοι. Καλό είναι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και αν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση καλό είναι η κριτική να είναι εστιασμένη. Δηλαδή αντί για αυτά να μας πουν στην πυρκαγιά της Πεντέλης καλώς ή κακώς λειτούργησε το 112 και έγινε επιχείρηση εκκένωσης που αφορούσε μια περιοχή πληθυσμού 90 χιλιάδων κατοίκων.
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έγιναν προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα: 2018 12 χιλιάδες εποχικοί και μόνιμοι, 2019 περίπου 16 χιλιάδες.
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε επίσης ότι πέρυσι στους πυροσβέστες ρίχναμε με τον Αίαντα νερό όταν συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν
Ο σεβασμός της πολιτείας λόγο και έργο στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς είναι μια αυτονόητη υποχρέωση, έτσι είναι και έτσι θα είναι. Και ουσιαστικά και συμβολικά και πραγματικά τους οφείλουμε μεγάλο σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτό που κάνουνε
Άρα ήταν λάθος τα περσινά
Μια αντίδραση σε μια διαμαρτυρία ή μια υπερβολική αντίδραση σε μια διαμαρτυρία δεν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά ή το σεβασμό της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που προσφέρουν την υπηρεσία που προσφέρουν. Απέχει πολύ το ένα από το άλλο. Αλλά για να απαντήσουμε στην πολιτική κριτική, δεύτερο σημείο, εναέρια μέσα. 2018 20 από το εξωτερικό, 2022 45 από το εξωτερικό γύρω στα 85 εναέρια μέσα στο σύνολό τους, πράγμα που μας επέτρεψε στην πυρκαγιά της Πεντέλης να επιχειρούν εναέρια μέσα τα οποία κάποια από αυτά είχαν τη δυνατότητα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες να ρίχνουνε νερό. Το γεγονός δηλαδή ότι είχαμε τόσα πολλά εναέρια μέσα φέτος διαφορετικής κατηγορίας και ικανότητας να επιχειρήσουνε αποδείχτηκε καθοριστική στη συγκεκριμενη φωτιά με τους ανέμους, 111 χλμ την ώρα για να καταλαβαίνουμε από τι κινδυνεύσαμε σε μια φωτιά που ήταν σε περιοχή πυκνής δόμησης και βλάστησης. Άρα και αυτή η επιλογή της σωστής και προσεκτικής επιλογής τι εναέρια μέσα θα πάρουμε και μεγάλης ποσότητας και αυτή αποδείχτηκε καθοριστική. Τρίτο σημείο, έχουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμών που βεβαίως μπορεί να υπάρχει περιθώριο να γίνουν πολλά ακόμα, μπορεί κάποιοι να μην έχουν ενεργήσει τόσο γρήγορα και ουσιαστικά όσο θα έπρεπε αλλά έχουν διατεθεί 72 εκατομμύρια έχουνε πιάσει τόπο για καθαρισμούς, για αντιπυρικές ζώνες, για διάνοιξη δρόμων που και αυτά έχουν βοηθήσει καταλυτικά φέτος. Και τελευταίο, έχουμε ένα υπουργείο το 2022 που δίνει τη δυνατότητα να είναι συγκεντρωμένοι όλοι, στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την τεχνολογία, να έχουμε καλύτερο συντονισμό, ο καθένας να ξέρει τι κάνει, να μην μπερδεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου το οποίο και αυτό είχε πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα και στην πυρκαγιά της Πεντέλης και σε άλλες πυρκαγιές.
Αναφορικά με την κριτική στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη: Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Μια δουλειά που εμπιστεύεται τους ανθρώπους που είναι στο πεδίο, που είναι καθαρό ποιος έχει την ευθύνη και γιατί, ένας σχεδιασμός που έγινε πολύ μελετημένα και προσεκτικά το προηγούμενο διάστημα και στην πρόληψη και στο συντονισμό και στη διασπορά των δυνάμεων και στην προμήθεια των μέσων. Όλα αυτά που συμβαίνουν και έχουμε τη δυνατότητα της πολύ γρηγορότερης ανταπόκρισης σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο με το απώτερο παρελθόν, εμείς κάναμε την κριτική μας και είδαμε και τις αδυναμίες μας. Θυμάμαι την κριτική που λέγανε «τι σημαίνει ευθύνη και αναγνώριση της ευθύνης και συγνώμη» αυτό ακριβώς σημαίνει ότι μαθαίνεις από τα λάθη σου και προετοιμάζεσαι για να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερα στο μέλλον.
Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και στο κομμάτι της πρόληψης και της φύλαξης, να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερους χρόνους απόκρισης. Δεν είναι ούτε για κομπασμούς ούτε για πανηγυρισμούς. Το γεγονός ότι επισημαίνουμε ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα, ότι σβήστηκε μια φωτιά η οποία είχε χαρακτηριστικά πολύ επικίνδυνης πυρκαγιάς σε λιγότερο από 24 ώρες δεν το λέμε για να αυτοθαυμαζόμαστε ή για να πανηγυρίζουμε ούτε για κομπασμούς. Μόλις τέλειωσε είχαμε τα Μέγαρα ή τη Δαδιά δηλαδή εδώ χρειάζεται συνεχώς να είσαι πάνω από το πρόβλημα.
Ερωτηθείς πότε θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για την αναδάσωση της Πεντέλης: Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος κρίνουν με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο. Αυτό που έχουμε πει σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι θα λαμβάνονται σωστά μέτρα και πρόνοιες ότι καίγεται να αποκαθίσταται με το σωστό τρόπο. Να δίνεται καταρχήν η δυνατότητα της φυσικής αναδάσωσης όπου αυτό ειναι εφικτό, με τρόπο οργανωμένο έτσι ώστε ότι κάηκε και ήταν δάσος να ξαναγίνει με τον πιο πρόσφορο τρόπο δάσος.
Αναφορικά με την απομάκρυνση του σεναρίου για ανασχηματισμό: Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού έτσι κι αλλιώς. Γιατί είμαστε στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής μας, έχουμε κρίσιμα θέματα μπροστά μας να διαχειριστούμε σε ότι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας σε πολλές πλευρές του οικονομικού αλλά και του κοινωνικού της βίου. Έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματός μας ακόμα να υλοποιήσουμε, πρόγραμμα που διαμορφώνει συνθήκες ευημερίας και προκοπής για τους συμπολίτες μας και είμαστε εστιασμένοι σε αυτό. Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού ούτε διαχειρίζεται τον πολιτικό χρόνο με όρους περισσότερο επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Ο πρωθυπουργός έχει εκπέμψει σήμα δουλειάς, ενασχόλησης με την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων, εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας και έτσι προχωράμε.
Αναφορικά με την άρνηση της Ελλάδας σε ότι αφορά την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο του ‘23: Είπαμε όχι για δύο βασικούς λόγους, πρώτα απ όλα γιατί εμείς το φυσικό αέριο που εισάγουμε και αξιοποιούμε το μεγάλο του ποσοστό, το 70%, πηγαίνει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος άρα είναι μια ανελαστική διάσταση που δεν έχει περιθώρια η χώρα να στερηθεί αυτό το ποσοστό στην παραγωγή του ηλεκτρικούς της ρεύματος. Δεύτερον είπαμε όχι διότι θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους κίνηση ούτε θα βοηθήσει κανέναν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και πολύ περισσότερα προβλήματα θα μετατοπίσει σε χώρες από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Στον αντίποδα αυτής της προσέγγισης θυμάστε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και άλλοι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότο έχουν πρωταγωνιστήσει στην κατάθεση προτάσεων που θεωρούμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι θα δίνανε πιο ουσιαστική λύση και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά την απεξάρτηση. Την απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, τις ενιαίες προμήθειες και από εναλλακτικές οδούς πλην της Ρωσίας, για παράδειγμα LNG, της κοινής προσπάθειας για αποθήκευσης ενέργειας, της επιτάχυνσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μια σειρά από μέτρα που θα προσέφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και σε σενάρια ακραία από αυτά τα οριζόντια μέτρα που σκέφτεται να προτείνει στα κράτη μέλη η επιτροπή. Εμείς έχουμε καταθέσει αυτές τις προτάσεις, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτές τις προτάσεις γιατί παρεμβαίνουν στο κόστος και κυρίως αυτό που κάνουν είναι να δίνουν έμφαση σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Πρέπει όμως να πω ότι η χώρα μας έχει πάρει τα μέτρα της, έχει επεξεργαστεί τα σενάρια, βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση η επιτροπή.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος: Η ΡΑΕ καταθέσει μια σειρά προτάσεων για όλες τις πιθανότητες ακόμα και για κάθε ακραίο σενάριο. Η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, απέχουμε πάρα πολύ από εκεί. Η χώρα μας είναι και θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο. Γνωρίζετε ότι δεν παίρνουμε από αυτό τον αγωγό που τροφοδοτούνται οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης παράλληλα είμαστε σε καλύτερη μοίρα και σε ότι αφορά την τροφοδότηση και την εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλες πηγές. Έχουμε τη Ρεβυθούσα, δημιουργούμε καινούργιες εγκαταστάσεις στον Έβρο, έχουμε κάνει βήματα σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έχουμε τη δυνατότητα τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος να είναι διπλής λειτουργίας , και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο και λιγνίτη. Εδώ που βρισκόμαστε επεξεργαζόμενοι και παρακολουθώντας όλα τα σενάρια δεν έχουμε λόγους ακραίας ανησυχίας και προφανώς προετοιμαζόμαστε για να μην φτάσουμε εκεί.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί την υπόσχεση ότι από τον Αύγουστο οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι κανονικοί όσο και αν ανέβει η τιμή: Η ανακοίνωση του μέτρου έγινε έχοντας συμπεριλάβει διάφορα σενάρια. Αυτό το οποίο η κυβέρνηση θα κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμευση της για τους επόμενους 6 με 8 μήνες, ένα χρόνο στην ουσία να αναστείλουμε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και να πληρώνει ο κόσμος μικρότερες αυξήσεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και οι αγρότες.
Ερωτηθείς αν θα βρουν επιπλέον χρήματα για να εξυπηρετήσουν τις 880 χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Αυτού του είδους τα προγράμματα είναι προγράμματα που τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης ό,τι περιθώριο υπάρχει σε προγράμματα τα οποία έρχονται να ανταποκριθούν σε ανάγκες του κόσμου και έχουν και μεγάλο πολλαπλασιαστή στην ωφέλεια σε διάφορες κατηγορίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην κοινωνικής της διάσταση η κυβέρνηση είναι εδώ για να κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Ό,τι καινούργια δυνατότητα υπάρχει και ό,τι θετικό επιτυγχάνεται στην οικονομία γίνεται κοινωνικό μέρισμα, αυτό το έχουμε αποδείξει.