ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πιερρακάκης: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί αργοπορημένα τις ψηφιακές εξελίξεις, πλέον τις διαμορφώνει
Το θεσμικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συζητείται ήδη στη Βουλή, δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τονίζει χαρακτηριστικά o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η Ελλάδα, πλέον, δεν ακολουθεί αργοπορημένα τις ψηφιακές εξελίξεις αλλά τις διαμορφώνει, λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το θεσμικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συζητείται ήδη στη Βουλή, δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να βρεθεί στην ψηφιακή πρωτοπορία».
Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Τι καινούργιο φέρνει για τον πολίτη;
Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσουμε ένα πρώτο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μιλάμε δηλαδή για τεχνητή νοημοσύνη, για drones, για Internet of Things και για blockchain. Και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες προς το συμφέρον των πολιτών, με σεβασμό στα προσωπικά τους δεδομένα και τα δικαιώματά τους.
Ξεπεράσαμε και την Ευρώπη;
Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι νομοθετούμε νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παράδειγμα, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες – η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία έχουν λάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να βρεθεί στην ψηφιακή πρωτοπορία, όπως κάναμε και στην περίπτωση του 5G, όπου ήμασταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ που ολοκλήρωσαν τη δημοπρασία του φάσματος. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον δεν ακολουθεί αργοπορημένα τις εξελίξεις αλλά τις διαμορφώνει.
Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης από την ερχόμενη εβδομάδα στο κινητό;
Μέχρι το τέλος του μήνα η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα περάσουν στο κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή Gov.gr Wallet, την οποία θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Τάκη Θεοδωρικάκο. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία παράγει σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα έχει μεγάλη συμβολική αξία, καθώς επικυρώνει τη μετάβαση των σχέσεων κράτους – πολίτη στην ψηφιακή εποχή.
Τα ηλεκτρονικά αντίγραφα στο κινητό θα είναι εξίσου έγκυρα με τα πρωτότυπα;
Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτοπροσωπίας που είχαμε ενεργοποιήσει στο Covid Free Gr Wallet αποτέλεσε τον «πιλότο» μας στον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία του Gov.gr Wallet. Η λειτουργία της νέας εφαρμογής θα είναι ιδιαίτερα απλή, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και ασφάλεια στους πολίτες. Τα ψηφιακά αντίγραφα της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε κάθε συναλλαγή στο εσωτερικό της Ελλάδας – θα χρησιμοποιούμε, δηλαδή, το Gov.gr Wallet όπου μέχρι σήμερα χρειαζόταν να επιδείξουμε την ταυτότητα ή το δίπλωμά μας.
Πρόσφατα παρουσιάσατε τον «Μίτο». Θα αποτελέσει ο οδηγός αυτός τον… μίτο του πολίτη μέσα στον «Λαβύρυνθο» των υπηρεσιών του Δημοσίου;
Η αξία του «Μίτου» είναι διπλή. Από τη μία, αποτελεί τον οδηγό του πολίτη σε κάθε συναλλαγή του με το Δημόσιο – που πρέπει να απευθυνθεί, αν η υπηρεσία παρέχεται ψηφιακά, ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσει, πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Από την άλλη όμως ο «Μίτος» θα λειτουργήσει ως εργαλείο και για το κράτος: Με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα μπορούμε πλέον να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε πολύ πιο εκτεταμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές απλούστευσης, ακριβώς γιατί φέρνουμε όλες τις διαδικασίες στο φως, κάνοντας πολύ πιο εύκολο τον εντοπισμό των περιπτώσεων της περιττής γραφειοκρατίας. Ουσιαστικά λοιπόν καταγράφουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να είμαστε σε θέση να τις μειώσουμε τόσο σε αριθμό όσο και σε όγκο, διευκολύνοντας έτσι τον πολίτη στην αλληλεπίδρασή του με το Δημόσιο. Ο «Μίτος» λοιπόν αποτελεί μία ακόμα έκφανση της στρατηγικής μας να ανασχεδιάσουμε το κράτος από τη σκοπιά του πολίτη, να το κάνουμε καλύτερο και φιλικότερο για όλους, υλοποιώντας το όραμα που μας εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργώντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
MyAuto και Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων, εναντίον γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας;
Πρόκειται για δύο υπηρεσίες που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων. Το MyAuto είναι ένας ψηφιακός φάκελος για τα οχήματα, όπου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να βρει σε πραγματικό χρόνο κάθε πληροφορία σχετικά με το όχημά του γρήγορα και με ακρίβεια. Αντίστοιχα, με την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων επιτυγχάνουμε την απλούστευση μιας συναλλαγής που ταλαιπωρούσε σημαντικά τόσο τον πωλητή όσο και τον αγοραστή. Τώρα οι αγοραπωλησίες γίνονται ταχύτερα, ευκολότερα, με λιγότερες επισκέψεις στις υπηρεσίες και περισσότερη διαφάνεια.
Πόσες ψηφιακές υπηρεσίες να περιμένουν ακόμη οι πολίτες;
Από τις 501 υπηρεσίες με τις οποίες ξεκίνησε το gov.gr τον Μάρτιο του 2020, σήμερα έχουμε πάνω από 1.400! Αν κάνετε τη διαίρεση, είναι παραπάνω από μία υπηρεσία κάθε ημέρα. Αυτός ο ρυθμός όμως ανταποκρίνεται και στη μεγάλη ζήτηση από πλευράς των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που παρουσιάζαμε τις δύο υπηρεσίες για τα οχήματα μαζί με τον κύριο Καραμανλή, τον κ. Παπαδόπουλο και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων μας, βλέπαμε να πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταβιβάσεις. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει ξεκάθαρα το μέγεθος της ωφέλειας που οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν ότι παράγουν στην καθημερινότητά τους οι ψηφιακές υπηρεσίες.
Το θεσμικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συζητείται ήδη στη Βουλή, δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να βρεθεί στην ψηφιακή πρωτοπορία».