Φανερά ικανοποιημένος είναι ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας , από την αυξημένη τουριστική κίνηση σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, αποκαλύπτοντας ότι η κρουαζιέρα είναι το νέο success story του ελληνικού τουρισμού.

«Μετά από πολλά χρόνια, είναι ισχυρό το τουριστικό σήμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κρουαζιέρα έχει αύξηση 280% από πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η στρατηγική μας τον χειμώνα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και όλα τα δεινά που κανονικά θα έπρεπε να έχουν πλήξει το τουριστικό προϊόν ήταν να βρούμε αγορές για να ισοσκελίσουμε αυτές τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, υπερθεματίζοντας για τον εσωτερικό τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, «μια θετική εξέλιξη που απαλύνει τις επιπτώσεις από τη μη έλευση Ουκρανών και Ρώσων φέτος».

Η Ρουμανία είναι φέτος πρώτη στον οδικό τουρισμό και ακολουθεί η Σερβία, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Αθήνα για την οποία είπε χαρακτηριστικά, ότι κάνει «το απόλυτο comeback».

Σχετικά με τις αεροπορικές αφίξεις, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 1.198.000, το 2019 είχαμε 3.477.000 και το 2022 είχαμε 3.481.000, γεγονός που δείχνει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

«Θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να φέρουμε και πιο υψηλού εισοδήματος ταξιδιώτες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Μέσα από αυτό το υπερπλεόνασμα, όπως είπε, «μπορούμε να βοηθάμε και να στηρίζουμε και τα άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα στις υψηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία και στις αφίξεις τουριστών δεν συνέβη από μόνο του αλλά ήταν το αντίκρυσμα της σκληρής δουλειάς.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως στόχος είναι η τουριστική σεζόν να τελειώνει τον Δεκέμβριο. «Ευελπιστούμε η φετινή σεζόν να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2022 και γι’ αυτό ετοιμάζουμε πολλαπλές εκπλήξεις για τους βορειοευρωπαίους», στοχεύοντας όπως είπε σε Γερμανούς, Βέλγους, Νορβηγούς, Αυστριακούς και τους συνταξιούχους.

«Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και το κλίμα στη Βόρεια Ευρώπη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άρα υπάρχει τεράστια ανάγκη για φυσικό αέριο, η στρατηγική μας είναι ότι συμφέρει περισσότερο τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους να είναι στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παρά στις χώρες τους», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους επαγγελματίες του τουρισμού που συνέβαλαν στο «να έχουμε το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που είναι το τουριστικό προϊόν».