ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Δύση φρενάρει τα πλάνα της Αγκυρας: Πλήγμα για την αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν στα νησιωτικά εδάφη της Ελλάδας στο Αιγαίο
«Απαγορευτικό» σήμα και από τη «φίλη» Γερμανία
Όσο η αναθεωρητική πολιτική
Κύπρου δεν αλλάζει βεβαίως. Μάλιστα, η Αγκυρα «υπόσχεται» έναν ακόμα θερμό Αύγουστο στην Ανατ. Μεσόγειο, για να διατηρήσει την εικόνα της ως «αυτόνομης περιφερειακής δύναμης». Όμως, οι «γραμμές» της πολιτικής της για το Αιγαίο «στράβωσαν και απέτυχαν» τον Ιούλιο και οι πολεμικές απειλές της ακυρώθηκαν από την καθαρή απόρριψη από την Ευρώπη των τουρκικών ισχυρισμών για αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιωτικών εδαφών.
Είχε προηγηθεί ανάλογη απορριπτική θέση του τουρκικού αναθεωρητισμού από τις ΗΠΑ. Στο «οικοδόμημα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία έχει αλλάξει, λοιπόν, εδώ και κάποιες ημέρες ένα σημαντικό στοιχείο, μετά και την ξεκάθαρη γερμανική αποδοκιμασία του τουρκικού «αναθεωρητισμού» επί ελληνικών εδαφών.
Σήμερα, για πρώτη φορά, η ελληνική πλευρά βλέπει Γερμανούς, Γάλλους και Αμερικανούς (βλ. στο βάθος και ΝΑΤΟ) να καλούν ευθέως την Τουρκία να «ξεχάσει» την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών εδαφών στο Αν. Αιγαίο. Το «σήμα» δόθηκε από Ε.Ε. και ΗΠΑ: Ο τουρκικός «αναθεωρητισμός» δεν θα επιτραπεί να επεκταθεί σε εδάφη χώρας της Δύσης, μέλους του ΝΑΤΟ, που αποτελεί μάλιστα ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Σημειώνεται, πάντως, από την ελληνική διπλωματία ότι από εκεί και πέρα εταίροι και σύμμαχοι δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους για την ανάγκη «διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για αποφυγή «εντάσεων».
Δίπλα σε αυτά, η τραυματισμένη τουρκική πολιτική προσπαθεί να διαδώσει σήμερα στο εξωτερικό τον ισχυρισμό που διατυπώνει στο εσωτερικό της μέτωπο ο Ερντογάν, ότι η Ελλάδα και άλλοι «τρίτοι» θέλουν να «περικυκλώσουν» την Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία αποκρούει εύκολα στα διεθνή βήματα τον τουρκικό ισχυρισμό, καθώς μάλιστα η Τουρκία, εισβολέας στην Κύπρο και σημαιοφόρος του casus belli στο Αιγαίο, αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε να την «περικυκλώσει».
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Αυγούστου 2022.
της απέναντι στην Ελλάδα αποδοκιμάζεται από τη Δύση, τόσο η νευρικότητα της Τουρκίας αυξάνει. Η στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Είχε προηγηθεί ανάλογη απορριπτική θέση του τουρκικού αναθεωρητισμού από τις ΗΠΑ. Στο «οικοδόμημα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία έχει αλλάξει, λοιπόν, εδώ και κάποιες ημέρες ένα σημαντικό στοιχείο, μετά και την ξεκάθαρη γερμανική αποδοκιμασία του τουρκικού «αναθεωρητισμού» επί ελληνικών εδαφών.
Χτύπημα
Το καλοζυγισμένο κτύπημα της Γερμανίδας ΥΠ.ΕΞ., Αν. Μπέρμποκ, στον ομόλογό της, Μ. Τσαβούσογλου, προ ημερών υπογράμμισε την αλλαγή: Ο πολιτικά άξεστος Τούρκος υπουργός «κούνησε το δάκτυλο» στη Γερμανίδα υπουργό, λέγοντάς της ότι επηρεάζεται από την «προπαγάνδα» των Ελλήνων, εισέπραξε ακαριαία ένα «ντιρέκτ» από αυτήν και ζαλισμένος δέχτηκε το στραπάτσο του δημοσίως, στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς επειδή δεν κατάλαβε ότι ακόμα και από το Βερολίνο η τουρκική «αναθεωρητική» αυθάδεια στο Αν. Αιγαίο δεν γίνεται πλέον αποδεκτή. Το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ. Αυτός, φλερτάροντας με τον άκρατο πολιτικό παραλογισμό, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι η Τουρκία απειλείται από την «επεκτατική» Ελλάδα στο Αιγαίο και γι’ αυτό η χώρα του φροντίζει για την «αυτοάμυνά» της.Απειλή
Επί σειράν ετών η ελληνική διπλωματία επίμονα προσπάθησε να αναδείξει στη σκηνή της Ε.Ε. και γενικότερα στη Δύση ότι η απειλή των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας από την Αγκυρα συνιστούσε μείζονα διεθνή αταξία και ουσιαστικά ευθεία απειλή των ευρωπαϊκών συνόρων. Στην Ε.Ε. επικρατούσε η γερμανική άποψη της αποφυγής «ρήξεων» με την «απαραίτητη» στην Ευρώπη και μεγάλη εμπορική πελάτη του Βερολίνου Τουρκία. Αυτή η στάση της Ε.Ε. δυσκόλεψε πολύ την πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Αγκυρα, στην οποία η Ενωση έδινε «αέρα» για ενδυνάμωση της στρατιωτικής πίεσης και των απειλών πολέμου προς την Ελλάδα. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει η άκρως οδυνηρή εμπειρία της αλλαγής συνόρων της Ουκρανίας με στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της, με στόχο την προσάρτηση μέρους τους στη ρωσική επικράτεια, ώστε να αλλάξει άποψη η Ε.Ε. για την «αναθεωρητική» πολιτική του ισλαμιστή Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα.Σήμερα, για πρώτη φορά, η ελληνική πλευρά βλέπει Γερμανούς, Γάλλους και Αμερικανούς (βλ. στο βάθος και ΝΑΤΟ) να καλούν ευθέως την Τουρκία να «ξεχάσει» την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών εδαφών στο Αν. Αιγαίο. Το «σήμα» δόθηκε από Ε.Ε. και ΗΠΑ: Ο τουρκικός «αναθεωρητισμός» δεν θα επιτραπεί να επεκταθεί σε εδάφη χώρας της Δύσης, μέλους του ΝΑΤΟ, που αποτελεί μάλιστα ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Σημειώνεται, πάντως, από την ελληνική διπλωματία ότι από εκεί και πέρα εταίροι και σύμμαχοι δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους για την ανάγκη «διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για αποφυγή «εντάσεων».
Μπλοκάρισμα
Η Αθήνα σήμερα εκτιμά ότι ο πόλεμος Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατηγική παρουσία της Ελλάδας στη γραμμή Στενών-Σουέζ και τα «περάσματα» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη Θράκη στη Μαύρη Θάλασσα περιορίζουν πλέον σημαντικά -αν όχι και απαγορεύουν- τα πολεμικά παιχνίδια της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Ο μεγάλος εκνευρισμός της Αγκυρας για το δυτικό «μπλοκάρισμα» στις πολιτικές της στο Αιγαίο έγινε περισσότερο από εμφανής, όταν, μετά τη διατύπωση της γερμανικής θέσης για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αν. Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας προσπάθησε απελπισμένα να «μαζέψει» τα πράγματα με μια καταγέλαστη αναστροφή της πραγματικότητας, λέγοντας ότι στο Αιγαίο η «επεκτατική» Ελλάδα είναι το επιτιθέμενο μέρος.Δίπλα σε αυτά, η τραυματισμένη τουρκική πολιτική προσπαθεί να διαδώσει σήμερα στο εξωτερικό τον ισχυρισμό που διατυπώνει στο εσωτερικό της μέτωπο ο Ερντογάν, ότι η Ελλάδα και άλλοι «τρίτοι» θέλουν να «περικυκλώσουν» την Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία αποκρούει εύκολα στα διεθνή βήματα τον τουρκικό ισχυρισμό, καθώς μάλιστα η Τουρκία, εισβολέας στην Κύπρο και σημαιοφόρος του casus belli στο Αιγαίο, αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε να την «περικυκλώσει».
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Αυγούστου 2022.